Autor Tema: Ugradnja TNG - Plin na TSI motore  (Pročitano 39800 puta)

0 članova i 10 gostiju pregledaju ovu temu.

Na mreži Robby

• RallyeSport
  • L&K ugled: 12
Odg: Ugradnja TNG - Plin na TSI motore
« Odgovor #60 poslato: 16. Mar, 2021. 13:41 »
...ovo je od prosle godine...da spadne na oko 1500€, i ugradjujemo.
  • Vozi: Seat Ibiza 1,4 16v 63kW LPG 2007, Škoda Scala 1.5 evo2TSI 2024

Van mreže shuxxZapočeo temu

« Odgovor #61 poslato: 16. Mar, 2021. 13:48 »
Gledaj, ostaje, nek bude i 300 e, ali uzasno je nepovoljna cena BMB/TNG.

Vozim na TNG od 2005te, brate, tad je usteda bila ali bukvalno 50%. Sad se svelo na nekih 16%. A naj ekoloskije gorivo. Ali u Srbiji sa najvecim akcizama u regionu i sire
  • Vozi: Škoda Fabia MK II 1.4 TDI

Na mreži observer

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 16
« Odgovor #62 poslato: 16. Mar, 2021. 16:14 »
Ove godine 6500km sa mojim autom, sa druga dva jos nekih 20.000km
Imam par vozila u porodici na plin, ali velika cena ugradnje gasa i kad tad problem sa nekim elemetnom poput map senzora, loseg kvaliteta plina, prisustva smole, reatesta, pitanje je da li se isplati kod nas u drzavi. Mada ko prelazi velike km opet ima racuna. Princ je dobar uredjaj, barem do sada bio sekvent, ali ne bih se bas zaletao dok ne dobijem povratne informacije od korisnika tsi-a.

Upravo tako.
Smola je najveci problem, TNG je uzasnog kvaliteta, na sluzbenoj Fabiji 1.4 MPI to nikad nije radilo kako treba, na svakih 30.000 km su morali da ciste i/ili menjaju gasne dizne, uzas. Kad se samo setim...
To mi je dovoljno iskustvo da nikome ne savetujem ugradnju TNG.
Moze da bude koliko toliko ok samo za taksiste i one koji nikad ne izlaze na autoput (pun gas i odmah se javlja trzanje, stucanje...  jezivo iskustvo).

I zasto sve to raditi na motoru koji je inace dovoljno stedljiv? (moj trosi 5.3, to je ukupan prosek za 35.000km od kupovine do danas).
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

« Odgovor #63 poslato: 16. Mar, 2021. 16:29 »
Mislim da je problem sa smolom u TNG resen, ili bitno redukovan. Za moje poslednje dve zamene filtera gasne faze, a obavezno ga rasecem, otvorim, nije bilo smole. Zamena filtera na 20K km.

Voznja na TNG je uzivancija, nista ne gubis, a jeftinije se vozis.

Uz iole poznavanje, i redovno servisiranje, podesavanje mapa. Nema problema

Na mreži Robby

• RallyeSport
« Odgovor #64 poslato: 16. Mar, 2021. 16:46 »
TNG je i za mene mama. Prvi Yugo 1991. smo imali na plin jos od 1995. I dan danas ga brat vozi. Ibiza je bila 2g kad smo ugradili ni garancija nije istekla,nikakvo trzanje,nikakvi problemi.160.000km prelepih km. Sa sluzbenim Fabijama 1.4 Bxw smo gazili i preko 300.000km,meni je dovoljno...Za smolu znam,bilo je pre 4,5g i to na nekim pumpama,tacno. Sreca,mimoislo me. Imamo najgore gorivo po najskupljoj ceni i sadasnja naftaska "Firma" da ne kazem lobi (i bez antireklame i imenovanja) su tek skoro uradili duboku preradu...
Ugradio bih ga opet i opet cu,jer je jeftinija voznja. Prve dizne Zavoli sam zamenio Stagovim posle 90.000km. Na svakih 20.000km zamena oba filtera za 1500 din,odem u GR i vratim se za 95€,meni dovoljno. A i dobar mi je osecaj,em ne dimim ljude,em je i 40% manja cena tocenja u odnosu na benz,iz principa,ako moram,ostavicu im manje para...Plin je i eko-cistije gorivo,cistije sagoreva i motor moze vise da prevali,i ok za dzep,dakle,ima vise razloga...
Sve mi se cini da ce u skorije vreme motor sa 4 cilindra postati raritet,to me vise brine...ostade jos ovaj vw 1.5tsi i Reno/Nisan 1.33 i tu je kraj...

« Odgovor #65 poslato: 16. Mar, 2021. 17:28 »
Lepo receno, samo ne znam zasto mora 4 cilindra, vozio sam fabiju 1.2HTP sa 3 cilindra. Celih 140K km, odlicno me sluzila. A dobra stvar je sto ti ostane jedna plinska dizna koja se ne koristi, pa je imas u rezervi... Zlu ne trebalo

« Odgovor #66 poslato: 16. Mar, 2021. 17:31 »
Ja kupujem filtere u Nisu, tecna faza 150 din, gasna 400.

Toliko povoljno da sam odmah uzeo za 3 zamene. Jbg skup servis...

