Autor Tema: Kasko osiguranje, polisa, premija, ponuda, naplata, popravka...  (Pročitano 31186 puta)

sds21 (+ 1 sakrivenih) i 29 gostiju pregledaju ovu temu.

Na mreži sds21

Pozdrav svima,

Da li je neko skoro produžavao kasko? Cene su skočile za preko 50-100%. Prošle godine sam za fabiju 2015 god. platio full kasko kod Uniqa-e oko 125e, ove godine sam dobio ponudu na 225e, ali nisam prihvatio. Za Rapida 2017 god. je prošle godine full kasko kod AMS bio oko 200e, sada sam dobio ponudu na 270e. Za oba vozila jednokratna uplata, sa svim mogućim bonusima i popustima.
  • Vozi: Skoda Rapid 1.0 TSI Drive MY2018, Skoda Fabia 1.2 TSI 2015

Na mreži zzeelljjkkoo

За Опел Мериву, 2016о, за период 03.04.2024 - 03.04.2025, код Дунава, било 29.402,00 рсд, плаћање на 12 рата.
Учешће у штети 5%, а минимално 7.502,12 рсд.

Обнова за следећу-текућу годину је 28.829,86 рсд, исто на 12 рата.
Учешће у штети 5%, а минимално 11.711,61 рсд.

Значи апсолутни износ је мањи него у претходној години, једино се повећало минимално учешће у штети, апсолутни део.

Не знам да ли то утиче на попусте, али ми имамо два возила осигурана код Дунава, и обавезно и каско осигурање. Нису на исто име, али ја увек решавам полисе па онда вероватно знају.
« Poslednja izmena: danas u 09:34 zzeelljjkkoo »
  • Vozi: Fabia IV 1.0 MPI 80ks Ambition 2023

Na mreži sds21

Kod mene su i za fabiju promenili uslovi, sa 5% ucesca i min 50e, na 5% i min 150e i povecali cenu polise. Dok je za rapida ucesce ostalo isto 5% i min 100e.

Na rapidu do sada nisam aktivirao kasko, tak oda nemam iskustva sa AMS, ali sada jesam na fabiji kod Uniqa-e i veoma lose iskustvo. Prosledio sam im predracun od AC koliko ce kostati delovi i oni odobre samo 25% sa predracuna. Videcemo kako ce ispasti na kraju kada im dostavim zavrsni racun.

Drug je isto kod Uniqa-e aktivirao kasko, uradio popravku, platio i poslao im racun i oni su ga zakinuli za 100e, na racun od 1000e. Njihova procena je da nije potrebno toliko materijala (farbe).

Na mreži zzeelljjkkoo

Нека моја искуства:

Дуго година (претходна Мерива 7 година и ова 6 година) сам за Мериве имао каско код АМС. Разочарао сам се пре 3 године када сам имао прву наплату за ову Мериву, када сам сазнао да они рачунају вредност возила по некаквој таблици вредности где по томе вредност возила једва добаци до неких 60% тржишне вредности возила, и они су због износа штете хтели да прогласе тоталну штету, што нема везе с везом, јер на возилу су мењани лако замењиви делови (фарови, браник, ...), али су им можда били прескупи јер је све рађено у овлашћеном и са ориђиђи деловима.
И да споменем један шок и стрес који ми је приредио АМС у тој ситуацији, наиме штета је отворена, кренуло се у процедуру, ауто у сервису, чекају се делови, и након тачно месец дана мени стиже маил и званично тврдо решење од АМС којим се моја штета одбија јер није комплетирана документација, а ја то све читам ујутро у 7 сати, што ће рећи у лудилу до 8 сати када тек могу добити некога из осигурања да видим о чему се ради. А ради се о томе да они по регулативи имају тачно месец дана од отварања штете рок да заокруже штету, и када сам их назвао и питао о чему се ради одговор је би лаконски "аааа, ма ми то морамо према НБС, само ви радите, кад се све заврши платићемо". У себи сам им све побројао и рекох "па да ли сте нормални, што то нисте навели у маилу, него само шаљете решење којим се штета одбија!". Ипак да бих био сигуран, написао сам одмах и званичан акт и захтев за разјашњење где сам их натерао да ми бар у маилу напишу да могу да радим даље и да ће они платити када се све заврши. По њиховој усплахирености сам закључио да нису баш навикли да им се неко званично и писано супротставља.
После тога сам прешао у Дунав, са преносом дотадашњих попуста, јер Дунав тврди да барата са тржишном вредношћу возила. Надам се да нећу никада сазнати да ли је то истина.  :)
Поред тога, Дунав каже да не наплаћује амортизацију, односно оно када је возило старије од 4-5 година и ако се узимају нови делови да се на терет купца пребацује 10% (или колико већ) вредности дела по години изнад тих 4-5 година.
Исто, саветник ми рече да се амортизација евентуално може рачунати за металне делове, никако за пластичне и слично.

