Autor Tema: Engine oil quality - 1.2 TSI  (Pročitano 3407 puta)

0 članova i 14 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže mirkuk38Započeo temu

Engine oil quality - 1.2 TSI
« poslato: 23. Jan, 2017. 22:44 »
Juče bili porodično kod Zlatića na ručku (bravo Živana za musaku) i iskoristili priliku da odradimo treći servis na Superbici. Potom prikačio VCDS da poteram malo transfer fuel pump (kažu našu stari da se valja, kada se menja filter goriva :P), resetujem servisni interval i isključim upozorenje za servis. Posle 20.600km pređenih na chipovanom motoru uz dosta regeneracija, ECU ispisuje good oil quality.
Zlatić naravno, gura sve vreme glavu, gleda šta radim, uči i pamti :).

Kada smo završili, zamoli me Zlatić da priključim VCDS i na njegovu belu bombonicu sa dodacima; čisto onako, reda radi, malo da bacimo pogled. Gledam ovlaš kako su kod njega podešeni servisni intervali, upozorenja itd.. i naletimo na ovo.

Da stvar bude gora, Zlatić je od zadnjeg servisa već dosipao ulje, jer mu mikro motor srče pa srče.
Ja da prasnem u smeh, gledam i ne verujem. Ne veruje ni Zlatić, trlja oči u neverici, gleda ponovo... uživam u njegovoj reakciji - pomislim, ako bi neko pogledao u enciklopediji za pojam "skenjana faca", video bi Zlatićevo neobrijano lice i tužne okice.

"pa pa .. pa kako... rekli su mi da je dobro ulje.. Texaco ili tako nešto, samo nije long life... baš za moj motor"

A meni puno srce, uživam... vadio sam mu mast dobrih pet minuta.
Kada sam se nasladio njegove muke, odradili smo mu "Needle sweep" i "Right mirror dip when reversing". Zlatić je bio zadovoljan.. iako je gurao u podsvest činjenicu da mu motor troši ulje koje je pri tome i divča.

Šta raditi.. ispustiti ovo i promeniti ulje odmah ili čekati da istekne 15.000km do sledećeg servisa? Pitanje je sad...
Šta ako mu motor ne sastavi do drugog (polu)servisnog intervala, a ovi indijanci krenu da ga leraju za garanciju?

=)) =))

Na mreži Markkoni

Odg: Engine oil quality - 1.2 TSI
« Odgovor #1 poslato: 23. Jan, 2017. 22:49 »
Odmah ulje napolje, sipati Castrol kako  Bog zapoveda. Mozemo na mom da istestiramo pred kraj servisnog intervala, da vidimo sta ce da kaze. :)

Tapatalk Post

Na mreži Peja

« Odgovor #2 poslato: 23. Jan, 2017. 22:58 »
Bog ne zapoveda Castrol, niti Mirkuk sipa Castrol.

Na osnovu kojih parametara ECU odredjuje kvalitet ulja u motoru?
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD

Van mreže bugarin

« Odgovor #3 poslato: 23. Jan, 2017. 23:01 »
Pun ti je net ljudi koji su posle servisa kacili vcds i dobijali isti rezultat: poor oil quality.
Ne bi se ja mnogo tangirao.
I da se nesto desi ( u sta sumnjam) zasto bi ga lerali za garanciju? Sve je radjeno u servisu.
Msm da si ga ovaj put bezrazlozno skenjao :)
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

Na mreži Markkoni

« Odgovor #4 poslato: 23. Jan, 2017. 23:03 »
Pejo sta Bog zapoveda? :)
Nisam ja rekao da mirkuk sipa Castrol.

Tapatalk Post

Van mreže aleksandarzlatic

« Odgovor #5 poslato: 23. Jan, 2017. 23:07 »
Nastaviću i dalje da vozim sa periodičnim proverama pa ćemo videti...
  • Vozi: Renault Kadjar 11.2019. 1.5 DCI 260Nm/115HP Business Edition paket

Na mreži Peja

« Odgovor #6 poslato: 23. Jan, 2017. 23:10 »
Odmah ulje napolje, sipati Castrol kako  Bog zapoveda.
Bog ne zapoveda Castrol, niti Mirkuk sipa Castrol.
Castrol nije preporuka, vec je preporuka 50x.00 i svako ulje koje ispunjuje ovu karakteristiku mora biti dovoljno dobro. Tako je Mirkuk sipao sta je sipao (a nije Castrol) i na kraju servisnog intervala ulje mu je bilo super.

@Mirkuk
Kad bi samo znao kako su me gledali u Auto Cacku kada sam im doneo kesu sa Elf uljem  =))

Na mreži Markkoni

« Odgovor #7 poslato: 23. Jan, 2017. 23:13 »
Ne. Castrol je preporuka. A specifikacija koju ulje mora da zadovolji je 502.00 ili 504.00 za 1.2 TSI, zavisno od intervala. Ja sam se malo nasalio sa ovim "kako Bog zapoveda" ali vidim da pogadja, a nema razloga. :)

Tapatalk Post

« Odgovor #8 poslato: 23. Jan, 2017. 23:21 »
Castrol je reklama. I to papreno plaćena.

"Fly Fly travel - vaša omiljena zvezdica za putovanja"  :B=)

Na mreži Markkoni

« Odgovor #9 poslato: 23. Jan, 2017. 23:24 »
Pa nema veze sta je placeno i koliko. Oni preporucuju Castrol, a tvoje je da prihvatis ili ne prihvatis.
Nekih vecih razlika medju poznatijim uljima nema, ali za eksperimentisanje nema potrebe. Ja vise puta probao pa se uverio. Na kraju mi bilo zao kola jer ispadose zamorce.

Tapatalk Post

Na mreži Peja

« Odgovor #10 poslato: 23. Jan, 2017. 23:25 »
Ma kakav crni Castrol, za te novce se nikada ne bih dvoumio i LiquiMoly bi uvek bio jedini izbor.

Mogu samo reci da sa ELF LLX moj Skljocvagen mnogo manje tandrce, cak se i ljudi na tehnickom pregledu koji uvek odradim pred dugacak put, cudili i osluskivali :)

Na mreži Markkoni

« Odgovor #11 poslato: 23. Jan, 2017. 23:31 »
Sipao sam i Liqui Moly u 2 auta. Nije cena ne znam koliko razlicita.
Drug sipao Castrol samo u Caddy 1.9 TDI, presao 530.000 km (1. vlasnik), prodao ga, i taj auto se vec 2 godine jos vozi bez ikakvih problema. Meni dosta. A probao sam svasta. Motul vise vrsta, Liqui Moly vise vrsta, Bardahl, Repsol, VW Special, Elf... Na kraju se vratio na Castrol. Zadovoljan.
Da li bi kupio Castrol da kosta kao LM?

Tapatalk Post

Van mreže Filip

« Odgovor #12 poslato: 24. Jan, 2017. 00:12 »
...odradili smo mu "Needle sweep" i "Right mirror dip when reversing". Zlatić je bio zadovoljan..

kako ne bi bio zadovoljan kada mu je to jedina prilika da vidi kazaljke kako idu do maksimuma :D
  • Vozi: Škoda Octavia 1.8 TSI Elegance + Eibach & RS 18" + Revochip

« Odgovor #13 poslato: 24. Jan, 2017. 01:48 »
Ijao, Zlatiću.... Rukavica u lice.
Filipe, post meseca! Bravo!

Sent from my LG-D722  

Na mreži Markkoni

« Odgovor #14 poslato: 24. Jan, 2017. 07:01 »
Hahha :)

Tapatalk Post