Na mreži Robby

• RallyeSport
« Odgovor #67 poslato: 16. Mar, 2021. 17:32 »
  bravo2
Tacno,dobro receno. Sa 3 cilindra su sad i Astre,Pezo 308,Focus sve  verovatno jeste dobro,ovo ja vise kao licni afinitet,ali tehnicki vidjeno,bez problema su. Euro norme...

« Odgovor #68 poslato: 16. Mar, 2021. 17:43 »
Ti gledas savremene turbo benzince, ja za sada samo starije atmosferce. Za 400e ugradnje AC Stag. Imam softer na komp. Pa na par meseci proverim i podesim poklapanje mapa. Tako da se svede na redovno odrzavanje, i sipaj i vozi

Na mreži Robby

• RallyeSport
« Odgovor #69 poslato: 16. Mar, 2021. 18:03 »
To obavezno. :bravo: U servis gde idem,na svakih 20.000km idu nove svecice,2 filtera i mape i + detekcija curenja. To je odrzavanje za Zavoli,verovatno i kod drugih je isto tako.
Ali se polako edukujemo i pripremamo,sto se kaze-pratimo tehnologiju. (Tu mi je u blizini i taj Autohermes,a generalno volim Skode,tako da 1 dana mozda odem u komsiluk i kupim opet novog). Cak ima i nagovestaja da ce Seat marka biti ugasena,sve je to jedno,samo znacka i logo su drugi.

Van mreže AcoSk

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 37
« Odgovor #70 poslato: 16. Mar, 2021. 18:26 »
A hoce li mi neko reci sta je prednost ovog uredjaja, ako nije u pitanju direktno ubrizgavanje u tecnoj fazi?
Neko pomenu potrosnju benzina uporedo sa lpg (koje nema kod dir. ubr. u tecnoj fazi), pa ne znam o cemu se radi (a i ne gledah onaj snimak).

Na mreži Robby

• RallyeSport
« Odgovor #71 poslato: 16. Mar, 2021. 21:50 »
Neke od prednosti su niza cena ugradnje (dakle nije 2000 ili 1600€ kao za Direct liqui max), a i softer je najmoderniji,ima ubrizgavanja benzina,ali u daleko manjoj meri; prilagodjavanje radu sa 2 iskljucena cilindra i smanjena mogucnost efekta LSPI ili kangarooing,isparivac je fully electric i jos par stvari...

Na mreži petarp031

« Odgovor #72 poslato: 16. Mar, 2021. 22:45 »
Drugar mi veceras kaze da su sada isti uredjaj BRC i Prins koliko je on upucen, barem sto se softwera i kompjutera tice. Prins je vazio za brz uredjaj, radi precizno, stabilno osim ako kvalitet plina ne pokarabusi sve. U kitu je uvek najkvalitetniji isparivac, njihove dizne koje imaju mnogo duzi vek i mnogo preciznije ubrizgavanje bez potrebe za stelovanjem rupe kao kod valteka, barakude, ac, dragon...
Sto se tecne faze tice radi savrseno, ali ozbiljan problem sa pumpama u boci, opet zbog kvaliteta plina.
Koliko je ovaj drugar upucen (ima ozbiljan servis za ugradnju gasa), najveci problem trenutno prave novi euro 6 multipoint motori poput fabie 1.0mpi koji se najvise prodaju zbog ugradnje gasa. Podesis da radi kako treba, posle par hiljada vise nije to ono sto treba da bude i tu bukvalno svi proizvodjaci na trzistu trenutno imaju problem.
Po meni, kao sto kolega u prethodnim postovima navede, malolitrazni tsi veoma malo trosi benzina i pitanje je isplativosti ugradnje. Najveca muka je sto predstavnici  proverenih uredjaja nisu lako dostupni kao kod starih venturi ili sekvent, pa covek zavisi od servisera, predje veliku km, a veoma cesto mora da se vraca kod njih i zavisi od njihovog raspolozenja i lagera rezervnih delova, a pri tome se jos uvek uce na korisnikovom vozilu.
Na plin sam se navozao slatko, ali kod tsi ne bih eksperimentisao dok to ne zazivi jos koju godinu, moje misljenje.

Na mreži Robby

• RallyeSport
« Odgovor #73 poslato: 17. Mar, 2021. 08:53 »
Tako je,sacekati jos malo,slazem se,naravno. No,zato i moji postovi,polako se tehnika plinske instalacije prilagodjava i prati nove tehnologije i to je veoooma dobro. To je upravo Prins uradio,i softverski a i sa novim isparivacem fully electric,...sacekacu i kad tad cu ugraditi opet. Inace,Brc,Zavoli itd sve je to sad pod jednom kapom: Westport fuel systems,globalizacija,nema sta,eto i jedan screenshot o tome...

« Odgovor #74 poslato: 19. Mar, 2021. 13:30 »
Ja dva auta do sad, i oba na AC Stag, jer siroko dostupan, imam kabal i softver na komp. Lakse mi da ga proverim, i korigujem na par meseci, nego da ne znam  kakvo je ubrizgavanje, dok ne odem do majstora. A za to moram da izadjem s posla, zakazujem itd.

Dizne su jeftine, pa cim pocne da zeza, bolje menjaj, nego da ciste i repariraju.

Imate li saznanja, da li i koliko ima razlike u potrosnji, izmedju jacih brendova i slabijih. Kako se AC Stag kotira medj TNG brendovima?