Autor Tema: Seat Ibiza 2017 1.0 TSI 95hp - test, utisci, foto i video  (Pročitano 4761 puta)

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže jovan.ilic.89Započeo temu

• Laurin&Klement
  • Ugled: 51
Имао сам прилику да се дружим са овим аутом читавих 24 часа, лијепо смо се провозали, истестирали и могу рећи и уживали :) Одлучио сам се да поставим све ово овде због занимљивог аутомобила који је пандан/конкуренција Фабији по питању величине, моторизације а и генерално по многим аспектима, па се надам да ће бар некоме користити. Ускоро се можда појави једна Ибица у породици па сам због тога детаљно загледао све што ме интересовало па и документовао многе ствари које ћу вам пренијети. Дружење је било прије нешто више од 2 мјесеца па се надам да нисам много тога заборавио... :)

Општи утисак, удобност, управљивост: Кад сам тек дошао по Ибицу и видио је на паркингу морам признати да ме "дотакла" :) Возио сам примјерак у (по мом мишљењу) најљепшој (читај: и најскупљој) боји - Special Desire Red за коју је доплата преко 600€ hypno1 Изузетно лијеп ауто, и тада у стању одушевљења и сада хладне главе морам признати да јој споља не бих ништа мијењао нити налазио неке замјерке, баш је по мјери :) Први утисак у унутрашњости возила - такође позитиван, све је добро познато и "на свом мјесту". Пажњу привлачи екран мултимедије и јако лијепа инструмент табла, волан са командама и сасвим ок упакована централна конзола доприносе утиску да ту "не треба ништа дирати". Прва вожња - перфектан мјењач, у односу на мој ауто изузетна удобност - једноставно у поређењу са 205/40 R17 и краћим и крућим опругама на мом ауту уз Bilstein B8 спортске амортизере овај ауто са 195/55 R16 и стандардним вјешањем (на новој платформи!) је просто класу изнад. Сигуран сам да и сједишта играју своју улогу али нема велике разлике у односу на она у мојој Фабији фејслифт, можда су само мало мекша. Нова платформа је утицала на то да точкови имају нешто шири траг а и међуосовинско растојање је нешто веће него раније. Јако лијепо се вози овај ауто, све је прецизно, не љуља се, не нагиње, није превише бучно у кабини итд. Позади се нисам возио али претпостављам да тамо нема ништа посебно да се види и доживи. Сједишта изгледају ок, простора има довољно за кољена и главу (за мојих 186cm), споменуо сам да ми се сједишта чине нешто мекшим него на Фабији друге генерације али и даље је то само Б сегмент - мали градски ауто, па не знам да ли бих био истог мишљења после вишесатне вожње на задњој клупи :) Гепек више него довољан за градске услове а може да послужи и за неки дужи пут али не баш за 4 особе са коферима :) После првих неколико километара и даље сам био задовољан свим што сам видио па да пређемо на оно што ме је највише фасцинирало а то је свакако мотор!

Мотор: И раније сам имао поштовање према TSI моторима али овај троцилиндраш ме је баш позитивно изненадио! Вози се као дизел, турбина ту одлично ради свој посао, па и уз "недостатак" једног цилиндра овај малишан је итекако употребљив у свим условима. Да се разумијемо, није то сад не знам ни ја каква машина али због предрасуде да микро мотор од 1000ccm са три цилиндра не може много тога остао сам запањен колико је то уствари занимљива справа. Аутоматски сам пожелио да пробам и онај од 115ks за који овако напамет мислим да је сигурно најбоља куповина за мали градски ауто који може и да "повуче" кад год затреба. Да не претјерујем - не бих га купио за себе и својих 35.000+ километара годишње али ми је итекако ставио још један тег на вагу да за следећи мотор за себе најозбиљније размотрим 1.5 TSI :) Елем, овај малишан је у вожњи скоро нечујан иако се при нешто агресивнијем старту и у претицањима (= у вишим обртајима) јавља "косачица" испод хаубе. Не мучи се у вожњи, не гуши се, за оптималну (нормалну) вожњу по граду и за краће (а Бога ми и за нешто дуже) релације мислим да је сасвим добар избор. Потрошња је апсолутно задовољавајућа имајући у виду да је ауто тестиран у свим режимима, да је мотор тек прошао период разраде и да се није водило рачуна о томе и јурио неки минимум, једноставно сам хтио да видим какав је резултат "сједи, вози и не мисли" тактике. Тестирао сам и нека међуубрзања (не и од 0-100, не би било смисла мучити нов и још важније - туђи ауто на тај начин) и тренутну потрошњу при константним брзинама (али о томе више у фото/видео материјалу на крају). Кочење мотором и не личи на оно на шта сам навикао са својим 1.6 TDI агрегатом али за овако лаган аутомобил може да прође и то мало. Мјењач ћу само споменути јер ту нема много шта да се каже - одличан мјењач невјероватно прецизног хода и велике лакоће промјене брзина, стандардно VW-овски bravo2

