Autor Tema: Zimske gume, saveti, dileme, iskustva. Sezona: 2017/18  (Pročitano 31082 puta)

0 članova i 11 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže nidza

Odg: Zimske gume, saveti, dileme, iskustva. Sezona: 2017/18
« Odgovor #60 poslato: 27. Nov, 2017. 10:11 »
Kako će 4x4 da mu pomogne da brže zaustavi auto prilikom naglog kočenja?

Izvolite rang listu, pa krenite redom za prvu za koju imate para. BF Goodrich je prijatno iznenadio, jer nije preskupa guma u pitanju.
  • Vozi: Škoda Octavia RS230 2017, Škoda Octavia 1.5 TSI Style 2021

Van mreže Maksimus

« Odgovor #61 poslato: 27. Nov, 2017. 10:39 »
@boiannus
Imao sam ja oktaviju sa 4x4 pogonom,i to sam zadnju zimu na njoj imao upravo winteru (dobio nov set). Ja sam bio zadovoljan,nisam primetio da imaju neki problem sa kocenjem,na snegu su odlicne mada je cinjenica da nisu za neku ostru voznju,ali daleko od opasnosti na putu kao sto neki predstavljaju. Kazu da su oni popravili tu gumu u zadnjih godinu dve,mozda je do toga,ali moram i da ti skrenem paznju na to da sam ih vozio samo tu zimu,ovu zimu vozim superb (opet 4x4) pa ne znam kakve su kad malo ostare. Moj pik u toj prici bi bio Barum Polaris 3,cuo sam dosta reci hvale za njih,mislim da cu ih uzeti za santa fe-a(i povoljne su). Na superbu mi je sada hankook w320,odlicna guma.
Prve zimske na scoutu su bile BF Goodrich,koristio sam ih mislim 5 ili 6 sezona,pokazale se odlicno. Imao sam neke savine,najgora guma koju sam imao,deformisale se i lupale (kad ubrzavam kao helikopter da vozim),a neke fulda su ispucale po bocnom zidu(na unutrasnjoj strani,kad sam ih skinuo zamalo sam srcku doziveo).

Van mreže SkorpionZapočeo temu

« Odgovor #62 poslato: 27. Nov, 2017. 14:50 »
Pozdrav svima,
nedavno sam kupio Superba 2014 Combi 4x4 pa sam nov na forumu.
Došao je sa letnjim gumama a trebalo bi sada da uzmem neke zimske.
Razmišljam se možda čak da stavim Tigar Winter 1 jer je drastično jeftinija od svih ostalih (6500-7000 kom).
Auto inače vozim uglavnom po Beogradu, ali idem i na planinu bar 4-5 puta u toku zime.
Inače sa letnjim gumama sam bez ikakvog stajanja prošao po snegu na putu na uzbrdici na Staroj planini pre 2 nedelje.
Razmišljao sam i možda da dam malo više para da uzmem Savu (oko 10500) ali negde pišu da je suviše mekana za teške automobile, da se oseti u krivinama, a auto ima oko 1730kg.
Barum Polaris 3 za oko 11500 mi takođe deluje ok, možda Kleber od 13000 mada je to već skupo.
Da li neko ima iskustvo sa 4x4 Superb, Octavia... (za mene je novo) i šta bi bilo ok za izbor a da nije baš previše novca? 

Misalm da pricas za 215 60 R16. Ja sad kupio za Yeti zimske BFG za 10.000rsd mada vidim da vise nema u ponudi.
Za te pare imas i Hankook 10.500 Fulda 11.000. Dok ako moras bas budzet pre bi Lassa za 7300 nego Tigar. Sava je 9400 a price da je meka su za S3 dok Eskimo HP2 je vec ok guma.
  • Vozi: Škoda Octavia A7 Style 1.6 TDI 85Kw

