Autor Tema: Plinski sistem na karburatoru mog auta (Odgovara: Dobrivoje)  (Pročitano 60674 puta)

0 članova i 15 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 15
Odg: Plinski sistem na karburatoru mog auta (Odgovara: Dobrivoje)
« Odgovor #315 poslato: 28. Nov, 2017. 22:44 »
Izvestaj za druga boca plin. Sa ~31 litra plin izvozeni 235 km strogo gradska voznja, prosek 13.4.
Spolna temperatura je niza, hladno je u SKopje, narocito ujutro, temperatura je oko 0 do -2 stepena, preko dana ide do 7-8 stepena.
Naredni dana se ocekuje da bude jos hladnije.

Iskreno ocekivao sam malo niza potrosnja. Nemam problemi i dalje sa vucenje, odlicno zabrzava, e sada fora je da pogodim tacno plin.
Malo sam zavijo dugme na isparivac, malo su se obrtaje spustile ali i dalje nema problema oko zabrzivanja i snagu.

Sada da se potrosi ovaj plin pa napisacu novi izvestaj.
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

Van mreže DobrivojeZapočeo temu

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 30
« Odgovor #316 poslato: 29. Nov, 2017. 17:18 »
Problem povecane potrosnje plina lezi u automatskom sauhu. Vazno je da je sistem hladnog starta ispravan i pravilno podesen. Ako su relacije u gradu kratke ( 1 - 2km ) a automatski sauh rastelovan, eto povecane potrosnje benzina ili plina. Uz ispravan sistem hladnog starta vazna je i ispravna varnica.

Slikacu sutra kako izgledaju neispravni kabolvi i kapa i postaviti na forumu, varnica je toliko losa bila da su svecice bile garave...
  • Vozi: skoda 1000 MB

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #317 poslato: 29. Nov, 2017. 18:40 »
Relacije su 12 km ( po 6 km u jedan pravac).
Ujutro kola se pali, vozi se 2 km, gasi se i nakon 15-20 minuta jos 4 km.
Popodne 6 km u guzvi.

Ovakov je polozaj sauha kod mene.

Dali mogu jos da podesim sauh i jos brze da otvora ? Jer benzin ne koristim, pali se direktno na plin.

• Laurin&Klement
« Odgovor #318 poslato: 29. Nov, 2017. 19:54 »
Dobro je, kako radi vakum aparat sauha?

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #319 poslato: 29. Nov, 2017. 20:07 »
Probuvao sam da pritisnem dva-tri puti pedala za gas i proveruvao sam dali leptir ke se zatvori, nije se zatvorao.

Kada je upalim, prvicno radi kako da je na radna temperatura, mirno na 800-900 obrtaje.
Kad pocnem da vozim i stajem nakon 1 minuta voznja recimo, e taka obrtaje su znatno povecane. Jer nemam obrtometar, ovako po sluha, smatram da su oko 1500 obrtaje.
I od tada sve dok skazalka ne bude odlepila i stigne pa skoro do sredna crta radi so povisene obrtaje, pa nakon toga vracaju se u normala. Sve na sve dali 3 km radi sa tako povecane obrtaje. Nakon toga (nakon 3 km voznja), skazalka je kako sto sam rekao priblizno do sredinu i obrtaje se stabiliziraju.

E tako mi radi.

Prva zima kad je bila kod mene (normalno sa onaj selotejp), tada cela zima je trosila 12-12.5 u proseku.
Zato sam ocekivao i sada potrosnja okolu 12 litra.
Ali pa i ovo nije lose, prosla zima i sa selotejpa, na ovakvoj spolnju temperaturu trosila je po 14-15 litra, a sada sve u fabricko stanje na usisa oko 13 litra. Mozda je i ok.

Aj sada da vidim kakva ke biti ova potrosnja, pa napisacu izvestaj.

• Laurin&Klement
« Odgovor #320 poslato: 29. Nov, 2017. 20:58 »
Probuvao sam da pritisnem dva-tri puti pedala za gas i proveruvao sam dali leptir ke se zatvori, nije se zatvorao.

Kada je upalim, prvicno radi kako da je na radna temperatura, mirno na 800-900 obrtaje.
Kad pocnem da vozim i stajem nakon 1 minuta voznja recimo, e taka obrtaje su znatno povecane. Jer nemam obrtometar, ovako po sluha, smatram da su oko 1500 obrtaje.

Sauh ti neradi pravilno ako je stvarno tako kako pises, ako ti nije tesko postavi koju sliku koja prikazije polozaj leptira pre pritiskanja gasa i posle pritiskanja gasa. Motor mora biti ladan.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #321 poslato: 29. Nov, 2017. 21:16 »
Prije pritiskanja gasa i nakon pritiskanje gasa (ovo na hladan nezapalen motor), polozaj leptira je otvoren, kao da je motor na radna temperatura.
Ja ustvari i ne pritiskam gas dva-tri puti prije palenje, samo malo dodam gas, verglam i upali si motor bez vecih problema.

• Laurin&Klement
« Odgovor #322 poslato: 04. Jun, 2018. 16:09 »
Uh, ovde je jos veca razlka u odnosu pregledano ( 10242 ) / odgovoreno ( 321 ). Slobodno iznesite svoje probleme i da zajednickim snagama resimo skoro sve kvarove vezano za ovu temu...

Prije pritiskanja gasa i nakon pritiskanje gasa (ovo na hladan nezapalen motor), polozaj leptira je otvoren, kao da je motor na radna temperatura.
Ja ustvari i ne pritiskam gas dva-tri puti prije palenje, samo malo dodam gas, verglam i upali si motor bez vecih problema.

