Autor Tema: DPF problem ili korist? Diskusija  (Pročitano 34096 puta)

0 članova i 6 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže fobia24

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 41
Odg: DPF problem ili korist? Diskusija
« Odgovor #30 poslato: 12. Mar, 2014. 23:57 »
Samo pre kupovine automobila koji ima dpf, isti odvesti na dijagnostigu da se vidi stepen zapušenosti. Uskoro će to karakterisati većinu polovnjaka jer će ih sve manje biti fabrički bez dpf-a.

Van mreže mirkuk38

« Odgovor #31 poslato: 14. Okt, 2015. 13:31 »
Dakle, vozio sam možda pola sata ili sat Ibarskom magistralom, u koloni, 4. 5. i 6. brzina oko 1.500rpm. Kada smo stali na semaforu u Ljigu, primetio sam povećane obrtaje (oko 1.000rpm). Pretpostavljam da je počela aktivna regeneracija DPF-a.

Da li ovi novi škodini motori uvek koriste pasivnu regeneraciju, pa ako ona nije dovoljna, onda startuju aktivnu regeneraciju... ili uopšte ne koriste pasivnu, već uvek povremeno koriste aktivnu?

Ako je ovo prvo u pitanju, koji je to broj obrtaja koji je potreban pri vožnji na otvorenom da pasivna regeneracija bude dovoljna?

Poslao sam pitanje u Škodu.. ali ko zna ko će tamo i da li će kvalitetno da odgovori :)

Pozdrav!!

Van mreže batke

« Odgovor #32 poslato: 14. Okt, 2015. 13:55 »
Kod novih vozila se regeneracija vrši u prvo vreme nešto češće. Kasnije zavisi od toga da li je pretežno gradska vožnja ili ne. Obrtaji pri regeneraciji su oko 1000rpm. U toku vožnje teško da možeš da čuješ ali ako si u prilici stani i oslušni da li radi ventilator. Prilikom regeneracije povećava se temperatura izduvnih gasova i dolazi do sagorevanja čestica uz dodatno ubrizgavanje goriva zato se pali ventilator kako bi rashladio sistem. Nije preporučljivo gasiti auto jer može da se prekine regeneracija, ali i ako nisi svestan da je ista u toku i ugasiš auto ventilator će da nastavi da radi još neko vreme. To što ti se desilo je sasvim normalno. Isteraj ga na čistinu i malo ga produvaj... :B=)
  • Vozi: O3 2.0 tdi elegance+svašta nešto; MY2015; Revochip; Eibach prokit & RS 18"

Van mreže mirkuk38

« Odgovor #33 poslato: 14. Okt, 2015. 14:00 »
Ma u principu sam upoznat kako radi i pasivna i aktivna i forsirana regeneracija.. samo me zanimalo ako vozim 1700rpm recimo, da je to dovoljno da mu kasnije ne treba aktivna.

Eto.. sitnica :)

Na mreži hakkler

« Odgovor #34 poslato: 14. Okt, 2015. 15:26 »
Pali se sama od sebe..nema pravila.
Kolege se žale na drugim forumima da je čisti nonsens npr. : Naprave cca 800-1200km sve na otvorenoj cesti na ac..i onda tih par km do kuće "on" odlući napraviti regeneraciju...bez vez

Van mreže batke

« Odgovor #35 poslato: 14. Okt, 2015. 15:46 »
Ma u principu sam upoznat kako radi i pasivna i aktivna i forsirana regeneracija.. samo me zanimalo ako vozim 1700rpm recimo, da je to dovoljno da mu kasnije ne treba aktivna.

Eto.. sitnica :)
Meni su u servisu savetovali preko 2000rpm
  • Vozi: O3 2.0 tdi elegance+svašta nešto; MY2015; Revochip; Eibach prokit & RS 18"

Van mreže mirkuk38

« Odgovor #36 poslato: 14. Okt, 2015. 15:51 »
Prilikom forsirane regeneracije (kada se upali lampica za DPF na kontrolnoj tabli), potrebno je voziti preko 1.800rpm neko vreme. Tako da je to verovatno dovoljan broj obrtaja tokom vožnje da bi pasivna regen. završavala posao.
Problem je samo što indikator za promenu brzine sve vreme svetli preko 1.500rpm :)

No, praksa će pokazati svoje... :)

Van mreže batke

« Odgovor #37 poslato: 14. Okt, 2015. 16:08 »
Taman malo rezerve u smislu vožnje na 2000rpm i preko.  :B=)

Van mreže voyager

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 10
« Odgovor #38 poslato: 15. Okt, 2015. 07:50 »
Meni se ni jednom na 53000km nije upalila lampica za forsiranu regeneraciju. Aktivna regeneracija se dešava prilično random.
  • Vozi: Octavia A7 vRS 2.0TDI 6M

Van mreže mirkuk38

« Odgovor #39 poslato: 15. Okt, 2015. 08:37 »
Sve je dobro dok se ne pale lampice  bravo2

Van mreže batke

« Odgovor #40 poslato: 15. Okt, 2015. 08:40 »
To je dobro. Mislim da ne bi trebalo da se upali na tako maloj kilometraži. Nisam shvatio "mirkuk38" da mu se upalila lampica već samo da se podigao broj obrtaja pri regeneraciji što je normalno.

Van mreže mirkuk38

« Odgovor #41 poslato: 15. Okt, 2015. 09:06 »
Ma nije se meni nijednom upalila lampica. Samo sam primetio da ponekad pokrene aktivnu regeneraciju (tako što drži oko 1.000rpm u leru).
Za sada sve OK !!!

Išao neki dan iz centra Beograda do Pazove, autoputem i nazad.. 3.9lit/100km. Prezadovoljan :)

Van mreže batke

« Odgovor #42 poslato: 15. Okt, 2015. 09:21 »
Odličan rezultat. Meni u gradu između 7 i 8l pa je i regeneracija verovatno češća.

Van mreže voyager

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 10
« Odgovor #43 poslato: 15. Okt, 2015. 16:47 »
Koja brzina za tih 3.9?
  • Vozi: Octavia A7 vRS 2.0TDI 6M

Van mreže mirkuk38

« Odgovor #44 poslato: 15. Okt, 2015. 23:32 »
Po gradu start-stop uključen, na autoputu 90-100km/h (nisam žuurio), na magistrali normalno.

Često idem za Niš, pa ću izmeriti koliko troši tamo i nazad (po 450km) na raznim (većim) brzinama...
Moram to da  uradim pre chiptuninga, pa da uporedim i potrošnju osim performansi pre i posle zahvata.

Pozzz