Autor Tema: Nove tablice i saobraćajna od 2018 ?!!  (Pročitano 3176 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Na mreži vesko78

• Ambition
  • Ugled: 3
Odg: Nove tablice i saobraćajna od 2018 ?!!
« Odgovor #15 poslato: 19. Jan, 2017. 12:35 »
Prihvaceno je da se koristi, bar u Evropi, engleski alfabet i to postuju i svi koji nemaju to pismo (bugari grci itd.).

Jedna zanimljivost kada su Bugari u pitanju,
sve registarske oznake u BG su sastavljene od slova koja imaju isti izgled u ćirilici i latinici.
Tako su ispoštovali da su te oznake čitljive svuda u Evropi, a opet zadovoljili da nema slova koja nisu su skladu sa njihovim zvaničnim ćiriličnim pismom.

KH   КН           Kjustendil   Кюстендил
C , CA ili CB   Sofija        София-град
  • Vozi: Octavia MK3 1.6 TDI

Van mreže bugarin

• Global Moderator
  • Ugled: 103
« Odgovor #16 poslato: 19. Jan, 2017. 13:19 »
Gresis vesko. Oblast pernika recimo ima latinicnu oznaku PK (sto bi u cirilici bilo RK), vraca ima BP (cirilicno VR) itd.
Oni su iskoristili slova koja postoje u oba pisma iako predstavljaju drugi glas.
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

Van mreže DUTJA ZP

• Laurin&Klement
  • Ugled: 11
« Odgovor #17 poslato: 19. Jan, 2017. 15:41 »
Da,Bugari su izmiksovali slova iako nema neke logike kad razmislis,ali to je ono kad oko prevari mozak npr Plovdiv je PB,kapiram lat P i cirilicno V i to je to,tek kad razmislim skontam da sam izmesao pisma ali procitao bas ono sto su hteli jer u Plovdivu nema B.... Meni se to licno svidja,a za nase oznake....meni bi sve bilo ok da je bez kvacica.

Послато са HTC Desire 820  

Van mreže Nightsaber

• RallyeSport
  • Ugled: 2
« Odgovor #18 poslato: 19. Jan, 2017. 22:17 »
One kvacice znaju bas praviti problem kod placanja parkinga porukom. Citao sam negde skoro da je zena imala problem jer na telefonu nema srpsku tastaturu, pa je umesto  Đ  poslala u poruci nesto tipa BG-001-TDJ i pauk joj odnese auto uz objasnjenje da nisu primili poruku za tu registarsku oznaku, pa se to vuklo po nekih milion institucija da bi zena dobila auto nazad bez placanja pauka.
  • Vozi: Škoda Octavia A5 1.6 TDI 2011 4x4 & Mercedes Vito 109 CDI 2009

Na mreži bigor

• Laurin&Klement
  • Ugled: 39
« Odgovor #19 poslato: 19. Jan, 2017. 23:04 »
To nije istina, pauk ne nosi ako je auto na parking mjestu, vec se dobije doplatna karta. Vole ljudi da malo uvelicaju.
 Ja sam ima problem jer sam dobio doplatnu kartu ali se brzo razjasnilo jer su slikali vozilo koje nije uplatilo parking, vec sam negdje pisao o tome.
  • Vozi: skoda oktavia 2.0 AZJ

Na mreži vesko78

• Ambition
  • Ugled: 3
« Odgovor #20 poslato: 20. Jan, 2017. 08:32 »
Oni su iskoristili slova koja postoje u oba pisma iako predstavljaju drugi glas
"Pa to sam i kazo" što bi rekli u jednoj našoj TV seriji.
Mozda nisam bio lepo objasnio u startu, ali sam upravo to hteo da istaknem,
koristili su slova koja postoje u oba pisma "da bi vuci bili siti i ovce na broju....".

Dakle slovne oznake su prepoznate su svuda, a opet su deo zvaničnog pisma.