Van mreže frodo

« Odgovor #63 poslato: 27. Nov, 2017. 15:03 »
Uvek treba napraviti matematiku, šta se u kom momentu isplati.
Na prvom mestu, svaka zimska guma, pa i ona najgora je u toku zime bolja od najbolje letnje.
Ja pamtim vremena kada smo u ovoj zemlji vozili kola, a da nismo znali da postoje zimske gume, nego smo vozili šta imaš.
Sada se mnogo pametuje, a istina je negde između.
Kada sam kupio Audi A4 uzeo sam GoodYear UltraGrip 7+ kao zimsku gumu i vozio je 7 sezona.
Potrošile su se prošle godine i vreme je došlo za nove zimske gume.
Napravio sam računicu, ne prelazim više kao nekada kilometara, možda oko 1500 km za celu zimu.
Ne idem gotovo nikada van grada u toku zime, živim u ravnici gde se ulice uglavnom redovno čiste kada pada sneg.
Da li meni treba neka skupa guma u dimenziji 245/40/18
Ne treba, najjeftinija će završiti posao.
Kupim Riken (Tigar Wintera) u toj dimenziji, cena smešna, 7200 dinara sa montažom.
Sada ih vozim drugu sezonu.
Daleko od toga da je to jako dobra guma, ali nije ni toliko loša.
Moraš biti svestan da voziš umereno, bez divljanja i ona će odraditi posao.
Kroz sneg prolazi, blato, bljuzgavica, poledica... sasvim korektno ponašanje u gradskim uslovima pri normalnim uslovima eksploatacije.
Kome treba više, zimovanja, česta putovanja, agresivnija vožnja... neka ne gleda Tigar već neku skuplju gumu, ali priče da će da izgine svako ko stavi Tigar na limuzine, džipove, BMW, Audije i slično je besmislena.
Prilagodite se uslovima puta i najjeftinija zimska guma će vam odraditi posao.
  • Vozi: Audi A4 B8

Van mreže ugi85

« Odgovor #64 poslato: 27. Nov, 2017. 16:16 »
Inače sa letnjim gumama sam bez ikakvog stajanja prošao po snegu na putu na uzbrdici na Staroj planini pre 2 nedelje.
Delim frodovo misljenje. Cak i najgora zimska guma je bolja po snegu od bilo koje letnje pa zato gore navedeni citat nikako ne opravdavam. Uz duzno postovanje kolega boiannus, smatram da svako od nas vozaca duguje odgovornost ako ne prema sebi onda prema drugim ucesnicima u saobracaju, a planinska voznja po snegu sa letnjim gumama nikako nije odgovorna.
Shvatam da je Wintera dosta jeftinija od konkurencije ali posto planiras da ides na planinu najmanje 4-5 zaista ne vidim opravdanje za kupovinu jedne od najjeftinijih gume kad za par hiljada vise imas bolje i bezbednije gume.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

Van mreže boiannus

« Odgovor #65 poslato: 27. Nov, 2017. 18:37 »
@Maksimus
Hvala na savetu. I ja sam na jednom autu vozio par godina BF goodrich i stvarno je guma bila za svaku pohvalu. I meni deluje sada Barum Polaris kao izbor broj 1 ako prelomim za razliku od Tigra. A dobro da sam čuo za Savu konkretno iskustvo, tako da mislim da ću da ih otpišem.

@Skorpion
Dimenzija je 225/40 R18 - Zato me i muči cena :)

Inače ovo je otprilike ponuda za tu dimenziju.
guma         model                  kočioni put   cena (RSD)
tigar                 winter 1                     43.4   26500
sava                 eskimo hp2             36.4   42700
barum         polaris 3                     35.8   44600
kleber         krisalp 3                     35.7   51700
kumho         wintercraft wp71     34.8   55800
fulda                 kristall control hp2     35.5   58700
hankook         winter i-cept evo2     35.9   60000
bf goodrich     g-force winter             35.1   62000

Kočioni put je inače za mokro. Za sneg mi nije toliko bitno. Nije da baš vozim po snegom pokrivenom putu, a i kada vozim, vozim baš polako.

@frodo
Imam gotovo identično mišljenje. Ranije sam i ja bio uglavnom takav, neke što kvalitetnije gume da uzmem pod obavezno, pa a sada gledam, pravim godišnje do 12000km. Od toga max 4000 zimi, ako je i toliko. Jedino eto što ja imam potrebu da odem ponekad na planinu (Divčibare) tako da može da se desi da naletim na neki sneg na putu ako baš nisu stigli da očiste.

