Autor Tema: Šestostepeni menjač 2.0 TDI - ne prima rikverc  (Pročitano 10308 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže nidza

• Laurin&Klement
  • Ugled: 31
Odg: Šestostepeni menjač 2.0 TDI - ne prima rikverc
« Odgovor #30 poslato: 03. Apr, 2019. 13:46 »
Žale se mnogi na menjače na 1.2 TSI, ali najviše sam čuo za probleme na Seatu. Lično poznajem za slučajeve kada je menjač menjan u garanciji, na tek kupljenim automobilma.

Takođe se mogu pročitati iskustva korisnika da im se situacija sama od sebe popravljala dok se menjač razrađivao. Ukoliko puštanje i ponovni pritisak na kvačilo reši problem i može da se ubaci u brzinu bez problema, ja bih malo sačekao sa bilo kakvim daljim akcijama, da se situacija dodatno pogorša ili poboljša. Oba scenarija su izgleda moguća.

• Vozi: Škoda Octavia RS230 2017, Škoda Octavia 1.5 TSI Style 2021

Van mreže Šiki

• Ambition
  • Ugled: 1
« Odgovor #31 poslato: 03. Apr, 2019. 20:19 »
 m@c|-|oR: Hvala puno za telefon majstor Nikole, kad budem našao vremena od posla i svakakvih drugih obaveza prošetaću do SD-a, koji inače solidno poznajem(nekada smo u SD-u imali i kuću, od maminih pokojnih roditelja), i porazgovarati sa njim oko ovog sporadičnog problema, koga sam ukratko opisao.( Pokušao sam i ja sa privatnom porukom, ali nisam uspeo). Nadam se da će majstor Nikola imati vremena i hteti da porazgovara sa mnom.
 Nidžo, Vama takođe hvala puno za mišljenje i savet, i ja tako slično mislim. Ono što me dodatno zabrinjava, je to da mi se ovaj sporadični problem javio pri kraju treće god.eksploatacije vozila(kod toplog, radno zagrejanog motora, pri više-puta ponovljenom manevrisanju "prva-rikverc", 4-5 puta dosada, nisam uspeo da ubacim u rikverc-prvu, odnosno ubacio sam, ali teško i da kažem na silu, kao da sam imao neki "zid" pred menjačem i onda, kada sam polako popustio pedalu kvačila, začulo se ono famozno krčanje. Probao sam ponovo, posle kraće pauze i opet isto-krčanje... Tada sam izbacio iz brzine, ugasio auto i probao ponovo, posle pauze i nekako sam uspeo. Ispoštovana su sva pravila za ubacivanje u rikverc, vozilo je u apsolutnom miru, sačeka se par sekundi i onda polagano u rikverc... U samoj vožnji nema problema, možda ponekad neće u treći stepen prenosa, ali ponovnim pokušajem iz "lera" bude sve u redu. Takođe, dok je motor hladan i/ili ugašen, menjač lepo radi u svim stepenima prenosa. Takođe sam primetio, da kada polagano uspem da ubacim u rikverc, ponekada menjač jako teško izlazi iz rikverca, kao da je nekako "slepljen", opet kod radno zagrejanog motora.
 U servisu su mi rekli da oni nisu uspeli da ulove ove situacije sa menjačem i da pratim situaciju. Koliko sam ih shvatio, a i koliko mi je poznato, skidanje menjača je naravno velika operacija, a postavlja se pitanje,(valjda njima) šta ako se ne utvrdi nikakva nepravilnost u sistemu menjača-set kvačila, odnosno da je sve ispravno?.. Lakše bi im bilo da je neki ne daj Bože, veći kvar, da se odmah vidi i lakše prepozna gde i šta je kvar... Tako da ne znam šta da radim... Nidžo, imam istu ideju kao i Vi, voziću neko vreme, pa ćemo videti. Odatle i ideja da ćujem mišljenje ovog majstora iz SD-a...
 Inače, mnogo volim Škodu i VW(pre golfa sam se punio 11 god. družio sa fabijom 1,2 htp, interesantno, zbog lupkanja na ler-gasu, koje je nestajalo pritiskom papučice kvačila i zbog sve češćeg otežanog ubacivanja u prvu, odnosno upadanja u neki međužljeb u menjaču, prvobitno su mi u garantnom roku zamenjene poluosovine, što nije rešilo problem, pa je ubačen totalno drugi menjač. Rezultat je bio da je "zveketanje" na ler-gasu ostalo i do dan-danas,, ali problem sa menjačem je bio rešen. "Šta reći, a ne zaplakati" - izgleda da me neće nešto VW menjači  wac1
 Hvala još jednom svim kolegama, uz izvinjenje administratoru i ostalim članovima foruma, ako sam bio preopširan. 
« Poslednja izmena: 03. Apr, 2019. 20:26 Šiki »
  • Vozi: Škoda fabia 1,2 HTP Elegance-do 03. 2016, trenutno Golf 7 1,2 TSI

