Autor Tema: Skoda Felicija '97 1.3 - Problem sa kocnicama-prednji levi  (Pročitano 2567 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Boki-KGZapočeo temu

• Registrovan
  • Ugled: 0
Pozdrav svima, kao prvo procitao sam sve teme u vezi Felicije na ovom sajtu kao i na drugim forumima, ali ja sam resio da Vam iznesem moj problem pa ako neko ima neki predlog da me posavetuje.
Od skoro imam Skodu Feliciju koju sam kupio od automehanicara, za koju mi je garantovao da nista na njoj ne treba da menjam niti da brinem, vec samo sedi i vozi. Taj auto je stajao oko godinu ipo dana u garazi, pa je za 2 meseca sredjen i onda sam ga kupio. Menjalo se sve i svasta, a sto se tice kocnica stavljeni su nove prednje pakne i zamenjen je desni zadnji klip, a kad je menjao ulje samo je izvadio lonce, prosuo staro ulje i dolio novo DOT 4. Prednji diskovi nisu novi, imaju malo neravnina, ali majstor mi je rekao da mogu da se voze bez problema, i isto mi je za zadnje pakne rekao da su dobre.
U pocetku sam mislio da mi desni tocak "vata" rizlu pa zato samo on koci, medjutim levi mi ne koci uopste. Odem na tehnicki da proverim,levi ne koci i nozna kocnica na zadnje tockove ne "vata" tj okrece se sa valjcima.Decko sa tehnickog mi rece da promenim regulatore (ili kako se vec zovu) za zadnje tockove-oznaceno na slici.
 Inace auto je registrovan bez tehnickog  ::)
Kad probam da naglo kocim na asfalt, ostavi trag desni ali levi ne i pritom se ne uvija vec normalno nastavlja pravo da ide auto. Posto sam pitao automehanicara (coveka od koga sam kupio auto) sta moze da mu bude, nasta me je on od*ebao u fazonu "to je dobro nemoj da me smaras", ja i moj komsija smo mu pogledali kocioni klip (dole na kandzi) i on je u redu, crevo je dobro. Onda smo se posavetovali sa jednim automehanicarem i on nam je rekao da moze ulje da zeza, staro i novo. Onda smo na svim kocnicama ispustali ulje. Na zadnjim je bilo crno ulje i ispustali smo sve dok nije probilo novo cisto ulje. Svuda je ulje izbacivalo dobro. Oprali smo mu lonce za ulje i onu resetku jer su bili puni trunja tj necistoca. Kad smo sve to obavili, levi tocak je kocio i ostavio trag na asfaltu. Odem na tehnicki da ga stavi na valjke, ista prica ali malo bolja :/ Rece mi onaj decko sa tehnickog da tek kad nadruka kocnicu, ona koci. Vratim se kod komsije, ponovo ispustimo ulje na levom tocku, kad ono nece da ostavi trag. Zatim smo ispustili ulje na zadnjem desnom i opet nista. Medjutim, sad mi skroz ne valja kocnica, tj koci mozda 5% takoreci skroz do kraja dodje. Procitam ovde na sajtu da kad nadrukam kocnicu 5 puta i da je drzim 30 sek i ako popusti onda ne valja glavni kocioni cilindar, medjutim malopre probam to ali meni kocnica vrlo blizu dodje do kraja tako da ne mogu da procenim i pritom mogu da je drukam celu noc ona nece da se stvrdne. Odem do coveka sto sam kupio auto za savet, jer je ocigledno da nece da se bakce sa mojim autom, kad on mi kaze da samo zamenim glavni kocioni i da ispustim ulje i bice sve ok.
E sad :D
1.Da li da pokusam ponovo sutra sa ispustanjem ulja?
2.One regulatore nigde ne mogu da nadjem da kupim nove, a da uzmem polovne sve je to macka u dzaku, mada mi je majstor rekao da se oni ne kvare. I da li da probam da te regulatore skinem i da ih stavim direktno na glavni kocioni cilindar, posto sam video na kupindo neki polovni g k cilindar da nema te regulatore,  mada je on skinut sa Felicije '98 god.
3. Kako se menja glavni kocioni cilindar? Jel treba nesto da se podmaze kao na primer filter za ulje ili tako nesto, postoji li neka caka?

Moj komsija i ja smo se dogovorili da kupim nov g k cilindar i ulje, pa da ispustimo ulje u svim cevima, zamenimo gk cilindar,sipamo ulje i onda da probamo. Cilindar je oko 2800 din, e sad, ako sam nesto propustio da proverim a nisam Vi mi recite da ne kupujem cilindar bezveze, mada sve ukazuje da on ne valja.

