Autor Tema: Iskustva sa Fabiom 1.2htp  (Pročitano 52425 puta)

0 članova i 12 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže nikodimZapočeo temu

Iskustva sa Fabiom 1.2htp
« poslato: 25. Avg, 2014. 13:12 »
Razmisljam o kupovini fabie, u pitanju je benzinac 1.2... Jel moze neko iz licnog iskustva da mi kaze nesto o tome kakav je motor, odrzavanje, prednosti i eventualno mane ovog modela... Ovo je prvi auto koji kupujem,  ???  pa mi svaka pomoc znaci!Hvala na pomoci! :)

Van mreže nebojsar

Odg: Iskustva sa Fabiom 1.2htp
« Odgovor #1 poslato: 25. Avg, 2014. 15:46 »
Razmisljam o kupovini fabie, u pitanju je benzinac 1.2... Jel moze neko iz licnog iskustva da mi kaze nesto o tome kakav je motor, odrzavanje, prednosti i eventualno mane ovog modela... Ovo je prvi auto koji kupujem,  ???  pa mi svaka pomoc znaci!Hvala na pomoci! :)

Ako baš moraš ;) Šalim se. Ja ih imam u porodici od 2004 na ovamo, sve su kupljene nove, još dve ih još uvek vozimo.

Ukratko:

Potrošnja po gradu oko 7.5l bez klime, može i niže pod uslovom da nije veća gužva. Sa klimom se penje i do 9. Na plin (ako ga imaš ide od 8-11l plina). Van grada može da se spusti i do ispod 6.

Jako lenj auto kad se upali klima, do granice bezbednosti ponekad. Ako ga još i opteretiš (četvoro u kolima) moraćeš da gasiš klimu na uzbrdicama.

Registracija po novom cca 17.000 din, redovni servisi u sopstvenoj režiji do 5-5.500 din u ovlascenom servisu par hiljada više.

Vozne karakteristike dobre kao i svakom manjem folcvagenu. Jedina mana mu je motor (obe naše su 51Kw-70Ks) koji je po meni manje više promašaj (tek od 3000 obrtaja solidnije povuče, mali obrtni momenat, ima šanse da prezupči ili da imaš problem sa lancem).

Prljažnik neupotrebljiv za varijantu sa detetom jer sem nekih kišobran kolica bilo koja veća ne mogu da stanu :) (ako ti je taj detalj uopšte bitan)

Moj savet, bolje skupi još ješto novca i uzmi 1.4 tdi, čak i benzin 1.4 mi je bolja opcija jer isto troši a ima solidnu rezervu snage.

• Vozi: Skoda Fabia 1.2 HTP, VW pasat B8 2.0TDI

Na mreži zare

« Odgovor #2 poslato: 25. Avg, 2014. 16:22 »
Svaka Fabia ima prilicno neupotrebljiv gepek. I sa decom i bez dece :).

Moj kolega ima Fabiu sa tim motorom i sa plinom i potrosnja je tu negde kao sto je navedeno.

Van mreže Nesas

« Odgovor #3 poslato: 25. Avg, 2014. 23:14 »
Gepek je veci nego u puntu i, kliu, korsi u odnosu na te automobile  je ok. Problem oko samog motora 1.2 je u tome sto je on slab za toliki auto. Ovaj problem sa lancem je u tome sto smo navikli da on traje 200000 km kao na 1.4 mpi motorima. Menjaj lanac na 90000 km ili 6 godina i neces inati problem. Ovaj motor nije bas predvidjen za divlhanje po auto putu, cim ga vozis 140-150 km/cas trosi i gorivo i ulje. Bitno je uvek dobro odrzavati motor i nivo ulja oko 2/3 na meracu. Ja kontrolisem na 1000km i dospem oko 1 decilitar i to posle par hiljada km. Ne dosipam ulje dok ne padne nivo ispod polovine. Ovo je auto za laganu voznju , inace je pouzdan i ekonomican za odrzavanje (200-300 ) e godisnje sa delovima iz orginala. Ja nisam nasao dobrog karavana sa dizel motorom pa sam kupio 1.2 zbog nize cene registracije i cene odrzavanja u odnosu na ostale agregate.

