Autor Tema: Plinski sistem na karburatoru mog auta (Odgovara: Dobrivoje)  (Pročitano 60473 puta)

0 članova i 33 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 15
Odg: Plinski sistem na karburatoru mog auta (Odgovara: Dobrivoje)
« Odgovor #60 poslato: 30. Dec, 2015. 13:44 »

No, za sauhov te prasuvam posto zadno merenje 12.8 litri na 100 km plin.

I meni po Beogradu toliko trosi...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #61 poslato: 30. Dec, 2015. 14:08 »
@Dobrivoje, gledaj na slikava clenot sto te prasal i sto si mu odgovoril:

Znaci toa hocu da te pitam, dali ako go odnesem termickiot del najdesno, dali ke se smali potrosnjata na plin ? Sega kaj mene strafot NE E kako na slikata, tuku e na sredina na termickiov del.
Ti si mu kazal ako go pomeri desno, toa ce doprineti da sauh pobrzo otvora.

Inace plinot otkako mi kaza ti kako da go nastelujem na ler, taka i napraviv i sada kad brzo drukam kocnica, samo malo pagaju obrtai i odma se stabilizira rad na motor.

A za palenjeto, nikogas ne pritiskam taj crveni taster za da rasplinjaca pusti plin, nitu pa pritiskam gas za da aktiviram sauh, ednostavno stavam kluc, davam kontakt, verglam i pritom malo samo dodam gas i si pali bez nikakov problem na plin.

Problem mi e sto nemam obrtometar, pa da vidim koje su obrtai kada je hladen motorot, a koje kada je zagrean na 90 stepeni. Ne e nekoja veca razlika vo obrtaite, ali se oseka kada je hladan motorot deka raboti so malo povisen broj obrtaja.

Vidim da uporedjujes sadasnje paljenje sa predhodnim paljenjem na kadetu ( prethodnata kola kadett ni bese so plin, znam deka na plinot ne mu treba sauh koga e laden motorot ), na svakom gorivu u hladnijim danima je i te kako potreban sauh.

Na moj kadet nije bilo potreba od sauh NA PLIN kada je bio hladan motorot,
Palio sam ga na benzin vo zima normalno pod sauh, no za 15-20 sekundi go prebacuvav na plin, go vracav sauhot do kraj, znaci skros vraten sauh i zatim nije imao problema, nije trokirao, kako davas gas, taka vlecese isto kako da je zagrean.
Znaci na hladan motor, so vraten sauh, na hladno vreme na plin idese isto kako da je zagrean.
Zato ti kazem da na karburatorski sistemi mislim da na plin nema potreba od sauh.
Eto nadzi nekoj so yugo ili stojadin i nateraj ga da na ovakve ladne temperature kada mu je motor hladan, nateraj ga da povuce sauh. Cim povuce 1/2 od sauhot, motor ce da mu izgasi, plin ne zeli sauh. ;)
« Poslednja izmena: 30. Dec, 2015. 14:18 Filo »
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

Van mreže DobrivojeZapočeo temu

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 30
« Odgovor #62 poslato: 30. Dec, 2015. 19:30 »
Ja se javno izvinjavam na pogresno navodjenje nasih clanova kod podesavanje termickog dela sauha.

Ako zelimo da skratimo vreme zagrevanja motora, termicki deo automatskog sauha moramo okrenuti ulevo
( kao kad bi odvijali zavrtanj-sraf ).
  • Vozi: skoda 1000 MB

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #63 poslato: 30. Dec, 2015. 20:13 »
Znaci ovaka kako sto je na slikata namjesten termickiot del, pobrzo ke otvori sauhot ?
Toa te prasuvam, dali ima mogucnost da sauhot manje raboti kada se upali na hladno ?

• Laurin&Klement
« Odgovor #64 poslato: 30. Dec, 2015. 20:25 »
Na slici je termicki deo pomeren maksimalno ulevo Filo. Vazno je da ti i vakumski aparat sauha pravilno radi, odnosno da u datom momentu kad motor proradi, pomeri (otvori ) leptir sauha. Tek tada imamo pravilan rad automatskog sauha i manju potrosnju benzina ili plina.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #65 poslato: 30. Dec, 2015. 20:50 »
Na slici je termicki deo pomeren maksimalno ulevo Filo.

Еpa koliko vremena ke mu treba da otvori sauh ? Nekako ne se razbirame.
Jas neznam ubavo da pisuvam srpski, ama 99% uspevam da ve razberam, neznam zasto me ne shvatas sto zelim da te pitam. :)

• Laurin&Klement
« Odgovor #66 poslato: 30. Dec, 2015. 21:05 »
Koliko trenutno vremena je potrebno na tvom automobilu da seautomatski sauh iskljuci?

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #67 poslato: 30. Dec, 2015. 21:33 »
Nemogu precizno da ti kazem, uglavnom 7-10 minuta voznja i ona dolazi do recisi 90 stepeni temperatura.
Mada nemam obrtometar da vidim tacno koliko obrtai su kad je hladna i kad je zagreana.

• Laurin&Klement
« Odgovor #68 poslato: 30. Dec, 2015. 21:47 »
Vreme otvaranje automatskog sauha zavisi od:

- cirkulacije rashladne tecnosti u motoru,
- stanja motora,
- kvaliteta goriva,
- podesenosti sauha i
- spoljne temperature.