Morao sam ovako detaljno da opisem situaciju. Hvala svima unapred na razumevanju i pomoci, ja sam samo laik i sve ovo radim jer hocu da naucim da popravljam svoj auto a ne da zavisim on majstora kod kojih ce neki obican kvar da me kosta i vremena i para. :)
  • Vozi: Skoda Felicija 1.3 fx 1997

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
Odg: Skoda Felicija '97 1.3 - Problem sa kocnicama-prednji levi
« Odgovor #1 poslato: 24. Mar, 2017. 03:30 »
Posto si menjao ceo ulje od kocioni sistem (mi zovemo glicerin), moraces da ispustis vazduh od svih tockove. Dali kada ispustate vazduh, dali cuje se ispustanje vazduha ili ceo vreme tece glicerin ?
Mozda i predni klip da te zeza, da uhvatil korozija. Rasturi cela sepa napred kod predni tockove, proveri u kakvo stanje su gumice i klipove.
To sto kocnica ti je meka i moze da otici do dole, to je znak da imas jos vazduha u kocioni sistem.

Ili najpametnije, nadzi nekoj automehanicar koj zna svoj posao, a ne ovaj od kim si kupio auto u kome ti prodavao price o stanje auto, a sada ne zeli ti pomoci.
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

• Registrovan
« Odgovor #2 poslato: 24. Mar, 2017. 11:25 »
Filo hvala na odgovoru.
Kad se ispusta vazduh cuje se. Prednji levi kocioni klip smo skidali i on je dobar, radi. Nije korodirao. Gumice nismo menjali jer je ona dobra unutra sto ide a ona spoljnja- sto skupalja prasinu, ona nije postojala pa smo je stavili. Probacu opet da ispustim vazduh na kocnicama pa ako ni tad nece onda cu da kupim glavni kocino cilindar. 

Van mreže Bobi

• Laurin&Klement
  • Ugled: 28
  • Moj Skoda Club Aleksinac...
« Odgovor #3 poslato: 24. Mar, 2017. 23:49 »
poslušaj Fila za ispustanje vazduha iz sistema(jedan druka pedalu kočnice pa zadrži kad je auto upaljen a drugi ispusta vazduh dok ne krene samo ulje bez vazduha). Ventilići za zadnje kočnice se skidaju sa glavnog cilindra,očiste iznutra jer hoće od stajanja da zapeknu a ako to ne urodi plodom onda trk po novi cilindar.javi šta si uradio...
  • Vozi: Skoda Octavia MK1 1.6L MPI ' 98 benz+tng

• Registrovan
« Odgovor #4 poslato: 25. Mar, 2017. 20:38 »
Dragi prijatelji situacija je sledeca  :)
Prvo sam otisao kod majstora da mi potvrdi da li mi je crkao glavni kocioni cilindar, sto je on i potvrdio. Zatim sam isti narucio u prodavnici.  Sto se tice gk cilindra on ima oznaku "BK 4752H 4", ima otvor od 22.2 mm i isti je kao za Golf II 1.8 GTI. Pre nego sto smo ga zamenili podmazali smo nov cilindar za ulje i nisam stavio one regulatore (uokvireno crveno gore na slici), jer kako mi je majstor rekao oni salju jaci pritisak na zadnje kocnice ako je vozilo pod teretom. Tako da smo njih skinuli da direktno koci. Pri testiranju kocnica opet levi tocak nije proradio. Onda smo stavili jedan regulator direktno dole na kandzu levog tocka. Priznajem glupa ideja ali ajde da pokusamo. Medjutim opet nista. Zatim smo pozvali jednog majstora i on nam je rekao u cemu je stvar. Klip na kandzi nije radio kako treba. Radi on, ok to, ali nije se vracao do kraja. Onda smo ga razradili sa pajserima i stegom. Zatim smo probali kocnice i UJEDAJU kako koce. Moram da napomenem da onaj regulator nisam skinuo sa kandze jer je vec pao mrak i vise nismo mogli da se bakcemo oko kocnica. Mada ja mislim da to nece da mu smeta jer je napred motor, a ako regulator sluzi da on salje jaci pritisak na kocnice samo ako je pod teretom, onda ce uvek da salje jer je auto napred tezak. Mene taj regulator sad "ubaca u oci" i ja bih ga vrlo rado skinuo ali sramota me vise da cimam komsiju ovo je vec treci dan kako se cimamo oko kocnica.
Inace, onaj stari gk cilindar smo razmontirali i gumice su se istrosile. Ako ga slikam sutra postavicu slike, jer bolje je da kupite par gumica nego ceo cilindar koji kosta 2700 din.
Takodje sam pitao majstora da li da menjam i servo, on mi je rekao da nema potrebe jer servo kad crkne auto se ugasi kad se stisne kvacilo i trese prilikom voznje.
Hvala svima na predlozima i pomoci. Nadam se da ce moji postovi pomoci nekome ko bude imao slicne probleme kao ja.

Van mreže dusko zemun

• Laurin&Klement
  • Ugled: 35
« Odgovor #5 poslato: 26. Mar, 2017. 08:05 »
treba promeniti i OBA kociona creva prednji tockova ... investicija je od manje od 2000dinara ali verujem da cete resiti problem.poydrav ^-^
  • Vozi: skoda 110R, felicia pik up FUN, OCTAVIA TOUR ...