Autor Tema: Fabia 4, utisci, komentari, informacije  (Pročitano 14032 puta)

0 članova i 6 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Fbia

Odg: Fabia 4, utisci, komentari, informacije
« Odgovor #120 poslato: 02. Feb, 2025. 10:56 »
Ako ste clan ovog foruma red je da se povremeno oglasite makar sa nekom sitnicom, nekim malim iskustvom, informacijom i slicnim. Zbir svih tih sitnica omogucava vlasnicima raznih Skoda (ili potencijalnim vlasnicima) da bolje koriste svoja vozila ili donesu neke licne odluke. Koliko vidim ima puno clanova foruma koji se 
ponasaju samo kao "sebicni potrosaci" bez ikakve empatije prema drugima. Ovo se ne odnosi na (ne tako) brojne aktivne clanove koje pozdravljam ovim putem i izrazavam postovanje prema njihovom trudu da diskutuju i pisu a ponekad i zabave.  ;)

Izvinjavam se na ovom uvodu jer iz osecaja "obaveze" prema forumu zelim ponekad nesto da napisem (a i da procitam) a ovog puta bice to mala diskusija o rucnom menjacu kod F4. Usput da konstatujem da skoro uopste nema komentara vezanih za F4. Privatnih F4 skoro da nema, uglavnom se pojavljuju sluzbene. Mozda i ne cudi jer ljudi koji kupuju nove automobile zele nesto "impozantnije" naprimer Oktaviju ili Duster ili Toyotu Corolu (limuzinu) ili Tucsona, generalno nesto fizicki vece, sto ostavlja bolji utisak a nije preskupo.
Vec sam ponavljao, velika steta za F4 jer je zaista odlican automobil i optimalan za nase uslove i standard.
E sad o menjacu. Sigurno vam se desavalo sa nekim ranijim automobilima (a ponekom i sa sadasnjim) da vam prva brzina bude "prebrza", ne mozete lagano da se krecete u koloni ili opusteno da se penjete uz neku jaku uzbrdicu (a bez stalnog drndanja po kvacilu). Ovo je jedna od velikih razlika izmedju 5MT i
6MT menjaca kod F4. 6MT menjac je znacajno bolji. Takodje, lako se menjaju brzine i ovaj menjac dobro podnosi greske vozaca u smislu koriscenja kvacila. Dakle jos jednom (jer sam vec pisao) preporucujem: radije se odreknite neke dodatne opreme a uzmite jaci 1.0 tsi jer cete dobiti za malo para bolji menjac sa sest brzina i motor koji ce vas oduseviti. Cini mi se cak da je veca razlika izmedju 5MT i 6MT menjaca nego sto je izmedju dva 1.0 tsi motora. Ja uzivam da vozim moju F4 (vec sam mnogo pisao o tome), a pored lezanja na putu i motora, menjac je jedan od razloga. Vezano za menjac (mada sam vec pisao detaljnije) odusevio me kod moje F4 indikator promene stepena prenosa (brzina). (Naprimer, iz 4. brzine nekad ce sugerisati da prebacite cak u 6. a nekad da vratite u 3. ali uvek sa odlicnim i pametnim razlogom-rezonom).
O svemu sam pisao ovde (potrebno da se registrujete): https://forum.skodaforum.rs/index.php?topic=14869.0

• Vozi: Fabia 1.0 tsi, 110 ks?

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #121 poslato: 02. Feb, 2025. 13:22 »
Не сумњам да је 6МТ сигурно бољи од 5МТ, јер претпостављам да су све "научене лекције" уграђене у њега, само да изнесем импресију да од нас 4 возача нико нема примедби на овај наш 5МТ, иако можда само ја имам озбиљног искуства, у смислу возачког стажа, али заиста смо задовољни јер и 5МТ је прецизан, једноставан и мекан.
А да би нам и на овом мотору пријала и 6та брзина, поготово на крстарећим брзинама на магистрали или АП, сигурно би.
  • Vozi: Fabia IV 1.0 MPI 80ks Ambition 2023

Na mreži wkobre

« Odgovor #122 poslato: 02. Feb, 2025. 15:34 »
Mene najviše iznervira kada neko dođe, ispiše problem (najgora sorta da ne odradi ni kratki check svojih nerazumnih rečenica), onda se posveti vreme za odgovor, a taj se nikada više ne vrati. Makar da napiše "jedi g", pa i to je bolje jer je neki feedback  :))
  • Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K

Van mreže Fbia

« Odgovor #123 poslato: 02. Feb, 2025. 15:36 »
Naravno i 5MT je definitivno OK. Zzeljko, posto si imao isti menjac i u F3 i u F4 da li primecujes neku razliku. Naprimer u kontekstu prvog stepena prenosa o cemu sam pisao. Mada verujem da isti menjac nema jednake prenose kod mpi i tsi motora.

