Autor Tema: Varijacija napona  (Pročitano 1900 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže JovasZapočeo temu

• Style
  • Ugled: 5
Varijacija napona
« poslato: 19. Jun, 2017. 01:07 »
Pozdrav svima, odavno se nisam javljao, jer nikakvih problema nema već 120.000 km za skoro 4 godine. Večeras se javio jedan problemčić koji se vjerovatno dešavao i nekome od vas, pa da vidimo, prije nego odem majstoru sutra. Prateći svjetla i ventilator kabine uočio sam da dolazi do naglih skokova u naponu, tj. smanjivanja i pojačavanja svjetala, odnosno broja obrtaja ventilatora. Znamo otprilike svi jačinu svjetala instrument table i farova, a večeras su se odjednom tako jako pojačali (što zapravo odlično izgleda  :) ) i onda su započeli ti nagli skokovi, kao da neko naglo okreće kućni potenciometarski prekidač za svjetlo. Bio sam dvadesetak km od kuće u pustari, pa sam morao da vozim, drugih problema nije bilo. Zanimljivo je i to da se to dešava dok je auto u brzini, a na leru ne. Na instrument tabli se ne javlja nikakvo upozorenje.
Eto, nadam se da sam bio jasan, pa ako se nekome dešavalo, značilo bi mi samo ako mi naznači ukratko o čemu se radi, u pitanju je 1.3 43 kw. Ovako laički sumnjam na četkice ili regler alternatora.
  • Vozi: felicia 1.3 lx TNG 1999; volkswagen golf IV 1.9 D 2001.

Van mreže ugi85

• Laurin&Klement
  • Ugled: 53
Odg: Varijacija napona
« Odgovor #1 poslato: 19. Jun, 2017. 06:14 »
Ukoliko napon punjenja predje skoci na 15-16V znaci da je regler otkazao. U tom slucaju nastoj da ne vozis auto jer ce akumulator sigurno stradati, a pitanje je vremena kad ce i jos neki potrosac.

Sent from my SM-G900FD  

• Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #2 poslato: 19. Jun, 2017. 16:28 »
Prateći svjetla i ventilator kabine uočio sam da dolazi do naglih skokova u naponu, tj. smanjivanja i pojačavanja svjetala, odnosno broja obrtaja ventilatora. Znamo otprilike svi jačinu svjetala instrument table i farova, a večeras su se odjednom tako jako pojačali (što zapravo odlično izgleda  :) ) i onda su započeli ti nagli skokovi, kao da neko naglo okreće kućni potenciometarski prekidač za svjetlo.

To je "crkao" regler...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

• Style
« Odgovor #3 poslato: 19. Jun, 2017. 22:53 »
Majstor nije mogao da me primi. U međuvremenu je počelo da se čuje kuckanje iz alternatora (ili sam ga ja tek zapazio), a upalila se i lampica akumulatora minut prije garaže. Skinuo sam ga i sutra šaljem električaru.

• Style
« Odgovor #4 poslato: 21. Jun, 2017. 13:59 »
Problem je juče riješen. U pitanju su bili regler i neki ležaj. Ruke i dijelovi su me zajedno koštali 25 evra. Hvala vam na izdvojenom vremenu i mišljenjima.