Autor Tema: Zimske gume, saveti, dileme, iskustva. Sezona: 2015/16  (Pročitano 40675 puta)

0 članova i 13 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže AcoSk

Odg: Zimske gume, saveti, dileme, iskustva. Sezona: 2015/16
« Odgovor #165 poslato: 06. Dec, 2015. 01:32 »
Pa pricamo o realnosti, o voznji po Srbiji, zar ne. . .

p.s. Cudno mi da niko od modova ne opominje za citiranje prethodnog posta. Kada odgovarate na prethodni post se ne citira, vec se podrazumeva. Dosta se gubi na preglednosti.

Van mreže Beli82

« Odgovor #166 poslato: 06. Dec, 2015. 01:40 »
Eto, sada od jednog pitanja ima 10 različitih tumačenja...svako ko je video Srbiju makar na slici morao je da vidi kratere na ulicama, pa samim tim je potpuno svejedno da li je guma zimska ili letnja(ili puna :P ). Ako overiš neku "jaču" rupu, stradaće guma kakva god da je. Slažemo se da će se na našim putevima uništiti letnja guma na niskim temperaturama, ali na normalnim putevima joj neće ništa biti u normalnoj eksploataciji, za razliku od zimske koja se vozi leti i koja se pretvori u Nutelu na +40c.  :B=) 

Što se tiče citiranja, moram da ga koristim jer mi obavezno neko "uskoči" između posta na koji dajem odgovor, pogotovo kada kucam sa telefona. Dok ja otkucam , nekada se pojavi i više postova pa ispadne pometnja ko je šta rekao i kome...
  • Vozi: Fabia MK1 Combi 1.2 HTP-TNG 2006.

Van mreže mlax

« Odgovor #167 poslato: 06. Dec, 2015. 11:57 »
Ja u principu mislim da letnjoj ne može da škodi ako se vozi zimi, manje je trenje i grejanje gume pa ne bi trebalo da joj škodi gledano sa  mehaničkog aspekta. E, sada, da li toj smeši gume škodi što će da bude preko zime na temperaturama do -20c, a leti na +40c kod nas, to je već na naučnicima da kažu. Ovako laički gledano letnju gumu ne bi trebalo da oštećuje korišćenje zimi. Sa druge strane, korišćenje svake zimske gume leti pretvara i Bridgestone u ćelostone...  :B=)
Ja se slazem da se zimska guma leti unistava ali covek je pitao za obrnut slucaj, da li se letnja unistava zimi. Na to pitanje sam mu dao odgovor ne.
Sto se tice granicne temperature to je definitivno kao sto sam rekao. To sam rekao da bih skrenuo paznju ljudima da ipak budu malo oprezniji. Naime ako je granicna temperatura 0 stepeni a zimi su uobicajene temperature kod nas i do 15 stepeni to znaci da moramo biti pazljiviji kada je takvo vreme. Moramo uzeti u obzir da ce zimska guma na +10 ili +15 da imaznacajno duzi zaustavni put nego letnja i da u skladu s tim prilagodimo voznju.
  • Vozi: Superb 2.0tdi 2020

Na mreži Karlheinz

« Odgovor #168 poslato: 06. Dec, 2015. 19:49 »
Kada odgovarate na prethodni post se ne citira, vec se podrazumeva.
Tako je. Preporuka je čak da se ne citira post koji se nalazi na istoj strani. Ali...
  • Vozi: OctaviA5 1.9TDI 2008 Elegance+

Van mreže Peja

« Odgovor #169 poslato: 06. Dec, 2015. 20:19 »
Pitanje za znalce :)

Da li se pneumatik koji ima oznaku E za potrosnju goriva troši brže od onog koji ima oznaku C ?
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD, Hyundai i20 BC3, Dacia Logan 1.4 MPI

Van mreže Beli82

« Odgovor #170 poslato: 06. Dec, 2015. 20:37 »
@Karlheinc Hell: Svima nama je to jasno ali dešava se da se pojavi više postova dok ja otkucam jedan na telefonu, onda se drugi nadovežu i izgleda kao igra gluvih telefona...
  • Vozi: Fabia MK1 Combi 1.2 HTP-TNG 2006.