A sad jos jedna sugestija "zlata vredna". Ako kupujete F4 obavezno doplatite za rezervoar od 50 litara. Doplata je cini mi se oko 35 evra. Slicno kao jedan filter kabine s tim sto rezervoar dobijete u trajno vlasnistvo  ;). Za malu doplatu dobijete vredan kvalitet, preko 200 km dodatne autonomije u medjugradskoj voznji.  bravo2. Secate se sta sam pisao, u prosecnoj medjugradskoj voznji (prosecno brzoj u odnosu na druge ali pazljivoj, bez cimanja) F4 opusteno trosi oko 4.5 l/100.

Van mreže Fbia

« Odgovor #124 poslato: 02. Feb, 2025. 15:40 »
....... neki feedback  :))
Tako je, najgori su oni koji dodju po savet i na kraju ne obaveste kako se sve to zavrsilo. Cak i da im niko na forumu nije pomogao red je da obaveste druge...

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #125 poslato: 02. Feb, 2025. 18:00 »
... Zzeljko, posto si imao isti menjac i u F3 i u F4 da li primecujes neku razliku. Naprimer u kontekstu prvog stepena prenosa o cemu sam pisao. Mada verujem da isti menjac nema jednake prenose kod mpi i tsi motora.

Колико се сећам, нисам приметио неку осетну разлику између 5МТ на Ф3 и Ф4 (можда ја нисам довољно истрениран да уочим разлику ако постоји), оба мењача су прецизна, једноставна и мекана. Ни ово са првом брзином ми није уочљиво.
Једина разлика је у начину убацивања у рикверц: Ф3 - доле, десно, назад; Ф4 - доле, лево, напред. Можда то упућује на то да нису баш идентични МТ на овим Ф.

Na mreži observer

« Odgovor #126 poslato: 03. Feb, 2025. 09:50 »
O da, ovo sa prvom brzinom redovno primećujem kad vozim nove F4 službene i uvek me podseti na Polo 1.6 TDI (takođe 5 brzina) gde nikad nisam mogao prvom da lagano krstarim parkingom (znate ono kad tražite prazno mesto...) pa sam stalno morao da drndam kvačilo (ubaci-izbaci iz brzine).
Na Golfu 1.2 TSI (takođe 5 brzina) ovog više nema i odmorih i kvačilo i nogu.
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #127 poslato: 09. Feb, 2025. 16:22 »
... E sad o menjacu. Sigurno vam se desavalo sa nekim ranijim automobilima (a ponekom i sa sadasnjim) da vam prva brzina bude "prebrza", ne mozete lagano da se krecete u koloni ili opusteno da se penjete uz neku jaku uzbrdicu (a bez stalnog drndanja po kvacilu). ...

Данас сам обратио пажњу на брзину прве брзине на овом нашем 5МТ на Ф4, и по мени, дефинитивно није "пребрза", односно лако се користи и у колони и на паркингу, и када је потребно баш се споро кретати. А ако је ауто у леру, без гаса, дословце мили, не знам да ли се брзиномер уопште помери са нулте позиције.

Van mreže Fbia

« Odgovor #128 poslato: 09. Feb, 2025. 20:34 »
Zzeljko, verujem ti naravno, onda je u pitanju ono sto sam ranije napisao, nije isti slucaj kod 1.0 mpi (tvoja F4) i 1.0 tsi (95 ks) sa 5 brzina, sto zbog prirode motora sto zbog prenosnih odnosa. Problem se izgleda odnosi samo na ovu drugu... "Problem" jer nije to nista drasticno i nepodnosljivo, samo je kod jaceg 1.0 tsi sa 6 brzina osetno bolje...