Autor Tema: KAROQ kupovina, rok isporuke  (Pročitano 61394 puta)

0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže SammaelZapočeo temu

Odg: KAROQ kupovina, rok isporuke
« Odgovor #90 poslato: 15. Mar, 2018. 20:33 »
5+ meseci
Da, u Austriji, spram informacija koje su ti dali u tom momentu. U Srbiji mi ta informacija ne znači, nažalost. Pogotovo što sam prisustvovao u januaru kada je stigao Karoq koji je naručen u novembru (što se u slučaju Austrije ne bi desilo još 2 meseca).
  • Vozi: Škoda Karoq 1.5 TSI 2018 Style Lava Blue

« Odgovor #91 poslato: 15. Mar, 2018. 20:34 »
To se sećam za tekstove sa foruma, ali nema ni jedan zvaničan članak. Recimo, škoda je smanjivala proizvodnju u vreme krize, odmah vesti u štampi, pa afera sa gasovima kod vagena, afera u micubišiju, pežou... Odmah vesti, a ovde ništa. Samo po forumima što se međusobno ljudi dopisuju. Peđa je ovde kačio skoro link gde je prodaja škode rekordna u februaru. Opet nejasno kako ako imaju zastoj u isporukama i ljudi nisu dobili auta. Moguće da nije masovni problem. Pregovaraj sa njima, ja mislim da je veća šansa da ti isporuče auto pre isteka roka ako hoće da izađu u susret jer su oni krivi, svi ukupno. Neka se angažuju da ide u prioritet.
1. Prodaja nije isporuka
2. Kašnjenje u isporuci od par meseci za 1 specifičan model nije vest za novine

Van mreže Peja

« Odgovor #92 poslato: 15. Mar, 2018. 21:00 »
Da, u Austriji, spram informacija koje su ti dali u tom momentu. U Srbiji mi ta informacija ne znači, nažalost. Pogotovo što sam prisustvovao u januaru kada je stigao Karoq koji je naručen u novembru (što se u slučaju Austrije ne bi desilo još 2 meseca).
Prosustvovao si isporuci pilot serije. Ko zna kada je to naruceno. Modeli koji su naruceni unapred za auto kuce i neki za prodaju. Tada jos nije krenula navala.
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD

Van mreže rocktheroad

« Odgovor #93 poslato: 15. Mar, 2018. 21:03 »
- rabat / dodatna oprema o trošku Škode zbog neispunjenja roka (pošto je sa 10. proizvodne nedelje pomereno na 25. proizvodnu nedelju, dakle rok za 150% duži od originalnog, biću prilično zahtevan).

- dogovor oko otkupa mog sadašnjeg auta (registracija ističe 1.6.) - otkup je dogovoren s njima ali tada je bila ideja da će Karoq stići do kraja marta, želim da sada preciziramo da ću 31.5. ja njima predati moj auto a oni meni novac + ovo sledeće

- zamensko vozilo od 1.6. do momenta kad stigne Karoq (ne mora nešto ogromno/novo, ali neću baš ni Fabiu)

- šta s odobrenim lizingom koji ističe do kraja meseca i obzirom da ću imati nove i dodatne troškove oko dokumentacije za ponovno odobrenje

Na sastanku ću krajnje otvoreno reći isto što sam i ovde napisao, i takođe reći da imam nekoliko opcija za druga vozila sa daleko boljom opremom u tom cenovnom rangu koja mogu da preuzmem odmah jer su na lageru, tako da moraju da mi ponude korektne uslove ili da mi vrate depozit i da se razilazimo.

Rabat od Skode CZ bi morao da dobijes. Problem koji imaju sa probijanjem rokova moraju da rese. Ono na sta su se obavezali treba da ispune jer verujem da ce i oni naplatiti penale ko god da je od dobavljaca zakazao.

Dogovor oko otkupa si dogovorio sa dilerom, i to je kompletna jurisdikcija dilera. Skoda, Skoda Srbija veze nemaju sa tim.

Zamensko vozilo je po meni deo dogovora sa otkupom, i sa dilerom sa kojim si dogovorio otkup i kupovinu. Ako sa njim ne nadjes zajednicki jezik onda mozes na osnovu probijanja rokova traziti od Skode da ti izadju u susret i daju zamensko vozilo. Mada je po meni nerealno ocekivati od njih i dodatan popust i zamensko vozilo. Zaboravio sam pravni termin, ali ne mozes po istom osnovu imati dva razlicita potrazivanja. Kao sto je nerealno da te iskuliraju po obe stavke.

