Autor Tema: Povisena radna temperatura na felicija 1.3 karburator  (Pročitano 8376 puta)

0 članova i 19 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže FiloZapočeo temu

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 15
Povisena radna temperatura na felicija 1.3 karburator
« poslato: 11. Jun, 2016. 19:34 »
Znaci vaka, javio mi se problem na felicija. Evo moze ima mesec dana kako sam zabelezao deka radna temperatura na motor mi je malo povisena, odnosno 95-100 stepena i malo teze spusta. Imao sam namera da zamenim antifriz, posto stari antifriz je bio zeleni, kupio sam crveni G12+ antifriz, marka Mannol:

Najprvin ustanovio sam da mi pusta antifriz od ono crevo od automatski sauh prema isparivac, pa sam zamenio to crevo, pa nakon toga promenio sam antifriz, den dva vozio tako, posle dva dana opet zabelezim da radna temperatura je malo povisena, no i ventilator kasno uklucuje, negde oko 96-97 stepena spored kazalka (a termoprekidac ima oznaku 82-68 stepena)
Evo sliku:

Danas ustanovio sam da i hladnjak je problem, odnosno da i on pusta antifriz gde se plastika spaja so metalni deo, pa cale nasao polovni, kupio, montirali smo njega. E sada prica je sto na nego imao termoprekidac so oznake 88-83 stepena.
Ja sam rekao cale da stavimo nas, ali on nije hteo. Ok nema vezu, stavili smo opet isti antifriz koji smo ispustili danas, a sipan prije nedela dana, bio je malo zaprljan, imao malo kafeavu boju, ali nista strasno.
Nakon montiranja i vozenja, sada mi jos vise kreva radna temperatura, tek negde na 105 stepena spored kazalka pocinje da radi ventilator, ali i za brzo se gasi, ne radi ni 2 minuta i on se izgasi, a temperatura 100-105 stepena. Evo sliku:

Sta je moguce da bude ?
Da napomenim da otvoram kazance gde se sipa antifriz, nema meurci, creva su meki, nisu nadujeni, nema nikakav dim na auspuh, nema nista ni na kapacku ni sipku za ulje.
Stvarno neznam sta se desilo, dali je termostat, vodnu pumpu, dali nevalja ovaj antifriz, dali je na kraj krajeva najlosa varijanta, dihtung glave ?
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

Van mreže joleone

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 10
  • za bolje znam ali mi bolje ne treba
Odg: Povisena radna temperatura na felicija 1.3 karburator
« Odgovor #1 poslato: 11. Jun, 2016. 21:25 »
Meni je problem bio termostat kada je dizala temeraturu ali nisam menjao antifriz ni hladnjak kao ti pa ti se javio ovaj problem i to me malo buni. Stavio sam nov termostat i nemam vise problema sa temperaturom
  • Vozi: skoda felicia 1.3 glx 2000 god

• Laurin&Klement
« Odgovor #2 poslato: 11. Jun, 2016. 23:43 »
Menjao sam hladnjak zato sto je pustao antifriz, imao tragove ispod njega, izvadili smo, odneli na majstor i tamo pod pritisak majstor utvrdi da hladnjak nije dobar.
Evo od tu pustao gde sam obelezao na slici

Van mreže hirurg

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: -18
« Odgovor #3 poslato: 12. Jun, 2016. 18:00 »
Druže kao prvo nepismeniji post nisam pročitao na forumu.

KAZANCE????? mislim stvarno....

Odakle ti ideja da staviš G12 u svoj auto? Da ne bi pisao razlike proguglaj i sam pročitaj da si jednu od grešaka napravio sipajuci njega u sistem. Termostat ne otvara kad treba da otvori i dolazi do pregrijavanja motora. Mjesa li vodu i ulje? Ima li karamela na cepu od ulja? Takođe trebaš da provjeris stanje malog jednjaka i svih cijevi za protok rashladne tečnosti.

