Autor Tema: Plinski sistem na karburatoru mog auta (Odgovara: Dobrivoje)  (Pročitano 60599 puta)

0 članova i 28 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže lakisa85

Odg: Plinski sistem na karburatoru mog auta (Odgovara: Dobrivoje)
« Odgovor #120 poslato: 10. Mar, 2016. 13:12 »
Pa ima logike u tome, ali ovaj auto sa takvom pločom vozim već 7 godina, ranije je auto odlično palio, pa i na velikim minusima. Od kad su mi pre godinu dana izvršili zamenu  isparivača krenuli su problemi, čak je i prošlog leta zezalo kad nije bilo potrebe za sauhom. Ponaša se kao da nema plina, tako da pretpostavljam da je filter možda zapušen a možda zeza i elektroventil da neće da otvori. Nisu mi ni čok povezali, majstorska posla.
  • Vozi: felicia 1.3 43kW, 2000.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 15
« Odgovor #121 poslato: 10. Mar, 2016. 15:00 »
Kod mene kada je hladna, na plin vergla max 2 sekundi i pali, sa tim sto ja ne pritiskam gas do kraja prije verglanje, nego pocinjem da verglam, malo pritisnem gas, posle 1-2 sekundi motorot pocinje da raboti i nema maka.
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

Van mreže DobrivojeZapočeo temu

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 30
« Odgovor #122 poslato: 10. Mar, 2016. 16:00 »
Pa ima logike u tome, ali ovaj auto sa takvom pločom vozim već 7 godina, ranije je auto odlično palio, pa i na velikim minusima. Od kad su mi pre godinu dana izvršili zamenu  isparivača krenuli su problemi, čak je i prošlog leta zezalo kad nije bilo potrebe za sauhom. Ponaša se kao da nema plina, tako da pretpostavljam da je filter možda zapušen a možda zeza i elektroventil da neće da otvori. Nisu mi ni čok povezali, majstorska posla.

Misim da ce se sve vratiti u normalu kada se plin pravilno podesi preko analizatora izduvnih gasova. Vazno je da je gorivna smesa plin - vazduh, u pravilnom odnosu. Pored toga, vazan je ugao pred paljenja i tacan polozaj leptira gasa. Kad je sve navedeno pravilno sinhronizovano motor mora besprekorno da pali.
  • Vozi: skoda 1000 MB

Van mreže Bacteria

• Style
  • L&K ugled: 2
« Odgovor #123 poslato: 18. Mar, 2016. 20:41 »
Zdravo @Dobrivoje
Evo mene opet da se javim ,treba mi savet oko toga da sad sam menjao lanac i lancanike na feliciju 1.3 karburator Plin.
E sad kad sam promenio lanac radila je dobro ali osecalo se da je kasnije palenje pa sam isao kod majstora da podesim sa storboskopom. Podesio na 6-7 stepeni predpaljenje i od tada auto se promenio na lose kaze idi sad da podesis plin kod plinadjije ,ali ja necu zasto su svi plinadjije kod nas samouki majstori.
Kad vozim auto i probam da dodam gas pocne da trza ko lud i nece da ubrza kako treba .podesio sam jos malo paljenje na ranije onako od ruku  malo je bolje ali kad je hladna radi na velike obrtaje vise nego sto treba,ali neznam dali cu namaliti obrtaje pod sauhom ako posavam ler gas na karburatoru a ne na isparivaca. daj nekako mi povtori proceduru koju treba da se zapazi step by step .kad podesim ponovo na 7 stepeni sta sledno da uradim.
Hvala !

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 15
« Odgovor #124 poslato: 18. Mar, 2016. 21:08 »
Bakterija, mislam deka momentalno vo MKD kvalitetot na plinot e dosta los. Kaj mene se oseka dosta gubenje na snaga so zadnjava boca plin, ne ide bas kako sto treba. So proslata boca plin bese daleku postartna, so ovaa boca ke vidam i kolku km ke pominam, dosega so 32 litra 265 km imam pominato, ama ne veruvam deka bi prosol 275+ km. A i nekolku pati mi imase trokirano so ovaa boca plin.
Bas ja probav pred nekolku dena na benzin, vlece ko luda.
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