Друго искуство је било са Ф3 и Винером, мала штета, заправо две одједном, укупно негде око 1.000 еврића, све завршено без икаквог натезања.

Такође, вероватно мало људи зна, али није логично да процену штете врши оно осигурање које плаћа (сукоб интереса), јер они ће, логично, гледати да закину колико могу.
Потпуно је регуларно отићи у неку другу осигуравајућу кућу и платити процену (вероватно негде око 10.000,00 рсд), а осигурање које плаћа ће то у принципу прихватити, и има обавезу да рефундира и то плаћање процене код друге куће.
Уколико затежу увек су ту специјализовани адвокати и мислим да осигурања избегавају фајт са адвокатима, тако да је понекад можда довољно само запретити адвокатом.

Na mreži observer

Jeste, sad ću još da hranim i advokate, pored toga što hranim osiguravače :)
Šalim se, ne hranim ni jedne ni druge, izbegavam kasko i sve ostale pijavice, samo čitam...
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

Na mreži zzeelljjkkoo

Искуства су разна, али мени елементарна математика показује да сам више од каска наплатио него што сам ја њима платио, плус, не дај Боже, покривена је и крађа, јер има људи који кажу "што да плаћам осигурању, ставићу са стране, па ако затреба", али ово размишљање не покрива крађу.
Такође, ако желиш да се, рецимо, фарбарски радови ураде како Бог заповеда, онда је решење овлашћени, у коме је решавање једне површине дошло на око 250 еврића, па ако је 2-3 површине, лако је израчунати да се, поготово за старија возила, каско итекако исплати.
Једно размишљање...

Na mreži munja23

Ja bukvalno ne želim da izvezem auto iz salona bez da mi je aktivirana kasko polisa.
Ne mogu da shvatim ni da polovan auto neko neće da osigura, a za nov auto tek ne mogu da shvatim.
To je kao kada bi stavio 10, 20, 30, 40, 50 hiljada eura direktno na ulicu pa ko voli nek izvoli.

Imam drugara, ima poprilično egzotična i skupa kola, ne osigurava ih jer je skupo, a ako se nešto desi u smislu ako ga neko ogrebe, platiće on.
Da ne spominjem elementarne nepogode, da ti padne drvo na kola ili slično. Kasko uvek. I za nova i za polovna vozila.

Što se tiče mojih iskustava, moram priznati da sam najviše sarađivao sa Wiener-om. Uvek su maksimalno poslovni i nikada nisu pravili problem oko naplate štete.
DDOR takođe. Jedino na staroj F3 bio neki udarac u kvaku na suvozačevim vratima, nije bilo moguća popravka, već zamena vrata. Pošto je F3 bila stara 7 i po godina, računali su 30% amortizaciju jer su rađena sa originalnim vratima u ovlašćenom.