Van mreže Dada

« Odgovor #4 poslato: 26. Avg, 2014. 20:03 »
Vozim karavan sa tim motorom i zadovoljan sam,uzmi i ti karavan i resio si problem sa gepekom.Motor je slabasan ali ako ti je glavni kriterijum jeftina voznja,jeftino odrzavanje i jeftina registracija(kao sto sto je meni bio glavni kriterijum) ne trazi dalje to je ovaj auto,delovi na svakom cosku,trafici,sto original,sto bolje kopije i imas i losije kopije pa biraj.Udoban je ,komforan i vozi se jednim prstom,stvarno sam prezadovoljan.Ako ti treba za zezanje i jurcanje onda ga zaobidji,jer motorcic je bas nejak,a sa klimom ti dodje da ga poguras:-).Dizeli 1.4 su bas retki i skuplji su dosta ako su dobri,moj ti je savet da nadjes dobrog benzinca i ako nema plincugu ugradi ga i ima da se vozis kao car.

Van mreže Jesa

« Odgovor #5 poslato: 29. Avg, 2014. 07:04 »
Moj dobar prijatelj, je 2007.kupio novu 1.2HTP

Na 80000km je prezupcio motor.
Full feneralna je radjena. Šteta po novčanik je bila 800eur.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.4 MPI elegance 2003.

Van mreže ikili

« Odgovor #6 poslato: 26. Sep, 2014. 10:45 »
Pozzz,

Kupljena 2011 1.2 htp 51 kw ugradjen plin Zavoli 30.000 km presla i za ono sto meni i nama treba  idealno.

Ko ne prelazi puno i uglavnom je gradska voznja ovaj gradski zvrk je prvi izbor .

Dizeli se isplate na puno km godisnje .... no to vec i vrabci  znaju....

Sve zavisi kome za sta treba  auto, zato je i toliki izbor  motora, obika  karoserije, stanje auta novo-polovno .....

Sta god  odlucis od marke  Skode neces pogresiti   ;)
  • Vozi: Fabia II FL 2011g 1.2 Htp 51KW Zavoli TNG

Van mreže fobia24

« Odgovor #7 poslato: 26. Sep, 2014. 17:29 »
Imao sam pored trenutne fabije i 1.2htp sa 70KS, 2008 godište. Vozio sam je oko pola godine, prešao 22.000 km i bio prezadovoljan njom. Trošila mi je 6.8 u gradu plina, ali ne uski centar. Kilometar vožnje mi je bio jeftiniji nego dok sam imao skuter. :) Kvarova nije bilo, samo 3 redovna servisa. Vozio sam je na felnama 16 inča, a kupio je sa 14-icama. Iznenadila me je živahnost motora na malim obrtajima, isto je potezao kao moja 1.4, jedino se razlika osećala na većem gasu. Da je troma sa klimom uzbrdo, jeste, ali ne toliko da sam morao da je gasim. To je odlika svih benzinaca, pa je isto i sa 1.4 motorom. Jedino dizelaši ne osećaju klimu.

Van mreže nebojsar

« Odgovor #8 poslato: 26. Sep, 2014. 19:09 »
To je odlika svih benzinaca, pa je isto i sa 1.4 motorom. Jedino dizelaši ne osećaju klimu.

Ovaj, nemoj se vredjamo :). Mislim da cak vise I 1.2 tsi nema tih muka. Da ne pominjemo 1.4tsi, 1.8tsi itd...
  • Vozi: Skoda Fabia 1.2 HTP, VW pasat B8 2.0TDI

Van mreže fobia24

« Odgovor #9 poslato: 26. Sep, 2014. 19:37 »
A, pa nisam ni mislio na turbo benzince, već ovaj moj 1.4. Mada, kada sam vozio golfa 1.8T isto je osećao klimu i sa 150KS, dok dizelaši gotovo ne osete.

Van mreže momcilo82

« Odgovor #10 poslato: 26. Sep, 2014. 20:22 »
Kao i Dada koji se javio par postova iznad, i ja imam karavan Mk1 sa HTP motorom, 64 konja.

