Autor Tema: Zeder, Igla, Alarm, Kasko... ili šta? Diskusija  (Pročitano 74193 puta)

0 članova i 8 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže hirurg

Odg: Zeder, Igla, Alarm, Kasko... ili šta? Diskusija
« Odgovor #210 poslato: 15. Sep, 2023. 10:44 »
Kako si siguran da je orginalna boja? Kod nas za ovlasceni imaju nekog farbara sa strane... Nista posebno sro se tice farbanja, samo dobro naplati. Takodje se desavalo da ulje kad se izvlaci ne izvuku sve do kraja vec ostave koji litar pa kasnije uzmu sebi. Ista stvar sa filterima itd. Ne vjerujem da si imad otvorio pa pogledao da li su isti i zamenjeni kao ni mnogo drugih ljudi. A to se sve radi zato sto je plata majstora mala. Pa on mora da namakne neki evro sa strane.

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #211 poslato: 15. Sep, 2023. 10:52 »
Опеле сам увек решавао у овлашћеном сервису и видим после радова да је ауто исти као када је купљен.
Са Шкодом сам имао један случај и решавао га у Буги сервису, у оквиру Ауто Чачка, у Крњачи-Борчи, и после радова ауто враћен у фабричко стање.
Писао сам негде раније, мислим да ови сервиси не "миксају" боју него је узимају по каталошком броју, односно користе ону која је на колима.
Ја бар никада нисам приметио разлику након фарбања и лакирања, нити ми је ико икада рекао да нешто не изгледа добро.
  • Vozi: Fabia IV 1.0 MPI 80ks Ambition 2023

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #212 poslato: 15. Sep, 2023. 11:04 »
А по питању сервиса, заиста никада нисам детаљно проверавао да ли је сво уље замењено или сви филтери, међутим, с обзиром да имам обичај често проверавати уље, после замене уље увек буде оне провидне жућкасте боје, што вероватно не би било тако да је остало макар мало старог уља које је прешло 15к км.

Van mreže Filip BG

« Odgovor #213 poslato: 15. Sep, 2023. 11:07 »
Ја бар никада нисам приметио разлику након фарбања и лакирања, нити ми је ико икада рекао да нешто не изгледа добро.

To je samo zbog toga što kolega petar031 nije pogledao Vaš auto nakon farbanja.
  • Vozi: Superb mk3 1.5 TSI

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #214 poslato: 15. Sep, 2023. 11:13 »
Колико се сећам колега @petar031 је из Ужица, па ми скупо да га ангажујем као надзорни орган у Бгд.  :)

Na mreži observer

« Odgovor #215 poslato: 15. Sep, 2023. 11:30 »
Šta znam, moj primer je prilično drukčiji. Vozim od 1991 a od 2000 prelazim oko 10-15.000 godišnje (do tada zbog bede i sankcija minimalno se vozilo). Auto se koristi svaki dan. Do danas sva šteta na kolima mi je ispod 500 eur (dva farbanja vrata i "jedno masiranje" lima na vratima, sve oštećenja na parkingu). Mogu da garantujem za sebe da neću nikad izazvati nezgodu (šta više, vrlo često sam uspešno izbegavao i nezgode koje bi izazvala tuđa krivica).
Da plaćam cca 300-500-800 eur godišnje za uslugu kojom ću kasnije biti nezadovoljan - meni prosto ne ide.
Dakle neka proceni svako za sebe, ali kao što vidimo, primera ima raznih.

I sve to ne menja činjenicu da kasko nije zaštita. Ponegde čak biva i obrnuto, u godinama iza nas, mogli su se pročititati i izveštaji da su baš kasko osigurana vozila bila "tipovana" za krađu (valjda im je tako bilo lakše, imaju pregled šta i gde može da se ukrade).
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #216 poslato: 15. Sep, 2023. 11:42 »
Управо тако, нека се свако прерачуна.
Ја сам први нови ауто узео на лизинг и каско је био обавезан. Активирао сам га у првој години због штете која је нанешена на паркингу од стране непознатог "аутора" (поцепан браник и оштећена хауба). Штета била мислим 700-800 евра. Од тада не размишљам да ли каско или не.
Ја купујем нове аутомобиле који су скоро па доњи ценовни ранг, а претпостављам да онај ко искешира за кола, ако кешира, 30-40-50 и више хиљада евра, сигурно каском штити улагање. А ако га узима на лизинг онда је у обавези да плаћа каско.
И потпуно ми је познато да је ретко ко успео да "оштети" банку или осигурање, али таква су правила - узми или остави.