Lizing je isto problem koji je nastao nepostovanjem rokova. Ali tu imamo i lizing kucu sa kojom uglavnom dileri i Skoda Srbija imaju partnersku saradnju. Tako da tu ne bih iskljucio mogucnost da lizing kuca i diler pokusaju da nadju kompromisno resenje da nemas duple troskove.

Uglavnom ono sto je mene nasa advokatska kancelarija savetovala je da saberes i uzmes u obzir sve realne i neizbezne troskove koji su nastali sa probijanjem rokova, ili bilo kojim krsenjem ugovora ili dogovora od strane dilera. Ugovor o kupoprodaji vozila je komutativan, sto znaci da je jasno definisan sta se i kada kupuje i za koliko, a nije aleatoran da se prodaje mogucnost da se nesto nekada dobije. Samim tim iz obligacionog prava jasno su definisana prava i obaveze kojih se prihvataju sve strane. Ono sto je bitno je da budes realan, i da racunas troskove koji ne mogu da se izbegnu, na primer ako je registracija tvog vozila 1.6. a ti si trebao da predas vozilo pre toga da je ispunjen ugovor. Trosak koji imas je registracija vozila, koji ne bi inace imao. Ali ne mozes potrazivati kamatu za depozit, ili troskove koji su nastali zbog propustene prilike za zaradu i slicno. Naime i to je moguce, ali tesko dokazivo i usporava proceduru pogotovu ako nisi pravno lice. Samo moras da imas u vidu da ako nemas pravnu pomoc koja te puno ne kosta, sve to moze biti dodatan trosak koji je osporiv i ne mozes ukljuciti troskve advokata u potrazivanja prema drugoj strani jer se obicno te stvari zavrsavaju medijacijom i poravnanjem, a ne na sudu. Ja imam srecu pa me ne kosta jer imam ugovor o zastupanju, pa taman da im dam da zarade pare jer sam u "pretplati":)
  • Vozi: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 2018 Style 190PS 4x4 DSG

« Odgovor #94 poslato: 15. Mar, 2018. 21:05 »
Prosustvovao si isporuci pilot serije. Ko zna kada je to naruceno. Modeli koji su naruceni unapred za auto kuce i neki za prodaju. Tada jos nije krenula navala.
Sve si potpuno u pravu, izvinjavam se što sumnjam u tvoju nepogrešivost. Od sada ću te konsultovati pre kupovine svakog auta. :)

Van mreže Peja

« Odgovor #95 poslato: 15. Mar, 2018. 21:06 »
+1 od mene

Mogao sam ja kupiti Karoq jos u Novembru, evo ima i sada na lageru. Sve je to naruceno mnogo unapred od strane samog dilera.

Savet, batali Skodu, kada vec imas drugi izbor.

« Odgovor #96 poslato: 15. Mar, 2018. 21:16 »
@rocktheroad - hvala puno na savetima, imam srećom nekoliko prijatelja advokata koje bih mogao da konsultujem ali ne očekujem da će doći do toga - ako ne budu voljni da mi izađu u susret, ostaje da mi vrate depozit i to je to. U tom slučaju ću ubuduće zaobilaziti Škodu u širokom luku.

Razlog zašto sam pored svega voljan da pokušam da napravim neki dogovor je što mi se Karoq zaista dopao u vožnji, mnogo više nego svi ostali modeli koje sam probao.

Van mreže rocktheroad

« Odgovor #97 poslato: 15. Mar, 2018. 21:25 »
Iskreno sam optimista i u mom i u tvom slucaju :) Prvi diler me je razocarao, Skoda Srbija i CZ za sada nisu. Na srecu ima dosta dilera, za sada sam zadovoljan pristupom i razumevanjem, nadam se da ce se tako ostati.

