Simply Clever
Zdravo!
Uloguj se
ili
Registruj.
Novi aktivacioni
Email
?
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
Škoda Forum
»
ŠKODA forumi
»
Ostalo u vezi Škoda vozila
»
VW EA189 skandal, kako ce se odraziti na koncern i Skodu?
Strana:
«
1
...
21
22
23
»
Dole
Autor
Tema: VW EA189 skandal, kako ce se odraziti na koncern i Skodu? (Pročitano 39336 puta)
0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.
Peja
Laurin&Klement
Like ukupno: 37
L&K ugled:
41
Odg: VW EA189 skandal, kako ce se odraziti na koncern i Skodu?
«
Odgovor #315 poslato:
18. Avg, 2017. 09:15 »
Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD
bugarin
Global Moderator
Like ukupno: 61
L&K ugled:
103
«
Odgovor #316 poslato:
18. Avg, 2017. 09:25 »
Pejo, sta predstavlja ova torta gore?
Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD
Peja
Laurin&Klement
L&K ugled:
41
«
Odgovor #317 poslato:
18. Avg, 2017. 09:44 »
Ovi moji austrijanci, po zvanicnim podacima o broju i EURO tipu dizel vozila, napravili statisiku/procenu koliko ko zagadjuje.
- automobili sa EURO0+1+2+3 standardom, ima ih ukupno 925 000, a zagadjuju sa stetnim materijama oko 49%
- automobili sa EURO4 standardom, nemaju predstavu koliko zagadjuju, 782 000 vozila.
- automoibili sa EURO5 standardom, ukupno 873 000, i na njima se moze redukovati NOx ugradnjom SCR.
- automobili sa EURO6 standardom, ukupno 163 000, gde je moguce odraditi dodatak SCR i/ili promena SW (Skoda npr.), za znatno smanjenje NOx.
Zakljucak, nemoguce je znacajno smanjiti NOx ukupno posmatrano, jer ce preostati 62% vozila sa Euro4+3+2+1+0 normom.
Ko bi rekao da ovde ima 33% vozila starijih od 12 godina
nidza
Laurin&Klement
Like ukupno: 54
L&K ugled:
31
«
Odgovor #318 poslato:
18. Avg, 2017. 09:47 »
Citat: bugarin 18. Avg, 2017. 09:25
Pejo, sta predstavlja ova torta gore?
Kako šta znači, pa verhgrjehgregkjfs 49% fur schadjklshjdfklhr830hfuahsf.
Vozi: Škoda Octavia RS230 2017, Škoda Octavia 1.5 TSI Style 2021
bugarin
Global Moderator
Like ukupno: 61
L&K ugled:
103
«
Odgovor #319 poslato:
18. Avg, 2017. 09:54 »
E tako lepo, da svi razumemo
Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD
Peja
Laurin&Klement
L&K ugled:
41
«
Odgovor #320 poslato:
04. Feb, 2019. 20:36 »
Evo kako se odrazilo
https://www.honestjohn.co.uk/news/owning-1/2019-01/volkswagen-acknowledges-problem-with-15-tsi-evo-engine/
1.5 tsi je prerano ubacen na trziste, da odobrovolji investirore VWa da ne pokrecu tuzbe zbog dizelgejta.
Motor ima sada vec potvrdjenje nedostatke i od strane VWa, a pri tome mu je potrosnja veca od 1.4 tsi. Da potsetim, najavili (slagali) da ce imati potrosnju 10-15% manje od 1.4 tsi, tj skoro kao dizel motor. Ali... laž.
observer
Laurin&Klement
Like ukupno: 271
L&K ugled:
16
«
Odgovor #321 poslato:
05. Feb, 2019. 12:35 »
Pa ovo nije nikakav defekt na motoru. Stvar neuparenosti motora i menjaca. Nesto slicno imam i ja na svom 1.6 TDI (razlika je sto moj ne krece skokovito ali recimo ne moze nikako da krstari parkingom polako u prvoj - za stvarno sporu voznju moram sasvim da izbacim iz brzine). Posle su navodno to ispeglali.
Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017
Peja
Laurin&Klement
L&K ugled:
41
«
Odgovor #322 poslato:
05. Feb, 2019. 14:29 »
Sta god da je u pitanju, ne bi se smelo dogadjati. Da li je do mape, da li do uparenosti, da li do ko zna cega, motor je jos poptuno neispitan uguran na trziste.
Zato su VAG kupci najbolji "beta" testeri, ali o sopstvenom trosku
Bilo koji VAG novi proizvod izbegavati pvih 1-2 god. Posle toga ga ispeglaju, kao sto kazes.
fobia24
Laurin&Klement
Like ukupno: 611
L&K ugled:
42
«
Odgovor #323 poslato:
05. Feb, 2019. 15:07 »
A to važi za maltane sve brendove što se tiče izgegavanja prvih 2g. E sad, neko ima sreću da nema nikakav problem, neko ima.