Van mreže hirurg

« Odgovor #217 poslato: 15. Sep, 2023. 11:53 »
Grijesis
Ja sam iskesirao a nisam kasko uzeo i necu. Ustedjevine imam uvjek 4000 5000 e da bi mogao da sredim sta treba. A ne da se natezem i parnicim s lopovima kojima je svrha leba bez motike

Van mreže che_guevara

« Odgovor #218 poslato: 15. Sep, 2023. 12:08 »
Управо тако, нека се свако прерачуна.
Ја сам први нови ауто узео на лизинг и каско је био обавезан. Активирао сам га у првој години због штете која је нанешена на паркингу од стране непознатог "аутора" (поцепан браник и оштећена хауба). Штета била мислим 700-800 евра. Од тада не размишљам да ли каско или не.
Ја купујем нове аутомобиле који су скоро па доњи ценовни ранг, а претпостављам да онај ко искешира за кола, ако кешира, 30-40-50 и више хиљада евра, сигурно каском штити улагање. А ако га узима на лизинг онда је у обавези да плаћа каско.
И потпуно ми је познато да је ретко ко успео да "оштети" банку или осигурање, али таква су правила - узми или остави.
Meni je ovo treći nov auto i treći kasko...za 4000 din mesečno hoću mirno da spavam a ne da dežuram sa ćebetom kad zagrmi...i ta cena je prve godine, a sledećih je sve manja ako ne aktiviram kasko....sa suzukijem sam došao do 1000 din mesečno...deset ćevapa...sa lukom
  • Vozi: Škoda Kamiq 1.0 81/110 i Hyundai i20 1.25

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #219 poslato: 15. Sep, 2023. 12:18 »
Одрасли смо, нека свако има своју математику, и ја нам желим да нас наша математика не "изда", каква год била.  bravo2

Na mreži observer

« Odgovor #220 poslato: 15. Sep, 2023. 12:19 »
Pričamo o krađi. Koliku vrednost isplaćuje osiguranje u slučaju nestanka vozila? Može na primeru, ko ima.
Ovo me baš najiskrenije zanima jer nemam ličnog iskustva sa kaskom (niti ću :) )
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #221 poslato: 15. Sep, 2023. 12:25 »
Немам ни ја лично искуство, сва срећа, али када осигурање примени своју "математику" мислим да је то негде око 2/3 тржишне вредности аута.
Колико се сећам, пре једно 7-8 година колега је купио баш нову Октавиу, платио је 14к еврића, украдена у првој години, каже да је вредела по огласима 12к, он добио негде око 8к еврића. С обзиром да је била прва година он је можда за ту годину дао 350-400 евра за каско.

Не знам, можда има и полиса где је та математика поштенија, што значи да се и више плаћа.

Na mreži maradona

« Odgovor #222 poslato: 15. Sep, 2023. 23:21 »
Немам ни ја лично искуство, сва срећа, али када осигурање примени своју "математику" мислим да је то негде око 2/3 тржишне вредности аута.
Колико се сећам, пре једно 7-8 година колега је купио баш нову Октавиу, платио је 14к еврића, украдена у првој години, каже да је вредела по огласима 12к, он добио негде око 8к еврића. С обзиром да је била прва година он је можда за ту годину дао 350-400 евра за каско.

Не знам, можда има и полиса где је та математика поштенија, што значи да се и више плаћа.
U pravu si Željko.
Danas uplatio avans za Superb 190DSG. I par ponuda sam dobio za kasko, većinski ga procene na 8200-9000e.
  • Vozi: Škoda Superb 3 140KW TDI DSG

Van mreže petarp031

« Odgovor #223 poslato: 16. Sep, 2023. 08:04 »
To je samo zbog toga što kolega petar031 nije pogledao Vaš auto nakon farbanja.
Ahahaha,
Sad ces mi nabijes posao da idem kao strucni organ za procene. Oslep'o sam u medjuvremenu

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #224 poslato: 16. Sep, 2023. 12:58 »
U pravu si Željko.
Danas uplatio avans za Superb 190DSG. I par ponuda sam dobio za kasko, većinski ga procene na 8200-9000e.
А колико је ти плаћаш, ако није тајна?

И још једна ствар, осигурање у тренутку закључивања полисе наведе једну вредност, али ако се нешто деси они уредно рачунају амортизацију од тренутка склапања до тренутка догађаја, тако да се и ту смањује вредност. Након годину дана од почетка полисе, по њиховом, мислим да ауто изгуби минимално око 15% уговорене вредности.
Од свих осигурања мислим да Дунав једини тврди да заиста уважава реалну тржишну вредност возила, на срећу нисам пробао па не знам да ли је то истина.