Autor Tema: Kupovina - Oktavija 1,2 TSI 63 kW/86 ks 5G ??  (Pročitano 23109 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže aleksandarzlatic

Odg: Kupovina - Oktavija 1,2 TSI 63 kW/86 ks 5G ??
« Odgovor #30 poslato: 06. Dec, 2015. 12:09 »
Moracu da napravim jedan test uz Bubanj potok jer sam je vozio sa predjenih 500km dok jos nije bila nimalo razradjena, nije isla lose, samo sam morao malo cesce da saltam dole gore brzine ali sam bio zadovoljan.
Sad i mene zanima kako bi se ponasala na takvim uzbrdicama, mnada pre 3 nedelje kad sam isao na Zlatibor uz Rudnik je lepo sibala a isto tako i posle Uzica ka Zlatiboru, malo sam morao laganije zbog dece koja ponekad povracaju pa nisam stiskao bas max ali isla je nekih 100-110km/h uzbrdo... :)
  • Vozi: Renault Kadjar 11.2019. 1.5 DCI 260Nm/115HP Business Edition paket

Van mreže aleksandarzlatic

« Odgovor #31 poslato: 06. Dec, 2015. 12:37 »
Evo nesto iskopah oko TD1 flag-a, ipak mogu da otkriju...
  • Vozi: Renault Kadjar 11.2019. 1.5 DCI 260Nm/115HP Business Edition paket

Van mreže mikipZapočeo temu

« Odgovor #32 poslato: 06. Dec, 2015. 12:47 »
Ma sigurno da mogu.

Van mreže Filip

« Odgovor #33 poslato: 06. Dec, 2015. 15:09 »
pa sigurno da mogu, ako hoće, i naravno ako znaju ;)

u AČ uglavnom gledaju da vam što pre smandrljaju servis, ne proveravaju i ne gledaju čak ni sve ono što su u obavezi da prekontrolišu, a ovo naprednije nisam ni siguran da bi uspeli da pogledaju sve i da hoće, s mnogo jednostavnijim stvarima se sudaraju i muče

kod ostalih ovlašćenih ako odete žele prvenstveno da vas ne izgube kao mušteriju, pa im ne pada na pamet da čačkuju...

prema tome ovo ne mora da te odvrati od zamisli, previše je isplativo da bi od toga odustao
  • Vozi: Škoda Octavia 1.8 TSI Elegance + Eibach & RS 18" + Revochip

« Odgovor #34 poslato: 06. Dec, 2015. 15:16 »
Slazem se kod redovnih servisa. Medjutim, da ode neki skuplji deo na motoru/menjacu/kvacilu, siguran sam da bi prvo to proverili.

Van mreže Filip

« Odgovor #35 poslato: 06. Dec, 2015. 16:35 »
ne razmatraj odmah najgori scenario

to je nov auto, ništa mu neće otići

a i u svakom trenutku možeš da vratiš nazad fabričku mapu
  • Vozi: Škoda Octavia 1.8 TSI Elegance + Eibach & RS 18" + Revochip

Van mreže klisko

« Odgovor #36 poslato: 06. Dec, 2015. 16:38 »
Navodno postoji bosanka tuning kuća koja ima svoje predstavništvo u Srbiji koje je ranije u dilu sa AČ nudilo čipovanje na nultom servisu (ili tako nekako). Davno sam čitao o tome i znam da mi je bilo neverovatno da to dozvoljavaju. Čak i ako je istina, nije mnogo verovatno da je to i dalje slučaj ali to je možda znak da su naši spremni da zažmure na jedno oko (sve dok Česi snose troškove popravke u garanciji i dok oni ne pitaju previše).

S druge strane, može i ovako da se postmatra računica:
- nov auto od 86KS koji se čipuje na 130KS košta ~13K evra i time se možda gubi garancija koja će možda trebati
- polovan auto sa fabričkih 140KS (1.4TSI) star ~ dve godine košta istih 13K evra i garancija mu možda važi ali se ne zna ko ga je i kako vozio.