Van mreže Bacteria

• Style
  • L&K ugled: 2
« Odgovor #125 poslato: 18. Mar, 2016. 21:30 »
Ne e do toa jas primetiv deka otkako se podesi palenjeto naednas pocna da prekinuva strujata nakade se gubi od vreme na vreme no toa e edno ova drugoto e do smesata na plinot so vozduhot  nemozam da ja pogodam zosto ne raboti na benzin .Prvo treba da se podesi na benzin pa posle na plin

• Laurin&Klement
« Odgovor #126 poslato: 18. Mar, 2016. 21:47 »
Slazem se sa nasim clanom Filo-m, da je kvalitet plina promenjljiv. Odnosno da je nekad dobar a, nekad los. Ali ako je auto pre promene razvoda ( lanca i lancanika sa satezacem ) isao dobro, onda plin ( pod uslovom da nije dopunjavana boca ) nije krivac.

Krivcu treba traziti u sledecem:

- mozda je majstor doterivao plin ili

- razvod nije pravilno postavljen ( uboden ).

Podjimo od tog da je razvod ispravan, upali motor da se zagreje na radnu temperaturu. Kad se automatski sauh iskljuci, odradi podesavanje plina kako sam ti objasnio u predhodnim pisanjima.
Ukoliko nedobijes ocekivani rezultat kakav si imao pre zamene lanca, problem ce biti u nepravilnom polozaju bregaste osovine i radilice...

• Laurin&Klement
« Odgovor #127 poslato: 09. Apr, 2016. 21:34 »
Evo interesantnog slucaja, dolazi mi auto sa problemom da brzo garavi svecice. Bilo da se vozi na benzinu ili plinu, auto tesko vuce i nemirno radi. Potrosnja goriva je haos a, problemi nastaju kad je vlasnik otisao kod mladog majstora. Koji ce remontovati isparivac i podesiti sagorevanje plina. Posle nekoliko vracanja auta kod tog majstora vlasnik je digao ruke od dalje popravke.
Po nagovoru komsije zakazali su termin kod mene. Nema da fali, tog dana 10 - 15min ranije su stigli u servis i cekaju svoj termin.

Kad sam skinuo kuciste filtera imao sam sta da vidim. Filter vazduha dobro zaprljan i dotok vazduha blokiran ovako:

U okviru moto testa motora sa ispitnom opremom otklonjene su sledece neispravnosti:
- paljenje podeseno sa stroboskopom ( neznam zasto je ostavljeno izuzetno kasno ),
- podeseni obrtaji na leru ( bili su podeseni na 1160 O/min ),
- podesena gorivna smesa benzina i vazduha ( bila je 5,8% CO ( prebogata ) ) i
- proverena potrosnja gorivne smese na 3000 O/min ( krektna 0,8% ).

Dva do tri minuta motor je radio na 3300 - 3500 O/ min. Skinuo sam svecicu i pokazao vlasniku u kakvom je stanju. Vidno iznenadjen postignutom rezultatu upitao je: " Majstore, da li je to svecica od mog auta? "

• Laurin&Klement
« Odgovor #128 poslato: 28. Maj, 2016. 20:32 »
Nemam reci kako da iskritikujem plinadjije dragi moji forumasi. Evo oped specificnog slucajasa sa losim radom auta na benzinu i plinu.

U pitanju je skoda felicija 1,3 sa pierburg 2e karburatorom i vakumskim lovato plinskim isparivacem. Coveka nije mrzelo da iz Bgd-a dodje kod mene, jer je na tri mesta potrazio pomoc i nije zadovoljan. Na plinu auto lose radi, slabo prihvata turazu i dosta trosi plina. A na benzinu, cadjavi svecice i trokira.

Zao me je sto nisam slikao i postavio slike na forumu, pametne plinadjije sa crnom izolir trakom zatvorili ( skroz ) dovod vazduha koji ide ka izduvnoj grani. A ulazni deo hladnog vazduha zatvoren 90 - 95%. Mogu slobodno reci, kad bi auto radio pod punim sauhom imao bi vise vazduha.

Skinuo sam izlolir traku sa hladnog dela ulaska vazduha, a sa toplog dela ostavio sam jer su plinadjije izvadile usmerivac sa laktom. Rucno sam podesio sagorevanje plina kako bih dobio solidan rad motora na plinu.

