Simply Clever
Zdravo!
Uloguj se
ili
Registruj.
Novi aktivacioni
Email
?
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
Škoda Forum
»
ŠKODA forumi
»
Motor Menjač
»
Temperatura ulja u motoru
Strana:
1
2
...
9
»
Dole
Autor
Tema: Temperatura ulja u motoru (Pročitano 37903 puta)
0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.
mirkuk38
Laurin&Klement
Like ukupno: 8
L&K ugled:
38
«
poslato:
10. Jan, 2016. 12:56 »
Pada kiša, temperatura oko 9C, vreme je nikakvo. Supruga drži 130km/h na tempomatu, prati Batalovića koji je dva puta pokušao da pobegne u gradskoj gužvi, ali je na kraju ipak ostao iza nas
. Za ovaj drugi put mu tek dugujemo objašnjenje - nije primetio da smo prošli kroz ENP kapiju na Bubanj potoku, hahhaha. Krenuli smo na skup podrške krci u Kragujevac.
Elem, temp. ulja kod nas oko 113C. Okrenem Batalovića, kaže kod njega oko 95C. Obrtaji identični, oko 2.050rpm u šestoj brzini.
Po meni prevelika razlika za skoro pa isti motor u identičnim vremenskim uslovima.
Objašnjenje?
Sent from my LG-D722
ИгоР
Laurin&Klement
Like ukupno: 1
L&K ugled:
6
Odg: Temperatura ulja u motoru
«
Odgovor #1 poslato:
10. Jan, 2016. 14:09 »
Не возите се на исто уље, уља различитог квалитета и интервала експлоатације (а можда и давач не ваља)...
mirkuk38
Laurin&Klement
L&K ugled:
38
«
Odgovor #2 poslato:
10. Jan, 2016. 15:28 »
Jbg, nova kola, kod mene još uvek fabričko ulje, kod batketa sipali Castrol na prvoj zameni, 5W-30....
Hmmmm....
Sent from my LG-D722
ИгоР
Laurin&Klement
L&K ugled:
6
«
Odgovor #3 poslato:
10. Jan, 2016. 15:47 »
Сматрам да си сам дао најбољи одговор, и на своје питање, али и на питање колико дуго треба да је интервал замјене уља. Човјек вози ново уље, а ти фабричко, али израђено, и ово је најбољи показатељ да су препоручени интервали за замјенју уља од 20-30ккм највећа будалаштина и исти су свјесно препоручени да вам покваре мотор. Не мислите ваљда да ће вам фабрика продати ауто да вам траје 20 година као голф 2? Са овог аспекта се базирају и те фамозне "фабричке препоруке", које су препоруке таман толико да вам ауто остане у животу док је у гаранцији. Не кажем да температура коју си очитао није у границама нормале, али ипак, за свако уље (које год и колико год да кошта) најбоље је ићи замјену на 10ккм, и ово је једини исправан начин ако желите добро свом мотору. Температура уља у твом мотору је најбољи показатељ "колико добро" израђено уље подмазује и колико су "добронамјерне" фабричке препоруке.
Markkoni
Laurin&Klement
Like ukupno: 115
L&K ugled:
35
«
Odgovor #4 poslato:
10. Jan, 2016. 16:22 »
Samo do ulja. Posle zamene spadne i do 10C pri istoj brzini. Kod mene na GTDu je islo letos do 125C kada se vozi pun gas, posle zamene nije preslo 115 nikad.
Sent from my iPhone
mirkuk38
Laurin&Klement
L&K ugled:
38
«
Odgovor #5 poslato:
10. Jan, 2016. 19:44 »
Ajmo ovako; poprilično sam skeptičan što se tiče tog objašnjenja. Ulje koje je prešlo 13.000km
otvorenog
puta od preporučenih 30.000km, da je toliko izgubilo podmazujuća svojstva i zbog toga podiglo temperaturu motora 20% ??
Naravno, neće me mrzeti da izvezem par test ruta u koliko toliko kontrolisanim uslovima pre i posle promene ulja, pa ćemo prodiskutovati rezultate merenja ovde.
Anybody else?
batke
Laurin&Klement
L&K ugled:
23
«
Odgovor #6 poslato:
10. Jan, 2016. 19:52 »
Da se umešam. Kod mene je ulje promenjeno u intervalu od godinu dana sa nepunih 14.000 km. Sipano fabrički deklarisano Castrol ulje koje se sipa u ovlašćenim servisima.
