Autor Tema: "ALL SEASON" gume i dodatna pitanja  (Pročitano 8422 puta)

0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

Na mreži Zdushan

Odg: "ALL SEASON" gume i dodatna pitanja
« Odgovor #45 poslato: 29. Dec, 2023. 13:55 »
Golf 2, jagnjeće glave, tigar wintera, medo Dodo

Srecna nova godina

Van mreže Buca Skoda Mladenovac

« Odgovor #46 poslato: 29. Dec, 2023. 14:46 »
Superb, teleci mozak, michelin all season, sundjer bob.

Srecni praznici.
  • Vozi: Octavia vRS mk1

Van mreže FbiaZapočeo temu

« Odgovor #47 poslato: 29. Dec, 2023. 16:46 »
Posto sam pokrenuo ovu temu, da napisem nesto zbog onih mladih vozaca koji citaju ovaj forum a ne ucestvuju u diskusiji.
Nema potrebe za prepucavanjem jer stvari sa AS gumama su prilicno jasne.
Ako stanujete u gradu, auto vozite po gradu, magistralnim putevima, autoputevima i regionalnim putevima do 1000 m nadmorske visine, dakle u tim slucajevima, AS gume su ODLICNO resenje. Finansijski sigurno a pogotovo ako vozite auto Golf klase ili manji. Podrazumeva se da niste neko ko divlja u voznji. Moze brza voznja ali bez divljanja. Moj savet bi bio da kupite AS srednje ili vise klase-brenda. Sigurno je da AS guma premium klase ne zaostaje ni za jednom zimskom gumom nize klase. Postoji mali problem na velikim vrucinama u popodnevnim casovima ali vecina nece osetiti razliku u odnosu na letnje gume. Tako da, ako vam se uklopi i predjete na AS gume, radije potrosite ustedjeni novac na svoju decu ili neko zadovoljstvo nego na hotel za gume (ili kao moj prijatelj koji iznajmljuje garazu za auto star 12 godina). Jos jedan dobronameran savet. Ako vec imate dva seta felni i guma, ne bacajte pare da svake godine balansirate tockove jer ne verujem da vozite trke i prelazite 200 km/c.
  • Vozi: Fabia 1.0 tsi, 110 ks?

Na mreži Baltazar

« Odgovor #48 poslato: 29. Dec, 2023. 18:31 »
Posto sam pokrenuo ovu temu, da napisem nesto zbog onih mladih vozaca koji citaju ovaj forum a ne ucestvuju u diskusiji.
Ako stanujete u gradu, auto vozite po gradu, magistralnim putevima, autoputevima i regionalnim putevima do 1000 m nadmorske visine, dakle u tim slucajevima, AS gume su ODLICNO resenje. Finansijski sigurno a pogotovo ako vozite auto Golf klase ili manji. Podrazumeva se da niste neko ko divlja u voznji. Moze brza voznja ali bez divljanja. Moj savet bi bio da kupite AS srednje ili vise klase-brenda. Sigurno je da AS guma premium klase ne zaostaje ni za jednom zimskom gumom nize klase. Postoji mali problem na velikim vrucinama u popodnevnim casovima ali vecina nece osetiti razliku u odnosu na letnje gume. Tako da, ako vam se uklopi i predjete na AS gume, radije potrosite ustedjeni novac na svoju decu ili neko zadovoljstvo nego na hotel za gume (ili kao moj prijatelj koji iznajmljuje garazu za auto star 12 godina). Jos jedan dobronameran savet. Ako vec imate dva seta felni i guma, ne bacajte pare da svake godine balansirate tockove jer ne verujem da vozite trke i prelazite 200 km/c.
Ne bih da se prepucavam ali se ne bih slozio sa napisanim.
Nadmorska visina od 1000 m. je ozbiljna visina. Ja zivim na 140 m. i 80% voznje mi je od 70 do 250 m.
Bez pravih zimskih guma ne bih mogao da se krecem po seoskim, regionalnim a po nekad i magistralnim putevima, o bezbednoj voznji da ne govorim. Sa finansijske strane mislim da je bolje imati dva seta guma, jednostavno kilometraze se sabiraju. Auto mi je ispod Golf klase.
  • Vozi: Škoda Rapid 1.2 tsi 2014

