Autor Tema: Povećan broj obrtaja na leru u poslednjih mesec dana  (Pročitano 81697 puta)

nebra25, MAKS, darkman, dzudzubajac i 50 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže mirkuk38

Odg: Povećan broj obrtaja na leru u poslednjih mesec dana
« Odgovor #15 poslato: 15. Dec, 2016. 12:05 »
@Karlheinz
Šefe, bravo za savet  bravo2

Van mreže mlax

« Odgovor #16 poslato: 15. Dec, 2016. 12:30 »
Koliko je star akumulator i jesi li skoro proveravao njegovo stanje?
Akumulator je star 6 meseci, zamenili mi u ovlascenom jer su ga njihovom greskom pri servisu probusili.
Ponovo kazem, dize obrtaje samo kada je ukljucena ventilacija tj. grejanje, kad ugasim obrtaji padaju. Kako bi to moglo da ima veze s akumulatorom?
  • Vozi: Superb 2.0tdi 2020

Van mreže ugi85

« Odgovor #17 poslato: 15. Dec, 2016. 13:07 »
jedna od njih je malo nepristupačija za mene (amatera :-)  i nju nisam ni dan-danas čistio
Nju povremeno naprskaj sa kontakt sprejom i ne bi trebalo da imas problema.

@mlax, ima veze jer podizanjem obrtaja racunar "stiti" akumulator ukoliko je potrosnja struje veca nego sto na 750rpm isporucuje alternator. Drugim recima, nedostajuca struja umesto da se povlaci iz akumulatora obezbedjuje se od strane alternatora povecavajuci njegov broj obrtaja sto, naravno, znaci i da broj obrtaja motora u leru mora biti veci.
Kad je vec akumulator nov probaj sa metodom koji je Karlheinz predlozio. Na kakvim destinacijama mahom vozis auto u poslednje vreme?
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

Van mreže mlax

« Odgovor #18 poslato: 15. Dec, 2016. 14:21 »
Uglavnom po gradu, ali bar dvaput mesecno imam par stotina km na autoputu. Nije regeneracija dpf-a, siguran sam jer cim dostigne crtu od 90 stepeni on spusti obrtaje na 750. Takodje cim ugasim ventilaciju a to ne bi radio da je regeneracija dpf-a.

Van mreže mlax

« Odgovor #19 poslato: 15. Dec, 2016. 14:29 »
Ne mogu da verujem da ventilacija vuce toliko struje da je potrebno da podize obrtaje da bi alternator nadomestio nedostajucu struju. Onda bi to valjda radio i kada se motor zagreje na 90 stepeni. Jedino ako ima neke dodatne grejace koje pali za grejanje kabine kada motor nije dostigao radnu temperaturu.

Van mreže bugarin

« Odgovor #20 poslato: 15. Dec, 2016. 16:16 »
Posle koliko km na ovim minusima pocinje da duva toplo?

Sent from my iPhone  
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

Van mreže Peja

« Odgovor #21 poslato: 15. Dec, 2016. 19:09 »
Na ovako hladnom vremenu, kada pojacem grejenje do kraja, odmah pocne duvati toplo, a napolju je minus i motor je leden... obrtaji par desetina sekundi posle paljenja, sa tako podesenim grejanjem skacu tik preko 1000 rpm, stavim grejanje na sredinu, obtaji padnu posle par desetina sekundi ili prvog turiranja, ali ventilacija pocinje duvati hladno.
Sve je to normalno, velika je to potrosnja elektricne enrgije.

Motor dostigne 90*C tek posle nekih 10+  kilometara (grejanje na sredini).
« Poslednja izmena: 15. Dec, 2016. 19:16 Peja »
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD, Hyundai i20 BC3, Dacia Logan 1.4 MPI

Na mreži observer

« Odgovor #22 poslato: 15. Dec, 2016. 20:18 »
Ovo za grejanje i ventilator sam i ja primetio kod mene ali u malo drugacijem obliku: kod mene ne reaguje na ventilator kabine vec na regulaciju temperature, ako spustim regulator ispod 18-20 (ne secam se tacno) obrtaji lera padaju na normalu (ako su prethodno bili poviseni i ako ne radi regeneraciju dpf) tako da stvarno cela situacija moze imati veze sa dopunskim grejacima kabine (ako tako nesto postoji). Nisam neko ko ne moze da podnese hladnocu tako da se ne sekiram mnogo zbog ovoga.
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

Van mreže mlax

« Odgovor #23 poslato: 15. Dec, 2016. 20:34 »
Ja drzim temperaturu na 22 i pocne duvati toplo nakon 5 minuta. Sve vreme su obrtaji na oko 1000 dok ne dostigne 90 stepeni rashladne tecnosti a to je nakon 20-25 minuta.

Van mreže bugarin

« Odgovor #24 poslato: 15. Dec, 2016. 20:52 »
Pitanje je bilo upuceno mlax-u. Ti pejo imas aux-heater, kao i observer sto kod vas i jeste razlog vece ture. Kod mlax-a nema tog grejaca pa razlog treba traziti na drugom mestu.
Bar je jedna stavka izbacena sa spiska.

Van mreže Peja

« Odgovor #25 poslato: 15. Dec, 2016. 21:03 »
Znam da je pitanje njemu upuceno, ali sam hteo izneti da je i kod mene isto, iako imam manuelno podesavanje temperature.
Mislim da posle 5 minuta ne moze motor sa minusa da se zagreje toliko da bi mu poceo duvati topao vazduh. I kod benzinskog motora bi to bilo upitno, a ne kod dizel. Zato mislim da i on ima grejac kabine elektricni.
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD, Hyundai i20 BC3, Dacia Logan 1.4 MPI

Van mreže ugi85

« Odgovor #26 poslato: 15. Dec, 2016. 21:21 »
Nesto vuce dodatnu struju a to sigurno nije ventilator kabine. Obzirom da obrtaji skoce samo kad se upali grejanje rekao bih da auto ima dodatni grejac kabine.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

Na mreži Markkoni

« Odgovor #27 poslato: 15. Dec, 2016. 21:26 »
I meni je na Fabiji bilo nelogicno vise puta zasto drzi obrtaje na 1000, a mislim da se to nije desavalo dok nije krenulo hladno vreme. Malo cu obratiti paznju.

Van mreže bugarin

« Odgovor #28 poslato: 15. Dec, 2016. 22:01 »
Pet minuta je mnogo za heater. Ako ga ima nalazi se odmah ispred malog hladnjaka u kabini, tj u kutiji klimatizacije, i mlak vazduh bi morao da krene u roku od najvise minut.
Retko koji model za srpsko trziste je imao te grejace.

Van mreže bugarin

« Odgovor #29 poslato: 15. Dec, 2016. 22:03 »
@markkoni: zar tvoja fabia nije tsi?