Autor Tema: Mali servis (šta i kada zameniti?) i kako zameniti ulje u menjaču?  (Pročitano 6761 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže yoxaZapočeo temu

• Ambition
  • Ugled: 4
Pozdrav svima,

Kao što sam u prethodnih par postova napisao:

Kupio sam auto u avgustu 2015. godine od prvog vlasnika odn. vlasnice koja je auto kupila u auto kući "Intersrem" u Novom Sadu u oktobru 1998. godine. Dobio sam original račun (platio sam ga više nego ona tada - koštao je oko 95.000 dinara, a ja sam dao 130.000 dinara - inflacija ubi!), svu dokumentaciju, originalno uputstvo, aparat za gašenje požara, 6 letnjih i 4 zimske gume, ukupno 6 čeličnih felni itd. U pitanju je 1.6mpi motor sa 55kw odn. 75ks. Nema ugrađen plin. Vozim ga na bmb98.

Auto je kupljen sa 78.000km na satu.
Prethodni mali servis je urađen na 73.000km, a sada sam na 82.400 km. Ostalo mi je još malo do malog servisa, pa imam par pitanja.

Na prethnodnom malom servisu je zamenjeno sve što ide u okviru malog servisa.
Filter za vazduh, filter za ulje, filter za gorivo i (naravno) ulje.

Kako sam već pomenuo da sam uz auto dobio i originalno uputstvo za upotrebu, tu su uključeni i servisni intervali.
Elem, u uputstvu piše da se filter za gorivo menja na svakih 60.000km, a ja sam na svim automobilima koje sam do sada vozio (Golf 2 GTD, Lada 2105 1300, Zastava 101) menjao filter za gorivo u okviru malog servisa, pa me sada interesuje da li neko ima iskustva u svemu ovome, jer teorija je jedno, a praksa drugo.

Kako je filter za gorivo na malo teže dostupnom mestu (ispod auta kod rezervoara), naginjem ka tome da poslušam servisno uputstvo.

Šta mi vi predlažete?

Takođe, zanima me da li je neko menjao ulje u menjaču na Felicia-i 1.6? Koliko ulja ide u menjač i da li postoji otvor za sipanje ulja ili se ulje sipa kroz otvor za pinjon sajle merača brzine?

Ovo naravno pitam, jer u knjižici piše da se ulje u menjaču menja na 60.000km. Kako je auto prešao 80.000km i ulje nije menjano već 18 godina, promenio bih ga.
« Poslednja izmena: 01. Maj, 2016. 17:37 dulefontana »
  • Vozi: Škoda Felicia 1.6GLX 1998

• Ambition
Odg: Mali servis (šta i kada zameniti?) i kako zameniti ulje u menjaču?
« Odgovor #1 poslato: 12. Jun, 2016. 11:28 »
Kupio sam i filter za gorivo, jer stvarno nije skup, pa rekoh bolje da zamenim za svaki slučaj.

Uradiću mali servis za koji dan, pa mi treba informacija koja podloška za čep kartera treba da ide na 1.6 mpi Feliciju odn. koja veličina podloške?
Pretraživao sam po netu, ali nisam uspeo da nađem.

Što se tiče zamene ulja u menjaču, na nekom Češkom forumu sam našao info da se ulje ispušta kao i iz motora, a sipa se kroz otvor za pinjon sajle brzinomera. Međutim, trenutno sam tanak sa kešom, pa mi je malo skupo da kupim 2.5 litre ulja po ceni od 900 dinara/litar. Sačekaće zamena malo bolje dane, jer ima hitnijih stvari od toga. :)

Van mreže hirurg

• Laurin&Klement
  • Ugled: -18
« Odgovor #2 poslato: 12. Jun, 2016. 18:25 »
Podloška koja ide na saraf od kartera je univerzalne mjere. I sve stimaju s tim da imaš dva tipa. Imaš one naduvane i imaš klasične. Kod tebe ide klasična podloška

Ulje u menjaču nemaš šta da diras ako menjač radi kako treba. Samo gas. Filter za gorivo menjaš svaki drugi mali servis. Kod nas je gorivo prljavo tako da ne treba rizikovati i pumpu naterati bespotrebno.