Na mreži Zdushan

« Odgovor #49 poslato: 29. Dec, 2023. 18:57 »
Ova diskusija nema smisla zato što postoje različite potrebe i okolnosti.
Ko živi na vecoj nadmorskoj visini, u nekom neurbanozovanom kraju gde se redovno ne čisti, normalno da ima veću potrebu za zimskom gumom.
Ko je u gradu, i nije video sneg na asfaltu zadnjih 5 godina, vrv misli drugačije.
Takodje, nije svaka zimska guma rešenje za sve zimske prilike, kao ni Allseason. Wintera ce mozda biti bolja na snegu od Michelin cc, ali na suvom i mokrom kolovozu cak i po minusu svakako neće. Gde se vozi češće?
Sad svako treba da presabere koliko % provede na snegu tokom zimske sezone i po tome da odluči. Ja, za poslednjih 4-5 godina, od ukupne zimske kilometraze, mozda 0.05% gazio po snegu. A bio sam svake godine na kopu na skijanju... Stalno sve čisto. A imam zimski set, lance i 4x4 auto full spreman. U Bg je bilo snega mozda dva jutra..
Koja mi logika kaze da obavezno nastavim sa zimskim?
Ko živi ili radi npr u Brzeću, putuje itd, vrv sa pravom razmišlja drugacije..

Na mreži oswajac

« Odgovor #50 poslato: 29. Dec, 2023. 19:13 »
Nis i okolina godinama nema snega zimi, kada padne kratko se zadrzi nema ga na kolovozu, iz tog razloga sve vise stremim ka setu AS

« Odgovor #51 poslato: 03. Nov, 2024. 18:03 »
Vreme je zamene i kupovine guma. Krajnje dobronamerno a zbog posetilaca foruma (ne zbog aktivnih stalnih clanova) citirao sam moju predhodnu diskusiju. Ni jedan vulkanizer vam nece savetovati da kupite all-season gume (AS) jer to nije njemu i interesu, treba dva puta godisnje da vam naplati montazu-demontazu i balnsiranje jos ako koristite njegov hotel za gume... Nismo bogata zemlja i ako spadate u normalne vozace (vozite umereno, niste najbrzi na putu, ogranicenja postujete ili ih ne prelazite za vise od 20 km/c) AS gume su za nesumnjivu preporuku. Ustedecete vreme i cekanje po redovima. Potpisao bih sve sto sam gore napisao osim za 1000 m nadmorske visine, to je preterano ako je neki ekstremniji zimski dan. Izvesno premijum AS gume su zimi na nivou srednjih i jeftinijih zimskih guma koje se i najvise kupuju u Srbiji. I ne zaboravite ekonomski najlosija kombinacija je ako imate 4 felne a dva seta guma (letnje+zimske). Tu obavezno placate dva puta godisnje montazu i balansiranje. Sto se mene licno tice, posto vozim dinamicnije ja imam dva seta felni, jedan sa AS gumama za oktobar-april i drugi sa letnjim gumama, zivim u Beogradu i uglavnom vozim po gradu i magistralnim putevima a tek ponekad autoput.
Zaboravih da napisem, vecina AS guma ima znak planine sa tri vrha i pahuljicom.

Na mreži wkobre

« Odgovor #52 poslato: 03. Nov, 2024. 21:25 »
Meni je neverovatno da se kod nas veruje da vulkanizer zna koje su kakve gume. On ume da zameni set točkova, montira, zakrpi i balansira gume. Preporuke će dati onima sa kojima ima deal za prodaju. Pitajte svog vulkanizera da vam pročita indeks brzine sa zida gume  ;)
Baš danas menjam kanale i naletim na emisiju gde voditelj pita vulkanizera koja dubina šare je legalna za koje doba. Izbegao je pitanje, jer pojma nema... ali je zato ispričao zašto AS guma ne valja =))
Međutim, želim da upozorim za novi EU zakon, gde je zabranjeno ući u članice sa AS gumama. Nisam istražio taj info, pa ne znam da li važi samo tokom recimo zimske sezone ili cele godine.
Pametan kombo si napravio @Fbia  bravo2
  • Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K

