Pozdrav svima, kao prvo procitao sam sve teme u vezi Felicije na ovom sajtu kao i na drugim forumima, ali ja sam resio da Vam iznesem moj problem pa ako neko ima neki predlog da me posavetuje.
Od skoro imam Skodu Feliciju koju sam kupio od automehanicara, za koju mi je garantovao da nista na njoj ne treba da menjam niti da brinem, vec samo sedi i vozi. Taj auto je stajao oko godinu ipo dana u garazi, pa je za 2 meseca sredjen i onda sam ga kupio. Menjalo se sve i svasta, a sto se tice kocnica stavljeni su nove prednje pakne i zamenjen je desni zadnji klip, a kad je menjao ulje samo je izvadio lonce, prosuo staro ulje i dolio novo DOT 4. Prednji diskovi nisu novi, imaju malo neravnina, ali majstor mi je rekao da mogu da se voze bez problema, i isto mi je za zadnje pakne rekao da su dobre.
U pocetku sam mislio da mi desni tocak "vata" rizlu pa zato samo on koci, medjutim levi mi ne koci uopste. Odem na tehnicki da proverim,levi ne koci i nozna kocnica na zadnje tockove ne "vata" tj okrece se sa valjcima.Decko sa tehnickog mi rece da promenim regulatore (ili kako se vec zovu) za zadnje tockove-oznaceno na slici.
Inace auto je registrovan bez tehnickog

Kad probam da naglo kocim na asfalt, ostavi trag desni ali levi ne i pritom se ne uvija vec normalno nastavlja pravo da ide auto. Posto sam pitao automehanicara (coveka od koga sam kupio auto) sta moze da mu bude, nasta me je on od*ebao u fazonu "to je dobro nemoj da me smaras", ja i moj komsija smo mu pogledali kocioni klip (dole na kandzi) i on je u redu, crevo je dobro. Onda smo se posavetovali sa jednim automehanicarem i on nam je rekao da moze ulje da zeza, staro i novo. Onda smo na svim kocnicama ispustali ulje. Na zadnjim je bilo crno ulje i ispustali smo sve dok nije probilo novo cisto ulje. Svuda je ulje izbacivalo dobro. Oprali smo mu lonce za ulje i onu resetku jer su bili puni trunja tj necistoca. Kad smo sve to obavili, levi tocak je kocio i ostavio trag na asfaltu. Odem na tehnicki da ga stavi na valjke, ista prica ali malo bolja :/ Rece mi onaj decko sa tehnickog da tek kad nadruka kocnicu, ona koci. Vratim se kod komsije, ponovo ispustimo ulje na levom tocku, kad ono nece da ostavi trag. Zatim smo ispustili ulje na zadnjem desnom i opet nista. Medjutim, sad mi skroz ne valja kocnica, tj koci mozda 5% takoreci skroz do kraja dodje. Procitam ovde na sajtu da kad nadrukam kocnicu 5 puta i da je drzim 30 sek i ako popusti onda ne valja glavni kocioni cilindar, medjutim malopre probam to ali meni kocnica vrlo blizu dodje do kraja tako da ne mogu da procenim i pritom mogu da je drukam celu noc ona nece da se stvrdne. Odem do coveka sto sam kupio auto za savet, jer je ocigledno da nece da se bakce sa mojim autom, kad on mi kaze da samo zamenim glavni kocioni i da ispustim ulje i bice sve ok.
E sad
1.Da li da pokusam ponovo sutra sa ispustanjem ulja?
2.One regulatore nigde ne mogu da nadjem da kupim nove, a da uzmem polovne sve je to macka u dzaku, mada mi je majstor rekao da se oni ne kvare. I da li da probam da te regulatore skinem i da ih stavim direktno na glavni kocioni cilindar, posto sam video na kupindo neki polovni g k cilindar da nema te regulatore, mada je on skinut sa Felicije '98 god.
3. Kako se menja glavni kocioni cilindar? Jel treba nesto da se podmaze kao na primer filter za ulje ili tako nesto, postoji li neka caka?
Moj komsija i ja smo se dogovorili da kupim nov g k cilindar i ulje, pa da ispustimo ulje u svim cevima, zamenimo gk cilindar,sipamo ulje i onda da probamo. Cilindar je oko 2800 din, e sad, ako sam nesto propustio da proverim a nisam Vi mi recite da ne kupujem cilindar bezveze, mada sve ukazuje da on ne valja.
Morao sam ovako detaljno da opisem situaciju. Hvala svima unapred na razumevanju i pomoci, ja sam samo laik i sve ovo radim jer hocu da naucim da popravljam svoj auto a ne da zavisim on majstora kod kojih ce neki obican kvar da me kosta i vremena i para.