Пакет опреме итд.: Ова Ибица у Style пакету опреме по мом скромном мишљењу има све што је потребно просјечном возачу, иако бисмо сви ми увијек посегнули за каталогом додатне опреме (која овде и није баш разноврсна). Овај примјерак је имао и Vision Pack пакет додатне опреме (уствари са њим је ту све што је потребно ;D ;D ;D) који кошта 1000€ и садржи: Full LED фарове, предње и задње паркинг сензоре, камеру за вожњу уназад, 16" алу фелне и можда још нешто што сам заборавио али свакако не важније од набројаног :) То је тренутна акција која ће вјероватно нестати из понуде али ову опрему за овај новац бих ја искеширао без размишљања! Фарови су одлични, осим што фенси изгледају и што су недоступни у Фабији а можда и Полу (мрзи ме да провјеравам да ли нови Поло има могућност уградње, али све и да има сигурно није мала доплата у питању) одлично освјетљавају пут а о предњим/задњим сензорима и камери је сувишно трошити ријечи.
----------------------------------------------------------------------------------------------

То би отприлике било то, јаааако јако лијеп и добар аутомобил коме бих радо ставио Шкодим знак и пустио га у породицу без плаћања пенала ;D Шалу на страну, баш ми је жао што Фабија толико касни са новом платформом и мислим да ће фејслифт који следи потпуно изгубити трку са оваквом Ибицом и новим Полом cry2 За крај следе фотке и видео снимци а то је свакако занимљивије него ово што сам ја куцкао па уживајте beer1

Први сусрет, прва вожња и прање након тога:

Нови дан и ново дружење и тестирање:

Сад мало видео садржаја:

Seat Ibiza 2017 1.0 TSI 95hp - камера за вожњу уназад
Seat Ibiza 2017 1.0 TSI 95hp - потрошња у леру, хладан мотор
Seat Ibiza 2017 1.0 TSI 95hp - моторни простор, звук, мултимедијални уређај

Потрошња, међуубрзања:

Seat Ibiza 2017 1.0 TSI 95hp - 3. брзина, потрошња при 80km/h (темпомат)
Seat Ibiza 2017 1.0 TSI 95hp - 5. брзина, потрошња при 80, 100 i 120km/h (темпомат)

Seat Ibiza 2017 1.0 TSI 95hp - 3. брзина, убрзање 60-120km/h
Seat Ibiza 2017 1.0 TSI 95hp - 3. брзина, убрзање 80-140km/h

Seat Ibiza 2017 1.0 TSI 95hp - 4. брзина, убрзање 80-120km/h
Seat Ibiza 2017 1.0 TSI 95hp - 4. брзина, убрзање 80-150km/h

Seat Ibiza 2017 1.0 TSI 95hp - 5. брзина, убрзање 80-150km/h

Толико од мене за овај пут beer1

Van mreže -nebojsa-

• Laurin&Klement
  • Ugled: 63
Odg: Seat Ibiza 2017 1.0 TSI 95hp - test, utisci, foto i video
« Odgovor #1 poslato: 18. Dec, 2017. 17:40 »
Odlican tekst, i meni se svidja nova Ibiza, doduse nisam imao prilku da je vozim. Vise mi se svidja od novog Pola.
Slazem se da tim da nova platforma donosi velike promene i da ce Fabija nazalost bas puno izgubiti ovim kasnjenjem, tj. redizajnom na staroj platformi. Nekada najbolji VAG model u segmentu (Fabija) postaje lagano najzastareliji.
  • Vozi: Škoda Octavia 3 Combi 1,2 TSI 6B 2013. Toyota Corolla Sol 1,5 2024.

