Autor Tema: Plinski sistem na karburatoru mog auta (Odgovara: Dobrivoje)  (Pročitano 60531 puta)

0 članova i 29 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 15
Odg: Plinski sistem na karburatoru mog auta (Odgovara: Dobrivoje)
« Odgovor #375 poslato: 28. Dec, 2019. 20:26 »
Prvo pregledaj filter tecne faze..mozda je zaprljan i slabo prohodan...Drugo, standardni Brisk za tvoj auto je DR17YC, ali posto koristis plin onda ti treba DR17YS (plinske svecice, zazor fabricki podesen 0,7). Stelovanje lera (broj obrtaja), se i na benzinu i na gasu uvek vrsi sa upaljenim svetlima i taj broj sa upaljenim svetlima je relevantan. Sto se tice napona punjenja, tj. stanja alternatora, to ti je sigurno ti je dobro. Samo treba eventualno da uradis servis isparivaca ako ti je filter gasa prohodan.
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #376 poslato: 29. Dec, 2019. 01:15 »
Na isaprivac su zamjenene membrane prije oko 10 000 kilometra ili 2 godine.
Filter tecna faza isto je bio tada zamjenen i nakon prelaska 5 000 kilometra opet sam zamenio cisto da vidim dali je bio zaprljan i nije bio zaprljan.
Tako da sadasni filter za tecnoj fazi ima 5 000 km.

Evo sada interesantan del.
Nakon taj test danas kada sam probao i na benzin, evo sada vracam se doma i obrtaje na plin su bile ovakve sa upaleni svetla

Evo sa izgaseni svetla

I evo sa upaleni svetla i upalen ventilator na hladnjak

Veceras kada sam napravio ove slike, e sada motor radio bas onako kako sto treba.
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #377 poslato: 29. Dec, 2019. 09:01 »
Ovo je sad normalno...Tako je i kod mene. Ko zna sta se to desi u nekom momentu...Zapadne neka trun...necistoca, posle se procisti...Mada nije lose, povremeno, prekontrolisati elektricne spojeve na zastitnom osiguracu, na ventilima...Slab kontakt, narocito mase na karoseriji, hoce da pravi privremene prekidu u njihovom radu... dovodi do pada napona pa samim tim i njihova efikasnost se smanjuje i menja...Nedovoljno otvaranje ventila zbog loseg napona i eto problema... bravo2
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #378 poslato: 29. Dec, 2019. 11:06 »
Sada je hladno da radim bilo sta osven ako nije hitno nesto.
Tako je bio prije par dana kada sam morao da premestim komutatora jer kada pada kisa, voda je isla pravo na komutator i tako gubila se masa i u tokom voznje dok pada kisa ugasne mi, pa sam morao da ga premestim, ali premrznuo sam.
Tako da sacekacu da prodje zima pa da prekontrolisem sve spojeve masu.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #379 poslato: 29. Dec, 2019. 14:52 »
Evo svecice u kakvo stanje su, od levo kon desno prv, drugi i treti klip, od cetvrti nisam mogao da je skinem, zapekla

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #380 poslato: 29. Dec, 2019. 15:43 »
Izgled ovih svecica je, cini se u redu, tj. smesa i sagorevanje su u redu...Samo, 4. svecica sto ti je "zapekla", ukazuje na to da si ih ko zna kad skidao i kontrolisao, a pre svega si je pri montazi "pretegao"...Narocito se to desava ako se svecice menjaju (montiraju) na vruc motor...Svecica mora rukom da se navije dok moze a zatim samo malo kljucem dotegne. ako se koristi "kilo-kljuc" navija se silom od 20-30 Nm...Ima sad u specijalizovanim prodavnicama alata da se kupi i kljuc za svecice koji radi na principu kilo-kljuca, koji ne dozvoljava da se svecica pretegne, vec sam prokliza kad otpor postane dovoljan....nije mnogo skup....A vidim koristis BRISK DR17YC. Treba da koristis DR17YS (SILVER) linija koja je predvidjena za gas....Sto se skidanja te zapekle svecice tice...ne znam sta bih ti savetovao. Probaj da je skines na vruc motor...ali ako procenis da ne moze,. nadji majstora koji je spreman da se stim "nosi"....ako se zalomi... eto belaja... hearcut

Na mreži petarp031

« Odgovor #381 poslato: 29. Dec, 2019. 16:22 »
Izvinite sto se mesam, zar ove svecice nisu previse bele, sto ukazuje na siromasnu smesu goriva?

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #382 poslato: 29. Dec, 2019. 17:26 »
Izgled ovih svecica je, cini se u redu, tj. smesa i sagorevanje su u redu...Samo, 4. svecica sto ti je "zapekla", ukazuje na to da si ih ko zna kad skidao i kontrolisao, a pre svega si je pri montazi "pretegao"...Narocito se to desava ako se svecice menjaju (montiraju) na vruc motor...Svecica mora rukom da se navije dok moze a zatim samo malo kljucem dotegne. ako se koristi "kilo-kljuc" navija se silom od 20-30 Nm...Ima sad u specijalizovanim prodavnicama alata da se kupi i kljuc za svecice koji radi na principu kilo-kljuca, koji ne dozvoljava da se svecica pretegne, vec sam prokliza kad otpor postane dovoljan....nije mnogo skup....A vidim koristis BRISK DR17YC. Treba da koristis DR17YS (SILVER) linija koja je predvidjena za gas....Sto se skidanja te zapekle svecice tice...ne znam sta bih ti savetovao. Probaj da je skines na vruc motor...ali ako procenis da ne moze,. nadji majstora koji je spreman da se stim "nosi"....ako se zalomi... eto belaja... hearcut

Redovno kontrolisem zazor na nekoliko hiljada kilometara. Posledni put kada sam otvorao, proveravao zazor je bilo prije 7-8 meseca tako da nisu predugo pritegnuti na motor.
Inace ja navijem svecice sa rukom, zatim sa kluca pritezem nesto malo od 1/4 kruga sa kluc. Nemam moment kluca.

