Autor Tema: Plinski sistem na karburatoru mog auta (Odgovara: Dobrivoje)  (Pročitano 60603 puta)

0 članova i 28 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže DobrivojeZapočeo temu

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 30
Odg: Plinski sistem na karburatoru mog auta (Odgovara: Dobrivoje)
« Odgovor #345 poslato: 14. Dec, 2019. 07:53 »
Postovani prijatelju,

Koliko vidim iz slika kod tebe je stari sistem uvodjenje plina u usisnu granu. Kod tog sistema postoje dosta veliki otpori pa im je to jedna od vecih mana.

Trebalao bi preko uredjaja za kontrolu CO% - analizatora izduvnih gasova proveriti kavalitet sagorevanja gorivne smese plina - vazduha kako na leru tako i na turazi od 3000 -3500 O/min. Na leru ugljen monoksid bi trebao da se krece u opsegu od 2,5 - 3%, a na pomenutim turazama od 0,4 - 0,8% CO.

Ako se dobiju pomenute vrednosti ( majstor mora da ima bazdaren uredjaj ) auto ce lako paliti ( ako je sve ostalo ispravno ) i odlicno povlaciti a, pri tom imati najmanju potrosnju plina.

Kamo srece da mozemo licno dase upoznamo i da vidis kako se pravilno ceo sistem prvo pregleda pa zatim krece sa podesavanjem.
« Poslednja izmena: 14. Dec, 2019. 07:59 Dobrivoje »
  • Vozi: skoda 1000 MB

Van mreže JJ

« Odgovor #346 poslato: 14. Dec, 2019. 09:38 »
Mene je najvise zadivilo vase znanje, prosao sam dosta majstora i svaki ima svoju teroiju koja pociva na nagadanjima.

Ove cijevi koje se zasarafljuju u karburator, koji je njihov promjer?

I kada bih se rjesio ovog svog sistema i napravio po Vasem , je li vrijednosti CO ostaju onakvim kakve ste preporucili?

Naravno da bih volio vidjeti kako to pravi majstor radi ali stvarno smo daleko, naravno da kada uhvatim vremena i ako sve bude funkcioniralo necu se ustrucavati da Vam doniram nesto novca na racun kao zahvalu!  :)
  • Vozi: Skoda Favorit 1.3L 43kW

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 15
« Odgovor #347 poslato: 14. Dec, 2019. 10:04 »
Ugradi novi mesac, pretrazi unazad po ovu temu, videces kakav treba da bude mesac.
Zatim promeni samo filter za tecnoj fazi i kola ce se preporoditi.

Pretrazi po ovoj temi, videces kao i ja sam pisao o taj problem sa reducirima, sa gubitak snage ako skinem reducir.
Nakon zamena taj filter za tecna faza, auto se preporodio i ne trebaju nikakve reducire da vuce normalno. Vec 2 godine su prosle od tada i nemam nikakve probleme, auto pali ceo vreme na plin i vuce korektno.

Evo da spodelim i oko potrosnja. Od mart mesec zaposlio sam se i evo 10 meseca je vozim samo ja i niko drug. Potrosnja u leti je bila 10 litara.
Sada u zima 11.8 je bila zadnja potrosnja sa sauh i sa guzve u saobracaj.
Sve to bez ikakve reducire.
Max brzina na autoput na plin je 140 km/h.
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

Van mreže JJ

« Odgovor #348 poslato: 14. Dec, 2019. 11:52 »
Puno hvala svima, evo jos vidim da nitko nije spomenuo tehniku spustanja cijevi duboko u karburator, sada me cisto informativno
zanima je li netko imao iskustva s takvom izvedbom plinskog mjesaca?

Van mreže JJ

« Odgovor #349 poslato: 14. Dec, 2019. 13:59 »
Zaboravio sam napomenti da imam dvosmjerni regulator plina, kako da njega krenem podesavati da zadovoljim ove parametre
Citat
Trebalao bi preko uredjaja za kontrolu CO% - analizatora izduvnih gasova proveriti kavalitet sagorevanja gorivne smese plina - vazduha kako na leru tako i na turazi od 3000 -3500 O/min. Na leru ugljen monoksid bi trebao da se krece u opsegu od 2,5 - 3%, a na pomenutim turazama od 0,4 - 0,8% CO.

Prvo grlo (lijevo) ide na difuzor a drugo (desno ) na leptir, da stegnem do kraja oba jednako ili drugo grlo stavim pola kruga vise, ili npr na leru da samo prvo grlo a na 3000/3500 o/min drugo, samo me zanima kako bi to teoretski trebalo funkcinoirati, znam samo da je teze za nastelati. :o

• Laurin&Klement
« Odgovor #350 poslato: 14. Dec, 2019. 18:51 »
Prvo da se izvinim sto se tek sada javljam, razlog tome je povecan obim posla i jednostavno od umora zaboravim da upalim laptop koji mi je na internetu.

