Autor Tema: Clanak u Blicu za Fabiu 1 Combi  (Pročitano 2460 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Beli82

Odg: Clanak u Blicu za Fabiu 1 Combi
« Odgovor #15 poslato: 16. Feb, 2016. 19:14 »
Nebojša, problem sa prezubljenjem na 1,2 HTP je postojao samo kod ranijih varijanti MK1 koje su imale kratke  klizače lanca. Revizijom i stavljanjem dužih klizača je problem otklonjen.
  • Vozi: Fabia MK1 Combi 1.2 HTP-TNG 2006.

Van mreže vlada320

« Odgovor #16 poslato: 16. Feb, 2016. 20:03 »
Da, vecina nedostataka se odnose na Fabiu HTP iz 2003, ukljucujuci i set kvacila (pucanje korpe). Nisu iste komponente ugradjivane u razlicite tipove i godista, zato se ne moze generalizovati. Npr, mogao je da pomene i probleme sa servo - letvom, ali niko sa Trw letvom nema problema.
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

Van mreže Beli82

« Odgovor #17 poslato: 16. Feb, 2016. 20:19 »
pa dobro, zato autor teksta ima problem sa letvom...fali mu letva u glavi.  =))

Van mreže -nebojsa-

« Odgovor #18 poslato: 17. Feb, 2016. 00:52 »
@Beli82:
Problem je sto spaner nema tzv.kocnicu - nema mehanickog zabravljenja kad motor ne radi (samo opruga), tj.kad nema pritiska ulja.Prvo paljenje (ili neka druga okolnost sa pritiskom ulja, nizak nivo ulja npr.), nedovoljna nategnutost lanca i eto veselja :)

03E109507S ili 03E109507R
Revizija to nije ispravila.
Tako barem kazu mehanicari koji su ih radili.
A moglo je ovako nekako:

Uostalom, mozda gresim; 1.2HTP mi nije bio interesantan ni za kupovinu ni za analizu  ::)

Svakako stoji da je tekst bezveze, vise se informacija ispita i iznese provereno na forumu nego kod ovih tzv.novinara.

• Vozi: Škoda Octavia 3 Combi 1,2 TSI 6B 2013. Toyota Corolla Sol 1,5 2024.

Van mreže Beli82

« Odgovor #19 poslato: 17. Feb, 2016. 01:06 »
ja nisam čuo ni u jednom servisu da je bilo takvih problema sa HTp motorima, ali sam i na stranim sajtovima čitao za produžene klizače lanca. Ovo što ti pričaš mi zvuči kao onaj problem sa TSi motorima ako se ne varam...ono što su rešili zamenom filtera ulja sa novim tipom koji zadržava ulje u filteru tj ne dozvoljava da svo ulje siđe u karter i time sprečava problem podmazivanja lanca kada auto stoji duže. Inače, ja uvek prvo povučem ručnu pa ubacim u brzinu...nije ručna od sira pa da se tako lako potroši.

Van mreže brele

« Odgovor #20 poslato: 17. Feb, 2016. 09:21 »
Ako vučeš ručnu, zašto ubacuješ u brzinu? Čisto me zanima.
  • Vozi: Škoda Fabia mk2 1.2 htp

Van mreže ugi85Započeo temu

« Odgovor #21 poslato: 17. Feb, 2016. 10:22 »
Verovatno za svaki slucaj :)
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

Van mreže lipovaccc

« Odgovor #22 poslato: 17. Feb, 2016. 10:28 »
Pravda za HTP-eovce  =))
Evo kako izgleda španer lanca ovo je iz mog motora 2005god je motor

• Vozi: Škoda Fabia 1,2 htp 2005god

Van mreže Beli82

« Odgovor #23 poslato: 17. Feb, 2016. 12:38 »
Ugi85 je u pravu-za svaki slučaj. Pogotovo što uvek zaključavam i zeder. Tako je jednom mom drugu "pobegao" auto nizbrdo zbog slabe ručne, a volan se zaključao(magarac nije ubacio ključ u bravu, hteo je samo da "spusti" auto bukvalno pola metra  niz ulicu), i onda zaglušujuće "ka-booom"...ode i njegov i komšijin auto.