Van mreže Neba

• Laurin&Klement
  • Ugled: 30
« Odgovor #2 poslato: 18. Dec, 2017. 18:56 »
Свака част на тексту, сликама и видео материјалу :)

п.с. Један мали детаљ, скала за темперстуру мотора, није казаљка али као да јесте. У сваком случају 10х боље него плава лампица која се угаси!
« Poslednja izmena: 18. Dec, 2017. 19:02 Neba »
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

Van mreže observer

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #3 poslato: 18. Dec, 2017. 19:10 »
Za nas sa jeftinijim ulaznicama (manjim paketom interneta) je l moze rezime potrosnje u ciframa ;)?
Ovo je prvi Seat za koji mogu da kazem da je lepsi od VW.
Odlicno su ga uradili, i spolja i unutra.
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

Van mreže marko nis

• Laurin&Klement
  • Ugled: 9
  • Skoda Fabia VRS
« Odgovor #4 poslato: 18. Dec, 2017. 19:49 »
Meni se Ibica ne svidja, ne znam zasto ali tvoja skoda dvojka mi je lepsa  :))
Kakvi su bilstein b8 jesi menjao i opruge, jesu li tvrdi bas i jel se bolje ponasa auto u krivinama nego npr stqndardni amorti kod Ibice?
  • Vozi: Skoda fabia vrs mk1

Van mreže nidza

• Laurin&Klement
  • Ugled: 31
« Odgovor #5 poslato: 18. Dec, 2017. 20:16 »
Video uživo? Ako nisi, mislim da ces promeniti mišljenje.

@Jovane, hvala na tekstu i multimediji.

Sent from my SM-N9005  

• Vozi: Škoda Octavia RS230 2017, Škoda Octavia 1.5 TSI Style 2021

Na mreži hakkler

• Laurin&Klement
  • Ugled: 78
« Odgovor #6 poslato: 18. Dec, 2017. 22:33 »
Za nas sa jeftinijim ulaznicama (manjim paketom interneta) je l moze rezime potrosnje u ciframa ;)?
80-3,4
100-4,2
120-5,2 l trenutne potrošnje (bar što se na videu vidi)

@Jovan
Dobar rivju..kako si uspio toliko podataka i videa posložiti u samo 24h ?

I trebao si đir napraviti i na zadnjim sjedalima da rivju bude potpun.

Van mreže marko nis

• Laurin&Klement
  • Skoda Fabia VRS
« Odgovor #7 poslato: 19. Dec, 2017. 06:04 »
Vidjam je svaki dan ne znam zasto oko mi ga ne hvata   ^-^

Van mreže Turbo

• Laurin&Klement
  • Ugled: 16
« Odgovor #8 poslato: 19. Dec, 2017. 07:33 »
Mnogo dobar font cajgera.

Svaka čast Jovane!

Sent from my SM-G930F  

Van mreže marko nis

• Laurin&Klement
  • Skoda Fabia VRS
« Odgovor #9 poslato: 19. Dec, 2017. 09:10 »
Jovane ne rece mi kakvi su Bilstein B8?

• Laurin&Klement
« Odgovor #10 poslato: 19. Dec, 2017. 10:24 »
Хвала колеге и нема на чему beer1

Odlican tekst, i meni se svidja nova Ibiza, doduse nisam imao prilku da je vozim. Vise mi se svidja od novog Pola.
Slazem se da tim da nova platforma donosi velike promene i da ce Fabija nazalost bas puno izgubiti ovim kasnjenjem, tj. redizajnom na staroj platformi. Nekada najbolji VAG model u segmentu (Fabija) postaje lagano najzastareliji.
Кад смо код новог Пола, исти дан кад сам преузимао Ибицу стигао је и први Поло који је ушао у Србију, тек што је сишао са камиона, покисао и никакав ;D

Ок је Поло, има много допадљивију централну конзолу него раније али ми је Ибица оставила јачи утисак. Сигуран сам да би и он у напуцанијем пакету опреме изгледао боље ал' се смрзнем кад помислим да би се рецимо у опреми еквивалентној оној коју има Ибица коју сам возио сигурно опасно приближио износу од 20.000€ што је по мом скромном мишљењу сулудо :) Кад споменух опрему, провјерио сам у међувремену за Full LED фарове - има их нови Поло у понуди као додатну опрему и коштају 1.061€ :)
Све у свему туга је што Шкода (опет кажем - по мом мишљењу) нема конкурента овом двојцу на новој платформи, тек следи редизајн који ће и даље бити на старој PQ26 па после цирка 3 године нови модел који ће бити на MQB A0 а тада ће Поло и Ибица већ имати редизајниране моделе и тако опет бјежати Фабији огроман корак (или 1.5) wac1 Не знам како се то десило, надам се да они знају шта раде...то ми улива наду да ће Фабија 4 бити баш баш добра јер ће једноставно морати направити много добар производ да надокнаде заостатак ::)