Van mreže nidza

• Laurin&Klement
« Odgovor #32 poslato: 03. Apr, 2019. 21:16 »
Da li između ubacivanja u brzinu, kad se manifestuje problem, probaš da staviš menjač u ler, pustiš kvačilo, pritisneš kvačilo, i onda pokušaš ponovo?

Sent from my POCOPHONE F1  

Van mreže Šiki

• Ambition
« Odgovor #33 poslato: 03. Apr, 2019. 21:24 »
 Da, probao sam  tako, čini mi se... Najsvežija ovakva situacija mi je od 19.03. -  topao, radno zagrejan motor, nakon prvog ubacivanja u rikverc sve je bilo ok, potom sam ubacio u prvi stepen prenosa, malo pomerio vozilo, ali nakon drugog desilo mi se da je menjač "zakrčao" u momentu prebacivanja u rikverc.(polugu menjača sam spustio dole, pomerio ulevo i otprilike na polovini sledećeg koraka-kad treba gurnuti menjač napred, čulo se to krčanje, dakle sigurno pre nego što je menjač došao do svog krajnjeg položaja za rikverc, pedala kvačila je sigurno bila stisnuta do poda, a auto u potpunosti bez kretanja...) Brzo sam izbacio iz brzine, probao posle kraće pauze, ponovo i opet je došlo do krčanja zupčanika. Nakon toga sam ubacio prvo u drugi stepen prenosa, a nakon toga u rikverc i onda sam uspeo da ubacim bez krčanja... Najgore mi je što sad prosto uvek imam tremu kad god ubacujem u rikverc - hoće li krčati ili ne, ... Nadam se da ovim krčanjima nije ništa oštećeno...

Van mreže nidza

• Laurin&Klement
« Odgovor #34 poslato: 03. Apr, 2019. 21:57 »
Nije strašno ako se malo sudare zupčanici. Ne sme učestalo da se dešava. Nov auto je u pitanju, mnogo krčanja može da podnese. :-)

Da nema neki drugi problem, u razdvajaju kvačila ili tako nesto?

Sent from my POCOPHONE F1  

Van mreže Šiki

• Ambition
« Odgovor #35 poslato: 03. Apr, 2019. 22:29 »
 Vozim dalje, pratiću šta se dešava i ako se ovo bude ponovo učestalo ponavljalo, moraću ponovo da reklamiram. I meni se čini da tada, kada se desilo to krčanje, da nije kvačilo dobro odvojilo. Na redovnom god.servisu danas vidim u računu stavku "odzračivanje sistema spojke" - možda će ovo pomoći, nadam se...

