Autor Tema: Motorno ulje: kopije i originali... diskusija  (Pročitano 35162 puta)

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže WEST 014

Odg: Motorno ulje: kopije i originali... diskusija
« Odgovor #30 poslato: 24. Jan, 2014. 23:15 »
Ako budete hteli da otvorite temu o uljima, pitacu jednog strucnjaka za ulja da dodje na forum da nesto napise, ako je raspolozen i ima vremena naravno. Meni je sto se tice nekih stvari puno pomogao. Mislim da trenutno u Srbiji niko ne poseduje toliko znanje kao doticni gospodin.
@Dusko, opet do nesporazuma dolazi, nisam tebi uputio ovo napisano za potrosnju.  ;D
Jednostavno i ja sam tako mislio, da ako motor vise trosi ulja da je to ulje slabijeg kvaliteta. Ali ispostavilo se kao netacno. Ja sam misljenja da je svako ulje dobro, ako se menja na vreme, ako je za taj motor fabrika propisala standard koji mora da ispuni i naravno da je original.

Van mreže dusko zemun

« Odgovor #31 poslato: 24. Jan, 2014. 23:21 »
svi bi da pricaju o uljimaa niko konkretno da zapocne temu...
pozdravljam dolazak kvalitetnih poznavaoca tematike na forum, nedostaju nam takvi ...
predlazem da doticni gospodin se uclani i sam otvori temu , bil bi nam jako velika cast, bar meni licno ...

• Vozi: skoda 110R, felicia pik up FUN, OCTAVIA TOUR ...

Van mreže WEST 014

« Odgovor #32 poslato: 24. Jan, 2014. 23:22 »
Ako znas ko je onda znas o cemu pricam. Sad cu mu poslati poruku!
ps. Ja i dule ko macka i pas :D

Van mreže Neba

« Odgovor #33 poslato: 25. Jan, 2014. 02:56 »
Ako budete hteli da otvorite temu o uljima, pitacu jednog strucnjaka za ulja da dodje na forum da nesto napise, ako je raspolozen i ima vremena naravno. Meni je sto se tice nekih stvari puno pomogao. Mislim da trenutno u Srbiji niko ne poseduje toliko znanje kao doticni gospodin.
Jedan sam od nas koji bi vrlo rado ispratili takvu temu! :)
  • Vozi: Fabia 1.9 SDI

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #34 poslato: 25. Jan, 2014. 10:18 »
Upravo je ova tema namenjena takvim pitanjima i nedoumicama jer se kod skoro svake teme o ulju se provlači ova sumnja a retko neko ima konkretan dokaz da je neko ulje falš, tj. kopija. Stoga nemojte ovde pisati "koje ulje ide u koji motor" već za to otvorite posebnu i konkretnu temu.
Hvala
  • Vozi: Yeti

Van mreže Nesas

« Odgovor #35 poslato: 25. Jan, 2014. 10:30 »
Nisam jasno napisao da zbog toga ulje kupujem samo kod ovlascenog servisa. Castrol za skodu u auto cacku, elf ulje u reno sava za reno.

Van mreže nikolaj

« Odgovor #36 poslato: 11. Feb, 2014. 15:23 »
Evo linka jednog od trenutno aktuelnih uvoznika Castrola i drugih marki motornih ulja :

http://www.dvaen.rs/category.php?id_category=15
  • Vozi: Škoda Yeti 1.2 TSI Active, 2011.

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #37 poslato: 05. Apr, 2014. 11:17 »
Pre neki dan sam zamenio ulje, i stavio Castrol EDGE, iz kantice od 4 L. Gledao sam kako prodavac otvara veliku kartonsku  kutiju i vadi prvu kanticu odande. Pregledam kanticu, nigde nema etikete o uvoziku?! Na kutiji i kantici ima onaj štapani red na kome piše datum proizvodnje... U još jednoj prodavnici prekjuče vidim istu kantcu od 4L, uzmem pogledam je, datum na dnu isto odštampan, etikete nigde...
  • Vozi: Yeti

Na mreži djordjebgZapočeo temu

« Odgovor #38 poslato: 05. Apr, 2014. 12:09 »
PEdja, odlepi etiketu. Ona je dvoslojna, podaci o uvozniku su sa unutrasnje strane.

Van mreže Turbo

« Odgovor #39 poslato: 05. Apr, 2014. 12:49 »
Nema tu podataka o uvozniku. Podaci o uvozniku se nalaze na maloj nalepnici veličine ~3x1.5cm, bela, odštampana. U suštini tu može da bude odštampano šta oćeš.
Između ostalog, to je razlog što ne kupujem Castrol. Pored toga što nije 100% sintetika.