Plus: jeftino održavanje, mala potrošnja s obzirom da je benzinac i da nije lagan (oko 1100kg), startan, najveći gepek u klasi (veći i od nekih modela u klasi iznad), solidan prostor za putnike pozadi (među većima u klasi), kvalitet izrade (skoro kao VW a dosta bolje nego npr. francuzi ili italijani u toj klasi i tog godišta), dobra izolacija, dobro ozvučenje (ako je Elegance paket), dobro ležanje na putu i precizan volan, precizan i lagan menjač.

Minus: opterećen (3 ili više osoba) dosta oseti nedostatak snage, sa klimom takođe čak i kada je samo vozač u autu. Preko 105-110kmh dosta bučan jer je to 3500+ obrtaja, a za mali motor ta turaža nije dobra. Ja ga na autoputu vozim 105 kmh i to je na 3300 rpm uz potrošnju od 5l/100km. Meni je to ok, ali ti najbolje znaš svoje vozačke potrebe. Takođe, malo je tvrđi preko rupa, naročito ako su malo niže gume.

Suma sumarum, ako si strpljiv kad kreneš na put i ne smeta ti što na autoputu pretičeš jedino kamione i autobuse, a pritom želiš da voziš ekonomičan i kvalitetan auto - mislim da ćeš napraviti dobar izbor.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.2 HTP Kombi

Van mreže ikili

« Odgovor #11 poslato: 26. Sep, 2014. 20:41 »
Imao sam pored trenutne fabije i 1.2htp sa 70KS, 2008 godište. Vozio sam je oko pola godine, prešao 22.000 km i bio prezadovoljan njom. Trošila mi je 6.8 u gradu plina, ali ne uski centar. Kilometar vožnje mi je bio jeftiniji nego dok sam imao skuter. :) Kvarova nije bilo, samo 3 redovna servisa. Vozio sam je na felnama 16 inča, a kupio je sa 14-icama. Iznenadila me je živahnost motora na malim obrtajima, isto je potezao kao moja 1.4, jedino se razlika osećala na većem gasu. Da je troma sa klimom uzbrdo, jeste, ali ne toliko da sam morao da je gasim. To je odlika svih benzinaca, pa je isto i sa 1.4 motorom. Jedino dizelaši ne osećaju klimu.

Fobia 24

Da li si ugusio auto prelaskom na R16 Felne to je za 2 broja vece od  orig. dimenzije, no verujem da gust nema cenu ..
Nisi  se  nikad pokajao prelaskom  na vece felne gume vise si dobio nego sto si izgubio....?

Hvala
  • Vozi: Fabia II FL 2011g 1.2 Htp 51KW Zavoli TNG

Van mreže Turbo

« Odgovor #12 poslato: 26. Sep, 2014. 20:53 »
To je fabrička dimenzija, nema šta da se uguši.

Van mreže fobia24

« Odgovor #13 poslato: 26. Sep, 2014. 22:14 »
Ni najmanje. U voznim karakteristikama nije osetio, stabilnost bolja, malo neudobniji. Kada kažem malo, prijatno sam se iznenadio udobnošću posle prelaska na 16 jer sam očekivao da bude ko kočija. Na većim rupama nije ni bilo razlike, a na sitnim neravninama je bio nešto tvrđi. Jel planiraš kupovinu fabije prve ili druge generacije?

Van mreže shuxx

« Odgovor #14 poslato: 02. Mar, 2018. 09:16 »
Moje iskustvo sa 1.2HTP 64 ks, je odlično, kupio sa 83000km, 2004godište, kupljena 2010godine, instaliran TNG i vožena 20000k godišnje, mala registracija, mala potrošnja, servis samo ulje i filteri, lanac promenio na 215000km,  bila kod mene 7 god i do 230000km, kada je počela da troši ulje, sam sam čistio PCV, ali nije pomoglo, i prodao je.....

generalno zadovoljan,
  • Vozi: Škoda Fabia MK II 1.4 TDI