Lepir sauha u odnosu na spoljnu temperaturu mora biti u aktivnom polozaju. Pa makar to bilo i na prvom zubu / stepeniku regulatora obrtaja motora hladnog starta. Kad motor dostigne temperaturu iznad 65 - 70 stepeni obrtaji motora spustaju se na zadati prazan hod / ler, a leptir sauha stoji vertikalno.

Pravilno je Filo da pritisnes pedalu gasa jednom i pocnes da verglas motor ( pedalu gasa nediras vise jer se automatski sauh aktivirao ako ispravno radi ). U momentu verglanja dobro je da aktiviras el. ventil prinudnog dodavanja plina u mesacu. Na taj nacin se uspostavlja bogata gorivna smesa plina / vazduha, koja omogucava laksi start motora...
« Poslednja izmena: 04. Jun, 2018. 16:15 Dobrivoje »

• Laurin&Klement
« Odgovor #323 poslato: 06. Jun, 2018. 21:06 »
Dolazi vlasnik solidno ocuvane felicije, poslat je od strane majstora za plin. Navodno, mora prvo da se sredi karburator da bi se sredio plin.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #324 poslato: 07. Jun, 2018. 17:26 »
Lepir sauha u odnosu na spoljnu temperaturu mora biti u aktivnom polozaju. Pa makar to bilo i na prvom zubu / stepeniku regulatora obrtaja motora hladnog starta. Kad motor dostigne temperaturu iznad 65 - 70 stepeni obrtaji motora spustaju se na zadati prazan hod / ler, a leptir sauha stoji vertikalno.

Pravilno je Filo da pritisnes pedalu gasa jednom i pocnes da verglas motor ( pedalu gasa nediras vise jer se automatski sauh aktivirao ako ispravno radi ). U momentu verglanja dobro je da aktiviras el. ventil prinudnog dodavanja plina u mesacu. Na taj nacin se uspostavlja bogata gorivna smesa plina / vazduha, koja omogucava laksi start motora...

Znam da je tako pravilno, tako pise i u uputsvo. Ali 25 godini je stara i felicija i karburator i to je to.
Sada je leto i uopste ne mi se uklucuje sauh. Obrtaje su iste i kad je motor hladan i zagrejan.
Rekao sam ti, sta se tice mene, uopste ne zelim sauh da radi. Imam crveni dugmic na taster, pritisnem u tok verglanja i motor fino lepo upali iz prve.
Sada kad je leto nema potreba od pritiskanja tog crveno dugme. Motor pali nakon 2 sekundi verglanja sa malo pritisnut gas.

Da ne me shvatis pogresno, slazem se o tome kako treba da raditi po propis (sa sauh i sve), ali ne smeta mi i ovako sta sauh radi polovicno.

• Laurin&Klement
« Odgovor #325 poslato: 07. Jun, 2018. 19:51 »
Uredu Filo, bilo bi mi drago da se upoznamo ako bi te put navodio prema Beogradu. Da ti pregledam karburator i plinski sistem pa da se provozamo i da vidis kako ce ici auto.

• Laurin&Klement
« Odgovor #326 poslato: 07. Jun, 2018. 20:00 »
Dolazi vlasnik solidno ocuvane felicije, poslat je od strane majstora za plin. Navodno, mora prvo da se sredi karburator da bi se sredio plin.

Neznam iz kog je razloga ler podesen preko sauha. Vratio sam termicki deo sauha kako je predvidjeno i doterao zavtranj za obrtaje motora hladnog starta na meru. Vratio kuciste filtera i pitao vlasnika dali zeli da mu podesim plin uz pomoc uredjaja za kontrolu sagorevanja gorivne smese ( CO% ).

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #327 poslato: 08. Jun, 2018. 00:06 »
Uredu Filo, bilo bi mi drago da se upoznamo ako bi te put navodio prema Beogradu. Da ti pregledam karburator i plinski sistem pa da se provozamo i da vidis kako ce ici auto.

Lepo vuce na plin. Sada ne se zalim na problemi sa nedostatak snaga zasto vuce sasvim solidno na plin bez nikakve reducire na usis (iako prije mesec dana morao sam da namalim malo na isparivac poso na letna smesa nije radila dobro, obrtaje preniske i gasila, a na drukanje kocnica obrtaje su se dizale. Zavio sam pola krug na isparivac i eno mesec dana fino radi, opet fino zabrzava)

• Laurin&Klement
« Odgovor #328 poslato: 08. Jun, 2018. 15:43 »
Odlicno Filo, kakvih problema imaju ostali clanovi ovog sistema uvodjenja gorivne smese plina / vazduha?   wac1

• Laurin&Klement
« Odgovor #329 poslato: 09. Jun, 2018. 17:50 »
Posto je vlasnik prihvatio ponudu da podesim plin uz pomoc analizatora izduvnih gasova % CO% ), predlozio sam da sa usisa vazduha poskidam prigusivac. Ako sa punim protokom vazduha ( koji je konstruktor postavio ) podesim gorivnu smesu plina i vazduha, isparivac i filter tecne faze su maksimalno prohodni odnosno ispravni.

Uspeo sam sa lakocom da na leru od 820 O/min., dobijem 3% CO, a na 3000 O.min., 0,7% CO. Oseca se da motor fino radi u svim rezimima od lera do punog gasa. Predlozio sam da se pocetkom oktobra vidimo kako bi doterali gorivnu smesu benzina / vazduha i popradio vakum aparat hladnog start - sauha.

Login = pun pristup, 0 reklama

Zdravo! Uloguj se ili Registruj. Novi aktivacioni Email?