Na mreži hakkler

« Odgovor #171 poslato: 06. Dec, 2015. 23:35 »
Pitanje za znalce :)

Da li se pneumatik koji ima oznaku E za potrosnju goriva troši brže od onog koji ima oznaku C ?
Teško je usporediti dimenzije i različite proizvođače ako pikiraš na te oznake.B C i E npr.
Činjenica je da u istoj dimenziji da guma koja ima viši index brzine bolje prijanja i ima kvalitetniju/bogatiju smjesu te duže traje..neovisno o tim u zadnje vrijeme popularnim slovnim oznakama.
Mišljenja sam da se radi handlinga brže troše ovi sa B u odnosu na C.
Opet..michelin će trajat u C ko dva contija u B :D
« Poslednja izmena: 06. Dec, 2015. 23:39 hakkler »

Van mreže brele

« Odgovor #172 poslato: 07. Dec, 2015. 06:21 »
Samo da se nadovežem na post od Acosk (da ga ne citiram) :)

Složio bih se da letnja guma nije bezbedna zimi kao ni zimska leti.
To nisu prilike za koje su one namenjene; letnja guma se na niskim temperaturama skameni, uplastiči i tako postane tvrda, neudobna, ali i nebezbedna, jer joj je prianjanje smanjeno.
Zimska guma se leti skuva i pregreje na onim visokim temperaturama i isposti i onda, pored toga što joj je znatno smanjena šara, više ne može da čupa iz snega i po snegu prianja kao pre.

TT
  • Vozi: Škoda Fabia mk2 1.2 htp

Na mreži Filip

« Odgovor #173 poslato: 12. Dec, 2015. 17:34 »
ja sam danas uzeo 4 x Nokian WR D4, ima u mojoj garaži slika
  • Vozi: Škoda Octavia 1.8 TSI Elegance + Eibach & RS 18" + Revochip

Van mreže Peja

« Odgovor #174 poslato: 18. Dec, 2015. 20:40 »
Rezervisane ↑

Na mreži Filip

« Odgovor #175 poslato: 19. Dec, 2015. 12:41 »
koje i gde?
  • Vozi: Škoda Octavia 1.8 TSI Elegance + Eibach & RS 18" + Revochip

Van mreže Peja

« Odgovor #176 poslato: 25. Dec, 2015. 01:09 »
Legle WR D4, prvi utisak je da su mekše nego prethodne 4g stare Semperit Speedgrip2

Van mreže brele

« Odgovor #177 poslato: 01. Jan, 2016. 04:22 »
Pošto je ovih dana temperatura znatno pala, a juče i danas skoro pa sve vreme u minusu, došlo je vreme da Fabiji obujemo čizmice :)

Sa letnjim setom 185 60 14

Sa zimskim setom 175 65 14

Ovaj letnji set (Tigar Hitris) je odličan, ali ću verovatno da ga zamenim alu felnama i 15", a ove 14ke idu na prodaju.

TT

• Vozi: Škoda Fabia mk2 1.2 htp

Na mreži hakkler

« Odgovor #178 poslato: 02. Jan, 2016. 23:21 »
Nokian wrd3 vs brdo sa cca pet cm snijega..ručna i s mjesta :)

https://youtu.be/WRUGPD0j0rE

Valjda ce sutra zabijelit kako treba..napadalo cca 15 cm i vec mi ralica sje.ala cestu sa solju

Van mreže klisko

« Odgovor #179 poslato: 04. Jan, 2016. 10:43 »
Juče sam se vraćao sa Divčibara po onom kijametu. Snega je bilo toliko da mi je trebala lopata da bih mogao da dođem do kola. Conti se lepo pokazao, sa parkinga sam izašao iz drugog pokušaja dok je neki SUV pre mene (2WD) izašao tek uz guranje. Jedan drugar sa novim winterama (5 dana stare) izašao bez problema, drugi sa starijim winterama ni nakon deset pokušaja nije mogao bez guranja.
Do Ćelija se vozilo po ugaženom snegu, a u nekoliko bliskih susreta sa autobusima i bezobraznim vozačima je bilo izlazaka i na nedirnuti sneg gde conti vodi auto tamo gde volan kaže. Vozilo se polako, kočnicu gotovo da nisam koristio ali na par mesta sam probao tek da vidim koliko je klizavo i gde su granice - zaključak je da sam imao poveliku marginu koju nisam koristio (deca u kolima, a i inače vozim penzionerski).
Sve u svemu, ja vrlo zadovoljan.
« Poslednja izmena: 04. Jan, 2016. 10:48 klisko »
  • Vozi: Octavia A5FL 1.9TDI 2010 i Octavia A7FL 1.6TDI 2019