Sa stroboskopom podeseno palje na sedam stepeni ( bilo je preko dvadeset ), doterani obrtaji na 880 - 900. A sa analizatorom izduvnih gasova plin podesen na 2,4 - 2,5% CO. Motor je vidno dobio miran rad i svoj specifican zvuk ( sto bi se reklo: " veselo se vrti " ) jedno recju, motor je progledao.

Prebacen je rad na benzin, mnogo bolja situacija jer se iz auspuha vise nevidi crni dim. Ostalo je da se krajem semptembra ili pocetkom oktobra detaljno pogleda karburator na benzin i nasteluju ventili.

Van mreže joleone

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 10
  • za bolje znam ali mi bolje ne treba
« Odgovor #129 poslato: 28. Maj, 2016. 22:43 »
Pozdrav majstor Dobrivoje danas sam bio prinudjen da se malo poigram sa plinom na skodi. Auto zagrejan na radnoj temperaturi napolju 30 stepeni a meni je klapna za hladan vazduh zatvorena. Video sam da ocigledno ovo sa slike ne funkcionise kako bi trebalo ili mozda jos nesto fali ne znam. Umesto ovog dela sam stavio obican sraf M8 i zavrnuo na njegovo mesto i tako spustio klapnu tj. zatvorio dovod toplog vazduha. Auto je poceo nemirno da radi i trokira. Dosao sam do zakljucka da dobija vise vazduha nego sto treba (veci je otvor hladnog vazduha nego toplog)  pa sam podesio dovod plina kako ste napisali u predhodnim postovima i naravno posle toga sam nastelovao ler gas na isparivacu. Auto sad odlicno radi i odlicno vuce pa me interesuje da li moze da se javi neki problem sto sam zatvorio klapnu za dovod toplog vazduha ?
  • Vozi: skoda felicia 1.3 glx 2000 god

• Laurin&Klement
« Odgovor #130 poslato: 29. Maj, 2016. 08:51 »
Nece biti nikakvih problema ali, vodi racuna kad dodje novembar mesec da otvoris otvor za dovod toplog vazduha. Na slici je prikazan termicki deo koji pomera klapnu u kucistu filtera za vazduh. Izmeri njenu duzinu sa metrom ili sublerom - kljunastim pomicnim merilom ( bolje resenje ). Termicki deo stavi u zamrzivac pet minuta pa ga izvadi i ponovo premeri duzinu. Javi nam kolika je duzina pre stavljanja u zamrzivac i posle...

Van mreže joleone

• Laurin&Klement
« Odgovor #131 poslato: 29. Maj, 2016. 11:27 »
duzina termickog dela 75mm pre stavljanja u zamrzivac a posle 5 min nista se nije desilo ostala je ista. Jednostavno zaglavi i nema snagu da pogura feder koji zatvara klapnu

• Laurin&Klement
« Odgovor #132 poslato: 29. Maj, 2016. 13:23 »
Ampula je prazna ( termicki deo ) i zato nema sta da pomera mehanizam za usmeravanje hladnog ili toplog vazduha.

Van mreže joleone

• Laurin&Klement
« Odgovor #133 poslato: 29. Maj, 2016. 14:36 »
Jel to znaci majstore da ostajemo na rucnoj metodi kada dodje novembar odvrci sraf?  :RR)

• Laurin&Klement
« Odgovor #134 poslato: 29. Maj, 2016. 19:14 »
Tako je joleone legendo, ako nadjes polovan a ispravan ugradices ga. Kako se nebi mucio dvaput godisnje da usmeravas vazduh.

Ima i drugo resenje da se nemucus, postavi klapnu za usmeravanje vazduha tako da zatvara prolaz hladnog vazduha. Skinuces rebrastro crevo od lakta na kucistu filtera do izduvne grane ( a vratices ga u novembru ), kako bi motor uzimao hladan vazduh .

Na ovaj nacin si olaksao sebi posao jer nemas bespotrebnog podesavanja plina ( dvaput godisnje ) i maltretiranje sa zavrtnjem. Jer sam zasluzio " + "

Login = pun pristup, 0 reklama

Zdravo! Uloguj se ili Registruj. Novi aktivacioni Email?