Autor Tema: Vonj iz klime  (Pročitano 6496 puta)

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Peja

Odg: Vonj iz klime
« Odgovor #15 poslato: 31. Jan, 2016. 15:29 »
koliko vidim
https://www.youtube.com/watch?v=dyJx044DD2E
nikakav alat nije potreban  wac1
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD

Van mreže Peja

« Odgovor #16 poslato: 31. Jan, 2016. 15:37 »
http://www.nacionalnaklasa.com/forum/showthread.php?4894-Uputstvo-uradi-sam-Dezinfekcija-klime&s=95d2cfab1bdc7601c3c673efd5054dc4&p=66627&viewfull=1#post66627

"Ono što treba da uradite je da prvo nađete i izvadite filter, malo ga očistite i utvrdite u kakvom je stanju. Ako nije katastrofalan, malo ga usisajte (tako da strujanje vazduha bude suprotno od onog kako struju dok je filter montiran) i poprskajte asepsolom i ostavite ga u hlad da se osuši (nisu skupi pa možete odma novi da stavite). Zatim kako ste skinuli filter tako je ostala jedna rupa gde se isti stavlja e u tu rupu prskate asepsol (namestite prskalicu da stvara maglu), Asepsol prskate dok ventialtor radi na najjače i dok su otvori za ventilaciju otvoreni. Prskajte bez nekog prevelikog ustručavanja, ja to radim tako što prsnem, napravim 2-3 sekunde pauze pa ponovo i tako dvadesetak puta. Takođe ne zaboravite da pomerate klapnu koja reguliše dali se usisava vazduh iz kabine ili spolja kao i da menjate kuda duva vazduh (ono: na šoferku, na noge i ka licu). Kad potrošite jedno 2 deci upalite klimu da hladi, čisto da se na isparivaču počne stvarati kondezat koji će asepsol preneti na odvod kondenzata. Pustite tako da radi jedno 5-10 minuta i onda ponovo naprskate jedno pola deci asepsola. Potom ugasite auto, klimu i ventilator pa namonitirate novi filter pazeći na smer strujanja (na svakom piše kako treba da struji vazduh kroz njega) i imate dezinfikovan ne samo isparivač, kako rade neki sprejevi za čišćenje uonim metalinim bocama, nego kompetan sistem za unurašnju cirkulaciju vazduha plus vam auto miriše na jabuke a i neće biti više onog neprijatnog miriska koji se javlja pri startu klime
Postupak se po potrebi može ponoviti nakon nedelju dana da budete sigurni da ste izvršili genocid nad žgadijom koja se nakotila.

PS: Istu tečnost možete koristiti za kućne klime kada se ona obilato prska po rebrima unutrašnje jedinice kada efikasno tamani bakterije koje svaraju neprijatan miris "

Van mreže vojaZapočeo temu

« Odgovor #17 poslato: 05. Feb, 2016. 11:55 »
Evo kratak izvestaj :)

Uspeo sam da skinem filter polena, nije bas najlaksa stvar na svetu potreban je torex 20 srafciger, odsrafe se srafovi i skine ostava (pretinac) posle se skine poklopac filtera ima par zabica (treba voditi racuna kako je stajao filter, da se vrati na isti nacin).
I malo je zeznuto vratiti sve, nisu bas lepo osmislili....

Naprskao sam 250ml asepsola kao po upustvu i sad stvarno vonja nema vise bas je onako svez vazduh iz klime da ne kazem planinski :)

Nadam se da ce tako i ostati, hvala jos jednom svima

Pozdrav
  • Vozi: skoda octavia 3 1.6tdi

Van mreže Peja

Van mreže vojaZapočeo temu

« Odgovor #19 poslato: 05. Feb, 2016. 16:00 »
Pa tako ali pre toga moras da odsrafis ova 2 srafa...koja je posle dosta zajebano zasrafiti...jel iz nekog ugla ide morao sam da se snalazim sa zvakom i sa izolir trakom :)

https://www.youtube.com/watch?v=OWrpBEpoRxQ

• Vozi: skoda octavia 3 1.6tdi

Van mreže klisko

« Odgovor #20 poslato: 31. Jul, 2016. 13:06 »
Probao sam ovo, meni duva iz otvora za filter ka nogama. Sav Asepsol mi izbaci napolje. Pokušao sam i kroz otvore za recirkulaciju, suviše su mali, asepsol se kondenzuje i kaplje.
Kupio sam sonax sprej za 650 dinara, videćemo kakav će biti efekat, postupak je u toku.
  • Vozi: Octavia A5FL 1.9TDI 2010 i Octavia A7FL 1.6TDI 2019

Van mreže Peja

« Odgovor #21 poslato: 31. Jul, 2016. 15:02 »
To sam i planirao ove nedelje. Prethodno sam ocistio polen filter od lisca, sam po sebi nije smrdeo, usisao sam gai vratio gde je bio. Ukljucio sam ventialciju na najace, uz klimu, ali da ubacuje svez vazduh od spolja. Onda sam u predelu usisnog grila ispred suvozca prksao Asepsol. Bas dosta prskao, i posle par minuta prebacio ventilaciju na recirkulaciju.
Ovaj Sonax vidim kao dobro sredstvo za dezinfekciju celog kabinskog prostora.

Van mreže skodilakprvi

« Odgovor #22 poslato: 31. Jul, 2016. 21:16 »
A da probas da zamenis filter sa novim.
Kod mene je to resilo problem.
Nije skupo a vrlo je korisno.
  • Vozi: Octavia 1.9 TDI PD 105ks.