@ugi85
Nije to baš bilo tako za Staru planinu kako si zamislio. I nije bilo drugih učesnika u saobraćaju bar ne tamo gde je bilo snega. Naime, toplo je bilo vreme i ceo put je bio potpuno suv na celoj planini, nisam očekivao da bude snega bilo gde (sredina oktobra), osim možda na vrhu Midžoru, ali sam naleteo na mali put do planinarskog doma cca 500m gde je potpuna hladovina pa se zadržao neki sneg po putu. Lomio sam se da li da ostavim auto tu negde na glavnom putu ili da probam da se odvezem do doma. Krenuo, video da auto ide kao po suvom pa sam nastavio.
Inače za Tigra, da je par hiljada, slažem se potpuno, ne bih Tigra ni gledao. Ali kako razlika između Tigra i prve sledeće kreće od skoro 20000 pa naviše nije mi baš svejedno. Mada kada joj vidim kočioni put, iako ne vozim brzo   :o
  • Vozi: Škoda Superb Combi 1.8 TSI 4x4 Elegance 2014

Van mreže Maksimus

« Odgovor #66 poslato: 27. Nov, 2017. 19:20 »
Te 18 na mk2 su uzasno niske,moj iskren savet bi ti bio da uzmes celicne (ako neces alu) 16 i stavis na njih zimski set,zato sto niska guma nije dobro resenje za zimu,a i alu felna na prilicno niskoj gumi je mnogo sklonija ostecenju kada su niske temperature. Pritom ces u razlici u ceni koju dobijas za 16 gume i ne placanje skidanja i vracanja guma na felne svake sezone fakticki odmah isplatiti te 16 felne (koje sada mozes da nadjes povoljno,a i ako nemas problem sa estetikom mozes i celicaru da nabacis).
Po meni je polaris 3 odlicna ponuda,meni je za santa fe (235 60 r18) oko 10-12k po gumi.
Inace taj auto (fejslift karavan 1.8 tsi 4x4 elegance business) sam bas 2014 na sajmu razmisljao da kupim,fantastican odnos ulozeno dobijeno (25k su trazili za nov ),na kraju sam ipak odlucio da sacekam. Uzivaj,kupio si odlican auto.

Van mreže slobodanalex

« Odgovor #67 poslato: 27. Nov, 2017. 19:32 »
A dobro da sam čuo za Savu konkretno iskustvo, tako da mislim da ću da ih otpišem.

Za zimske ne znam ali letnje su katastrofa, meni se bukvalno raspale posle 6 meseci, krenuo da se odlepjuje gazeci sloj. Reklamaciju naravno nisu uvazili, navodno pregrejana guma. Kad sam pitao kako pregrejana odgovor je bio pa potpisivanje...
Inace posle sam cuo od vulkanizera da je sava intensa uhp jako mekana guma i da se upravo to desava na tezim vozilima... tako da kod mene sava vise nikad ni letnja ni zimska.
  • Vozi: ŠKODA SUPERB COMBI 2.0 TDI STYLE 2017 Lava Blue

Van mreže boiannus

« Odgovor #68 poslato: 28. Nov, 2017. 00:14 »
Te 18 na mk2 su uzasno niske,moj iskren savet bi ti bio da uzmes celicne (ako neces alu) 16 i stavis na njih zimski set,zato sto niska guma nije dobro resenje za zimu,a i alu felna na prilicno niskoj gumi je mnogo sklonija ostecenju kada su niske temperature. Pritom ces u razlici u ceni koju dobijas za 16 gume i ne placanje skidanja i vracanja guma na felne svake sezone fakticki odmah isplatiti te 16 felne (koje sada mozes da nadjes povoljno,a i ako nemas problem sa estetikom mozes i celicaru da nabacis).
Po meni je polaris 3 odlicna ponuda,meni je za santa fe (235 60 r18) oko 10-12k po gumi.
Inace taj auto (fejslift karavan 1.8 tsi 4x4 elegance business) sam bas 2014 na sajmu razmisljao da kupim,fantastican odnos ulozeno dobijeno (25k su trazili za nov ),na kraju sam ipak odlucio da sacekam. Uzivaj,kupio si odlican auto.