Van mreže Šiki

• Ambition
« Odgovor #36 poslato: 20. Maj, 2019. 21:42 »
 Kolege, nisam se neko vreme javljao, zbog raznoraznih obaveza. Međutim, red je i dobar običaj da ipak u par rečenica prokomentarišem situaciju. Još jednom hvala m@c|-|oR, za broj majstor Nikole. Našao sam vremena i pre oko 3 nedelje otišao do Smedereva i našao Nikolu. Prethodno sam se čuo sa njim telefonom. Nikola je stvarno fin, prijatan, pažljiv, pošten i rekao bih dosta stručan majstor, jako je na mene ostavio pozitivan utisak. Početkom aprila sam odradio redovni godišnji servis i negde 3 nedelje, da kažem, otprilike, nije bilo opisanih čudnih situacija sa menjačem. Kada sam došao u SD blizu majstor Nikole(kao što se m@c|-|oR seća, - izvinjavam se, ne znam Vam ime), uličica, koja vodi do kuće majstor Nikole je jako uska, a u tom trenutku je došlo vozilo iz suprotnog smera i ja sam se odlučio da pomerim malo vozilo unazad, da bi čovek slobodno prošao. Tada, 3 nedelje posle servisa mi se opet desilo da ne mogu lagano da ubacim u rikverc, krčanja nije bilo. Došao sam do Nikoline kuće, video čoveka u dvorištu, predstavio se i zamolio ga da on proba da ubaci vozilo u svoje dvorište, jer kada se desi sa rikvercom ovaj problem, tada teže ide i u prvi stepen prenosa. Čovek mi je pre nego što je ušao u vozilo rekao da zna o čemu se radi, probao rikverc-prva nekoliko puta i desila mu se 1 identična situacija od 2 moguće: rikverc je blago zakrčao, tada je teže izbacio iz rikverca i teže ubacio u prvu, probao je u prvu sa međugasom u jednom od pokušaja i tada mu se učinilo da ide lakše. Rekao je da zna za još jedan takav slučaj, dok on koliko zna, 6-stepeni 1,0 TSI nemaju takav "problem". "Suma sumarum", reče mi na kraju, da pretpostavlja da fabrika zna za to i da za sada nema rešenja, i da vozim tako i dalje...
Nebrojeno puta sam pročitao ovu diskusiju i palo mi je na pamet Nidžino pitanje, citiram, "Da li između ubacivanja u brzinu, kad se manifestuje problem, probaš da staviš menjač u ler, pustiš kvačilo, pritisneš kvačilo, i onda pokušaš ponovo?" Naime, pre 2 dana, ponovila mi se situacija od 19.03. koju sam ranije opisao: momenat ubacivanja u rikverc: (polugu menjača spuštam dole, pomeram ulevo, nema nikakvog otpora, sve izgleda da se može normalno ubaciti u rikverc, ali, otprilike na polovini sledećeg koraka-kad treba gurnuti menjač napred, čuje se krčanje, dakle sigurno pre nego što je menjač došao do svog krajnjeg položaja za rikverc, pedala kvačila je sigurno stisnuta do poda, a auto u potpunosti bez kretanja... i to tako 2 puta. ). Tada sam bio prinuđen da brzo vratim menjač u ler. To je jedna ređa(dosada 2-3 puta) situacija, kada menjač više krči i kada se mora vratiti u ler, jer rikverc nije prihvaćen, i druga češća, kada u momentu ubacivanja u rikverc menjač zakrči, ali prihvati rikverc i tada se jako otežano izbacuje iz rikverca, odnosno, nakon toga, teško ubacuje u prvu. Neshvatljivo da u servisu nisu želeli da detaljnije pogledaju ovo.  Time sam i razočaran i utučen  :'(  npr. na fabiji mi se to nikada nije desilo za 11 god, doduše, menjač mi je zamenjen u garantnom roku, opisao sam ranije. Danas sam se vrteo po gradu i sada mi se čini da i prva malo teže ide, ali nema krčanja.
 Ne znam ni da li smem da se uputim na neki duži put sa ovim problemom... Nemam rešenja...  Još jednom, hvala puno svima na pomoći. Ako nešto konkretnije saznam javiću se.