Naravno da se ne slaže sve logički sa imenom gradova, ali njima je bitniji bio ovaj drugi razlog
koji se tiče samog zvaničnog pisma i njegovog korišćenja, (ovo znam pouzdano iz neke druge priče...)

A kod nas i W i Q ( i QĆ  :) )
« Poslednja izmena: 20. Jan, 2017. 08:39 vesko78 »
  • Vozi: Octavia MK3 1.6 TDI

Van mreže nidza

• Laurin&Klement
  • Ugled: 31
« Odgovor #21 poslato: 20. Jan, 2017. 08:55 »
One kvacice znaju bas praviti problem kod placanja parkinga porukom. Citao sam negde skoro da je zena imala problem jer na telefonu nema srpsku tastaturu, pa je umesto  Đ  poslala u poruci nesto tipa BG-001-TDJ i pauk joj odnese auto uz objasnjenje da nisu primili poruku za tu registarsku oznaku, pa se to vuklo po nekih milion institucija da bi zena dobila auto nazad bez placanja pauka.
Žena govori neistinu, imao sam auto sa ĆP na kraju skoro 6 godina. Može da se pošalje SMS i sa ĆP i sa CP. Oba funkcionišu.

Druga neistina je da pauk ne nosi auto sa parking mesta, ako je uredno parkiran, iako nije plaćen parking. Dobićeš kaznu, tj. doplatnu kartu, koju u roku od 8 dana možeš da platiš sa popustom od 50%.

Period zastare doplatne karte je u skladu sa svim drugim komunalnim potraživanjima, godinu dana. I to sam testirao na svom primeru, imao sam jednu doplatnu kartu jer sam zaboravio da produžim parkiranje. Slali su APP pisamca redovno, razni advokati i uterivači, da bi posle godinu dana sve to prestalo. Nemaju više ni pravni osnov da me jure.

Moj dobronameran savet je da se redovno plaća parkiranje, nije to visok iznos. Ne rizikujte doplatne karte bezveze.

Tapatalk

• Vozi: Škoda Octavia RS230 2017, Škoda Octavia 1.5 TSI Style 2021

Van mreže Nightsaber

• RallyeSport
  • Ugled: 2
« Odgovor #22 poslato: 20. Jan, 2017. 14:27 »
Žena govori neistinu, imao sam auto sa ĆP na kraju skoro 6 godina. Može da se pošalje SMS i sa ĆP i sa CP. Oba funkcionišu.

Druga neistina je da pauk ne nosi auto sa parking mesta, ako je uredno parkiran, iako nije plaćen parking. Dobićeš kaznu, tj. doplatnu kartu, koju u roku od 8 dana možeš da platiš sa popustom od 50%.

Period zastare doplatne karte je u skladu sa svim drugim komunalnim potraživanjima, godinu dana. I to sam testirao na svom primeru, imao sam jednu doplatnu kartu jer sam zaboravio da produžim parkiranje. Slali su APP pisamca redovno, razni advokati i uterivači, da bi posle godinu dana sve to prestalo. Nemaju više ni pravni osnov da me jure.

Moj dobronameran savet je da se redovno plaća parkiranje, nije to visok iznos. Ne rizikujte doplatne karte bezveze.

Tapatalk

Nemam pojma, kazem ti to sam na netu negde citao, na b92 sajtu mislim da je bilo. Meni su SI, tako da nemam nikakav problem sa parkingom.
  • Vozi: Škoda Octavia A5 1.6 TDI 2011 4x4 & Mercedes Vito 109 CDI 2009

Na mreži Karlheinz

• Administrator
  • Ugled: 103
« Odgovor #23 poslato: 21. Jan, 2017. 19:02 »
Garancija proizvođača folija za tablicu je 7 godina, pa tako su i oni stavili da "traje" tablica 7 godina. I ja bih stavio važenje tablica onoliko koliko mi proizvođač daje garanciju, ni dan više. Šta znam (u 2010-oj) kako će da se pokažu za 7 godina, možda istrunu ili se raspadnu, međutim, čini mi se da su tablice posle 7 godna i dalje u odličnom stanju pa verujem da se neće menjati, možda "samo" saobraćajna.
  • Vozi: Yeti

