Autor Tema: Zimske gume, saveti, dileme, iskustva. Sezona: 2015/16  (Pročitano 40693 puta)

0 članova i 23 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Peja

Odg: Zimske gume, saveti, dileme, iskustva. Sezona: 2015/16
« Odgovor #120 poslato: 02. Dec, 2015. 23:44 »
Ne smatram sebe najpametnijim, za toliko sam pametan barem  =))

Ne ubeđujem bilo koga u bilo šta.

Prenosim svoje iskustvo sa Winter1. Prelazio sam malo km i bilo je totalno neopravdano kupovati dva seta, jer smatram da ma kako je dobra šara, posle 4g treba novi pneumatik. Sa finansijske strane, za moje uslove bilo je jedino opravdano imati zimski set i leti.
Ali, kao što već reko u prvoj rečenici, ne smatram sebe najpametnijim, za toliko sam pametan barem.

Da li ću ih kupiti za Oktaviju? Naravno da neću,  jer sada mogu priuštiti boljim pneumatikom veću bezbednost svojoj porodici u dva seta.
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD, Hyundai i20 BC3, Dacia Logan 1.4 MPI

Van mreže mirkuk38

« Odgovor #121 poslato: 03. Dec, 2015. 00:21 »
Pejo, svestan si da zimska guma ima zaustavni put dve do tri dužine auta duži od letnjih i da je to više nego dovoljno da nedaj Bože, pobiješ i svoju i tuđu porodicu? Koliko bi ti se tada isplatila tvoja kalulacija da uštediš koji € ??

Ljudi, pamet u glavu... molim vas  :(

Van mreže Peja

« Odgovor #122 poslato: 03. Dec, 2015. 00:26 »
Pejo, svestan si da zimska guma ima zaustavni put dve do tri dužine auta duži od letnjih i da je to više nego dovoljno da nedaj Bože, pobiješ i svoju i tuđu porodicu? Koliko bi ti se tada isplatila tvoja kalulacija da uštediš koji €

U odnosu na koju početnu brzinu?

Van mreže mirkuk38

« Odgovor #123 poslato: 03. Dec, 2015. 00:27 »
100km/h

Van mreže brele

« Odgovor #124 poslato: 03. Dec, 2015. 00:28 »
Neko je pisao da je bolje bilo kakva zimska guma zimi nego najbolja letnja.
Malo preciznije, bolje zimi po snegu polovni Starfire, nego novi Michelin energy saver :)

To ide u prilog ovome što ste pisali u prethodnih par postova - zimska guma isključivo zimi, letnja guma isključivo leti.

TT

• Vozi: Škoda Fabia mk2 1.2 htp

Van mreže Peja

« Odgovor #125 poslato: 03. Dec, 2015. 00:29 »
vozio sam u gradu do 50 km/h i sta sad?

Van mreže Beli82

« Odgovor #126 poslato: 03. Dec, 2015. 00:35 »
Niko nikome ne određuje šta da radi sa svojim autom, ali smatram da ljudi koji furaju zimske gume leti ( i obrnuto), nemaju pravo da pljuju letnje gume jer nisu dobre za sneg, kao i zimske gume da se ne ponašaju dobro leti i slično...Ne možete da očekujete od zimske gume koju ste vozili leti i spekli je k'o deda Đenku da zadrži svoje performanse na istom nivou kao normalno čuvana guma. Pošto fabrike tretiraju gume stare 5 godina kao nove(neki čak i duže), uz normalnu vožnju čak i Tigar izgura 6 godina, a premium marke i duže. To da je ekonomski neisplativo kupovati dva seta guma-nije tačno. Ja sam onda za 6 godina trebao da kupim bar 3 seta guma da sam furao stalno samo zimske, a kada pogledamo koliko je opasnije voziti zimi letnje gume i obrnuto, ništa nije neisplativo...bar meni nije. Ne znam za vas, ali meni život nema cenu i tu termin "neisplativo" nema nikakvu snagu. One fore "Ja sam dobar vozač" i slično ostavite sa strane jer u saobraćaju milimetar deli život od smrti...mnogi  sjajni vozači sada leže na grobljima zbog neisplativosti kupovine guma, milimetara u zaustavnom putu i sličnim "sitnicama". Ne dao Bog da vam neko izleti ispred auta, ceo život biste lupali glavu da li bi taj neko bio živ da ste stavili gume prilagođene godišnjem dobu. Lepo kaže naš narod "Lako je uraditi nešto, treba posle živeti sa ti što si uradio..."
  • Vozi: Fabia MK1 Combi 1.2 HTP-TNG 2006.

Van mreže Peja

« Odgovor #127 poslato: 03. Dec, 2015. 00:47 »
Aman ljudi, niko ne pljuje, samo opisuje iskustvo. Da li je zimski pneumatik nebezbedniji leti od letnjeg... sigurno da jeste, nista manje od auta koji nema ABS, ESP ESR... treba poznavati svoje granice u svakom pogledu.