Iskreno, ja bih se teško odlučio šta je bolje od ta dva. Novo je novo, znam kako vozim i održavam ali remap je neka vrsta kocke. S druge strane, svaki polovan auto je neka vrste kocke, čak mi je to možda i veće hazarderstvo... Vrlo teška odluka u svakom slučaju, srećom pa nemam te pare da razbijam glavu  :B=)
  • Vozi: Octavia A5FL 1.9TDI 2010 i Octavia A7FL 1.6TDI 2019

« Odgovor #37 poslato: 06. Dec, 2015. 17:11 »
Polovno ne dolazi u obzir makar ga nikad ne kupio. Ovo za chip cu videti.

Van mreže klisko

« Odgovor #38 poslato: 06. Dec, 2015. 18:42 »
To je ono: "novo je novo"  bravo2. Pri tome, to možeš da probaš mesec, dva ili pet, pa ako te baš nervira odeš i čipuješ (i prihvatiš neki rizik u zamenu za 2K evra). Ako ti je dovoljno 86KS onda ne diraš ništa.

Taj motor nisam vozio ali jesam 1.6 benzin (iz 2005-te) i 2.0 benzin (iz 1999) i vrlo kratko 1.2 od 110KS (samo probao, bukvalno jedan kilometar). Poređenje tih motora sa ovim od 86KS imaš u slikama ispod. Poslagao sam ih po količini obrtnog momenta koji isporučuju jer mislim da je za subjektivan osećaj kako auto povlači bitniji obrtni moment od snage. Iako su razlike između 1.6 i 2.0 motora nijanse (na papiru), u praksi je meni 2.0 bio značajno bolji. Mislim da je razlog bio upravo OM i to ne količina u NM nego broj obrtaja gde se isporučuje (od 2400 kod 2.0 motora, a 3800 kod 1.6). Kod 1.2 motora to kreće već od 1400 obrtaja u minuti tako da bih očekivao da je osećaj još bolji, pogotovo ako uzmemo u obzir manju težinu. Ali, verujem da se manjak OM primeti kada je auto natovaren i/ili je upaljena klima.

Takođe, vrlo bitna napomena: jači 1.2 motor ima 28% više KS od slabijeg, ali povećanje obrtnog momenta je samo 9% tako da verujem da je subjektivni osećaj u redovnoj gradskoj vožnji mnogo bliži nego što razlika u KS pokazuje. Ne znam nikog da u svakodnevnoj vožnji do posla/dečjeg obdaništa/škole diže obrtaje na 4000+ tako da u takvoj vožnji nećeš osetiti manjak konjića. Konjske snage (odnosno manjak istih) ćeš najpre osetiti pri nekom preticanju i to pri većim brzinama (kada prilaziš crvenim obrtajima) ili kada voziš autoputem pa treba ubrzati sa 100 na 130 ili 150. Nemam podatke, ali verujem da je ubrzanje od 80 do 120 primetno sporije na verziji od 86KS.

Pomenut je i menjač. Sa slika se vidi da su druga i treća identične na oba, a peta brzina na slabijem motoru je gotovo ista (samo 3% kraća) kao šesta brzina na jačem motoru. Drugim rečima, na jačem motoru dobiješ četvrtu i petu tamo gde na slabijem imaš samo četvrtu koja je negde između četvrte i pete kod jačeg motora. Može biti da će na jačem motoru trebati ređe da se spušta u treću u gradu (dakle, komfornija vožnja) i zato što je jači ali i zato što mu je četvrta brzina kraća.

Ako možeš probaj da izjuriš probnu vožnju. Ako ne, onda dumaj   wac1

Raspisah se kao kakva baba, izvinjavam se ako je kome bilo dosadno  :B=)
« Poslednja izmena: 06. Dec, 2015. 18:45 klisko »
  • Vozi: Octavia A5FL 1.9TDI 2010 i Octavia A7FL 1.6TDI 2019

« Odgovor #39 poslato: 06. Dec, 2015. 20:34 »
Sjajno objasnjenje. Hvala

« Odgovor #40 poslato: 06. Dec, 2015. 22:05 »
U sustini po ovome ispade bolja O3 sa 1.2 tsi 86 ks od O2 sa 1.6 102 ks motorom  ?

