Autor Tema: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)  (Pročitano 88965 puta)

0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže DobrivojeZapočeo temu

• Laurin&Klement
  • Ugled: 30
Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
« Odgovor #165 poslato: 14. Okt, 2016. 21:32 »
Skinuo sam karburator i odvojio poklopac od tela. Poskidao sam sve sa poklopaca ( plovak, iglicu, ler diznu, glavnu diznu, nosac sauha, vakum aparat i leptir sauha sa osovinom ). Kod varioca, argonskim putem zavaren je deo na poklopcu ( oslonac osovine sauha ). Sa alatom za prosirivanje rupa ( rajborer ), otvor oslonca doteran da se osovina lako okrece bez zapinjanja. A da pri tom nema zazora ( lufta ).

Kompletirao sam poklopac ( podmazana osovina leptira sauha i postavljena na svoje mesto, postavljen plasticni deo sa pratecom osovinom koja povezuje leptir sauha sa termickim delom, na osovini postavljen leptir i fiksiran sa dva zavrtnja M3mm, postavljena ler dizna, glavna dizna, plovak sa iglicom i osovinicom, vakum aparat ( zamenjen sa remontovanim ) i nosac termickog dela automatskog sauha ).

Sad je poklopac ispravan, komletan i spreman da se postavi na telu karburatora.
  • Vozi: skoda 1000 MB

Van mreže Karlheinz

• Administrator
  • Ugled: 102
« Odgovor #166 poslato: 20. Okt, 2016. 23:32 »
Koristim priliku da zamolim administratora za usugu ako je to moguce. A to je da me oslobodi privilegija i izbrise iz naslova : " (Odgovara: Dobrivoje) ". Kako u ovoj temi tako i u: " Plinski sistem na karburatoru mog auta (Odgovara: Dobrivoje) ". Zelja mi je da se pored mog aktivnog rada na temama koje sam otvorio ukljuce i clanovi foruma. Neka svaki clan da svoje iskustvo kako je popravljao odredjene nedostatke na karburatoru i plinskom sistemu. Unapred se zahvaljujem administratoru sto ce me razresiti tako velike privilegije i ostaviti temu na miru...
Nažalost ili na sreću, "privilegija" ti ostaje.
Iako je ova tema potpuno van koncepta celokupnog sistema ovog Škoda foruma (nije jedina tema) još jednom ti se zahvaljujem na trudu i zalaganju pa ću radi toga i "teme ostaviti na miru" tj. ovakve kakve su, stim što za sada ipak obavezno ostaje u naslovu "Odgovara: Dobrivoje".

• Vozi: Yeti

• Laurin&Klement
« Odgovor #167 poslato: 21. Okt, 2016. 16:20 »
Sta drugo reci nego VELIKO HVALA.

• Laurin&Klement
« Odgovor #168 poslato: 30. Okt, 2016. 21:27 »
Prijatno sam iznenadjen i pocastvovan kad je kod mene dosao clan foruma. Odusevilo  :bravo:  :RR)  bravo2 me je njegovo znanje i briga o svom automobilu... Svaka cast kako je nastelovao ventile, mada mu toplo preporucujem da u maju 2017 godine zajedno prekontrolisemo njihov zazor. Ujedno bi mogli kad se motor zagreje na radnu temperaturu, da proverimo kompresiju na svim cilindrima.

Van mreže gvlada

• Active
  • **
  • Ugled: 0
« Odgovor #169 poslato: 17. Nov, 2016. 14:16 »
Od nedavno imam problem sa radom hladnog motora. Felicija 1.3 1998.god. benzin+plin

Auto bez problema pali na plin, kao i na benzin. Kad ujutru u garaži upalim auto, popne obrtaje na oko 1.000, zatvorim garažu, sauh drži. Koliko ponovo krenem sauh spadne i skoro ga nema, pogotovo sada na niskim temperaturama. Mučim sa sa autom možda 1km, jer kod svakog kočenja motor hoće da se ugasi, ako mu nogom ne dodajem gas na leru. Vremenom, kako se zagreva motor, on sam popne broj obrtaja na normalnih oko 800 i nadalje radi normalno. Motor ima isti problem u radu i na gas i na benzin.

Da li je problem sa elektronskim sauhom i kako ga rešiti ?
  • Vozi: Škoda Felicija 1.3 1998

• Laurin&Klement
« Odgovor #170 poslato: 17. Nov, 2016. 19:33 »
Ako sam te dobro razumeo problem lezi u brzom otvaranju automatskog sauha i nepravilnom radu vakumskog dela automatskog sauha.  Slican problem je imala prosle nedelje jedna vlasnica felicije, auto je izuzetno lose radio na plinu i benzinu. Kad sam skinuo kuciste filtera vidim da je karburator mastan i pun slepljene prasine i garezi.

Preporucio sam da se odradi remon karburatora nasta je vlasnica bez reci pristala.