Послато са HTC One M9  

• Laurin&Klement
« Odgovor #4 poslato: 12. Jun, 2016. 18:24 »
Drugar, poleka, bez vredjanja molim ti se. E sada posto posto si me uvredio, a ne znas da sam ja iz Makedonija i ja PISUVAM na srpski jer vi nas makedonci kao ''NE RAZUMEVATE'' sta vi pricamo, zamerili su mi neki clanove da me nerazume, pa ja koliko toliko trudim se makar malo od malo da pisem srpski. Ali kad je takva situacija, ondak ja vise nema da pisem na sprski, nego na svog jazik, MAKEDONSKI, posto 100% sum siguran da me vi razumete, kako sto i JA vas razumem. ;)

Znaci kazance e MAKEDONSKI zbor.

G12 antifriz staviv zatoa sto vo ovoj podforum za skoda felicija, dosta velat deka treba G12 crven da se stava, a ne G11 zelen ili sin. Jas gi razlistav temite i gi procitav, a ti ocigledno toa ne si go napravil.

Vo vrska so prasanjeto dali mesa ulje i ima karamela na cepot, ako bese ti malku PISMEN, ke procitase deka jas toa go napisav vo prviot post od temata. Eve ti malku zgolemen font, da procitas podobro
Da napomenim da otvoram kazance gde se sipa antifriz, nema meurci, creva su meki, nisu nadujeni, nema nikakav dim na auspuh, nema nista ni na kapacku ni sipku za ulje.

A sega bas bi sakal tvojata pismenost da ja proveram, da vidam kako ti ke se izrazis na makedonski jazik.
« Poslednja izmena: 12. Jun, 2016. 18:32 Filo »

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #5 poslato: 12. Jun, 2016. 20:04 »
...no i ventilator kasno uklucuje, negde oko 96-97 stepena spored kazalka (a termoprekidac ima oznaku 82-68 stepena)
E sada prica je sto na nego imao termoprekidac so oznake 88-83 stepena.
Ja sam rekao cale da stavimo nas, ali on nije hteo.
Nakon montiranja i vozenja, sada mi jos vise kreva radna temperatura, tek negde na 105 stepena spored kazalka pocinje da radi ventilator, ali i za brzo se gasi, ne radi ni 2 minuta i on se izgasi, a temperatura 100-105 stepena.

Sta je moguce da bude ?

Ja mislim da ti je najverovatnije problem u termoprekidacu...Pre montiranja termoprekidaca (cak i novog), uvek treba proveriti njegovu ispravnost na nacin da se poveze sa ommetrom, da se porine u sud koji se podgreva i meri se temperatura, da se proveri temperatura njegovog ukljucivanja...Vrati stari prekidac, ako je bolje, do njega je...Ako ti je to sad komplikovano, probaj da zice sa prekidaca direktno spojis, tako ce stalno raditi, ali ce i stalno hladiti...Ako nema pregrevanja motora, onda je problem samo u prekidacu i time je problem resen...njegovom zamenom. Ako ima pregrevanja i pored toga, onda je problem malo veci...pumpa, termostat..dihtung...

• Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže theemp

« Odgovor #6 poslato: 12. Jun, 2016. 22:19 »
Kolege su ti lepo napisale šta sve može da bude. Naravno proveri da li termostat otvara, termoprekidač takođe može da brlja srećom nije skup pa možeš da ga zameniš i tako ustanoviš da li je ispravan. Ali što niko nije pomenuo, a meni je pravilo problem na prošloj feliciji je to da je lagao davač temperature. Ni zamenski nije pokazivao mnogo tačnije. Uglavnom je na autu sve bilo ispravno a temeprature tako kao kod tebe, na kraju sam proverio sa ic termometrom video da je sve okej. I ugradio pokazivač temperature od traktora kako bih imao uvid u pravo stanje.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.2 HTP Combi

• Laurin&Klement
« Odgovor #7 poslato: 12. Jun, 2016. 23:25 »
So mojot termoprekidac koj ima oznaki 82-68 stepena, perkata ja uklucuvase na 97 stepeni spored skazalkata.
Ovoj termoprekidac so drugiov hladnjak sto go stavivme kako zamena za mojot koj bese dupnat, ima oznaki 88-83 stepeni, perkata ja vklucuva na 105 stepeni spored skazalkata.
Taka da ne bese nesto podobro i so stariot termoprekidac.