Van mreže ugi85

« Odgovor #41 poslato: 06. Dec, 2015. 22:29 »
Zahvaljujuci turbini ima bolje performanse u odnosu na atmosferske motore.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

Van mreže mlax

« Odgovor #42 poslato: 06. Dec, 2015. 22:43 »
Sto se tice gubitka garancije situacija je sledeca. Garancija treba za slucaj da ti se nesto pokvari, jel' tako? Ako se nista ne kvari i ides samo na redovne servise, naravno da ti nece ukinuti garanciju jer zaradjuju na tebi. U slucaju da ti nesto rikne i da oni treba da poprave besplatno u garantnom roku naravno da ce iskoristiti svaku mogucnost da to izbegnu pa ce te tu sacekati da ti garancija ne vazi zbog remapa.
Drugim recima ako cipujes auto u garanciji nemoj ni ici na redovne servise u ovlasceni jer dzaba placas skuplji servis a uslucaju nedajboze ti nece priznati garanciju.
  • Vozi: Superb 2.0tdi 2020

Na mreži AcoSk

« Odgovor #43 poslato: 06. Dec, 2015. 22:56 »
@mlax, citas mi misli, upravo to sam hteo da kazem :)
A i sta smo zapeli svi remap pa remap, coveku ne treba nesto posebno brz auto, lepo je rekao na pocetku.. A 86ks ide sasvim pristojno, a sve i ako neko nije zadovoljan neka saceka te 3-4god koliko traje garancija pa neka ga "cipuje".. Ionako se nov auto ne kupuje da bi se prodao posle nekoliko god, vec da se vozi duze vreme, jer u suprotnom znamo svi koliko se gubi na vrednosti kako ga isteras iz salona..

Na mreži hakkler

« Odgovor #44 poslato: 06. Dec, 2015. 23:25 »
U sustini po ovome ispade bolja O3 sa 1.2 tsi 86 ks od O2 sa 1.6 102 ks motorom  ?
1.6i je nekretnina vs 1.2tsi.a..tek u full višim okretajima i eventualno u max. brzini...tih 14,15ks starih raga dođe na naplatu.
Bez obzira na grafikone..pišem o iskustvu za volanom jednog i drugog...i svakodnevnoj vožnji.
+ potrošnja je nebo i zemlja.

Atmosferac euro 2,3 vs TSI euro 5,6 je bezpredmetno uopće uspoređivat...malo i neozbiljno.

jednadžba je ks/kg + turbina + prijenosni omjer

Općenito čitajući kolko su svi na neki način opterečeni tim "performansama" i da li će ih novi auto zadovoljiti sa tim..ko da voze "brdo" ili "krug" ili na "vrijeme" općenito relly?
NHF !

Otiđite na probnu vožnju i probajte..jel to TO ili treba više/jače?!
Ako imate obitelj..posjednite i njih.
Da dobijete pravi filing jel vam dosta ks kad trebate preticati u odnosu na prije što ste vozili.
Svaki auto istih ks ide drugačije kad ste solo i kad vas je več troje.
Ovisno i kakav ste inače vozač..umjeren ili race raspoložen.

Kolko para tolko muzike..neko bira motor..nekom je bitnija oprema...nekom marka..trend.
Jedno i drugo..koštaaa. Škoda košta ..gura se ko brand..i je brand i škrta je opremi.
Tko želi vozilo za street race.. 1.2tsi to nije..ni sa chipom niti stage 3.

ugl. vrlo vjerojatno radi sve manje km koje radim..da će sljedeći motor kod mene biti baš taj 1.2 tsi ali varijanta od 110ks.
Moram ga probat...prvo :)
Chip? možda..ali tek poslije isteka garancije jer su kod nas osiguranja jako zaje*ana.
Ili za neki gust...drugi auto..kao kolega Turbo kako ima..neka honda civic ili neki drugi od par sto kg sa par sto ks i četveroklipnim kočnicama :D

Eto..ne zamjerite na dužem postu.