« Odgovor #53 poslato: 04. Nov, 2024. 07:48 »
Međutim, želim da upozorim za novi EU zakon, gde je zabranjeno ući u članice sa AS gumama. Nisam istražio taj info, pa ne znam da li važi samo tokom recimo zimske sezone @Fbia  bravo2
Dobro, da razjasnimo to da ne dodje do zabune. U EU postoje zajednicka pravila za gume a postoje i pojedinacna za svaku zemlju (nalepnica sa odabranim oznakama naprimer je zajednicka za sve, oznake na gumi takodje..). U nekim zemljama, naprimer Portugaliji, nema nikakvih specijalnih zahteva za zimske gume. U nekim zemljama nema nikakvih zahteva po pitanju dubine kanala na gumama ali u vecini se trazi dubina od 3 ili 4 mm.
Vrhunski kriterijum u EU za zimsku gumu (ali cak ne u svim zemljama) je 3PMSF (nacrtana planina sa tri vrha i pahuljicom). Sve kvalitetne AS gume IMAJU oznaku 3PMSF, dakle wkobre bez brige, ovo sto sam napisao su cinjenice. AS se vozi regulano u EU zimi.
I jedna egzoticna informacija, u tri bogate zemlje sa puno snega, Norveskoj, Svedskoj i Finskoj, naravno traze se se gume sa oznakom 3PMSF ali zahtevana dubina kanala je 3mm dakle manje nego kod nas.
« Poslednja izmena: 04. Nov, 2024. 07:57 Fbia »

Na mreži Bingodalton

« Odgovor #54 poslato: 04. Nov, 2024. 08:16 »
Taj zakon vazi samo zimi od Okt 2024, i svaka zimska i AS guma,  mora imati simbol pahuljice na boku.
A svaka iole brendirana AS guma je ima. Tako da oko toga ne treba dizati veliku prasinu.
I kod nas se to pominjalo, mozda i uvelo pre koju god, da nije dovoljno da guma ima oznaku M+S.

I ne bih rekao da je istina da je najbolja AS guma u rangu sa srednjom i nizom zimskom, isto tako i sa letnjom.

Ako me secanje sluzi, najbolja AS guma se apsolutno dobro nosi sa premium zimskim, a i letnjim gumama.

Ponasanje na snegu, najbolja AS guma je u rangu ili bolja od GY, Conti i Michelin gume.
Ovde je cak i receno da je to Michekin CC.

Trakcija na snegu u rangu ili bolja od Conti, Hankook i GY gume.
Ovo se odnosi i na kocenje na snegu gde je bolja od navedene 3.

Trakciju na ledu ima najbolju AS guma, tj najbolji rezultat neke gume sa AS testa.
Kocenje na ledu takodje.

Akvaplaning, ponasanje na mokrom i suvom, tu svuda AS guma dominira nad zimskom.

A na snegu je u rangu sa najboljim.

Samo je vazno napomenuti da je u prikazu rezultata koriscen najbolji rezultat AS gume, tj nije to uvek jedna te ista guma.
Istina, relevantnije bi bilo odabrati bar 1 ili uzeti prosek najbolje 3 AS gume.
Nazalost, prosek AS rezultata su cinile i druge, dosta losije gume.

Cini mi se da ljudi zimsku gumu zamisljaju kao neku traktorsku koja treba da cupa i navodno te izvlaci iz snega na nekoj offroad turi.
Zimska guma nije samo za sneg, jer cinjenica je da vecinu vremena provede na mokrom ili suvom asfaltu. Ponasanje na snegu je samo jedna od karakteristika koja se kod nas svela na ulazak na neocisceno parking mesto.

Prethodne 2g zimujem na Alpima i realno bih mogao sa letnjom gumom voziti do tamo. Prve god su zaustavljali ljude (policija) i ukoliko nemaju zimske gume bili su obavezni lanci/carape (vejalo pred vrh), druge god sve mokar/suv asfalt do garaze.

Pre X godina kad su se pojavile AS gume bio sam skeptik i istog razmisljanja kao neki, da je zimska zimska, ali sad mislim da je AS guma najbolji izbor. Jos se pokazalo da je premium AS jeftinija od premijum zimske.
  • Vozi: Skoda Superb 2.0 TSI 280 4x4

Na mreži wkobre

« Odgovor #55 poslato: 04. Nov, 2024. 09:54 »
@Fbia Hvala za info! Kada mi se potroše zimske gume, sigurno pravim kombinaciju kao ti, a mislim da će izbor pasti na Michelin CC2.
@Bingodalton Apsolutno se slažem sa svim što si napisao  beer1
  • Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K

« Odgovor #56 poslato: 04. Nov, 2024. 10:09 »
Ako me secanje sluzi, najbolja AS guma se apsolutno dobro nosi sa premium zimskim, a i letnjim gumama.

