Autor Tema: Dizne - generalno pitanje  (Pročitano 10855 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže hiavata13Započeo temu

Dizne - generalno pitanje
« poslato: 09. Mar, 2017. 12:40 »
Nije nikakvo pitanje tehnicke prirode, vec informativne. Naime, kod 1.9 TDI PD motora, svi vrte mantru kako je to stariji motor, jednostavnija konfiguracija, robusnije i manje osetljive dizne itd.. I ja sam, jer nisam imao potrebe da menjam do sad. Dizna, original naravno, za 1.9 TDI PD motor nova kosta 108.970,00 dinara! Koliko onda kosta za ove osetljivije/modernije? Ili je ovo OK cena, a ja ziveo u bajci. :)
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9 TDI 2001

Van mreže m@c|-|oR

Odg: Dizne - generalno pitanje
« Odgovor #1 poslato: 09. Mar, 2017. 12:49 »
Jesi siguran da je u pitanju cena za jednu a ne za komplet (4) dizni?
  • Vozi: Superb III FL, 2.0 TDI 4x4

« Odgovor #2 poslato: 09. Mar, 2017. 12:57 »
Za jednu, dva puta pitao.  :)

Van mreže ugi85

« Odgovor #3 poslato: 09. Mar, 2017. 13:02 »
TDI motori zasnovani na Bosch pumpi su jednostavni i imaju proste (jeftine) dizne pa pojedinci voze na loz ulje i zejtin. PD motori imaju uzasno skupe dizne osetljive na lose (prljavo) gorivo puno sumpora, a tako je i na CR motorima. Cena od gotovu 1000e je zaista previse za motor koji se ne pravi vec 7-8 godina. Zasto menjas diznu i jesi li probao ciscenje?
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

« Odgovor #4 poslato: 09. Mar, 2017. 13:04 »
Zamenjeno je vec, ali diznom koja je, po recima majstora, novijeg tipa sa istim karakteristikama, samo se p/n razlikuje i kosta tipa 200e. Iskreno, nije mi ponudio ciscenje, ja sam bio u frci sa vremenom da sada gledam na drugom mestu, auto trokirao, sve losjie isao itd.. Imam poverenja u njega i uredno mi je zapakovao staru diznu, tako da moze da se pogleda moze li da se uradi nesto sa njom..

Van mreže ugi85

« Odgovor #5 poslato: 09. Mar, 2017. 13:26 »
Sta je p/n i da li je ovo cena za novu diznu? Sad je vec kasno ali majstor je trebao ponuditi ciscenje koje se obicno radi u specijalizovanim servisima. Dizne na PD motorima uopste nisu jeftine i definitivno se isplati ciscenje ukoliko je to moguce jer se i na taj nacin cesto u potpunosti resava problem. Da li je auto kacen na dijagnostiku pa je utvrdjeno da je problem odredjena dizna, kakva je bila potrosnja, da li je dimio? Nastoj da malo vise opises problematiku, ukoliko je to moguce, kako bi eventualno pomogao jos nekom clanu u slicnom problemu.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

« Odgovor #6 poslato: 09. Mar, 2017. 13:32 »
Naravno. P/N - part number.

Zamenska dizna je nova, mislim sam da je dizna koja ide na Caddy-a nekog novijeg.

Auto je trokirao na ravnom od ~2700 RPM, a na uzbrdicama i jos nize. Ako je neko vozio na plin stare motore, kao kada nestaje plina. Ja sam mislio da je EGR zaprljan, ali je dijagnostikom uspostavljeno da je dizna u pitanju (dizna prvog cilindra). Auro nije dimio nista vise nego obicno (generalno ne dimi).

Servis je krajnje korektan i verujem da je mogla da se sredi, da bi je sredili.

Posle zamene lepse pali, mirnije radi i naravno, nema trokiranja.

Sent from my SM-G930F  

Van mreže ugi85

« Odgovor #7 poslato: 09. Mar, 2017. 13:41 »
Ako ce ti biti lakse, dizne novijih generacija su sve kompikovanije i lako se zapuse. Kod PD motora dizne trpe izuzetno veliki pritisak pa su zato zacepljenja kobna. Ukoliko imas VCDS mozes i u sopstvenoj reziji odrediti stanje dizni kao sto je to uradjeno u servisu. Granicna vrednost za reciklazu dizne je predmet spora na internet foruma pa me interesuje da li mozda znas koju brojku je dijagnostika prijavljivala za prvu diznu?

« Odgovor #8 poslato: 09. Mar, 2017. 13:43 »
Iskreno ne znam, videcu da ga nakacim na dijagnostiku neku, ali ne znam da ki ostaje "istorija" parametar sada kada je zamenjena..

Sent from my SM-G930F  

Van mreže ugi85

« Odgovor #9 poslato: 09. Mar, 2017. 13:50 »
Nazalost, ne ostaje. Malo je iskustava iz prakse koje su vrednosti dobre, ali po onome sto sam citao pojedinci teraju do +-2.5.

Van mreže slobodanalex

« Odgovor #10 poslato: 09. Mar, 2017. 16:54 »
Za 200€ je verovatno remontovana dizna, meni su u bosch servisu rekli da je remont od 5.000 do 20.000 po dizni u zavisnosti šta rade. Ako je samo čišćenje što u većini slučajeva reši problem onda je 5.000 a ako menjaju uložak dizne onda je 20.000.
  • Vozi: ŠKODA SUPERB COMBI 2.0 TDI STYLE 2017 Lava Blue

Na mreži observer

« Odgovor #11 poslato: 09. Mar, 2017. 19:31 »
Koliko je auto presao?
Za novije (CR) motore ja sam nesto istrazivao na netu i cena je oko 600 eur/kom.
Ne znam sta da mislim...
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

« Odgovor #12 poslato: 09. Mar, 2017. 19:46 »
Nesto preko 230 hiljada km.

Sent from my SM-G930F  

Van mreže m@c|-|oR

« Odgovor #13 poslato: 12. Mar, 2017. 16:14 »
Za jednu, dva puta pitao.  :)
Ja imam informaciju da je za 2.0 TDI (pumpa-dizna) cena 140.000 za sve četiri.

Trebalo bi da su Bosch.

Za 200€ je verovatno remontovana dizna, meni su u bosch servisu rekli da je remont od 5.000 do 20.000 po dizni u zavisnosti šta rade. Ako je samo čišćenje što u većini slučajeva reši problem onda je 5.000 a ako menjaju uložak dizne onda je 20.000.
Za koje vreme se obavljaju ove dve operacije (ćišćenje/zamena uloška)? Da li se dizna nosi/šalje ili se ide autom, pa oni skidaju?
  • Vozi: Superb III FL, 2.0 TDI 4x4

Van mreže slobodanalex

« Odgovor #14 poslato: 12. Mar, 2017. 16:41 »
Za koje vreme se obavljaju ove dve operacije (ćišćenje/zamena uloška)? Da li se dizna nosi/šalje ili se ide autom, pa oni skidaju?

Rekli su mi da doteram auto i za 2 dana bude gotovo, a verovatno možeš i odneti dizne kod njih.
  • Vozi: ŠKODA SUPERB COMBI 2.0 TDI STYLE 2017 Lava Blue