Послато са HTC One M9  

Na mreži zare

• Laurin&Klement
  • Ugled: 18
« Odgovor #3 poslato: 12. Jun, 2016. 18:36 »
Ulje u menjacu obavezno menjaj. Ima i previse godina a i preslo je kilometrazu za zamenu. To da se ulje u menjacu ne menja zato sto normalno saltuje imas samo kod nasih "majstora". A onda kada normalno ne saltuje menjas ceo menjac  :B=).

Van mreže hirurg

• Laurin&Klement
« Odgovor #4 poslato: 12. Jun, 2016. 20:53 »
A ajde kad ima samo kod naših majstorA objasni sledeće....zašto pojedini automatski menjači imaju u specifikaciji da se ulje ne menja nikada? Kako to objasniti. Nikad nisam čuo da je nekom rikno menjač zbog ulja (manuelac)

Послато са HTC One M9  

Na mreži zare

• Laurin&Klement
  • Ugled: 18
« Odgovor #5 poslato: 12. Jun, 2016. 21:05 »
Nije nikada nego "for life". A to je 7 godina najcesce. Dokazi da ulje posle 15 ili 20 godina rada u menjacu sa predjenih 200 ili 400 hiljada km nije za zamenu i da ispunjava sve fabricke norme i dobices Nobelovu nagradu za bilo sta.

Pitaj malo prave majstore sta je najcesci uzrok "kvara" automatskih menjaca i kako se resava problem ulja "koje se nikada ne menja".

A cisto za tvoju informaciju, manuelni menjac i riknjava zbog ulja. Kada ostane bez onakvog podmazivanja kakvo ulje treba da mu obezbedi. A menjac pun ulja, koje nije zamenjeno 15 godina  =)).

Van mreže lipovaccc

• Laurin&Klement
  • Ugled: 68
A ajde kad ima samo kod naših majstorA objasni sledeće....zašto pojedini automatski menjači imaju u specifikaciji da se ulje ne menja nikada? Kako to objasniti. Nikad nisam čuo da je nekom rikno menjač zbog ulja (manuelac)

Послато са HTC One M9  

Svaka ti cast na ovome
Vidi ovako bajoo ulje u automatskim menjacima kod skode(seat vw audi ) se menja na 80 hljada i uz to ide i filter ...Tebi kad je star filter i satro ulje ono ne moze lepo da kruzi po menjacu i onda krece šou trza nece da šalta kad treba ..

Ja sam lično sebi menjao ulje na fabiji 2005 god presla 114000 tad i kada sam ispustio ulje staro ulje i novo ulje nije bilo ni pribložno iste masnoće(mozda sam se pogresno izrazio) pod prstom i ono staro ulje bilo je neko braon skoro crno a novo lepo žuto kako valja ...
  • Vozi: Škoda Fabia 1,2 htp 2005god

Van mreže hirurg

• Laurin&Klement
« Odgovor #7 poslato: 12. Jun, 2016. 21:19 »
Ja znam jedan mercedes 190 automatik. 86gp pitaj boga koliko je prešao. Ulje Nije dirano. A živ primjer golf 2 svi su prešli mnogo i u svom okruženju nisam čuo da je nekom rikavela mjennac sem naravno kvara viljuške pa teško salta u prvu :)

Послато са HTC One M9  

Van mreže lipovaccc

• Laurin&Klement
  • Ugled: 68
Ma mani se ti golfa dva i mečki iz srecni 80ti pun mi vise svaki dan slusam te price ...
Ova nova kola sa novim sistemima moraju da se odrzavaju redovno naravno ako hoces da imas auto 24/7/365 i ako neces da mislis gde ce da stane ...
  • Vozi: Škoda Fabia 1,2 htp 2005god

Van mreže hirurg

• Laurin&Klement
« Odgovor #9 poslato: 12. Jun, 2016. 21:47 »
Felicia je iz tih sretnih

Послато са HTC One M9  

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

• Ambition
« Odgovor #11 poslato: 18. Jun, 2016. 21:40 »
Uradio mali servis i zamenio antifriz.
Tacnije, skoro sve sam uradio...

Muci me filter goriva. Nemoguce ga je skinuti...
Kontam da ima neka caka da se otkaci. Da li neko moze da pomogne?

Resenje i lokacija filtera goriva im je poptuno kretenska...