Van mreže jovan.ilic.89

« Odgovor #40 poslato: 05. Apr, 2014. 13:05 »
Нисам куповао уља сам, ван сервиса (оба аута о која сам се бринуо била су у гаранцији, мој је још увијек) али ме интересује да ли је неко, конкретно по питању Castrol-a, пробао да се обрати њима:
http://www.castrol.com/castrol/contacts.do?categoryId=9000070&contentId=7034929

Ако немају своју малопродају не видим разлог због ког би крили коме продају, тј. ко има у малопродаји?!

Осим тога, интересује ме каква је ситуација са куповином у овлашћени сервисима Škoda-е, из бачве (оно би требало да је оригинал) само у количини која је потребна, без обзира што се не уграђује код њих...баналан примјер, дођем са својом кантицом од 5 литара и тражим да купим уље у количини од 5 литара које би они наплатили као што наплаћују приликом сервиса...?!

« Odgovor #41 poslato: 05. Apr, 2014. 13:17 »
Evo Pedja,
Djordja Stanojevica

« Odgovor #42 poslato: 05. Apr, 2014. 13:44 »
Deklaracija o kojoj govoris je na kutiji u kojoj su dosla ulja. Zaista ne vidim razlog za neku veliku mistifikaciju oko svega toga?
Sto se prozivodjaca tice, sipaju ih u ovlascenim servisima, sam brand je defitinvo jedan od najznacajnih u svetu i ja tu vise nemam sta da kazem.

Van mreže Turbo

« Odgovor #43 poslato: 05. Apr, 2014. 15:21 »
Нисам куповао уља сам, ван сервиса (оба аута о која сам се бринуо била су у гаранцији, мој је још увијек) али ме интересује да ли је неко, конкретно по питању Castrol-a, пробао да се обрати њима:
http://www.castrol.com/castrol/contacts.do?categoryId=9000070&contentId=7034929

Ако немају своју малопродају не видим разлог због ког би крили коме продају, тј. ко има у малопродаји?!

Осим тога, интересује ме каква је ситуација са куповином у овлашћени сервисима Škoda-е, из бачве (оно би требало да је оригинал) само у количини која је потребна, без обзира што се не уграђује код њих...баналан примјер, дођем са својом кантицом од 5 литара и тражим да купим уље у количини од 5 литара које би они наплатили као што наплаћују приликом сервиса...?!
Meni su u ovlašćenom uvek sipali Castrol iz litarskih flaša. Ne znam da li uopšte toče iz bačvi. Nisam video bačve kod njih(nisam ni obraćao pažnju doduše), ali su bačve svuda po servisu u ACS45 - Stojanović.

Đorđe, 1998. je Mobil tužio Castrol jer su navodili za njihovo Syntec ulje(prethodnik Edge-a), da je fully synthetic iako je najvećim delom baza od hidrokrekovana, dok je Mobilovo ulje istog ranga bilo sačinjeno od baznih ulja IV grupe koja su kvalitetnija(ovo ne znači da je HC đubre a IV grupa nešto sajber, ali jeste bolje). Američki sud je nažalost presudio u korist Castrola, i dozvolio im da označavaju sa fully synthetic svoja ulja koja to nisu.

Naravno, postoje bolja ulja, iako "slabijih" brendova, npr. Motul X-Cess 8100 je sačinjen od baze V bazne grupe, termostabilnije i kvalitetnije od svakog Castrol-a. To ne znači da Castrol ne ispunjava normu, ali je drugi po istoj ili manjoj ceni i premašuju.

Van mreže nikolaj

« Odgovor #44 poslato: 05. Apr, 2014. 17:56 »
Trenutno na našem tržištu postoje dva uvoznika Castrola. Prvi je Castrol Beograd d.o.o. ul Đorđa Stanojevića, kao što reče i pokaza kolega djordjebg, čije ulje koristi ovlašćeni servis AČ NBg. Drugi uvoznik je firma Dvaen d.o.o. ul. Svetozara Radojčića Bgd. Kada se otvori nalepnica na njihovom Castrolu nema podataka o uvozniku za Srbiju, već oni lepe malu belu deklaraciju sa podacima o svojoj firmi, kao što reče kolega Turbo. Ako uzmemo za primer 1lit Castrol Edge 5w30, razlika u maloprodajnoj ceni ova dva uvoznika je oko 400 dinara. Zašto je kod prvog navedenog uvoznika ulje skuplje ne znam, ali znam da je na nama i našem novčaniku da odaberemo, bar kada je u pitanju Castrol. ;)
  • Vozi: Škoda Yeti 1.2 TSI Active, 2011.