Autor Tema: sijalica za stop svetlo  (Pročitano 9660 puta)

Nemampojma, wkobre, djordjebg i 8 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže bojanrikiZapočeo temu

sijalica za stop svetlo
« poslato: 10. Okt, 2013. 11:57 »
imam octaviu 2007 god 1.9 tdi i uzeo sam da zamenim stop sijalicu koja je oznake  P21 4W.
primetio sam da sijalica ima dva vlakna ali samo jedno radi. tj kad se ukljuci pozicija ono svetli bukvalno tinja kad se stisne kocnica ono svetli normalno . ali sve se to desava na jednom vlaknu drugo uopste ne svetli to se desava i na levom i na desnom stop svetlu. zanima me da li je to normalno i cemu sijalica sa dva vlakna ako se koristi samo jedno
pozdrav
  • Vozi: Skoda yeti 2.0 tdi 103kw 4x4 2012

Na mreži djordjebg

Odg: sijalica za stop svetlo
« Odgovor #1 poslato: 10. Okt, 2013. 12:03 »
zadnja maglenka je u pitanju, moras je aktivirati i nalazi se na jednom stop svetlu

« Odgovor #2 poslato: 10. Okt, 2013. 12:06 »
moze li malo pojasnjenje kako da je aktiviram

Na mreži djordjebg

« Odgovor #3 poslato: 10. Okt, 2013. 12:07 »
Izvuci prekidac svetla

« Odgovor #4 poslato: 10. Okt, 2013. 12:08 »
maglenka je u levom stop svetlu i ona je sa dva vlakna ima je i u desnom ali isto samo tinja kad uplim maglenke leva svetli normalno desna tinjai to samo jedno vlakno kao na stop svetlu

Na mreži djordjebg

« Odgovor #5 poslato: 10. Okt, 2013. 12:13 »
samo na jednoj strani svetli zadnje svetlo za maglu

« Odgovor #6 poslato: 10. Okt, 2013. 12:16 »
ok
ali ima dva vlakna sijalica p21 4w a samo jedno koristi drugo uopste ne pali

Van mreže Turbo

« Odgovor #7 poslato: 10. Okt, 2013. 15:28 »
maglenka je u levom stop svetlu i ona je sa dva vlakna ima je i u desnom ali isto samo tinja kad uplim maglenke leva svetli normalno desna tinjai to samo jedno vlakno kao na stop svetlu

Ajde udahni duboko i probaj da koristiš interpunkcijske znakove. Ovako je potpuno nerazumljivo.

Van mreže olajkris

« Odgovor #8 poslato: 10. Okt, 2013. 15:37 »
nemam oktaviu ali proveri dal u opste u grlu dole imas dva pipka da budes siguran da je potrebna sijalica sa dva vlakna. posto kazes da samo jedno radi ako ima dva onda proveri jel dobro okrenuta da nije zarotirano i da nije slucajno okrenuta za 180 stepeni sijalica.

Van mreže bugarin

« Odgovor #9 poslato: 10. Okt, 2013. 15:58 »
hajmo ispocetka :)

u stop svetlu na octaviji postoji 6 sijalica. dve nas u ovom slucaju ne isteresuju jer je jedna za migavac, a druga za rikverc svetlo.
znaci ostaju nam 4

u gornjoj zoni je sijalica p21/4w, i ona je zaduzena za poziciju i stop svetlo.
bocne dve sijalice su p21/4w i zaduzene su samo za poziciju.
donja sijalica je p21/4w i zaduzena je za poziciju i svetlo za maglu.

koja od ovih sijalica ti pravi problem?

ps: p21/4w ne moze da se zarotira za 180 stepeni, jer joj bajonet sistem nije pod 180 vec pod 225 stepeni. tj moze da se izrotira ali samo na silu :)

evo i slika na kojima se vidi zasto ne moze da se izrotira

• Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

Na mreži hakkler

« Odgovor #10 poslato: 10. Okt, 2013. 16:05 »
za silu se može ubacit p21/5..ljepše svijetli..makar ne znam dali bi na
can bus protokolu imalo smetnje.
treba pohoblat jedno uho/pipak na p21/5.. ::)
ugl. isprobao..dok nisam u ovlastenom uzeo oem p21/4 jer tih žarulja nema baš svugdje za kupit.

Van mreže olajkris

« Odgovor #11 poslato: 10. Okt, 2013. 16:28 »
Ja sam napisao za rotiranje jer postoje i svakojaki proizvodjaci sijalica pa i bajoneti nisu bas gde treba biti....  mozda neko menjao sijalicu pa je nagurao sta ne treba. ali otom potom pozabavite se oko clana da resi problem.

« Odgovor #12 poslato: 10. Okt, 2013. 18:14 »
Sijalica koja sluzi kao stop svetlo kod mene je p21 4 w. Kada ukljucim svetla upali se sijalica i upali se jedno vlakno u sijalici. Kada se pritisne kocnica to isti vlakno zasija jace drugo se uopste ne pali. Proveravao sam sijalice sve su postavljene gde treba da budu . Isto je i na levom i na desnom stop svetlu. Postavicu sutra slike posto sam sad na poslu. Hvala i pozdrav

Van mreže bugarin

« Odgovor #13 poslato: 10. Okt, 2013. 18:21 »
pa ja se i pozabavio :)
lepo pojasnio koje sve sijalice postoje u zadnjoj svetlosnoj grupi, i pitao koja sijalica pravi problem.

a ovo za razlike sam napisao da ljudi ne bi kupovali sijalicu koja ne odgovara (a inace je redovan clan pakovanja rezervnih sijalica).

inace u BG su sijalice p21/4w od 100 do 150 din (0.9-1.3 eura), i nije ih tesko naci.
nije neka cifra ali su duplo skuplje od p21/5w.
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

Van mreže olajkris

« Odgovor #14 poslato: 10. Okt, 2013. 19:41 »
Sijalica koja sluzi kao stop svetlo kod mene je p21 4 w. Kada ukljucim svetla upali se sijalica i upali se jedno vlakno u sijalici. Kada se pritisne kocnica to isti vlakno zasija jace drugo se uopste ne pali. Proveravao sam sijalice sve su postavljene gde treba da budu . Isto je i na levom i na desnom stop svetlu. Postavicu sutra slike posto sam sad na poslu. Hvala i pozdrav

Mozda je pitanje glupo ali dal si probao drugu sijalicu jel se i sa njom tako ponasa?