Slazem sa predlogom naseg clana Fila, bilo bi pametno dase zameni filter tecne faze i kad upalis auto sa sapunicom proveriti zaptivenost filtera. Verujem da mozes naci novi tip mesaca, ima u ovoj temi slika kako bi video sta treba da nabavis. Moja topla preporuka je da se zameni slavina koju si nam pokazao, sa slavinom koja ima samo jedan zavrtanj ispred racvanja.

Kazi nam koji tip isparivaca imas ili jos bolje slikaj ga, koliko km je proslo od bilo kakvog rada na njemu?

Van mreže JJ

« Odgovor #351 poslato: 14. Dec, 2019. 20:55 »
Prije godinu dana je auto kompletno servisiran jer je stajao 16 godina. Isparivac je LOVATO 80 AUTOMATIK , membare su promijenjene untaoc tome sto su bile u boljem stanju od onih koje su se koristile 2god. Isto tako je zamijenjena boca, elektroventil, onaj filter tekucine plina, dihtung glave, struja, termostat, termoprekidac, cijeli kocioni sustav.

Ono sto bih htio istaknuti je to da je meni plinas isto zatvarao usis pik trakom dok nisam dosao do zakljucka da ako ili u regulatoru plina problem ili cijevima(stvori se oksid pa se smanji protok plina). Ugradio sam dvosmjerni regulator plina ali nisam siguran kojim postupkom da ga podesim. Vidljivo je na slikama

Napokon, kada sam zamijenio onaj jednosmjerni regulator (koji ste sugerirali)plina auto normalno ide bez pik trake, koliko otvorim plina toliko ide,
Tako da je meni bio problem u tom DIY regulatoru protoka koji kada se otpustio do kraja auto nije isao vise od 80km/h.

Trosi 11L, ako se ne varam, ona slika dolje (zadnja) prikazuje najbolju izvedbu plinskog mjesaca za taj tip karburatora?

Auto je imao 72k km, napravio je 10k godisnje i sada je na 82k km.

• Laurin&Klement
« Odgovor #352 poslato: 15. Dec, 2019. 13:20 »
Na tvom autu je lovato vakumski isparivac a ne kako navodis, pokalzali su se odlicno u toku duzeg vremenskog koriscenja.

Usisni vod vazduha nebi smeo nicim dase zatvara odnosno prigusuje, ako plinacije reduciraju dotok vazduha znajte da neodradjuju svoj posao pravilno.

Sto se tice poslednje slike koju si postavio pokazuje na postavljene uvodnice a ne na: " najbolju izvedbu plinskog mjesaca za taj tip karburatora " kako navodis. Kod ovog nacina uvodjenja plina u difuzor vazno je znati sa kojim precnicima se postavljaju uvodnice i na koji nacin. Ako sam dobro primetio uvodnica drugog grla je bolje postavljena od uvodnice prvog grla koja se i najvise koristi ( 90 - 95% ).

Razumljivo je da kad dodajes plin ( odvijas zavrtanj ) u gorivnoj smesi dace auto bolje vuci, ali nemoj da te takvo opazanje i prevari. Jer ce se desiti u jednom momentu da ces dizati potrosnju a jako malo ce rasti snaga. A ako se toliko pretera desice se dace motor trositi premnogo a pri tom se gusiti i gubiti snagu. Zato postoje analizatori izduvnih gasova ( na prstima jedne ruke mogu se izbrojati plinadjie koji imaju taj uredjaj a jos manje ko ih koristi ) sa kojim se tacno postize optimalni odnos plina i vazduha u gorivnoj smesi. Ako se na ovaj naci podesi sagorevanje dobicemo najvecu snagu motora a pri tom najmanju potrosnju goriva. Motor ce biti rasterecen i nece doci do brzeg habanja.

Van mreže JJ

« Odgovor #353 poslato: 15. Dec, 2019. 14:45 »
Citat
Ako sam dobro primetio uvodnica drugog grla je bolje postavljena od uvodnice prvog grla koja se i najvise koristi ( 90 - 95% )

Je li to zbog toga sto je druga uvodnica ( desna na slici, kod difuzora) malo blize sredini, ako dobro shvacam, obje uvodnice bi trebale biti blize sredini kako bi bile pravilno postavljene?

Pitam jer sam vidio da ste prije par godina objavili tu sliku (dolje, prva slika) i rekli kako je ovo dobar sistem.

Citat
Razumljivo je da kad dodajes plin ( odvijas zavrtanj ) u gorivnoj smesi dace auto bolje vuci

To mi je jasno, ali kada mogu podesavati dotok plina u 2. grlo -->difuzor (oznacio sam na slici, da ne dode do nesporazuma) onda podesim dotok plina na
Citat
opsegu od 2,5 - 3%
, isturiram, ugasim, upalim, provjerim je li smjesa ista i sada podesavam prvi regulator i turiram na 3000-3500 o/min
Citat
a na pomenutim turazama od 0,4 - 0,8% CO.
i pokusavam dobiti taj postotak CO2?