E, al' pazi sada za lanac: Kod burazera u firmi, u servisu, kažu da su skoro imali jednu 1,2 htp kojoj su menjali lanac i ostalo(veliki servis), i da je na njoj bio neki tip lanca koji ima samo u originalu i koji su platili oko 25 000, možda i nešto jače! Kaže isti auto kao moj, sličnog godišta, ali nigde u nabavkama nisu našli taj tip već samo u ovlašćenim, i koštao je Boga oca...pa ti vidi. Sreća pa se meni još ne čuje lanac...ne moram skoro da razmišljam o tome.

Van mreže -nebojsa-

« Odgovor #24 poslato: 17. Feb, 2016. 16:30 »
@Beli
Stavio sam slike spanera za HTP i "obicnog" spanera (nije Skoda,VW...) za pogonski lanac.
HTPov nema nazubljeni deo, iliti "kocnicu".
TSI je nesto drugo.Tamo je i lanac deo problema koliko sam upucen.
Kao sto sam rekao, nije ni bitno, nisam siguran koliko klizac nesto menja, cesto su revizije delova sa razlicitim uspehom.
Klizaci se razlikuju po slovnim oznakama motora, zato ih ima vise vrsta.

Iskreno, nisam proveravao detaljno, ali obzirom da radim na 2km od Autocacka i da poznajem nekoliko mehanicara (jedan je cak i kod nas u firmi sada) vise puta je pominjan spaner i pritisak ulja kao uzroci prezubljivanja.Znam mehanicara koji je jedan isti motor otvarao par puta zbog navedenog spanera.

Zamenski set lanca je 9000-15000 RSD otprilike, za original 25000 nije cudno...

Van mreže Beli82

« Odgovor #25 poslato: 17. Feb, 2016. 17:31 »
Za klizač sigurno znam da je bilo problema jer su sa kraćim klizačima imali problema sa prezubljivanjem u određenim situacijama. dešavalo se da lanac preskoči na vrhu, na lančanicima bregastih, jer kratki klizači nisu vodili lanac do kraja, tj imalo je previše razmaka između lančanika i klizača, zbog čega je lanac preskakao.Sa revizijom je to rešeno jer su stavljeni dugački klizači lanca koji sprečavaju da lanac preskoči na lančanicima bregastih osovina.

Van mreže -nebojsa-

« Odgovor #26 poslato: 17. Feb, 2016. 20:34 »
Sa 1.2HTP sam se davno bavio (radim u postprodaji vec 10ak godina, ali nije Skoda u pitanju) 2007; i to retko.Poslednji na kom sam "ucestvovao" u procesu popravke je prezubio zbog nedostatka pritiska ulja.
Od kolega iz posla znam da "kukaju" na spaner iz navedenih razloga.
Takodje moz' biti i da su klizaci deo problema i resenja.
Duzina klizaca ne bi trebalo da toliko utice na preskakanje lanca, barem po meni, pre ce biti da utice da se sila koju "daje" spaner bolje prenese na lanac.

Van mreže Beli82

« Odgovor #27 poslato: 17. Feb, 2016. 21:09 »
Čitao sam na nekoliko mesta da se upravo zbog toga što su klizači bili kratki dešavalo da lanac preskoči. To je čini mi se bilo kada su prešli sa 6 na 12v tj kada u umesto jedne ubacili dve bregaste. Vidi se na ovoj slici kako sada izgledaju: http://pictures.topspeed.com/IMG/crop/200901/2007-skoda-fabia_600x0w.jpg
A ranije su bili klizaći kraći, i upravo se na delu od klizača do bregaste dešavalo preskakanje u nekim situacijama. Verovatno se pri nekim naglim naprezanjima u različitim režimima vožnje (moguće i zbog malog lufta u lancu)dešavalo da upravo na tom delu preskoči. Stavljanjem dužih klizača je i smanjena mogućnost da lanac preskoči tj sleti sa lančanika, čak i kada ima lufta. Moguće da su tada uradili reviziju i hidro-španera jer su se navodno ti problemi javljali do 2004. godine.