Ok, ke se vidi, ke se izvadi i bez termostat da se vozi, i so postojano vklucena perka, pa ke vidime sto ke pokaze, pa i na majstor ke se odnese da se utvrdi so sigurnost koja e temperaturata, dali davacot za temperatura koj stoi kaj termostatot, mozebi i toj ne dava tocni vrednosti.
« Poslednja izmena: 12. Jun, 2016. 23:29 Filo »

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #8 poslato: 12. Jun, 2016. 23:28 »
Nego, ima jos jedna stvar, koja mi bas i nije jasna...Filo, koliko sam ja shvatio ti vozis Feliciju 1.3 sa karburatorom? A ovaj hladnjak koji si slikao...nije od tog modela...To je od 1.6 Felicije!!!   U cemu se tu radi???  wac1
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

• Laurin&Klement
« Odgovor #9 poslato: 12. Jun, 2016. 23:30 »
Ne e hladnjakot od mojata kola, toa e slika od google, samo da pokazam od kade tecese antifriz. :)

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #10 poslato: 12. Jun, 2016. 23:39 »
So mojot termoprekidac koj ima oznaki 82-68 stepena, perkata ja uklucuvase na 97 stepeni spored skazalkata.
Ovoj termoprekidac so drugiov hladnjak sto go stavivme kako zamena za mojot koj bese dupnat, ima oznaki 88-83 stepeni, perkata ja vklucuva na 105 stepeni spored skazalkata.
Taka da ne bese nesto podobro i so stariot termoprekidac.

Slusaj..i kod mene se ventilator pali na oko 97+- 2...To je normalno, jer na satu ti se prikazuje tempperatura merena na termostatu i u bloku motora a ne u hladnjaku...Kad si promenio prekidac sa visim vrednostima, pomerio si vreme ukljucivanja na visu temperaturu pa samim tim i na satu imas veca ocitavanja...Ceo problem ti je samo u prekidacu...Vrati stari ili kupi novi sa starim vrednostima 82-68...

• Laurin&Klement
« Odgovor #11 poslato: 12. Jun, 2016. 23:45 »
Problemot e vo toa sto prethodno nemav primeteno tocno koga ja uklucuva perkata, se slucuvase da otide do 100 stepeni temperaturata spored skazalkata vo gradsko vozenje trgni-zastani, ama ne se zadrzuvase dolgo, vozenje 500-1000 metri po bulevar i taa pocnuvase da paga prema debelata crta.
Sega toa ne mi funkcionira bas taka, ne paga bas lesno ako temperaturata se kaci 100-105 stepeni spored skazalkata.

Eve vcera pravev test, ja vozev po ramno, temperaturata 90-92 stepeni. Potoa imav situacija trgni-zastani, vednas otide do 105 stepeni. I tuka ja istestirav po edna nagornica, prilicno dobra, okolu 10-12% uspon, patos gasta, temperaturata ne otide preku 105 stepeni. Za nadole, temperaturata padna na 90 stepeni.

Ke vidam, mozno e i skazalkata da ne pokazuva tocno.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #12 poslato: 13. Jun, 2016. 00:03 »
Za nadole, temperaturata padna na 90 stepeni.

Ovo sto si napisao, sve ide u prilog ovome sto sam ja naveo..Da je u pitanju samo prekidac...

• Laurin&Klement
« Odgovor #13 poslato: 13. Jun, 2016. 00:07 »
Epa znaci da probam da ja uklucam perkata da duva celo vreme i da vidam sto ke se sluci.
Ne e problem, imam termoprekidac od yugo 45, isto 82-68 stepeni. I termostat imam od yugo 45 koj otvora na 83 stepeni.

Ama pazi, rabotata e sto so mojot termoprekidac, perkata raboti, a temperaturata celo vreme 100 stepena, nikako nemoze da se spusti. Go gasam motorot, perkata duva uste 5 minuti, pa se gasi. Go palam motorot i temperaturata vednas paga na 90 stepeni (ova celo vreme spored skazalka ja kazuvam temperaturava) i potoa pak temperaturata ide do 100 stepena, se pali perkata, ama temperaturata stoi pak na 100 stepena iako perkava raboti.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #14 poslato: 13. Jun, 2016. 06:06 »
Поточно, првиот директно да се вклучат фан, вози и но ќе видиме како тоа се однесува. Кој е мојот Македонски...  searchplz