Evo jos jedno misljenje iz prve ruke:
Ne dozivljavamo kvalitet automobila svi na isti nacin.
Za nekoga je kvalitet zavrsna obrada, kvalitet materijala u enterijeru,brend; zazmurice i na relativno losu garanciju i skupe kvarove koje navedena nece pokriti nakon par godina.
Za druge je kvalitet pouzdanost, malo kvarova, povoljno odrzavanje, dobra garancija.
Za trece kvalitet je automobil koji ce biti pouzdan i dobro izradjen, dobro dizajniran.
Nekima je bitan dizajn i brend; status; vise od svega.
Svi smo razliciti. I sve navedeno ima prolaz u bilo kakvoj kombinaciji navedenih faktora. Dokaz za to je postojanje toliko razlicitih proizvodjaca sa razlicitim pristupom i razlicitim proizvodima.
Svi, pa i najveci proizvodjaci imaju losije modele i oscilacije u kvalitetu, zavrsnoj obradi...
Nekada je posledica stednje/ustede u razvoju; nekada je jednostavno pogresna procena u pitanju.
Nekada je i sistemski problem, posledica losih odluka i planova.
Sto se fobijinog utiska tice; to je opet vrlo subjektivno.
Imao sam prilke da vozim u grupi ljudi jedan te isti auto, i da svi imamo razlicito misljenje i utisak o automobilu.
Sto se navedene Mazde 6 tice, dizne su izgleda redovan problem kod prvih generacija japanckih Common Rail dizela.
Tacnije njihov problem je osetljivost na lose gorivo, necistoce.
Drugi deo problema je ovlasceni serviser, koji prodaje usluge dizel servisa.
Npr. mi to ne radimo, jer neko mora da garantuje za kvalitet popravke.
Cini mi se da Mazda ima Denso dizne, ako ne gresim?
Vecina nasih majstora za dizne radi Denso napamet, jer NEMA opremu.
Denso ispitni sto je jos pre 3-4god. kostao min. 80000 €.
Mislim da ih i danas u Srbiji ima svega 4-5.
A bez toga nema popravke dizni; narocito kad dizne imaju (kompenzacione) kodove.
Moji dosadasnji utisci:
Japanski automobili imaju losiju antikorozivnu zastitu od ekvivalentnih evropskih.
Poslednjih 6-7 godina se popravljaju.
Korejanski automobili (Hyundai i Kia) imaju bolju antikorozivnu zastitu, barem poslednjih godina.Izuzimajuci i10 i i20 koje farbaju Indijci.
Evropski automobili iako generalno bolje zasticeni poslednjih godina imaju sve vise problema sa korozijom.
Primeri su razni: Opeli, C i E klase koje trule, Audi (jedan od pionira pocinkovanih automobila) Q7 koji rdja, A4; itd...
Japanski automobili imaju najpouzdaniju elektroniku, sa najmanje kvarova, najbolje uradjene instalacije.
Korejanski su vrlo blizu.
Evropski automobili ovde imaju vise problema, pocev od falicnih racunara, senzora, konektora koji pucaju, kablova koji se ostecuju, pucaju...
Sa druge strane, kad se kod japanskih automobila neki ECU pokaze kao sporan a da je u pitanju softver; reprogramiranje cesto nije moguce (npr. MMT robotizovani menjac kod Toyote ima kod nekih modela problem softverske prirode koji se resava zamenom ECUa menjaca

Sto nije problem dok je auto u garanciji. )
Sto se vesanja tice, bez preterivanja Toyota je nenadmasna; vrlo retko nesto strada, cak i po nasim kvalitetnim putevima.
Npr. na Aurisu I gen. lezaj tocka traje barem 200000 km; provereno u praksi.Amortizeri takodje.
Korejanski automobili su tu losiji, namenjali smo se lezajeva i stabilizatora na vec 30000 km kod proslog i30 i i20.
Sto se evropskih tice, tu vec ima svega, i dobrih primera i losih.
Cini mi se da najvise problema sa delovima trapa imaju francuski i italijanski automobili.
Motori, dizne, menjaci, zamajci...
Japanski dizel motori sa pocetka CRa su osetljiviji na lose gorivo od slicnih evropskih.
Sa druge strane i kod evropskih postoje sistemski kvarovi kod pojedinih (npr. siemens dizne kod 2.0TDI 170ks; Delphi kod najslabijih 1.5DCI).
Korejanski dizeli, a prvenstveno mislim na Hyundai i Kia, vuku poreklo od VM motori dizela. Nemaju nekih velikih problema osim sto su turbine prosecno pouzdane.
Dosta problema doduse zavisi od porekla delova (Denso, Bosch, Siemens, Delphi...)
Famozni plivajuci zamajac jednak je problem kod svih; opet zavisi od proizvodjaca i modela.
Npr. ekvivalentno je los na A5 Octaviji kao na Avensisu II gen; vec na 70-80000 km pocinju problemi. LUK je proizvodjac, cini mi se u oba slucaja.
Problem sa potrosnjom ulja npr. nije nepoznat ni evropskim ni japanskim automobilima.
Sto se kvaliteta enterijera tice, desava se da su poslednjih 10ak god. azijski proizvodjaci poceli da prilagodjavaju svoje automobile Evropljanima.
Sa druge strane, evropski su poceli da stede, narocito poslednjh godina.
Realno je da su ozbiljniji evropski i azijski automobili slicnog kvaliteta enterijera.
Opet, ergonomija i dizajn su druge kategorije, vise subjektivne.
Navedeni "tockici" na volanu Skode su problem koncerna, kao i npr. rucice menjaca.
Isti problem sa rucicama menjaca imaju i Hyundai, Toyota, Citroen,... itd...
Stednja.

Veliki plus azijskih automobila je standardna oprema. Veliki minus su paketi opreme, sa malo dodatnih opcija.
Veliku plus evropskih automobila su dodatne opcije, mogucnost prilagodjavanja automobila svojim potrebama. Minus je cena pojedinih opcija i to sto cesto zeljena opcija iz konfiguratora cesto povuce i nezenjene/nepotrebne a koje uz to dodatno kostaju.
Itd...
Dosta za jedan post.
Mozda se nastavi...