Van mreže Peja

« Odgovor #23 poslato: 31. Jul, 2016. 22:28 »
Ja smrad nemam :) tako da mi ne vonji ništa iz ventilacije.
Filter je bezobrazno skup (u poredjenju npr. sa Renault-ovim).
« Poslednja izmena: 31. Jul, 2016. 22:34 Peja »

Van mreže skodilakprvi

« Odgovor #24 poslato: 01. Avg, 2016. 20:19 »
Pa jeste, ja ga placam oko 6e bez aktivnog uglja.
  • Vozi: Octavia 1.9 TDI PD 105ks.

Van mreže ugi85

« Odgovor #25 poslato: 01. Avg, 2016. 21:53 »
Iako je nikome ne preporucujem, za ciscenje klime koristim penu jer je ucinkovitija od spreja. Inace, penu ne preporucujem jer se nakon par desetina sekundi pretvori u vodu, a koja lako nalazi put do delova koji nisu za kvasenje pa ne zelim da neko napravi stetu. Na Fabiji je pogotovu ugrozena vozaceva strana, a meni se u maloj kaseti stvorila bara svega nekoliko centimetara od osiguraca.
Ne znam kakav je Sonax sprej, koristio sam Liqui Moly koji je solidno odradio posao mada mislim da je moglo i bolje da ja nisam napravio par greski.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

Van mreže klisko

« Odgovor #26 poslato: 01. Avg, 2016. 22:03 »
Tek sad vidim da se iz mog posta teško može zaključiti ono što sam hteo da kažem  :-[
Dakle, probao sam varijantu skidanja filtera i prskanja asepsola u "rupu" od filtera. Sav asepsol se vraćao ka meni, uopšte ga nije uvlačio u ventilacioni sistem, sve je završavalo na patosnici. Klima je bila podešena na 18 stepeni i maksimalno duvanje. Probao sa i bez recirkulacije, ista priča. Nisam probao da smanjima duvanje na manju vrednost (nije mi palo napamet, a i kolena počela da bole  ??? ).

Što se tiče utiska o sredstvu sa slike, nisam nezadovoljan jer nisam previše ni očekivao. U kolima se oseća miris sredstva čim se uđe. Nisam baš najbolji za opisivanje mirisa, ima tu neko notu svežine, a da li je mentol, borovina ili eukaliptus, pojma nemam. wac1 Poenta je da se meni mirisi uopšte ne sviđaju (nema veze koji su) i jelkice kod mene mogu da stoje vrlo kratko (zaboli me glava pri iole dužoj vožnji sa jelkicom). Ovo sonax čudo sada moram da trpim i srećom nije ni blizu toliko intenzivno kao jelkice tako da je podnošljivo iako bi bilo bolje da ga nema. Normalnim ljudima bi verovatno bilo OK, neko bi možda hteo da bude i intenzivnije.

Pre tretmana, paljenje klime je u prvih minut-dva generisalo blagi, nekada skoro neprimetan karakterističan vonj. Da je bilo samo to, ne bih se ni trudio da bilo šta radim jer je trajalo vrlo kratko i nije odavalo utisak da tamo negde ima "krdo" bakterija, gljivica i ko zna kakvih "malih zelenih". Veći problem mi je bilo gašenje klime jer moja bolja polovina insistira na gašenju bar 5 minuta (obično i više) pre kraja puta, a nakon gašenja se baš osećala i vlaga ali i neki "miomirisi" onoga što se nakotilo.
Sada, nakon tretmana, paljenje klime samo blago pojača već prisutan miris sonaxa, ne osećam više onu vlagu - utisak je "odličan 5!"
Gašenje klime krene da ubacuje vlažan vazduh (ranije, nakon dužih vožnji mi se dešavalo da se retrovizor zamagli) i to se i dalje dešava, tu nema promene niti je za očekivati da je bude. Pored mirisa sonaxa se oseća ta vlaga u smislu sparnog, teškog vazduha, kao pred kišu. Vonja nema ali možda je i samo pokriven sonaxovim mirisom, ne mogu još da tvrdim ali verujem da će se pokazati za par dana kada sonax malo ispari. Zaključak: ako miris sonaxa još malo ispari u sledećih par dana, biću zadovoljan. Ako ne ispari i bude me bolela glava kada budem vozio ka Tasosu za par dana, onda ću da naučim lekciju da se klima sređuje ranije  :)
  • Vozi: Octavia A5FL 1.9TDI 2010 i Octavia A7FL 1.6TDI 2019

Van mreže ugi85

« Odgovor #27 poslato: 01. Avg, 2016. 22:15 »
Miris ce ispariti za koji dan pa ne moras da pijes tablete protiv glavobolje :) Sasvim je normalno da se tokom rada klime ne oseca vonj vec nakon sto se klima iskljuci, a ventilator nastavi sa radom. To je jasan pokazatelj da klimi trebala dezinfekcija. Inace, tvoja bolja polovina je u pravu jer isusivanjem isparivaca umanjujes mogucnost za razvoj bakterija i gljivica.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

Van mreže nightrider

« Odgovor #28 poslato: 02. Avg, 2016. 02:02 »
kako disete dok prskate celu bocu asepsola u kolima? mene stipa za grlo i posle malo prskanja  wac1

Van mreže sasacalko

« Odgovor #29 poslato: 02. Avg, 2016. 09:06 »
     Ja sam koristio wyns sprej (kupljen na pumpi) za dezinfekciju klime prosle godine i od tada se ne oseća vonj. Kada sam skinuo filter, umesto da usisava - duve dole u noge, zato sam stavio novi filter, sve vratio na svoje mesto i onda sam upotrebio sprej. Nekoliko dana se osećao parfem u kolima.