0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Vozim uglavnom po prometnim špicama u Sarajevu, to je preko 90% moje godisnje kilometraze, potrosnja se krece nikada preko 9 l na 100 km!Jedan duzi period sam testirao preciznost BC-a sa mjerenjem od čepa do čepa, kod mene je greska iznosila maximalno 5%, tako da od tada komotno mogu uzeti pokazivanje BC-a kao mjerodavnoOva slika je od skoro, na zimskim gumama 205/55/16, tako da ima greska od oko 5% na racun te dimenzije (standardno je 215/60/16), tako da bi trebalo nadodati jos 0,5 l
Poslednje merenje potrosnje od cepa do cepa:na 484 predjena kilometra mesovite voznje, od cega je 180km van grada na magistralnom putu, a 300km u gradu, potrosnja je ispala 8.8l/100km. U autu uvek samo jedna osoba. Za nedelju dana idem Yetijem u Luksemburg. Pre toga, imam zakazan servis da mi zamene lanac. Bice to test potrosnje na 3.200km cistog auto puta, odmah nakon sto auto izadje iz servisa. Mislim da ce taj test biti relevantan i za Autobild, SAT reviju, pa i za ovaj forum
e to sto se tice guma i potrosnje - nasao sam jedno istrazivanje gde se uporedjuju razliciti parametri u zavisnosti od dimenzija tockova/guma. prema toj tabeli radi se o minimalnoj razlici sto se potrosnje tice, recimo od 0.1 do 0.2l od jedne do druge velicine tocka, a uporedjivalo se izmedju tri velicine cini mi se, tipa R16, R17, R18. joca 58, ovaj yeti je pri tom i automatik? ne verujem ja nista tom BC-iju. tocite od vrha do vrha, na istoj pumpi, istom aparatu, pa broj sipanih litara pomnozite sa 100, pa podelite sa brojem predjenih kilometara na cajgeru - i onda dajte potrosnju na uvid. pri tom ne dajte pumpadziji da sipa, oni kad aparat iskljuci uvek jos malo dodaju. treba sipati sam, i ne dosipati kad automat iskljuci. to je jedini pouzdan nacin utvrdjivanja stvarne potrosnje.
Drugi je o letnjim gumama, gde izmedju ostalog piše koliko kvalitet i proizvođač utiče na potrošnju goriva. Npr. ako sa Pirellijem imate potrošnju od 6.4 l, sa Goodyearom ćete imati 6.0 l. Što je oko 6% manje.