Један мали детаљ, скала за темперстуру мотора, није казаљка али као да јесте. У сваком случају 10х боље него плава лампица која се угаси!
Апсолутно се слажем, та плава лампица је најглупља ствар коју су икада измислили wall1

Za nas sa jeftinijim ulaznicama (manjim paketom interneta) je l moze rezime potrosnje u ciframa ?
Ево овако колега, на основу онога што се види на снимцима и фоткама:

- на једном мини узорку од 11km (Сурчин - НБГ) просјек је 4.3 l/100km уз трајање вожње од 13 минута и просјечну брзину од 50 km/h
- на другом узорку од 89km (Сурчин-београдска обилазница-Раковица-Железник-мување по НБГ-у) просјек је 5.7 l/100km уз трајање вожње од 1:49h и просјечну брзину од 44 km/h
- коначан резултат је пређени пут од 235km (највише се накупило на ауто-путу, али возикао сам се и магистралом, по НБГ-у а и нешто мало по строгом центру по кишовитом дану) са просјечном потрошњом од 6.4 l/100km уз трајање вожње од 5:16h и просјечном брзином од 44 km/h

Што се тиче тренутних потрошњи при одређеним брзинама оне мало варирају у зависности од нагиба и конфигурације терена (возио сам бар по 2 километра у свим режимима које сам тестирао и документовао) што је потпуно логично и нормално а у бројкама је то:
- у 3. брзини при 80 km/h потрошња је стабилна на око 4.2 l/100km (шетала од 3.7-5) а врти се на цирка 3100 обртаја
- у 5. брзини при 80 km/h потрошња је стабилна на око 3.4 l/100km (спуштала се и до 2.7) а врти се на цирка 1800 обртаја
- у 5. брзини при 100 km/h потрошња је стабилна на око 4 l/100km (шетала од 3.7-4.4) а врти се на цирка 2200 обртаја
- у 5. брзини при 120 km/h потрошња је стабилна на око 5.7 l/100km (шетала од 5.1-6.7) а врти се на цирка 2700 обртаја

Мени је ово други Сеат за који могу рећи исто, први је свакако актуелни Леон у односу на Голфа 7, посебно у FR пакету, иако му је централна конзола и даље социјална :)

Meni se Ibica ne svidja, ne znam zasto ali tvoja skoda dvojka mi je lepsa 
Kakvi su bilstein b8 jesi menjao i opruge, jesu li tvrdi bas i jel se bolje ponasa auto u krivinama nego npr stqndardni amorti kod Ibice?
Добро, укуси... :) У односу на моју Фабију ово је читава генерација разлике, мени се лично више свиђа тај изглед мало ширих возила са унутра већ неизбјежним мултимедијама и технолошким напретком тј. разном опремом која је доступна у односу на прошлу генерацију bravo2 Што се тиче амортизера овде можеш прочитати све моје утиске о њима bravo2 У поређењу са Ибицом боље је свакако у Фабији, али није толика разлика као што је у односу на моју Фабију са фабричким вјешањем.

Dobar rivju..kako si uspio toliko podataka i videa posložiti u samo 24h ?
I trebao si đir napraviti i na zadnjim sjedalima da rivju bude potpun.