Kod Wienera mi je takođe dobro što retko koristim kasko, jer to budu neke sitne ogrebotinice koje saniram o svom trošku, te mi je ukupan bonus 50% i samo prenosim sa auta na auto. Po ovim ludačkim cenama osiguranja to se poprilično isplati.

Jedino negativno iskustvo sam imao sa Wienerom pre 2 godine. Treba da se produži osiguranje i u prethodnoj godini bile prijavljene 2 štete.
Dobijem ja ponudu za produžetak na 2 godine, prihvatim, platim i pošaljem dokaz o uplati njihovom agentu/menadžeru.

Istekne 12 meseci i čujem se sa nekim novim čovekom iz Wiener-a da tražim iznose za uplatu za narednu godinu.
Pita me čovek, a za koji auto (pošto smo tada imali 3 auta na Wiener kasku). Ja kažem za Škodu Citigo.
Gleda čovek i tajac, kaže "Vama to vozilo uopšte nije kasko osigurano".
Kako nije, kad sam dobio ponudu, platio, vašem zaposlenom poslao potvrdu?!
Kaže javiću Vam se čim proverim.

Šta se tačno desilo? Taj prethodni kolega je meni poslao ponudu, ja uplatio i on je trebao da aktivira polisu.
Kada je došlo u relevantno odeljenje, oni su videli da su prethodne godine povučene 2 štete i napisali su njemu dopis da kontaktira klijenta da doveze kola na slikanje. Takva im je procedura.

Ovaj je to potpuno izignorisao, nije mi javio, tako da sam ja bio u zabludi godinu dana da nam je vozilo kasko osigurano.
Još ja hteo da odem i prijavim neke sitne udarce od grada na krovu (koji se jedva vide pod uglom), kako bih se samo ispalio.

To sam poludeo digao frku, oni su mi uredno vratili novac, međutim nisam hteo taj auto da nastavim da osiguravam kod njih, prešao sam u DDOR. Uvažili su mi potvrdu o štetnim slučajevima u prethodnim godinama i dali mi dobar popust, kao da sam nastavio da osiguravam u Wiener-u.

Trenutno su mi 2 auta na Wieneru, jedan na DDOR-u, a službenjaci su Generali oba, ako se ne varam.
  • Vozi: 2024 Audi A4, 2023 Karoq, 2023 Fabia IV, 2022 Kamiq, 2021 Audi A3

Na mreži zzeelljjkkoo

Ja bukvalno ne želim da izvezem auto iz salona bez da mi je aktivirana kasko polisa.

Исто! Последњих 5 нових возила, прво каско па онда из салона.

Na mreži munja23

Tako je. Sada sam uveo dodatni korak prilikom produžetka polise da tražim zvaničnu potvrdu da je polisa produžena/aktivirana.

Na mreži zzeelljjkkoo

Добро, ја тај почетак волим "аналогно", порукама и маилом све договорим и припремим, али физички одлазим на лицино место и тамо уплаћујем, потписујем и преузимам активну полису.

Na mreži munja23

Dobro, za prvu aktivaciju da. Za produžetke radim mailom i uplaćujem preko računa.

Na mreži zzeelljjkkoo

На исти начин решавам сваку полису, односно сваку годину, да се избегну "евентуалности".

Na mreži sds21

Iskustva su razlicita. Za fabiju za 10 godina je ovo prva steta. Vise para sam im ostavio, nego sto kosta ova popravka, ali mi nije zao. Mirnije spavam kad znam da su osigurana. Najbolje prolaze oni koji svake godine prijavljuju po neku stetu i sredjuju auto.

Ovi iz Uniqa-e se ni ne udostoje da odgovore na mail. Na kraju sam morao da saljem prigovor NBS, da bi mi poslali neki odgovor u kome nisu ni odgovorili na sva pitanja. Ako vas neko od osiguranja zavlaci, odmah prigovor NBS, pa neka oni to medjusobno resavaju.