Autor Tema: Yeti 1.2tsi potrosnja goriva +(2xTEST ~6000km by hocukupimyetija)  (Pročitano 27187 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže bistrozo

Odg: Yeti 1.2tsi potrosnja goriva +(2xTEST ~6000km by hocukupimyetija)
« Odgovor #30 poslato: 22. Mar, 2015. 18:24 »
Vozim uglavnom po prometnim špicama u Sarajevu, to je preko 90% moje godisnje kilometraze, potrosnja se krece  nikada preko 9 l na 100 km!Jedan duzi period sam testirao preciznost BC-a  sa mjerenjem od čepa do čepa, kod mene je greska iznosila maximalno 5%, tako da od tada  komotno mogu uzeti pokazivanje BC-a kao mjerodavno

Ova slika je od skoro, na zimskim gumama 205/55/16, tako da ima greska od oko 5% na racun te dimenzije (standardno je 215/60/16), tako da bi trebalo nadodati jos 0,5 l

Van mreže nikolaj

Evo i kod mene ~200km Ibarskom magistralom, prosečna brzina 59km/h, na zimskim 205/60 R16, tri osobe u kabini, :

Mislim da je prosečna brzina bila veća, jer sam pre polaska resetovao samo kilometražu i potrošnju "1", a ne i prosečnu brzinu nakon vožnje po gradu.

A evo i prosečne potrošnje "2" :

« Poslednja izmena: 22. Mar, 2015. 21:42 nikolaj »
  • Vozi: Škoda Yeti 1.2 TSI Active, 2011.

Van mreže joca 58

ODLICNO,U ZDAVLJU DA TE SLUZI JOS DUGO,DUGO
  • Vozi: yeti 2011 1,2 DSG expiriens

Van mreže Damir

« Odgovor #33 poslato: 30. Mar, 2015. 14:10 »
Pozdrav,

Ja vozim 1.2 TSI, u zadnje vreme putujem svaki dan iz NS-a za Sremsku Mitrovicu preko Fruške Gore, prosečna potrošnja mu je 7,5l u ovom periodu. Treba tu uzeti u obzir da su mi gume 225 i da idem slabo prometnim putevima da bi mogao da uživam u nešto dinamičnijoj vožnji kroz šumu. Po meni, to je super potrošnja.
Uzeo sam sada nove letnje gume (stare su bile Barum Bravurius 2) Dunlop Sport Maxx RT, pa možda skinem malo potrošnje sa njima, mada lično ne očekujem ništa osetno.
  • Vozi: Skoda Yeti 1.2 TSI, 2010

Van mreže joca 58

Znam taj put,dosta uspona i krivina pa mislim da je to to.Sa Yetijem nisam jos bio na toj strani ali sa fabijom sam isao cesto.Ja cu biti zadovoljan sa prosekom od 7,5.Do sada sam presao oko 9000km i prosek je 6,7.Prezadovoljan sam.U zdravlje da se vozimo
  • Vozi: yeti 2011 1,2 DSG expiriens

Van mreže Damir

« Odgovor #35 poslato: 31. Mar, 2015. 08:54 »
Pozdrav,

Put na koji sam mislio je kad se obiđe Beočin i treba skrenuti desno prema Čereviću, produži se sam malo nared, i tu ima tehnički put koji ide dalje do starog površinskog kopa Beli kamen kod Bešenova. Meni je taj put prelep, priroda je prelepa, sam put je odličan ali prepun uspona i krivina. Supruga i ja baš zbog toga, kad kod možemo idemo tuda :) prosto za uživanje. I još Yeti sam po sebi mnogo dodaje utisku vožnje :).
  • Vozi: Skoda Yeti 1.2 TSI, 2010

Van mreže hocukupimyetijaZapočeo temu

« Odgovor #36 poslato: 07. Apr, 2015. 09:59 »
Vozim uglavnom po prometnim špicama u Sarajevu, to je preko 90% moje godisnje kilometraze, potrosnja se krece  nikada preko 9 l na 100 km!Jedan duzi period sam testirao preciznost BC-a  sa mjerenjem od čepa do čepa, kod mene je greska iznosila maximalno 5%, tako da od tada  komotno mogu uzeti pokazivanje BC-a kao mjerodavno
Ova slika je od skoro, na zimskim gumama 205/55/16, tako da ima greska od oko 5% na racun te dimenzije (standardno je 215/60/16), tako da bi trebalo nadodati jos 0,5 l

5% na 9l mu dodje 9.45l, i ako dodas jos 0.5l na pogresno obracunavanje BC zbog velicine guma - to mu dodje 10l gradske potrosnje. to se potpuno poklapa sa mojom potrosnjom po gradu u Beogradu.

Damir preko Fruske gore trosi 7.5l, ako je po BC onda se i na to dodaje neki procenat, i to se onda potpuno poklapa sa mojom potrosnjom van grada koju sam od cepa do cepa izmerio na 7.9l.

Dakle, nije moja potrosnja jedina koja se ne slaze sa ovim primerima koji pokazuju potrosnju od 5,x litara....

• Vozi: Skoda Yeti 1.2tsi Experience

« Odgovor #37 poslato: 10. Apr, 2015. 01:30 »
Poslednje merenje potrosnje od cepa do cepa:

na 484 predjena kilometra mesovite voznje, od cega je 180km van grada na magistralnom putu, a 300km u gradu, potrosnja je ispala 8.8l/100km. U autu uvek samo jedna osoba.

