Zamenio sam i filter goriva.
Nije bilo lako, jer je stvarno na nezgodnom mestu.
Mnogo mi je pomogla slika na linku koji je postavio pajapop. Kada sam je video, dobio sam ideju kako da rešim problem, a da zaobiđem uputstvo sa tog linka na kojem piše da se otkači rezervoar.
Evo je slika:

Evo i kraćeg uputstva za one koje to zanima:
1. Obori se zadnje sedište (još je lakše ako se izvadi napolje)
2. Otvori se poklopac ispod kojeg se nalazi pumpa za gorivo
3. Skine se šelna sa creva na kojem se nalazi filter. Prema slici, to je gornje crevo (OBAVEZNO skinuti šelnu skroz i ne ostavljati je na crevu, jer neće moći da prođe crevo ako šelna ostane na njemu), preporučujum da se veže kanap za crevo da bi se lakše uvuklo nazad
4. Otkači se filter iz nosača na kojem se nalazi
5. Skine se druga strana filtera sa creva (skine se komplet filter sa crevima sa auta, pa onda creva skidati kada je filter pored auta)
6. Zameni se filter
7. Proces vraćanja uraditi unazad od procesa skidanja (dobro bi bilo imati pomoć odnosno nekoga da vuče kanap da bi crevo prošlo nazad)
Potrošio sam 2 sata na zamenu, ali bih potrošio manje da nisam ovo radio prvi put. Nije težak posao, ali je nezgodno skidanje i vraćanje filtera, jer smeta auspuh i "firewall" na auspuhu.
Kako se ne bi zeznuli kao ja i radili posao dva puta, obratite pažnju na to koliki je filter u dužini.
Imao sam problem sa dužinom creva posle vraćanja filtera, jer je novi filter kraći nekih pola centimetra i toliko mi je falilo da navučem crevo nazad na vodove, pa sam morao da skidam sve i da onda crevo malo povučem sa svake strane kako bih dobio tih pola centimetra.
Ovaj put sam bio "na knap" sa vremenom i samo sam hteo da uradim posao što pre, ali sledeći put nameravam da skinem filter odatle i samo provučem crevo između dva voda, a da filter smestim pod haubu zbog lakšeg pristupa.
Ovo je van svake pameti.
Moram da dodam da sam skinuo originalni filter goriva sa auta (posle 80.000 km). Mehaničar je kod prethodnog vlasnika odn. vlasnice uredno "radio" mali servis tako što je menjao filtere i za vazduh i ulje, a za gorivo je samo "otkačio" na listi da je zamenio. Valjda baš zbog težine pristupa.
Zato ja kažem da nema posla dok ga ne uradiš sam i baš iz tog razloga radim sam sve što mogu da uradim sam. Ne verujem mehaničarima ništa.
Auto mi je živnuo. Ne mogu da opišem rečima, ali je osećaj u vožnji skroz drugačiji. Kao da klizi sve. Ranije je imao neka sitna trzanja prilikom naglog oduzimanja gasa itd... U svakom slučaju - baš mi je drago što sam uradio zamenu, a još sam se lomio da li da uradim, jer je interval zamene filtera na svakih 60.000km (piše u servisnoj knjižici), a pre 10.000 je zamenjen filter.
Još mi ostade samo ulje u menjaču, ali to ću uzeti na rate kada otplatim ove delove za mali servis što sam uzeo na rate. Treba mi 2.5 litre menjačkog ulja, a litar košta oko 1.100 dinara. Ide gradacija SAE 75W, 75W-80, 75W-85 ili 75W-90.