Ponasanje na snegu, najbolja AS guma je u rangu ili bolja od GY, Conti i Michelin gume.
Ovde je cak i receno da je to Michekin CC.

Trakcija na snegu u rangu ili bolja od Conti, Hankook i GY gume.
Ovo se odnosi i na kocenje na snegu gde je bolja od navedene 3.

Trakciju na ledu ima najbolju AS guma, tj najbolji rezultat neke gume sa AS testa.
Kocenje na ledu takodje.

Akvaplaning, ponasanje na mokrom i suvom, tu svuda AS guma dominira nad zimskom.

A na snegu je u rangu sa najboljim.

Polako Bingodalton, cenim sve to sto pises, ali ajde da ne preterujemo i izazivamo bespotrebno nadmetanje oko ove prilicno vazne teme.
POENTA je da ohrabrimo ljude da kupuju AS gume i tako ustede novac, vreme i zivce.
Nema vulkanizera, servisera i trgovaca gumama koji ce uputiti ljude na AS gume. Prosto to nije njihov finansijski interes.
Moja je zelja da informisem ljude sto objektivnije i tako sam naprimer pisao i o svom automobilu. Dakle, za nase uslove voznje, svi ljudi koji zive u gradu i voze po ravnici i brezuljcima mogu slobodno da koriste jedan set AS guma, to je CINJENICA. Ne bih spekulisao oko toga da je AS bolja od klasicne premijum zimske gume i slicne stvari mada i o tome dosta znam. Najvaznije je od svega je oprezna voznja i izbegavanje voznje po zaledjenom kolovozu. Licno bih vozio samo AS gume da uz nov auto nisam dobio odlicne letnje gume. Drugo, volim da vozim po krivinama a leti po velikoj vruciji AS gume su losije od letnjih. To im je mozda i jedini minus dok zimi ne zaostaju ni po snegu. Medjutim malo je dana sa snegom i zaledjenim kolovozom pa su AS generalno i najbolja opcija. Naravno neki voze zustro, imaju jaka vozila, ili su prosto fenseri (mozda i pravi zaljubljenici) koji vole da sve imaju najbolje i maksimalno (bilo da su kilovati, razni dodaci, oprema itd.) i ovaj tekst nije za njih vec za onih 90% ostalih. Pozdrav!

Na mreži Bingodalton

« Odgovor #57 poslato: 04. Nov, 2024. 11:21 »
Poenta mog pisanja je da to nije moja spekulacija, vec test koji je po mom misljenju merodavan.
Ali svakako vidim da se slazemo oko AS guma @Fbia

https://www.youtube.com/watch?v=buuj99zFXvo&ab_channel=TyreReviews

Najbolji rezultat AS gume se pokazao bolji na ledu od zimskih. Mokro i suvo ponasanje nije ni za porediti sa zimskom gumom.
A samo poneke premium zimske gume su najbolje od AS premium gume i to do 5%, sto je zanemarljivo.

Moje tumacenje tih rezultata je da sam mnogo bezbedniji sa premijum AS gumom uzimajuci u obzir vremenske uslove u Srbiji
Potrosnja goriva je manja, osecaj u voznji bolji u vecini uslova, i pad performansi na snegu je zanemarljiv. Ne vozim auto na granici mogucnosti po sneznoj stazi.

Da bude jasno, poredim premijum sa premijum gumom.

U dimenziji sa moj auto 235/45/18
Continental WinterContact TS 870 P 98V kosta 21.983 RSD
Continental AllSeasonContact 2 98Y kosta 18.928 RSD (Guma koja je pre 7 meseci bila na prvom mestu, a na novom testu na drugom mestu)

Naravno postoji i drugacija verzija testa, tj test All Season guma gde su navedene vrednosti najbolje zimske gume i prosecna vrednost zimskih guma.
Da sada ne bih kacio slicice svih rezultata, test se moze pogledati na sledecem linku.

https://www.youtube.com/watch?v=cTxxiYcDvQU&ab_channel=TyreReviews

Za ocekivati je da zimska guma ima bolje ponasanje i kocenje na snegu, ali kao sto rekoh rezultati nisu drasticni kao da recimo vozis letnju gumu.
Na testu je pomenuto da se Michelin CC nosi sa zimskim gumama i ima takve performanse na snegu, a i da ce napraviti poseban test zimskih guma i Michelin CC gume gde se biti jasno da je Michelin CC bolji i po snegu od dosta zimskih guma.