Kada bude dosao vreme za zamenu svecice, ugradicu takvi DR17YS

Van mreže crtacrta

• RallyeSport
  • L&K ugled: 2
« Odgovor #383 poslato: 29. Dec, 2019. 17:29 »
Filo, ja bi rado da su moje svjećice ovakve ...koliko ti troš auto plina?
  • Vozi: octavia 1.6 mpi ,LPG

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #384 poslato: 29. Dec, 2019. 17:40 »
Pa relacija koja vozim do posao i nazad je 5 km. Cesto mogu da uhvatim zelen bran sa brzinom od 65 km/h u 5-toj.
Samo ujutro do posao putujem oko 25 minuti i to u guzvi glavim samo oko 10tina minute nautro, a kada sam druga smena na posao, prosek putovanja mi je oko 10-15 minuta.

Sa takva voznja dok je bio leto, prosek oko 10.3 do 10.8 litra plin na 100 km. Jedan put sam uspeo i 9.6 litra prosek.

Sada zadnja potrosnja na ovo hladno vreme je bila 11.8 litra plin na 100 km.

Van mreže crtacrta

• RallyeSport
  • L&K ugled: 2
« Odgovor #385 poslato: 29. Dec, 2019. 21:05 »
to je odlično ..samo gas !!!
  • Vozi: octavia 1.6 mpi ,LPG

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #386 poslato: 31. Dec, 2019. 16:23 »
Neznam sta i kako, ali nakon onaj test kada sam prebacio na benzin na par minuta samo da vidim kako radi i zatim opet vratio na plin, evo vec 3ti dan kako radi odlicno i na plin na leru.
Sta se desilo, sta je bilo kako problem neznam, ali radi zasada odlicno i na ler

Van mreže JJ

« Odgovor #387 poslato: 03. Jan, 2020. 19:37 »
Nisam auto vozio tjedan dana i bio je parkiran u garazi, sve je bilo ispravno, jedan dan sam se odvezao kilometar i ostavio ga cijelu noc na parkingu (-5*C) i od tada se gusi na plinu kada stisnem gas do kraja.

Ne ide preko 3000rpm, crijeva su topla, isparivac je vruc, na leru radi dobro, nema vizualnih ostecenja, na benzinu radi dobro, ne razumijem sto bih trebao napraviti, kao da se smanjio protok plina ili nesto se zaledilo, ima li tko slicna iskustva?

Jedino sto sam dodao je dupli regulator i kada ga otpustim do kraja opet isto. Sve je prije radilo i palila je na -10 bez problema , sada kada je auto vruc bez choka ne pali.
  • Vozi: Skoda Favorit 1.3L 43kW

Van mreže JJ

« Odgovor #388 poslato: 03. Jan, 2020. 20:05 »
Ipak, na bakrene cijevi s flande sam spojio s gumenim koje su puno veceg promjera pa sam prazan prostor popunio izolirkom dok ne nabavim manje gumene cijevi.

Budem sutra provjerio, ali sigurno se to deformiralo na minusu i sada valjda vuce i zrak.
  • Vozi: Skoda Favorit 1.3L 43kW

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #389 poslato: 04. Jan, 2020. 14:28 »
i ostavio ga cijelu noc na parkingu (-5*C) i od tada se gusi na plinu kada stisnem gas do kraja... ima li tko slicna iskustva?...Sve je prije radilo i palila je na -10 bez problema , sada kada je auto vruc bez choka ne pali.

Svi mi imamo neka nasa iskustva koja su svojstvena samo nama i u nekim nasim okolnostima...Na osnovu mojih iskustava, ja se trudim da mi auto nikad ne "zanoci" na gasu, jer ga ujutru jako tesko (da ne kazem nikako) palim. Uvak ga prebacujem na benzin i palim na benzinu. Milslim da ti se poremetila smesa a pre svaga zbog loseg rada membrana, koje su vremenom postala neelasticna, a to hoce da se desi (pre nekog ocekivanog vremena) upravo zbog startovanja motora na hladno sa gasom...Zbog losih membrana, nemas dovoljan dotur gasa, pa ti je smesa siromasna i zato lose radi i vuce...nema snage...I ako sam u pravu, te membrane su "blizu" da ti prsnu...E tad vodi racuna (jer se meni to tako desilo pre 2 godine)...Ako ti membrane prsnu, a isparivac se nalazi blizu bobine, doci ce do pozara...Vodi racuna o tome  spkloud

Login = pun pristup, 0 reklama

Zdravo! Uloguj se ili Registruj. Novi aktivacioni Email?