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #12 poslato: 19. Jun, 2016. 00:27 »
 NIsi jedini koji ima taj problem...http://www.skoda-team.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=5153  angry!
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

• Ambition
« Odgovor #13 poslato: 19. Jun, 2016. 02:03 »
Au bre! Ovi su skroz posandrcali! Ko je jos video da filter za gorivo ide tu?

Sta je sledece? Filter za vazduh u bloku motora, pa svaki put kada dodje vreme za mali servis moras da radis ravnanje glave i zamenu karika?

Ako sam dobro skontao: odsrafim rezervoar na toj strani gde je filter i malo ga nakrivim  da lakse dodjem do filtera.

Nije ni cudo da je propisani interval zamene filtera 60.000 km...

• Ambition
« Odgovor #14 poslato: 20. Jun, 2016. 22:15 »
Zamenio sam i filter goriva.

Nije bilo lako, jer je stvarno na nezgodnom mestu.
Mnogo mi je pomogla slika na linku koji je postavio pajapop. Kada sam je video, dobio sam ideju kako da rešim problem, a da zaobiđem uputstvo sa tog linka na kojem piše da se otkači rezervoar.

Evo je slika:

Evo i kraćeg uputstva za one koje to zanima:

1. Obori se zadnje sedište (još je lakše ako se izvadi napolje)
2. Otvori se poklopac ispod kojeg se nalazi pumpa za gorivo
3. Skine se šelna sa creva na kojem se nalazi filter. Prema slici, to je gornje crevo (OBAVEZNO skinuti šelnu skroz i ne ostavljati je na crevu, jer neće moći da prođe crevo ako šelna ostane na njemu), preporučujum da se veže kanap za crevo da bi se lakše uvuklo nazad
4. Otkači se filter iz nosača na kojem se nalazi
5. Skine se druga strana filtera sa creva (skine se komplet filter sa crevima sa auta, pa onda creva skidati kada je filter pored auta)
6. Zameni se filter
7. Proces vraćanja uraditi unazad od procesa skidanja (dobro bi bilo imati pomoć odnosno nekoga da vuče kanap da bi crevo prošlo nazad)

Potrošio sam 2 sata na zamenu, ali bih potrošio manje da nisam ovo radio prvi put. Nije težak posao, ali je nezgodno skidanje i vraćanje filtera, jer smeta auspuh i "firewall" na auspuhu.

Kako se ne bi zeznuli kao ja i radili posao dva puta, obratite pažnju na to koliki je filter u dužini.
Imao sam problem sa dužinom creva posle vraćanja filtera, jer je novi filter kraći nekih pola centimetra i toliko mi je falilo da navučem crevo nazad na vodove, pa sam morao da skidam sve i da onda crevo malo povučem sa svake strane kako bih dobio tih pola centimetra.

Ovaj put sam bio "na knap" sa vremenom i samo sam hteo da uradim posao što pre, ali sledeći put nameravam da skinem filter odatle i samo provučem crevo između dva voda, a da filter smestim pod haubu zbog lakšeg pristupa.

Ovo je van svake pameti.

Moram da dodam da sam skinuo originalni filter goriva sa auta (posle 80.000 km). Mehaničar je kod prethodnog vlasnika odn. vlasnice uredno "radio" mali servis tako što je menjao filtere i za vazduh i ulje, a za gorivo je samo "otkačio" na listi da je zamenio. Valjda baš zbog težine pristupa.

Zato ja kažem da nema posla dok ga ne uradiš sam i baš iz tog razloga radim sam sve što mogu da uradim sam. Ne verujem mehaničarima ništa.

Auto mi je živnuo. Ne mogu da opišem rečima, ali je osećaj u vožnji skroz drugačiji. Kao da klizi sve. Ranije je imao neka sitna trzanja prilikom naglog oduzimanja gasa itd... U svakom slučaju - baš mi je drago što sam uradio zamenu, a još sam se lomio da li da uradim, jer je interval zamene filtera na svakih 60.000km (piše u servisnoj knjižici), a pre 10.000 je zamenjen filter.

Još mi ostade samo ulje u menjaču, ali to ću uzeti na rate kada otplatim ove delove za mali servis što sam uzeo na rate. Treba mi 2.5 litre menjačkog ulja, a litar košta oko 1.100 dinara. Ide gradacija SAE 75W, 75W-80, 75W-85 ili 75W-90.