Za nedelju dana idem Yetijem u Luksemburg. Pre toga, imam zakazan servis da mi zamene lanac. Bice to test potrosnje na 3.200km cistog auto puta, odmah nakon sto auto izadje iz servisa. Mislim da ce taj test biti relevantan i za Autobild, SAT reviju, pa i za ovaj forum  ^-^

Van mreže zix

na 484 predjena kilometra mesovite voznje, od cega je 180km van grada na magistralnom putu, a 300km u gradu, potrosnja je ispala 8.8l/100km. U autu uvek samo jedna osoba.

Za nedelju dana idem Yetijem u Luksemburg. Pre toga, imam zakazan servis da mi zamene lanac. Bice to test potrosnje na 3.200km cistog auto puta, odmah nakon sto auto izadje iz servisa. Mislim da ce taj test biti relevantan i za Autobild, SAT reviju, pa i za ovaj forum  ^-^
Nije naodmet proveriti svećice, kablove, bobine i filtere i zameniti po potrebi.
  • Vozi: Škoda Yeti 1.2 TSI 2012.

Van mreže ZakZak

« Odgovor #39 poslato: 10. Apr, 2015. 14:53 »

Obrati paznju na semering koji se menja prilikom zamene lanca.Meni su posle zamene lanca 2X ugradjivali pogresan semering.Sreca u nesreci je sto nisam isao na put neposredno posle zamene lanca  tj. ugradnje pogresnih semeringa pa sam vec do kuce primetio da ulje curi.Oni ga testiraju u servisu dok je auto na dizalici,treba da se provoza auto bar 15-ak KM-a sa vecom turazom da vidis da li ce da izbije semering tj. da li je ugradjen adekvatan semering.U principu serviser dobije nalog sta treba da radi tako da se ne udubljuje van onog sto je napisano u nalogu za rad.Pozdrav i srecno.
  • Vozi: Škoda YETI 1.2 TSI

« Odgovor #40 poslato: 10. Apr, 2015. 20:28 »
hvala na savetu, obraticu paznju ljudima u servisu na semering.

sto se tice ostalog, kupio sam auto koji je 4 godine star, usao u petu sa 65 hiljada predjenih km. filteri i ulja su menjani redovno, svecice nisu nijednom, ali kablovi, bobina (ima li uopste bobinu?) i sl. ne bi smeli da su propali na autu ovog godista i kilometraze. sta vise, mislim da sam negde u servisnoj knjizici video da su menjani kablovi, ali nisam siguran.

Van mreže Karlheinz

• Administrator
  • L&K ugled: 104
« Odgovor #41 poslato: 11. Apr, 2015. 00:56 »
 backtotopic1
  • Vozi: Yeti

« Odgovor #42 poslato: 11. Apr, 2015. 12:06 »
ne razumem, pa mi i pricamo o potrosnji goriva, to je topic. nije prica o potrosnji goriva samo napisati koliko ti trosi auto, nego sta bi mogli biti uzroci vece ili manje potrosnje, zar ne?

Van mreže zix

e to sto se tice guma i potrosnje - nasao sam jedno istrazivanje gde se uporedjuju razliciti parametri u zavisnosti od dimenzija tockova/guma. prema toj tabeli radi se o minimalnoj razlici sto se potrosnje tice, recimo od 0.1 do 0.2l od jedne do druge velicine tocka, a uporedjivalo se izmedju tri velicine cini mi se, tipa R16, R17, R18.

joca 58, ovaj yeti je pri tom i automatik? ne verujem ja nista tom BC-iju. tocite od vrha do vrha, na istoj pumpi, istom aparatu, pa broj sipanih litara pomnozite sa 100, pa podelite sa brojem predjenih kilometara na cajgeru - i onda dajte potrosnju na uvid. pri tom ne dajte pumpadziji da sipa, oni kad aparat iskljuci uvek jos malo dodaju. treba sipati sam, i ne dosipati kad automat iskljuci. to je jedini pouzdan nacin utvrdjivanja stvarne potrosnje.
U najnovijem broju Auto-bilda, od 17. aprila, ima dva interesantna članka.

Jedan je za Yetijevce, posebno 1.2 TSI i to prilično pohvalno napisan.

Drugi je o letnjim gumama, gde izmedju ostalog piše koliko kvalitet i proizvođač utiče na potrošnju goriva. Npr. ako sa Pirellijem imate potrošnju od 6.4 l, sa Goodyearom ćete imati 6.0 l. Što je oko 6% manje.
  • Vozi: Škoda Yeti 1.2 TSI 2012.

Van mreže Neba

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 30
« Odgovor #44 poslato: 18. Apr, 2015. 22:06 »
Drugi je o letnjim gumama, gde izmedju ostalog piše koliko kvalitet i proizvođač utiče na potrošnju goriva. Npr. ako sa Pirellijem imate potrošnju od 6.4 l, sa Goodyearom ćete imati 6.0 l. Što je oko 6% manje.
Mozda je malo u off al samo da podsetim da svaki pneumatik (ili bar oni za trziste EU) moraju da imaju nalepnicu sa klasom u kojoj je pneumatik u 3 kateforije,
Fuel efficient : A - G
Wet grip       : A - G
Noise            : u dB

Sto se potrosnje tice (Fuel Efficient) razlika izmedju A i G kategorije pneumatika je oko 7,5% sto mu na prosek od oko 6,5-7l/100km iznosi 0,5l na 100km...

Tako da bih ja rekao da ima veze s tim u kojoj je kategoriji pneumatik A - G (za Fuel Efficient) u datoj dimenziji nego ko ga proizvodi. Isto tako ako je Michelin Alpin A4 ima jako dobre karakteristike u dimenziji 165/70 R14 ne znaci da je medj najboljima i u vecim dimenzijama....

• Vozi: Fabia 1.9 SDI