Vozi: O3 2.0 tdi elegance+svašta nešto; MY2015; Revochip; Eibach prokit & RS 18"
aleksandarzlatic
Laurin&Klement
Like ukupno: 67
L&K ugled:
27
«
Odgovor #7 poslato:
10. Jan, 2016. 19:53 »
Kod mene je jos uvek fabricko ulje i predjenih 6400km, nisam primetio da mi temperatura ulja ide iznad 90 stepeni C??
Vozi: Renault Kadjar 11.2019. 1.5 DCI 260Nm/115HP Business Edition paket
batke
Laurin&Klement
L&K ugled:
23
«
Odgovor #8 poslato:
10. Jan, 2016. 19:53 »
I još nešto, temperatura ulja nikada za ovih skoro 17.000 km nije prešla 100 stepeni C.
Vozi: O3 2.0 tdi elegance+svašta nešto; MY2015; Revochip; Eibach prokit & RS 18"
Peja
Laurin&Klement
Like ukupno: 37
L&K ugled:
41
«
Odgovor #9 poslato:
10. Jan, 2016. 19:55 »
Interval zamene 2g ili 25 kkm sam skratio na 1g i oko 18 kkm. Nisam primetio promenu temperature ulja.
Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD
Markkoni
Laurin&Klement
Like ukupno: 115
L&K ugled:
35
«
Odgovor #10 poslato:
10. Jan, 2016. 20:15 »
Drugar vozi Golfa R i on je dosao do istog zakljucka kao i ja. Pricam o ostroj voznji. Pri normalnoj voznji razlika je mala.
Cekajte je l' stvarno treba da pricamo o tome da novo ulje bolje podmazuje i odvodi toplotu od onog koje je preslo preko 10.000 km?
Ja na svim kolima ulje menjam na 10.000 km, nekako mi je glava mirna, a verujem da je i motoru bolje.
Sent from my iPhone
mirkuk38
Laurin&Klement
L&K ugled:
38
«
Odgovor #11 poslato:
10. Jan, 2016. 21:23 »
Živim na Banovom Brdu. Odvezem se do Aerodroma i nazad kroz grad ka Bubanj potoku, tempomat 130km/h u šestoj, sve vreme pratim temp.ulja i ambijentalnu temp... kada dođem do vrha, zabeležim i jednu i drugu. I tako par puta pre i par puta posle promene ulja i filtera.
Posle toga, znaćemo da li se nešto promenilo samom promenom ulja.
I da se nadovežem na prethodne komentare; ulje mi od prvog dana ide preko 110C kada se motor malo oštrije potera.
Hm....
zare
Laurin&Klement
Like ukupno: 33
L&K ugled:
18
«
Odgovor #12 poslato:
10. Jan, 2016. 21:40 »
Potpuno je normalno da ulje u ostroj voznji ide na 100 i vise stepeni tj. da se greje vise nego voda jer je ulje ono koje prvo odvodi toplotu, tek posle toga ide voda.
Kao i sve ostalo, relativno je to sta je ostrija voznja a ovde je problem sto su 2 ista motora na istim rezimima pokazala osetno razlicitu temperaturu ulja.
Ostala je jos jedna stvar koja nije pomenuta a to je nivo ulja u jednom i drugom motoru. Da ne pricam napamet jer ne znam ali od minimuma do maksimuma po sipci moze bit i litar pa i vise. To je vec stvar koja moze dosta da objasni ovu razliku.
ИгоР
Laurin&Klement
L&K ugled:
6
«
Odgovor #13 poslato:
10. Jan, 2016. 21:46 »
Није ти то мјеродавно. Ако ћемо технички коректно, требаш купити одмах два канистера истог уља за двије замјене, онда возити 20ккм и испратити процедуру, насути ново па поново истестирати, а за то треба вријеме. Све са истом количином уља у картеру...
«
Poslednja izmena: 10. Jan, 2016. 21:48 IgoR
»
zare
Laurin&Klement
Like ukupno: 33
L&K ugled:
18
«
Odgovor #14 poslato:
10. Jan, 2016. 21:55 »
Kako kolicina ulja nije merodavna? Ne moze da bude ista temperatura ulja kada ga u motoru npr. ima 3.5 i 4.5 litra. A dozvoljene su obe vrednosti.
Strana:
1
2
...
9
»
Gore