Na ovoj temperaturi ako je sve na tvom automobilu ispravno i pravilno podeseno, automatski sauh ce se iskljuciti  odprilike posle 3 - 5 minuta rada motora naleru.

• Laurin&Klement
« Odgovor #69 poslato: 30. Dec, 2015. 21:50 »
Kad je motor hladan i automatski sauh ispravan, obrtaji motora se krecu od 1700 - 1900 O/min.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #70 poslato: 30. Dec, 2015. 22:20 »
Kad je motor hladan i automatski sauh ispravan, obrtaji motora se krecu od 1700 - 1900 O/min.

Bez razlika kako je postaven termickog deo ? Po moe mislenje nema tolku obrtai, mislim da je ispod 1500 obrtai.
Abe vidi moguce je i do kvalitet plina, a moguce je i da kad mi majstor stelovao plin tamu letoska, togas strafot na kukisteto od plinot ne mi bese sreden i najverojatno vucese fals vozduh. Sada toa go napraviv, ne vuce fals vazduh, pa moguce je da je malo otpusten plinot, mada sasvim lepo ide. A i pali lepo, nemora ni da se pritiska ujutro papuca za gas za da se aktivira sauh, samo verglam i malo dodam gas i odma pali.

Mada moguce je da ima veza i obrtai so koi se krece kolata. Moj cale obozava da vozi na niskim obrtai, on 50 km/h gi vozi so 5-ta brzina, a od druge strane, ja se dur ne stignem do 65-70 km/h ne stavam vo 5-ta.
Eden prijatel od Skopje isto so felicija mi pricase deka uvek kada obrtai mu bile megu 2000-3000, najlepa potrosnja po grad vadel, dodeka kad vozel ispod 2000, potrosnja mu bila nesto losa.
Ovo uvek napomenujem na moj cale da ne vozi so preterano niski obrtai, ama on ne zeli da svati to.

Inace da napomenam, kada ujutro ja palime, odma vozime, ne cekame da se sauh izgasi, pali vozi.
« Poslednja izmena: 30. Dec, 2015. 22:29 Filo »

• Laurin&Klement
« Odgovor #71 poslato: 31. Dec, 2015. 07:01 »
Pravilno paljenje automobila je, da se pritisne papucica gasa do kraja i pustis je. Na taj nacin omogucio si, da se automatski sauh aktivira i postavi u aktivan polozaj.U odnosu na spoljnu temperaturu sredine u kom se nalazi automobil.

Ako je smesa plina - vazduha ili benzina - vazduha pravilno podesena ( kad je motor zagrejan na radnoj temperaturi ), vazno je da je paljenje tacno i da su zazori na svecicama jednako podeseni. I ako nije diran zavrtanj za regulaciju obrtaja hladnog starta ( na zavrtnju za podesavanje obrtaja nalazi se plasticna kapica - blomba bele boje ), motor ce upaliti iz prve i lako. Pri tom obrtaji motora ce se podici na 1700 - 1900 O.min. Prilikom zagrevanja motora, obrtaji ce se polako povecavati, a to je dobar znak da treba pritisnuti pedalu gasa. Kako bi se automatski sauh aktivirao i u odnosu na zagrejanost motora pomerio. Na taj nacin se postepeno smanjuju obrtaji motora...

• Laurin&Klement
« Odgovor #72 poslato: 31. Dec, 2015. 15:17 »
Uh, odavno nisam video zapusten plinski sistem na autu. Sto je zapusten ( jos i da razumem ), a sto je prigusen ulaz vazduha, cudim se  wac1 kako je u opste i radio motor tog lepog i odlicno ocuvanog gofa II 1,6 90 godiste.

Sacuvao sam delove koji su upotrebljeni za prigusivanje vazduha pa cu sutra slikati i postaviti na forum. Verujem da nisu mogli pravilno da podese plin, pa je na ovaj nacin ( prigusivanjem ) pokusano da se resi problem sa losim radom motora.

Evo dragi moji forumasi sa cim su plinadjije resili rad motora na plinu:

- na ovom mesacu

- postavljeno ovo resenje.

A kako ce raditi na benzin i koliko ce trositi, ocigledno nisu razmisljali...

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #73 poslato: 31. Dec, 2015. 16:06 »
Pravilno paljenje automobila je, da se pritisne papucica gasa do kraja i pustis je. Na taj nacin omogucio si, da se automatski sauh aktivira i postavi u aktivan polozaj.U odnosu na spoljnu temperaturu sredine u kom se nalazi automobil.

Jasno, ali ona na plin pali i bez da uradi ovu postapku, samo zaverglam i malo dodam gas, pali i radi, ne gasi. Me shvatas ?

• Laurin&Klement
« Odgovor #74 poslato: 31. Dec, 2015. 16:59 »
Filo, to ti je dobar dokaz da ti je smesa na leru prebogata plinom. Kod pravilne smese ( od 2,2% - 3% CO ), motor ce se gasiti ako sauh nije aktivan na ovim i nizim temperaturama vazduha.

Login = pun pristup, 0 reklama

Zdravo! Uloguj se ili Registruj. Novi aktivacioni Email?