Kako se se snega prelazi preko leda na mokru, a zatim na suvu podlogu, tu se prednost AS guma pokazuje.
Najveca razlika je u kocenju, kako na mokrom, tako i na suvom kolovozu.
Svako ce tumaciti razlicito vaznost rezultata, ali kocenje je po mom misljenju bitnije od samog ponasanja u krivinama.

Sve je to stvar izbora, ali ovo sto vidim na testovima je za mene ohrabrenje. Sumnjam da bih osetio ikakvu razliku na snegu, a nikako ne bih imao problem na istom.
Dok bih bio rasterecen da u januaru vozim visokim brzinama na 25C. Bez brige za bezbednost, a potrosnju guma.

Zrtva od par % performansi na snegu da bi dobio univerzalnu gumu koja se nece topiti i koja ce mnogo bolje kociti je za mene nesto neuporedivo.
I to kazem kao prethodni zagovornik jasne razlike izmedju letnjih i zimskih guma.

Svoj zimski set cu zameniti AS setom kad se potrosi i koristicu ga kao zimski, dok ce letnji i dalje ostati letnji na drugom setu felni.

• Vozi: Skoda Superb 2.0 TSI 280 4x4

Na mreži Betmar Marinely

« Odgovor #58 poslato: 04. Nov, 2024. 13:57 »
Kupio sam Michelin CC2 pre par nedelja iz ekonomskih razloga.
Letnje gume su se istrošile kod mene, izdržale su do kraja ove sezone i došao je red na set zimskih.
Kada sam pogledao cene iole normalnih zimskih guma i cene letnjih koje me čekaju za sledeću sezonu samo da se čovek uhvati za glavu.
Onda naravno youtube i tyre rewievs i odlučim se za jedan set AllSeason guma.
Kod nas nažalost neki najnoviji modeli se nisu pojavili pa sam se zato odlučio za CC2.
Za sada zadovoljan, prvu stvar koju sam primetio da su dosta tihe i auto se sasvim odlično ponaša u normalnoj vožnji bez previše sportskih ambicija.
Najčešće vozim po magistrali i autoputu i relativno često idem na Žabljak, tako da kad odradim i adekvatan zimski test ostaviću svoje utiske ovde.
  • Vozi: Skoda Kodiaq

Van mreže ivanovitzz

« Odgovor #59 poslato: 04. Nov, 2024. 15:34 »
Zanimljiva tema, pogotovo sad uzimajući u obzir cene guma, vulkanizera, i klime kod nas koja se očigledno primenila, i menja se i dalje.
Nema lakog izbora i odluke između dva seta guma i All Season guma, prosto jer je mnogo faktora u igri, i dosta toga je individualno do vozača.
Onako ugrubo računajući za sebe, u dimenziji 225-45-17, dva seta guma u "četvorouglu" proizvođača Vredestein, Kleber, Sava, Fulda, izađe između 70 i 80k dinara. Set premijum AS, Michelin ili Conti je između 50 i 54k dinara. Na prvi pogled velika ušteda. Ali na drugi pogled znamo da dva seta izguraju obično 4 godine, ako ne i 5. Sa jednim setom AS mislim da je maksimum 3 godine.Možda i grešim. Samo treba uzeti u obzir i da su Tigar gume kod nas najprodavanije, i da to dodatno smanjuje cenu dva seta. Naravno da treba uzeti u obzir troškove vulkanizera dva puta godišnje, i hotel guma, ali u mom slučaju toga nema. Bezbednost u ovoj priči je nešto sasvim treće i manje bitno, jer da je bitno ne bi Tigar bio najprodavaniji.
Zaključak je da svako za sebe mora napraviti računicu, univerzalnog odgovora nema.
  • Vozi: 1.8T 4x4