Van mreže nidza

• Laurin&Klement
« Odgovor #37 poslato: 21. Maj, 2019. 11:13 »
Šiki, i pored veoma opširnog odgovora na moje pitanje i dalje nisam shvatio šta se dešava kada uradiš sledeće:
1. pokušaš u rikverc ili prvu, osetiš da će biti problem
2. vratiš u ler
3. pustiš kvačilo
4. pritisneš kvačilo i izbrojiš do 3
5. pokušaš da ubaciš u prvu ili rikverc, polagano

Možda nije kvar u pitanju, nego jednostavno konstrukcijska osobina tog menjača?

Vrlo bitna stvar mora da se podvuče, da bi menjač krčao, mora da se vrti! Ako stisneš kvačilo i sačekaš, on mora da se ubrzo zaustavi. Čim krči, znači da se menjač nije zaustavio:
1. ili kvačilo nije razdvojilo, što je malo verovatno jer opisuješ problem kao periodičan, a u ovom slučaju bi problem bio čest ili konstantan
2. prebrz si u ubacivanju u prvu ili rikverc, sačekaj sa stisnutim kvačilom 2-3 sekunde minimum pa onda ubaci u brzinu.

Ako neće da ubaci ili zahteva veću silu, uradi korake 1-5.

« Poslednja izmena: 21. Maj, 2019. 12:43 Karlheinz »

Van mreže Šiki

• Ambition
« Odgovor #38 poslato: 21. Maj, 2019. 14:26 »
 Nidžo, pre svega hvala puno za interesovanje, koje ste pokazali za ovaj moj "problem" i iskrenu želju da mi pomognete. Pravi ste prijatelj i drug. U budućem periodu,(neka bude duže vreme), pokušaću da ispratim vaša uputstva i savete prilikom ubacivanja u prvu/rikverc. Uz izvinjenje ostalim kolegama na mojoj preopširnosti, činjenice do kojih sam došao i za koje sam siguran da su tačne, izgledaju ovako:
- Opisani problemi se dešavaju isključivo kod radno zagrejanog motora, tačno je da je to sporadično, ali nema pravila, nekada već i prilikom prvog ubacivanja u rikverc,
-Moguće su 2 situacije:
- Prva(blaža) i češća, kada pri ubacivanju u rikverc, menjač zakači "nešto"(možda zvuk struganja zupčanika o "nešto"), začuje se vrlo, vrlo kratko zvuk krčanja-za koji mogu reći da je i donekle normalan(mada kod fabije 1,2 nikada za 11 god. mi se to  nije desilo), menjač prihvata rikverc, nema krčanja, vozilo se pomeri na željeno mesto i kada želim da izbacim iz brzine u ler položaj, tada dosta teško ručica menjača izlazi iz rikverca, kao da je slepljena/zaglavljena. Tada je i otežano ubacivanje u prvi stepen prenosa, znači ler položaj, ručicu povlačim ulevo polagano do graničnika, sledeći korak - kada treba gurnuti ručicu napred-ne može, kao da je neka barijera-zid, koja ne dozvoljava prolaz u krajnji položaj za prvu brzinu. Dva puta sam tako pogrešio, upotrebio sam silu i ručica je ušla u prvi stepen, ali tada je došlo do krčanja. Sada, to znam, kada ne može da se ubaci u prvu, vratim u ler i sačekam malo...,
- Druga situacija(ozbiljnija,) ali dosada mi se desila samo 3-4 puta), opisao sam je u prethodnim postovima, kada menjač zakrči pri kraju da tako kažem, treće faze ubacivanja u rikverc, kada posle spuštanja ručice dole i povlačenja ulevo do graničnika, kada treba pomeriti ručicu napred, negde na polovini tog 3. međukoraka ubacivanja u rikverc, počinje stalno krčanje(znači, menjač me je "pustio" bez otpora, da skoro do kraja ubacim u rikverc) i tada sam prinuđen brzo da vratim menjač u ler. Čini mi se da tada, posle kraće pauze, ako pokušam ponovo da ubacim da se isto dešava, pa sam tada u par navrata ubacio u drugu, pa polako u ler i tada je menjač prihvatio rikverc.
 U svakom slučaju, opisana 1. situacija mi se počela dešavati posle otprilike malo više od 2 godine od kako je auto kod mene,( na fabiji, da ponovim, ovako nešto nikada, ali stoji činjenica da to nisu isti menjači i da imaju različite prenosne odnose). Možda je to i konstrukcijska odlika ovog menjača, kao što kažete, voleo bih da je tako. Ali, ipak ne mogu da se otmem utisku,da je to neka "falinka", za koju se nadam da ne šteti na duže staze menjaču i njegovim delovima. Inače generalno sam pažljiv i vodim računa o automobilu, pažljivo i polagano menjam brzine, takav mi je i stil vožnje uopšte. 
 Primeniću sve Vaše savete ubuduće, obratiću pažnju, da kada god mogu sačekam 3-4 sec sa stisnutim kvačilom, pre ubacivanja u rikverc. Ostaje mi čudno, da se to samo dešava kad je T ulja iznad 90C. Još jednom hvala puno za sve sugestije, koje ste mi dali. Ako nisam dosadan, javljam ako ima bilo kakvih promena.
« Poslednja izmena: 21. Maj, 2019. 14:33 Šiki »