Karlheinz
Administrator
Like ukupno: 282
L&K ugled:
103
«
Odgovor #324 poslato:
21. Jun, 2019. 22:28 »
Czech owners of Skoda, VW cars qualify for $23 million compensation, court says
https://uk.reuters.com/article/uk-volkswagen-emissions-czech/czech-owners-of-skoda-vw-cars-qualify-for-23-million-compensation-court-says-idUKKCN1TK29F
Vozi: Yeti
Karlheinz
Administrator
Like ukupno: 282
L&K ugled:
103
«
Odgovor #325 poslato:
29. Feb, 2020. 22:10 »
Udruženje potrošača Nemačke i Volkswagen su došli do dogovora i ovaj proizvođač će morati zbog "prljavih dizel automobila" morati da kupcima isplati štetu u vrednosti od 830 miliona evra.
https://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2020&mm=02&nav_id=1660724
Vozi: Yeti
sale.kriminale
Laurin&Klement
Like ukupno: 88
L&K ugled:
-21
«
Odgovor #326 poslato:
01. Mar, 2020. 12:30 »
Koliko sam shvatio Škoda jeste bila obuhvaćena tužbom tog udruženja potrošača Safe Diesel ali sud o tome još nije odlučio (prema prethodnom članku). Okružni sud u Pragu je obavezao VW da plati odštetu vlasnicima pogođenih vozila, ali bez odluke o odgovornosti Škode. VW je rekao da će uložiti žalbu. Škoda je negirala svoju odgovornost i tvrdila da vlasnici vozila nisu pretrpeli štetu.
Iz ovog zadnjeg posta (linka) proizlazi da se udruženje potrošača nagodilo sa VW i da će im biti isplaćena nadoknada. Nigde se ne spominje Škoda.
Verovatno Škoda kao firma neće biti odgovorna jer ne proizvodi dizel motore. Samo ih ugrađuje i nije imala informacije o tom lažljivom softveru odn. netačnom prikazivanju štetnih emisija izduvnih gasova dizel motora što je skandal još iz 2015.god. u Americi.
Nema preciznih i iscrpnih informacija u vezi Škode. Vidim da su odluku o Škodi najpre odložili a sada je VW pristao na nagodbu. Mislim da Škoda ne bi trebalo da odgovara za ovo ali se ne isključuje ni takva mogućnost sve dok sud zvanično ne odluči da se zahtev prema škodi odbija. Videćemo.
Vozi: Dacia Logan
sale.kriminale
Laurin&Klement
Like ukupno: 88
L&K ugled:
-21
«
Odgovor #327 poslato:
01. Mar, 2020. 18:07 »
Članak iz B92 se odnosi na "oštećene" vlasnike vozila iz Nemačke gde je VW ponudio poravnanje u određenim iznosima prema dogovoru sa njihovim udruženjem potrošača. Koliko sam shvatio sudski spor je pokrenut ranije ali se u toku postupka došlo do poravnanja. (Čitao sam originalni članak Reuters
https://uk.reuters.com/article/uk-volkswagen-emissions/volkswagen-reaches-900-million-deal-with-consumers-over-diesel-scandal-idUKKCN20M1CA
)
Za Škodaše je interesantiji prethodni članak (Reuters) na engleskom koji se odnosi na vlasnike vozila iz Češke Republike jer je tužbom bila obuhvaćena i Škoda. VW je najavio žalbu i nema informacija kako se završilo. Verovatno se ide na neku nagodbu bez obaveza za Škodu.
Malo sam istražio na internetu i vidim da su tužbe protiv VW-a bile u raznim državama USA, UK , Evropa i ko zna. Mogli su da tuže svi vlasnici (i bivši) vozila različitih brendova (VW, Audi, Seat, Škoda) koji su imali ugrađene određene dizel motore proizvedene u određenem periodu. Svuda se išlo na nagodbu. Škoda do sada ništa nije plaćala.
Koliko vidim VW posluje odlično bez obzira na ovaj Dizelgejt.
https://uk.reuters.com/article/us-volkswagen-audi-buyout/vw-offers-to-buy-out-minority-shareholders-in-audi-idUKKCN20M2XJ
Vozi: Dacia Logan
fobia24
Laurin&Klement
Like ukupno: 611
L&K ugled:
42
«
Odgovor #328 poslato:
01. Mar, 2020. 18:46 »
VW je nazalost zrtvovan za nesto sto je vecina velikih brendova radilo da bi prosli nerealne regulative. Americke vlasti imaju otvoreno netrpeljiv stav prema nemackoj autoindustriji. Sada Tesla profitira kao najmladji brend sa najvecim rastom u istoriji autoindustrije. Medjutim, nije Tesla uzrok americkih poteza. Problem je dublje prirode. Varali su i drugi veliki brendovi ali oni nisu usli u proces jer su bili autsajderi u americkom scenariju. Za reno je dokazano, ali drzava ga stiti, suprotno Nemackoj koja se ponasa kao da nije rec o njihovom brendu.
(1 Like)
hakkler
Laurin&Klement
Like ukupno: 173
L&K ugled:
80
«
Odgovor #329 poslato:
01. Mar, 2020. 19:03 »
Imao sam priliku sudjelovat u tužbi preko uglednog odvjetničkog društva uz početnu "ulaznicu" od 60 eura da me zastupaju kao klijenta u svezi ovog gore više napisanog.
Na savjet mog odvjetnika sam odustao od istoga.
Strana:
«
1
...
21
22
23
»
Gore