Pozdrav svima.
Vlasnik sam fabie 1.9 tdi pd 105 ks i kao sto naslov kaze auto je poceo drasticno slabije da mi ide.
Pre svega da kazem da je auto u sasvim dobrom stanju, 2008 godiste, 180.000 pravih km, redovno odrzavan, na leru radi normalno i mirno, nista ne trza, ne stuca, na dijagnostici kod mog majstora nije prijavljivao ni jednu gresku, iskontrolisali smo protokomer, egr ventil, turbina daje ok pritisak, dakle svi parametri su u redu, ne ulazi ni u kakav safe mode, ne pali lampice. Dakle sve deluje da je ok.
Sta se desava u voznji.
Jednostavno automobil kao da je promenio karakter, manjak snage je evidentan vec pri samom kretanju, kao i pri menjanju brzina, na niskim obrtajima mrtvilo totalno, tek kad prebaci 2000 rpm onda se nesto desava, ali je to daleko od onoga kako bi trebalo da bude . Pri tom nizem rezimu obrtaja (nisam idiot ne vozim cetvrtom 40kmh ) kada mu dodam gasa kao da ispusta neki cudan zvuk, kao da muce nesto, to se ranije uopste nije culo, tacnije nista se nije culo. Kada je bilo sve ok, sa npr 60kmh u cetvrtom prenosu sa nekih 60tak kmh auto je odlicno ubrzavao i svako prebacivanje u sledeci prenos je bilo sve bolje i bolje, sada je to misaona imenica.
Sta sam primetio jos, dok je normalno isla paljenje klime nije uticalo na performanse ili bar ja to nisam primecivao, sada klima jos pogorsa situaciju.
Jos jedna stvar koju sam primetio, npr 100kmh 5. brzina , malo popustim gas i krenem da dodam ponovo, auto u tom momentu stucne, kao da se ceo trzne da tako kazem.
Da napomenem jos da je ovo ovako vec mesecima, ali se desi neki svetli momenat kada auto krene da ide normalno, bukvalno kao drugi auto da vozim, sve lepo od najnizih obrtaja, nema onom mucanja koje sam pomenuo vec, na leru cini mi se da radi ya nijansu mirnije (manje se osecaju vibracije) cak mi se cini i da menjac lepse salta , ma sve mi lepo.. i onda se ponovo vrati u ovaj muceni stadijum i tada poludim, bukvalno mi se ne vozi auto.
Na kraju da kazem da svog majstora ne smatram ni za kakvog strucnjaka, ali do sada mi je bio ok (blizu mi je i sve vezano za redovno servisiranje sasvim korektno), htedoh da pitam da li moze ovakav problem da pravi vakuum pumpa ili creva pumpe, sta jos moze da bude potencijalni problem, a da se ne prikazuje na dijagnostici ?
Nadam se da nisam mnogo udavio, ako je neko imao slican problem,, ili zna nesto na ovu temu, ili najbolje ima majstora koji bi ovo mogao da resi neka slobodno puca.