Uh, znam, potpuno si u pravu po pitanju felni, i razmišljao sam da uzmem neke čelične, pošto mi sad nije trenutak za druge ALU, i to bi po bukvalno kako god pogledaš bila i ekonomski povoljnija odluka i auto bi bolje išao, manje trošio, gume se ne bi habale skidanjem i nameštanjem... ali... ne vredi, tuga mi da gledam auto takav :) Toliko dobro izgleda sa ovim točkovima. I jeste, stvarno je automobil fenomenalan, ne mogu da verujem u kojoj meri je udoban.
A sto se tice Polarisa, stvarno nije toliko skupa koliko ima dobrih komentara na netu za nju.

@slobodanalex
Sve više čujem slične stvari za Savu, za servis, da je mekana, da se troši, da se čuje puno... tako da ću je zaobići ipak.

• Vozi: Škoda Superb Combi 1.8 TSI 4x4 Elegance 2014

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #69 poslato: 28. Nov, 2017. 09:07 »
Za 4x4 i za 4000km zimi, sa ovim cenama za 18, ništa osim Tigra ne bih ni razmatrao.
  • Vozi: OctaviA5 1.9TDI 2008 Elegance+

Van mreže nidza

« Odgovor #70 poslato: 28. Nov, 2017. 09:35 »

Ne može biti toliko loša koliko je jeftina. Ili može?

Najpametnije ti je da kupiš manju felnu za zimski set, i da ne plaćaš više svake godine menjanje guma i balansiranje. Pritom ćeš biti u mogućnosti da kupiš mnogo bolje gume, čime će funkcinisanje automobila biti u zimskom periodu na daleko višem nivou.

Winter1 zaostaje ne samo po mokrom, nego i po suvom. Zašto bi sebi pravio medveđu uslugu? Čak i da insistiraš na 18", to je tipa 3000 din godišnje, ako ih budeš vozio 5-6 godina, da li je moguće da je to nedostižno?

Van mreže Maksimus

« Odgovor #71 poslato: 28. Nov, 2017. 09:54 »
Znam da je mnogo lepsi na 18icama(pogotovo ako su one sa pet trostrukih krakova) ali je i finansijski i funkcionalno mnogo bolje neke manje felne za zimski set. A onda kad stavis na prolece letnji set sav se obradujes kako je lep.

Na mreži Markkoni

« Odgovor #72 poslato: 28. Nov, 2017. 10:12 »
I ja sam uvek za manji tocak i vrhunsku gumu.

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #73 poslato: 28. Nov, 2017. 10:18 »
Auto inače vozim uglavnom po Beogradu,
u ovom trenutku nešto bitan svaki dinar.
Prosečna brzina u beogradskoj vožnji nije veća od 24-25km/h.
Pri tim (gradskim) brzinama Tigar je konkurentan sa ostalima.
Ako ikada bude imao priliku da koči sa 100 na 0 kmh, osim gume, postoji još fakora koji više utiču da se sve završi OK. Ne zavisi čak sve ni od tebe/vozača. Ako se uzdaš u skupe gume da će te izvući iz neprilike - nemoj. Voziš staloženo, predviđaš moguće situacije, oprezno u lošim uslovima i sve će biti ok.
Neopreznih i neiskusnih vozača oko tebe ima uvek, ali skupa/bolja guma te u velikom procentu iz situacija koje izazove njihova glupost, ne može spasiti.
Takođe ne možeš da se osloniš na skupe gume da će da tvoju glupost i neopreznost i krivicu ispeglaju.

Da je čovek rekao da želi/može da kupi premijum gume 18, i ja bih mu savetovao dupli tj. zimski komplet i manje felne umesto njih.
Opet, menjanje (2x godišnje) guma na 18 felnama može da bude lepa $$ stavka.
  • Vozi: OctaviA5 1.9TDI 2008 Elegance+

Van mreže nidza

« Odgovor #74 poslato: 28. Nov, 2017. 10:55 »
Ne sme se omalovažiti nijedan od parametara, gume, budnost, ispravan auto, prilagođena vožnja, anticipacija, odgovornost, tolerancija i poštovanje drugih učesnika u saobraćaju, poštovanje saobraćajnih propisa i kulture.

Samo ako je sve od spiska maksimalno ispoštovano (u okvirima sopstvenih mogućnosti, naravno) možeš da kažeš odgovorno da si preduzeo sve što je u tvojoj moći da izbegneš nemio događaj.