Van mreže fobia24

« Odgovor #98 poslato: 16. Mar, 2018. 13:04 »
Nadam se da ćete obojica biti ispoštovani ili da ćete biti nekako kompenzovani sa neprilikama koje imate zbog odlaganja. I ja bih čekao jer ako mi se neki auto svidi, najmanje što bih želeo da kasnije iz revolta prema nekom dileru koji mi nije izašao u susret kupim nešto što mi se malo manje sviđa i kasnije razmišljam da li sam pogrešio. Skačite im po glavi, ako diler ne pokazuje volju, iznad njega ima generalni zastupnik, a iznad njega Škoda cz. Nemojte ni verovati svemu što diler kaže, proverite informaciju. Treba biti realan u zahtevima kako je rocktheroad naveo. Hundai i kiu ćete uvek moći uzeti, njih štancuju na veliko i imaju ogromne zalihe, kvantitet. Škoda kada dobije narudžbinu kreće u proizvodnju, šteta što AČ nije ozbiljniji da pravi zalihe. Novaca imaju, samo treba i volje, ali meni je čudno da neko ko je generalni zastupnik škode drži tojotu i još poneke brendove koji su konkurencija. Pri tom, česi ćute na sve to jer prodaja ide dobro u Srbiji. Škoda je dostigla kvalitet vw polako i luksuz koji pruža za manje novaca.

Van mreže rocktheroad

« Odgovor #99 poslato: 16. Mar, 2018. 13:26 »
Ne znam tacne detalje ugovora, ali Skoda u Srbiji posluje drugacije nego u regionu. U vecem broju manjih zemalja Skoda funkcionise kroz Porsche grupu (kao kod nas VW i Seat), a u Srbiji postoji Skoda Srbija koji je importer nastao od Auto Cacka. Auto Cacak je sada jedan od dilera i to je bio jedini nacin da budu ravnopravni sa svim ostalim dilerima. Za ovako malo trziste to je veoma cudno, zato sto takav odnos sa Skodom imaju samo veika trzista. Zato verujem da verovatno neke stvari dobro rade, i da im je u interesu da zadrze tu poziciju.

Iskreno verujem da ce pre oni da se iscimaju oko klijenata nego da je u pitanju Porsche grupa, koja ni sam ne znam kako funkcionise bez sukoba interesa. Pazi scenario, narucis Karoqa iskomplikuje se nesto, a imas visak Atece na lageru? :) a zastupas i jedne i druge i trece...

Van mreže Peja

« Odgovor #100 poslato: 16. Mar, 2018. 14:04 »
Škoda kada dobije narudžbinu kreće u proizvodnju, šteta što AČ nije ozbiljniji da pravi zalihe. Novaca imaju, samo treba i volje,

To je super, vozilo odmah dostupno, ali sa druge strane je i lose jer ne omogucuje dodatnu opremu po zelji.

Van mreže fobia24

« Odgovor #101 poslato: 16. Mar, 2018. 14:12 »
Nisam znao da je i AČ makar formalno postao jedan od dilera. Dobro je da nema apsolutni monopol.

Van mreže -nebojsa-

« Odgovor #102 poslato: 16. Mar, 2018. 17:33 »
Auto Cacak je podeljen u dve firme, tj.osnovan je AutoCacak Promet koji je prezueo servise u CA, BG, NS... a AutoCacak je uvoznik.
  • Vozi: Škoda Octavia 3 Combi 1,2 TSI 6B 2013. Toyota Corolla Sol 1,5 2024.

Van mreže Peja

« Odgovor #103 poslato: 16. Mar, 2018. 17:41 »
Monopol ostao.

Van mreže Kondor

« Odgovor #104 poslato: 16. Mar, 2018. 20:30 »
Do sad sam samo čitao (oko 2 mjeseca) i vidim, da ste vrlo aktivni za razliku kod nas u SLO.
Inače i meni se sviđa Karoq i samo čekam, da bude na volju digital display i idemo u naručbu. Već sam bio kod par naših autokuća i svi govore isto: problem je u čekanju zahtijeva tog novog standarda za TSI motore jer ne žele poslije povlačiti auta nazad i to usklađivati. Kod nas će biti moguća naručba te digitalne ploče već sljedeći mjesec. Rok za isporuku je oko 6 mjeseci.
Inače uzimam Style paket, TSI 1.5, DSG i ostalo. Sve skupa ~ 30.000 € (bez popusta).

Pozdrav ekipi.
  • Vozi: Škoda Karoq 1.5 TSI