Zadnja slika prikazuje regulator plina o kojem pricam

• Laurin&Klement
« Odgovor #354 poslato: 15. Dec, 2019. 15:38 »
Nan prvo pitanje si dao tacan odgovor, vazno je da je uvodnica na sredini alimora dase vodi racuna dase i ne pretera, jer ce biti problema kada auto radi na benzinu. Slavina neka bude sa jednim zavrtnjem za podesavanje i bolji ces efekat dobiti.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 15
« Odgovor #355 poslato: 15. Dec, 2019. 22:09 »
Ja koristim jedan savet od majstor Dobrivoje koj mi je dao prije nekoliko godina, a koj se odnosi na podesavanje plina na dugme na isparivac.
Dok motor radi u ler, pocinjes da drukas brzo na kocnica.
Ako obrtaju padaju znatno do ta mera da motor ugasi, ondak fali plin.
Ako obrtaju se povecavaju, ondak ide vise plin.

Treba da se podesi tako da kada drukas, obrtaju da padaju, ali ne mnogo i nakon prestanka sa drukanje, da se obrtaje stabiliziraju.

Taj savet koristim evo par godina i fino lepo mogu da nastelujem plin bez ikakve probleme.

E sada, kod mene ima samo jedno crevo koje dovodi plin do isparivac.
I za to mogu da kazem da 2 kruga su dovolnje od dolne tacke da se odvije za da motor vuce korektno.

E sada sa dvije creva, to neznam.
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

• Laurin&Klement
« Odgovor #356 poslato: 16. Dec, 2019. 20:54 »
Nije nikakav problem podesiti gorivnu smesu sa takvim tipom slavine ali nikako sablonski kako rade majstori plinadjije.
Kod ove vrste slavine vazno je dobiti pravilno sagorevanje gorivne smese na leru i maksimalnoj turazi pre otvaranja drugog grla ( zavrtanj racvaste slavine drugog grlaje zatvoren ). Kada se krece u daljem dodavanju gasa i pri tom se otvara drugo gro pristupa se podesavanju kvaliteta gorivne smese i pri tom se vodi racuna da kvalitet sagorevanja ostane u zadatim granicama kao da je aktivno prvo grlo.

Taj efekat podesavanja se moze dobiti samo ako se ima kvalitetan i bazdaren analizator izduvnih gasova, motor auta ce se perfektno ponasati u svim rezimima i pr tom najmanje trositi...

Van mreže crtacrta

• RallyeSport
  • L&K ugled: 2
« Odgovor #357 poslato: 17. Dec, 2019. 05:16 »
taj ventil je sam po sebi nepotrebam kad bi imali ovo
 https://www.njuskalo.hr/ostali-autodijelovi/podtlacni-mehanicki-regulator-zraka-plina-bigas-v-a-g-44024-oglas-10764929
 ventil treba zato jer nisu isti uvjeti podtlaka u raznim režimima rada ..

meni su govorili , bolje litra plina više ..i to je istina samo je to teško primjeniti na sebi .
Potrošnja od 11 litara je u tim granicama , ja sam vozio na dva grla s jeddnim ventilom , nakon kaj sam shvatio kako to radi maknuo sam  crijevo s drugog grla , auto je išao kao i prije ....130 kad god je trebalo
  • Vozi: octavia 1.6 mpi ,LPG

• Laurin&Klement
« Odgovor #358 poslato: 17. Dec, 2019. 07:39 »
Deo koji si nam pokazao kod veci karburatora ( na automobilima ) je totalno nepotrebna i netreba komplikovati tamo gde nema potrebe za tim.

Da bi auto radio savrseno na gorivnoj smesi plina i vazduha vazno je kako je podeseno predpaljenje i pod koji uglom stoji leptir gasa. A ko je pomenuto tacno kako je konstruktor predvideo i gorivne smese benzina - vazduha i plina - vazduha, motor mora jednakao - neprimetno da se ponasa u svim rezimima rada.

Van mreže JJ

« Odgovor #359 poslato: 20. Dec, 2019. 20:53 »
Iz nekog razloga nisam dobio obavijest o odgovorima pa sam se sada ugodno iznenadio. :)
Hvala na odgovorima.

Citat
podesavanju kvaliteta gorivne smese i pri tom se vodi racuna da kvalitet sagorevanja ostane u zadatim granicama kao da je aktivno prvo grlo

ako sam dobro shvatio, u opsegu od 2,5 - 3% Co2 bi trebao imati na leru i maksimumu (koliko ide sa zatvorenim drugim grlom) kad podesavam prvo grlo. Onda otvaram drugo (i pritom ne diram prvo )tako da dobijem smjesu 0,4 - 0,8% CO?

Nisam shvatio ovaj citat gore pa pitam.

Login = pun pristup, 0 reklama

Zdravo! Uloguj se ili Registruj. Novi aktivacioni Email?