Autor Tema: Izlizane matice, ne može da se skine točak?  (Pročitano 4562 puta)

0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže KarlheinzZapočeo temu

Izlizane matice, ne može da se skine točak?
« poslato: 19. Sep, 2013. 13:35 »
Da li neko zna nekog vulkanizera ili servis gde bi mogao da se reši ovaj problem?
Naime, kako mi je drugarica rekla, a njoj u nekom servisu, brezoni su zarđali a neke matice se izlizale i nemoguće je skinuti točak ako se npr. probuši guma na putu, nema pomoći sem - šlepanje.
Ko ovo može da reši i gde? (bgd i okolina)

Nije u pitanju Škoda.
  • Vozi: Yeti

Van mreže milosgranice

Odg: Izlizane matice, ne može da se skine točak?
« Odgovor #1 poslato: 19. Sep, 2013. 13:39 »
moze bilo koji bravar samo navari na glavu matice parce metala da sluzi kao pomoc pri odvijanju, ako je opcija novi brezon
  • Vozi: fabia 1.9sdi

Van mreže dulefontana

« Odgovor #2 poslato: 19. Sep, 2013. 14:27 »
Nekada moze i da se skine alatom, npr. koristiti umesto metrickog alata colovni, primer:
Sraf je npr. 15mm i pojeo se. 14-ica ne moze da legne, ali zato moze 9/16 zato sto je ona colovna, iako 9/16 moze da se koristi za maticu 14, 9/16 je malko veca i mogla bi da se navuce/natuce na unistenu 15-icu. Isto tako moguce je skinuti maticu sa unistenog brezona tako sto bi se recimo nategla felna da pritisne sraf, i laganim odvrtanjem ce matica u nekom trenutku uhvatiti zdrav deo brezona i odviti se, mada NI SLUCAJNO posle ne vracati istu maticu ili novu na taj brezon. Zahvaljujuci Voksalu sam vise puta imao probleme sa colovnim navojima, unistenim brezonima i zalomljenim srafovima. Nikako ne pokusavati ako niste imali iskustva sa tim, i kao sto kaze milosgranice bolje otici negde da se to sredi.

« Odgovor #3 poslato: 19. Sep, 2013. 14:54 »
Ja i znam da to može tako navarivanjem da se reši ali samo mi treba kontakt nekog servisa gde imate iskustva da je nekom to tamo tako (na taj način) i rešeno. Zvao sam sad par vulkanizera i objasnio i svi kažu "možda bi i moglo, dođite". Išao bih kod prvog za koga znam da je imao posla sa takvim slučajem i ima iskustva a ne bih kod nekog ko će da proba i vežba... pa ako uspe - uspe :-)

Ona ide sutra na dužži put, pa joj je malo hitno, a ako i ne reši do sutra, moraće kad se vrati... :-)

Van mreže dulefontana

« Odgovor #4 poslato: 19. Sep, 2013. 14:57 »
Ne bih smeo da krenem negde sa takvim tockom. Mozda je cak i bolje da ode negde da proba da ga skine, pa makar i da ga polome. Pre bih vozio na 3 ili 4 srafa koji mogu da se odvrnu, nego na 4 ili 5 a da znam da jedan ne moze da se skine.

Van mreže djordjebg

« Odgovor #5 poslato: 19. Sep, 2013. 15:17 »
Neka kupi bar onu penu u slucaju gumnog defetka. Ako vec ne resi problem.

Van mreže Neba

« Odgovor #6 poslato: 19. Sep, 2013. 15:44 »
mozda bi moglo da se pokusa ako neko ima univerzalni francuski kljuc sa podesivim otvorom ili nekim alatom koji koriste vodoinstalater da odvrnu cevi koje su potpuno okrugle...
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

Van mreže djordjebg

« Odgovor #7 poslato: 19. Sep, 2013. 15:45 »
i nek uplati veliko clanstvo, to svakako nije velika para, a moze da je spasi puno glavobolja.

Van mreže milosgranice

« Odgovor #8 poslato: 19. Sep, 2013. 20:05 »
jel je resen problem?
  • Vozi: fabia 1.9sdi

« Odgovor #9 poslato: 19. Sep, 2013. 22:29 »
i nek uplati veliko clanstvo, to svakako nije velika para, a moze da je spasi puno glavobolja
Palo mi je to odmah na pamet i zvao sam amss i potvrdiše mi da važi tek nakon 5 dana.

jel je resen problem?
Nije još :-(

Van mreže djordjebg

« Odgovor #10 poslato: 19. Sep, 2013. 22:46 »
e pa jbg, sad se setila kao i svi Srbi :))

ako ima tubeless gumu nek nabavi penu to je oko 600 dinara pa ako pukne mocice da se dogega do vulkanizera

Van mreže bokilava

« Odgovor #11 poslato: 20. Sep, 2013. 01:27 »
Palo mi je to odmah na pamet i zvao sam amss i potvrdiše mi da važi tek nakon 5 dana.
Nije još :-(

Jel to ona ide u inostranstvo pa joj vazi tek od petog dana?
Posto osnovno clanstvo pocinje da vazi odmah.
Da se ja pitam, a ne pitam se, ili bih uplatio to clanstvo ako je moguce ili bih se rukovodio onom ''ma nece to mene''.
Kod vulkanizera ne bih isao iz prostog razloga, da sam zensko nikad ne bih ni pomislio da sam menjam tocak. Prvo ga treba izvaditi iz gepeka, sto uopste nije lako. Da ne pricam ako u gepeku ima milion stvari koje treba izvaditi/pomeriti da bi se doslo do tocka. Onda i kad ga izvadi treba da popusti tockove, ako je vulkanizer cepio pistoljem trebace joj muska ruka najmanje, a mozda i neka cev kao poluga. E onda treba da namesti dizalicu i sve ostalo, pa kad uspe da namesti tocak onda sve ponovo samo obrnutim redosledom :) mene muka uhvatila dok sam pisao :):)

Van mreže FavoRAT

« Odgovor #12 poslato: 20. Sep, 2013. 01:35 »
ako je kljuc 17 onda zrtvujes jedan gedor 16 koji provjereno uz posten cekic od 5+ kila mozes nabit na maticu 17 i odvidas,al onda i gedor mozes bacit u smece...imao slucaj nedavno na poslu,pri odvidavanju vide pukao gedor i ostetio glavu,nabijen gedor 16 ,vida odvidana i oboje baceno u smece...a prije toga doticnim cekicem posteno opali po zapecenoj matici da je malo prodrma,a i pri odvidavanju pomogne da se po gedoru udara cekicem dok netko drugi pokusava odvidat...radim kao vulkanizer i imao sam vise ovakvih slucajeva uspjesno rijesenih.

A evo i jedan jednostavan nacin,nisam nikad isprobao ali nista nemozes izgubit...naravno,grijanje doticne matice uvijek pomaze
http://www.youtube.com/watch?v=KwKHSvKfnHI
« Poslednja izmena: 20. Sep, 2013. 09:53 dulefontana »
  • Vozi: '98 Felicia LX 1.6

« Odgovor #13 poslato: 20. Sep, 2013. 14:28 »
Jel to ona ide u inostranstvo pa joj vazi tek od petog dana?
pa da :-)
A evo i jedan jednostavan nacin,nisam nikad isprobao ali nista nemozes izgubit
hvala na savetu, ja sigurno neću pokušavati ništa, rešiće to neko stručniji B)

« Odgovor #14 poslato: 29. Okt, 2013. 10:02 »
Rešeno je ovo u servisu "Lešanović".