Van mreže ugi85

• Laurin&Klement
  • Ugled: 53
« Odgovor #24 poslato: 21. Jan, 2017. 19:19 »
Ukoliko garancija postoji kome onda da se obratimo ako tablice izblede u garantnom roku? Tablice izdate u zadnjih par godina same od sebe blede i vec nakon 2-3 godine se oznake ne mogu jasno utvrditi. Nije posteno da vozaci snose troskove njihove zamene kad vec imaju garanciju.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

Na mreži MAKSZapočeo temu

• Laurin&Klement
  • Ugled: 8
« Odgovor #25 poslato: 21. Jan, 2017. 20:18 »
Trenutno je tako kako je. I kod mupa je malo konfuzija. Nekada smo menjali samo saobracaju a tablice su ostajale. Sto je meni i normlanio. Jer postavlja se pitanje koje cemo tablice doboti sledece godine. Mislim sto se brojeva tice. Digla se velika frka jer nije malo 3.925.00 dinara /saobracajna i tablice /po vozilu a naravno da je gradjanima ite kako puno. hearcut
« Poslednja izmena: 21. Jan, 2017. 20:24 MAKS »
  • Vozi: OCTAVIA 1.6 2012 ELEGANCE

Van mreže m@c|-|oR

• Laurin&Klement
  • Ugled: 4
« Odgovor #26 poslato: 23. Jan, 2017. 11:07 »
@ugi85 - registracija ne može da se skrati, jer ona važi koliko i polisa osiguranja.

Ono što se može je da se u toku registracije zamene tablice i saobraćajna pa da se nakon njenog isteka ponovo produži (jedan odlazak više u SUP).

BTW, objašnjenje koje sam dobio je da zaštitna folija koja se lepi preko tablica i ima sigurnosnu ulogu ima rok trajanja 7 godina i zbog toga moraju da se menjaju tablice. Jes' da je glupo, al' je obrazloženje...
 hearcut hearcut hearcut
  • Vozi: Octavia 1.5 TSI DSG

Van mreže ugi85

• Laurin&Klement
  • Ugled: 53
« Odgovor #27 poslato: 23. Jan, 2017. 11:16 »
I meni je to jasno ali je kolega MAKS napisao da su u mu MUP-u rekli da ce poslednja registracija perd zamenu tablica vaziti samo do njihovog isteka, a to moze biti mnogo krace od godinu dana. Meni to nema smisla.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

Van mreže nidza

• Laurin&Klement
  • Ugled: 31
« Odgovor #28 poslato: 23. Jan, 2017. 12:33 »
Nema nikakvog smisla, 7 godina je rok važenja novoizdate tablice valjda. Ja sad na RS bi trebalo da imam 7 godina fore, ali i to je suludo. Trebali bi samo tehničkim da nalože godišnju proveru tablica kad im istekne garancija koju je dao 3M.

7 godina je preporuka koju su oni nesrećno formulisali zakonski i napravili nepotrebnu zbrku.

Tapatalk

• Vozi: Škoda Octavia RS230 2017, Škoda Octavia 1.5 TSI Style 2021

Van mreže m@c|-|oR

• Laurin&Klement
  • Ugled: 4
« Odgovor #29 poslato: 23. Jan, 2017. 12:55 »
@ugi85 to kako se stvari slobodno tumače i izgovaraju, posebno u državnim institucijama može da dobije posebnu temu u off topic ili sa vicevima.

Postoje i neki zakoni koji moraju da se ispoštuju, pre neke slobodne interpretacije :)

Jedino logično rešenje je da se izdaju nove tablice (sa novim brojem!!!  hearcut), nalepnica (na kojoj bi bio odštampan datum važenja registracije) i saobraćajna a da se nakon isteka polise i registracije ista produži.

Sve drugo je kršenje Zakona.
 8) 8) 8)
  • Vozi: Octavia 1.5 TSI DSG