Van mreže Šiki

• Ambition
« Odgovor #39 poslato: 18. Nov, 2019. 22:17 »
 Kolege, dobro veče. U jeku pristizanja novih VW i Škoda klasičnih, ali i električnih modela(golf 8, Octavia, Kamiq...) samo nakratko da prokomentarišem novosti, vezano za temu, koju sam načeo. Obratio sam pažnju na Nidžine savete i vodio računa pri prebacivanju u rikverc. Kad je motor hladan, nema nikakvih problema, u rikverc se može ubaciti gotovo odmah po stiskanju pedale kvačila. Međutim, ako je motor zagrejan na radnu temperaturu i još ako je bilo više paljenja/gašenja, nekako se oseti da menjanje brzina(prvenstveno mislim prva, donekle druga brzina i rikverc) nije glatko, kao da ide teže, odnosno, ranije sam opisao da mi se čini kao da je menjač nekako "slepljen."(uglavnom, kada je u pitanju gradska vožnja).  Konačno, kada to predosetim, kada mi je potreban rikverc, i pored čekanja od 5-6 sekundi sa stisnutim kvačilom, menjač krči pri kraju ubacivanja u rikverc. Onda ponovim, opet krči, brzo izbacim iz brzine, probam neku drugu brzinu, drugu npr i onda nekako prihvati rikverc bez krčanja. Jedanput - dvaput, kad se to desilo, sam čak i ugasio automobil i onda pokušao, prihvatio je bez krčanja. Krčanja nema ni u jednom drugom stepenu prenosa. Otprilike, krčanje mi se javlja, kao po nekom glupom pravilu 2-3 puta mesečno. Generalno, utisak mi je da menjanje brzina ide bolje, dok je motor hladan, odnosno nezagrejan na radnu temp. Na kraju, stičem utisak da je to ipak neki suptilan kvar, za koji zasada nema rešenja. Puno sam čitao o menjačima(nisam iz te struke), dosta sam i novog naučio i jedini logičan zaključak mi se čini da sistem lamela - korpa - potisni ležaj, koji je ugrađen u auto, od početka nije baš visokog kvaliteta, što i rezultuje ovakvim stanjem. Još jednom, hvala puno svima, koji su dali svoje mišljenje i savet,(posebno se zahvaljujem Nidži)... Ako ima neko još neki predlog/savet, neka kaže, svakako je dobrodošao... Hvala takođe, i administratoru ovog sjajnog foruma za prostor.