Van mreže gvlada

• Active
  • **
  • Ugled: 0
« Odgovor #171 poslato: 17. Nov, 2016. 20:05 »
OK, hvala na odgovoru. Otići ću kod mehaničara, pa neka skinu i provere karburator. Pročitao sam i odštampao tvoje prve poruke i opise na ovoj temi, pa ću pratiti šta će majstor da uradi.
  • Vozi: Škoda Felicija 1.3 1998

• Laurin&Klement
« Odgovor #172 poslato: 17. Nov, 2016. 20:35 »
Klasican automehanicar ti nemoze puno pomoci, bilo bi dobro ako u tvom mestu ima majstor koji popravlja karburatore. Ako nema, cujemo se na pp kako bih ti pomogao u resavanju tvog problema...

• Laurin&Klement
« Odgovor #173 poslato: 21. Nov, 2016. 16:19 »
Drago mi je sto sam se cuo sa nasim clanom foruma gvlada, dogovorice mo se oko termina kad da dodje i uz kaficu i neko picence odradimo sve sto je potrebno. Kako bi auto radio besprekorno i pouzdano...

• Laurin&Klement
« Odgovor #174 poslato: 31. Dec, 2016. 11:21 »
Drugari stvarno sam prijatno iznenadjen sa ovolikom posecenoscu ove teme, sto je dobar znak da je i te kako vazna u nasem forumu. Nadam se da ce te u 2017 godini biti vise aktivniji sa postavljanjem pitanja i odgovora ( da cujemo iskustva i drugih clanova u resavanju problema sa ovim sistemom ).

Zelim Vam sve najlepse sto se moze pozeleti u nastupajucoj godini........

Vas Dobivoje.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #175 poslato: 14. Jan, 2017. 14:46 »
Dobrivoje ili ko drug zna, ona klapna koja regulise protok vazduha, dali da vuce hladan ili vruc vazduh, dali ta klapna otvorice da vuce hladan vazduh kada motor se ugreje na radna temperatura ili produzice da vuce ceo vreme vruc vazduh ? Znaci pricamo kako bi ona trebala raditi ako je 100% ispravna.
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #176 poslato: 14. Jan, 2017. 17:27 »

Ta klapna, njen polozaj, regulise bimetalna traka (kod nekih automobila) ili u nasem slucaju, kapsula sa gasom...Ona reaguje na spoljasnju temperaturu vazduha, tj, temperaturu motora...Kad je hladno, taj mehanizam gura klapnu u pravcu zatvaranja hladnog vazduha, a usisava vruc vazduh sa izduvne grane preko rebrastug creva...Kako se usisani vazduh zagreva, on zagreva i mehanizam klapne koji sad gura u pravcu zatvaranja vruceg vazduha a omogucava usis hladnog...I u zavisnosti od spoljasnje i "unutrasnje" temperature, on sad malo i mesa vruc i hladan vazduh po potrebi, odnosno u zavisnosti od polozaja koji zauzima...Najboloje ga mozes proveriti, tako sto ga skines, pa stavis u frizider ili zamrzivac i gledas kako se ponasa...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #177 poslato: 14. Jan, 2017. 17:55 »
Provericu kada motor zagreje na radna temperatura, ke izvadim filter za vazduh i tako videcem dali klapna funkcionise, t.e dali bi zatvorila protoka od rebrasto crevo.

• Laurin&Klement
« Odgovor #178 poslato: 15. Jan, 2017. 18:46 »
Svaka cas kako je pajapop objasnio. Verujem da ste u rukama imali skinuto kuciste filtera i da ste ga zagledali kako izgleda unutrasnjost.

Tada ste imali prilike da u delu gde ulazi ( letnji period ) vazduh vidite jedan mehanizam sa mesinganim " valjkom ". Taj valjak je termicka kapsula koja reaguje na temperaturu spoljnjeg vazduha. Ako je kapsula ispravna i mehanizam nigde ne zapinje, mozete videti kako je prednji ulaz zatvoren.
A ulaz koji je povezan sa rebrastim crevom koje je jednim krajem povezan na limenom usmerivacu koje je pricvrsceno na izduvnu granu, je sada otvoren. Otvoren ce biti celo vreme dok se temperatura spoljneg vazduha ne poveca na predvidjenu vrednost ( neznam tacno koja je ).

Dobra strana ovakvog ulaska zagrejanog vazduha je ta sto se u odredjenom procentu smanjuje potrosnja gorivne smese ( bilo da se radi o benzinu i vazduhu ili plinu i vazduhu )...

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #179 poslato: 15. Jan, 2017. 19:02 »
Ama ako je sve to ispravno, valda ne bi trebao da vuce postojano vruc vazduh kada motor stize na radna temperatura, bez obzira na spoljna temperatura vazduha ? Koliko je to dobro da ceo vreme motor vuce vruc vazduh ?