Autor Tema: Problem so ler gas na plin na zagrean motor  (Pročitano 5584 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže FiloZapočeo temu

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 15
Odg: Problem so ler gas na plin na zagrean motor
« Odgovor #15 poslato: 26. Okt, 2015. 18:18 »
Update na temava.
Denes ja vozev skodava, motorot rabotese mirno vo ler, ama resiv da go isprobam testot so kocnicata. Znaci motorot zagrean na 90-92 stepeni, pocnav naglo da drukam so kocnicata i obrtaite padnaa do taa mera sto motorot recisi i da nemoze da raboti, pocna da kasla i da e veke pred gasenje.
Otvoriv hauba, go odvrtiv toa crnoto dugme na rasplinjacata za uste 1/4, potoa pak pocnav da drukam na kocnicata, i ovoj pat obrtaite pagaa, ama ne do taa mera da gasi motorot.

Si dojdov doma i resiv da najdam resenie za dupkata na kukisteto na filterot. Eve za sto se raboti:

I eve kako go resiv:

Posle ova, ja zapaliv kolata, pocnav da drukam, obrtaite taka omalaksuvaat no ne do onaa tocka da motorot ugasi, no mnogu brzo posle drukanje na kocnicata, motorot se stabilizira i raboti mirno.

Sea ke vidam kako ke se ponasa, mada otkako ova go napraviv, pak ja vozev i nemase nikakov problem, motorot rabotese mirno, lepo, na drukanje kocnica malku ke omalaksa ali za maksimum 1 sekunda on se stabilizira i raboti fino.
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #16 poslato: 26. Okt, 2015. 21:21 »

Pa ne mogu da verujem sta si sa srafom uradio...Otkud si tako resio problem???...Opet nisi zatvorio otvor na poklopcu, uzmi zvaku obicnu pa utisni na otvor, bolje ce biti...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže Bobi

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 28
  • Moj Skoda Club Aleksinac...
« Odgovor #17 poslato: 26. Okt, 2015. 21:53 »
uzmi onu plastiku koja je pukla sto ti je na prvoj slici stegnuta zicom skrati za 1 cm-mislim na ono gde je nekad bio umetnut sraf, to odseci a na poklopcu iznutra kroz rupu gurni sraf M 6x 10 i odozgo mu stavi ravnu podlosku i maticu,dobro zategni pa kad to resis onda drukaj kocnicu i odvrci malo crno dugme na isparivacu... javi sta se desava...
  • Vozi: Skoda Octavia MK1 1.6L MPI ' 98 benz+tng

• Laurin&Klement
« Odgovor #18 poslato: 26. Okt, 2015. 23:09 »
Pa ne mogu da verujem sta si sa srafom uradio...Otkud si tako resio problem???...Opet nisi zatvorio otvor na poklopcu, uzmi zvaku obicnu pa utisni na otvor, bolje ce biti...

Poklopecot lezi vrz strafot, a dupkata na samiot poklopec e potesna od strafot. Ubavo e, koga go staviv poklopecot, ubavo si legna vrz strafov. ;)

uzmi onu plastiku koja je pukla sto ti je na prvoj slici stegnuta zicom skrati za 1 cm-mislim na ono gde je nekad bio umetnut sraf, to odseci a na poklopcu iznutra kroz rupu gurni sraf M 6x 10 i odozgo mu stavi ravnu podlosku i maticu,dobro zategni pa kad to resis onda drukaj kocnicu i odvrci malo crno dugme na isparivacu... javi sta se desava...

Probav i so toj nacin, najdov takov straf po doma, ama ne mi se dopadase kako toa izgleda.
Baska ovoj straf sto go staviv i se gleda na slikata, malku e posirok nego samata dupka kade sto e puknata plastikata.

Znaci pred da go stavam strafot, probav so kocnicata, vrtezite omalaksuvaa, ne mnogu. Go staviv ovaka kako sto sega mi e reseno, vrtezite uste pomalku omalaksuvaa i motorot pobrzo se smiruva posle drukanje na kocnicata.
Zasega e ok, baska pozadi na auspuh pojavuva voda koga raboti, ona malku voda kako kondenzacija, sto znaci raboti odlicno.

Baska toa crno dugme na isparuvacot, toa veke mi e 1/2 odvrnuto nego prethodno, koga ja otvoriv temava pisav deka mi e otvoreno 1/4, a denes uste 1/4 go otvoriv.
« Poslednja izmena: 26. Okt, 2015. 23:13 Filo »

• Laurin&Klement
« Odgovor #19 poslato: 09. Nov, 2015. 16:58 »
Od koga go napisav posledniot post vo temava, do denes eve ne se sluci povtorno da raboti nemirno vo ler.

Login = pun pristup, 0 reklama

Zdravo! Uloguj se ili Registruj. Novi aktivacioni Email?