EU labela koja opisuje pneumatik klasifikuje, između ostalog, kocenje na mokrom kolovozu, razlika između dva susedna slova je prosečna dužina auta. Ako pričamo o bezbednosti, zašto ne kupite pneumatik sa inexom A ili B već izbor zasnivate na drugim kriterijumima?

Van mreže Beli82

« Odgovor #128 poslato: 03. Dec, 2015. 00:47 »
Pejo, sila=masa x ubrzanje... Pročitaj o "efektu slona" tj o jačini sile udara pri samo 40-50km/h. Meni je sa bukvalno 15km/h u uličici iz jedne kapije izletelo dete na biciklu pravo pod auto...Bog ga je pogledao i namestio da naiđem upravo ja, koji uvek imam 100% ispravan auto po P.S-u, i koji uvek razmišljam unapred u saobraćaju...moj prednji točak se zaustavio bukvalno milimetar ispred njegove malene neoprezne glavice. Ne želim da znam šta bi bilo da je naišao bilo ko drugi umesto mene, to je moglo biti dete bilo koga od vas, drage kolege... Ovim se ne hvalim nego želim da prenesem ljudima da ipak ima razlike i da ništa što uradite za svoju i tuđu bezbednost nije uzalud. Od kada sam dobio dozvolu 2001. nisam imao nijedan sudar niti izletanje ili bilo šta slično...Pogotovo posle incidenta sa klincem, osetio sam neverovatnu sreću što sam baš ja bio tu u to vreme, i što sa isplatila moja tvrdoglavost da uvek budem 100% ispravan u svemu.

Edit: Pejo, auto sa abs-om po meni nije bezbedniji. Abs je za ljude bez osećaja za vožnju i prilagođavanje uslovima puta, ja više verujem svojoj proceni nego kompjuteru...
« Poslednja izmena: 03. Dec, 2015. 00:51 Beli82 »

Van mreže Peja

« Odgovor #129 poslato: 03. Dec, 2015. 00:50 »
Ma mogao je da naiđe auto sa najboljim pneumaticima i kočnicama a sa vozačem na gornjoj granici tolerancije refleksa. I?

Van mreže Peja

« Odgovor #130 poslato: 03. Dec, 2015. 00:53 »
Nego da se vratimo na temu... kupujem gume uskoro, ZIMSKE, menjam Semperit SpeedGrip2, istrošile se.

Da li Conti TS850 ili Dunlop Winter Response 2, dimenzija je 195/65 R15?

Van mreže Beli82

« Odgovor #131 poslato: 03. Dec, 2015. 00:56 »
Slažem se, ali poenta je da pored ispravnosti auta i vozač bude "ispravan"...  Ne znam kako bih živeo sa sobom da sam tada imao zimske gume umesto letnjih, i da sam se zaustavio samo nekoliko centimetara dalje. Možda ne bi činilo nikakvu razliku ali kao što rekoh-treba živeti sa tim. Ceo život bih lupao glavu da li sam mogao sprečiti tragediju sa pišljivih 200e koji su smešni u odnosu na život. Mojih 200e (ali i  ispravnost i auta i vozača) tom detetu su spasili život, i ja kažem je#o ja te pare-neka su otišle sa razlogom...
« Poslednja izmena: 03. Dec, 2015. 00:59 Beli82 »

Van mreže Peja

« Odgovor #132 poslato: 03. Dec, 2015. 01:03 »
Nema novaca koji može vratiti život.

Predlažem da svi prodamo svoja nebezbedna auta i kupimo najsavremenija koja imaju mogućnost prepoznavanja pešaka i koja automatski koče.

Ili ipak nećemo? Razlog? Pa isti kao i kod pneumatika.

Nego da se vratimo na temu... kupujem gume uskoro, ZIMSKE, menjam Semperit SpeedGrip2, istrošile se.

Da li Conti TS850 ili Dunlop Winter Response 2, dimenzija je 195/65 R15?
« Poslednja izmena: 03. Dec, 2015. 01:05 Peja »

Van mreže Beli82

« Odgovor #133 poslato: 03. Dec, 2015. 01:05 »
Kao što smo rezimirali ranije, kod nas je zimi 10% sneg, 90% vlažan kolovoz i bljuzgavica, pa bih ja lično gledao one koje imaju bolju ocenu na vlažnom kolovozu. Ionako za sneg uvek možeš da staviš lance ako ideš negde van grada. Za grad je zaustavni trag i stabilnost na vlažnom kolovozu najbitnija kod zimske gume. Meni bar buka kod zimske gume nije bitna jer je vozim samo kada je stalno hladno. Bolje da ja imam bučnu i ružnu, debelu(visoku) zimsku gumusa kojom znam kako će se auto ponašati i koja će preživeti rupe i sačuvati trap zimi, nego da izgleda lepo a da mi sa svakom rupom izbija parice iz džepa.

Van mreže Peja

« Odgovor #134 poslato: 03. Dec, 2015. 01:06 »
Znači Dunlop, on ima B za mokro, C za gorivo