Није 24h баш мало времена, имао сам једно послеподне и увече па онда слободно пријеподне те сам се возикао (укупно 235km)...за то вријеме је могло још доста тога да се загледа и документује али нисам се носио мишљу да ћу некоме "представљати ауто" него сам снимао и испробавао оно што је мене интересовало, у шта не спада вожња на задњем сједишту па се зато нисам премјештао тамо (у својој Фабији за 5,5 година и 195.000km на задњем сједишту сам се возио једном сигурно, а мооожда и два пута) ;D

Mnogo dobar font cajgera.
Јесте, јесте, мени се баш допада табла у комплету, комбинација боја је савршена bravo2

Van mreže fobia24

• Laurin&Klement
  • Ugled: 39
« Odgovor #11 poslato: 19. Dec, 2017. 11:25 »
Svaka čast na detaljnom opisu. Meni je trenutni posao da vozim sve ove aute, ali ni jedan duže od 4km pa nisam merodavan da pišem kao da sam isti auto vozio duže. Ibiza me više podseća što se table tiče na audije. Preuzeli su neka rešenja od audija, dok škoda preuzima rešenja po pitanju instrument table od vagena. Prvi put počinje seat da mi se sviđa, ali ne volim maloserijske automobile zbog praktičnosti dalje eksploatacije.

Van mreže Maksimus

• Laurin&Klement
  • Ugled: 31
« Odgovor #12 poslato: 19. Dec, 2017. 11:35 »
Ibiza izgkeda brutalno,nisam ni obracao paznju na nju do sada,ali bezobrazna je(ova boja vredi svaki cent,nije drecava i kicasta kao neke nove vag boje ali itekako naglasi linije). Kao sto je i leon po meni najlepsi u toj klasi (pogotovo u konkurenciji iz VW grupacije),jedino mu enterijer nije nesto.
Ima li nesto u planu za seat konkurenta passatu i superbu?

Mogli bi da odrade nesto kao cupra model u d segmentu,da gadjaju insigniu gsi i ostale "performance" d segment limuzine. Sto je najsmesnije,passat i superb 280 siju tu gsi insigniju uzduz i popreko po pitanju brzine,a nisu uopste modeli okrenuti performansama (samo jak motor). A ona turbo benzin 260 ima tek bolje performanse od 190tdi (ni blizu onoga sto bi se ocekivalo od 70ks vise),oktaviji rs ne moze da pomisli da pridje,ne znam kako tako "lose" performanse vade iz solidne snage. Jedan seat sa vesanjem iz kupre (drzala rekord za fwd auto na nirburgringu) i motorom iz golfa r facelift bi bio bomba. Uz ovaj audi dizajn (cak je i agresivniji i upadljiviji od npr novog a4) mislim da bi itekako imao prolaz na trzistu.

Van mreže Nikola

• Active
  • **
  • Ugled: 1
« Odgovor #13 poslato: 19. Dec, 2017. 11:42 »
Све у свему туга је што Шкода (опет кажем - по мом мишљењу) нема конкурента овом двојцу на новој платформи, тек следи редизајн који ће и даље бити на старој PQ26 па после цирка 3 године нови модел који ће бити на MQB A0 а тада ће Поло и Ибица већ имати редизајниране моделе и тако опет бјежати Фабији огроман корак (или 1.5)  Не знам како се то десило, надам се да они знају шта раде

Znaju vrlo dobro šta rade, jer će Škoda na staroj platformi imati sigurno 20-30% nižu cenu i drugu ciljnu grupu kupaca...

• Laurin&Klement
« Odgovor #14 poslato: 19. Dec, 2017. 12:01 »
Ibiza me više podseća što se table tiče na audije.
Стара је то љубав...не могу да не споменем Exeo и A4 B7 :)

Jedan seat sa vesanjem iz kupre (drzala rekord za fwd auto na nirburgringu) i motorom iz golfa r facelift bi bio bomba.
Било би то јако занимљиво, дефинитивно. Не сумњам да би знали да направе моћну справу, Сеат традиционално има тај спортски моменат bravo2

Znaju vrlo dobro šta rade, jer će Škoda na staroj platformi imati sigurno 20-30% nižu cenu i drugu ciljnu grupu kupaca...
Вјероватно си у праву иако ми 30% звучи нереално, од Пола можда али од Ибице скоро немогуће. Не вјерујем да би толико ризиковали дампирањем цијене коју после не би могли да врате са новим моделом. Осим те циљне групе која би да купи што јефтиније мислим да би изгубили дио купаца који траже новију технологију а воле Шкоду - ја лично (после 3 Фабије у породици) да купујем сутра нови ауто Б сегмента мирне душе бих прошао поред Фабије и сјео у Ибицу, због тога сам и рекао да ми је жао што толико касне... Сигурно ће четврта генерација бити супер, ало ко ће је дочекати :-X Но добро, да сачекамо март па да видимо фејслифт, биће макар неки новитет :)