Autor Tema: Vonj iz klime  (Pročitano 7637 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže jaskoas

Odg: Vonj iz klime
« Odgovor #30 poslato: 02. Avg, 2016. 13:05 »
Ovako da se nadovezem na temu pjena je veoma ucinkovita ako se primjeni na pravi nacin i nema potrebe za strahom da ce doci do elektro instalacije.Kod mene je bio slucaj smrad kada se klima ukljuci i nakon toga oci suze i skakiljanje u grlu i sve to zbog naslaga kojekakvih zivotinjica na isparivacu :D .Ovako moj prijedlog ko zeli koristiti pjenu da poskida usmjerivace zraka na sredini table i sa strane ,jer je lakse gurnuti cjevcicu od spreja u kanale ventilacije i lako je kontrolisati , tako da bude siguran da pjena nece naci put do elektronike jer sistem cijevi kroz koje ide vazduh je cjelovit i ne moze doci pjena do elektronike.Najbitniji postupak je pjenu nanijeti direktno na isparivac do  kojeg mozemo doci kroz srednji otvor ventilacije kada skinemo plasticni usmjerivac zraka onaj gdje je tipka za sva 4 zmigavca ali stim da polozaj duvanja vazduha okrenemo da duva u lice putnika  i tada cemo moci nanijeti pjenu na isparivac (sve ovo raditi sa iskljucenom ventilacijom).Cjevcicu gurnuti do isparivaca i najmanje pola boce iskoristiti kroz srednji otvor a preostalu kolicinu u krajnje otvore ventilacije.Kao sto vidim neki se boje da kada se pjena pretvori u tekucinu moze otici na elektroniku ,ne nece otici jer se sa isparivaca direktno cijedi u posudu u koju se skuplja kondenz i izace kroz cjevcicu za kondenzat ispod auta.Nakon ove procedure ostaviti da pjena djeluje 30 minuta i zatim otvoriti sva vrata u autu i ventilaciju ukljuciti na najjaci stepen da se isuse ventilacijski otvori i rezultati zagarantovani.
Postavicu fotografiju  na kojoj se vidi isparivac kroz srednji otvor ventilacije i kako pjena djeluje,meni je ovo rijesilo problem i sve sam to uradio svojim rukama i kostalo me 4 eura toliko kosta sprej a u servisu naplate sprej i ruke oko 15 eura ,a ja sam za te novce kupio i sprej i filter sa aktivnim ugljenom za koji mogu reci da odlicno odrađuje svoj posao,svima bih preporucio ovaj filter a ne onaj obicni papirnati.

Van mreže jaskoas

« Odgovor #31 poslato: 02. Avg, 2016. 13:15 »
Tek sad vidim da se iz mog posta teško može zaključiti ono što sam hteo da kažem  :-[
Dakle, probao sam varijantu skidanja filtera i prskanja asepsola u "rupu" od filtera. Sav asepsol se vraćao ka meni, uopšte ga nije uvlačio u ventilacioni sistem, sve je završavalo na patosnici. Klima je bila podešena na 18 stepeni i maksimalno duvanje. Probao sa i bez recirkulacije, ista priča. Nisam probao da smanjima duvanje na manju vrednost (nije mi palo napamet, a i kolena počela da bole  ??? ).

Što se tiče utiska o sredstvu sa slike, nisam nezadovoljan jer nisam previše ni očekivao. U kolima se oseća miris sredstva čim se uđe. Nisam baš najbolji za opisivanje mirisa, ima tu neko notu svežine, a da li je mentol, borovina ili eukaliptus, pojma nemam. wac1 Poenta je da se meni mirisi uopšte ne sviđaju (nema veze koji su) i jelkice kod mene mogu da stoje vrlo kratko (zaboli me glava pri iole dužoj vožnji sa jelkicom). Ovo sonax čudo sada moram da trpim i srećom nije ni blizu toliko intenzivno kao jelkice tako da je podnošljivo iako bi bilo bolje da ga nema. Normalnim ljudima bi verovatno bilo OK, neko bi možda hteo da bude i intenzivnije.

Pre tretmana, paljenje klime je u prvih minut-dva generisalo blagi, nekada skoro neprimetan karakterističan vonj. Da je bilo samo to, ne bih se ni trudio da bilo šta radim jer je trajalo vrlo kratko i nije odavalo utisak da tamo negde ima "krdo" bakterija, gljivica i ko zna kakvih "malih zelenih". Veći problem mi je bilo gašenje klime jer moja bolja polovina insistira na gašenju bar 5 minuta (obično i više) pre kraja puta, a nakon gašenja se baš osećala i vlaga ali i neki "miomirisi" onoga što se nakotilo.
Sada, nakon tretmana, paljenje klime samo blago pojača već prisutan miris sonaxa, ne osećam više onu vlagu - utisak je "odličan 5!"
Gašenje klime krene da ubacuje vlažan vazduh (ranije, nakon dužih vožnji mi se dešavalo da se retrovizor zamagli) i to se i dalje dešava, tu nema promene niti je za očekivati da je bude. Pored mirisa sonaxa se oseća ta vlaga u smislu sparnog, teškog vazduha, kao pred kišu. Vonja nema ali možda je i samo pokriven sonaxovim mirisom, ne mogu još da tvrdim ali verujem da će se pokazati za par dana kada sonax malo ispari. Zaključak: ako miris sonaxa još malo ispari u sledećih par dana, biću zadovoljan. Ako ne ispari i bude me bolela glava kada budem vozio ka Tasosu za par dana, onda ću da naučim lekciju da se klima sređuje ranije  :)
Taj sistem dezinfekcije je samo varka ,nema tu ucinka osim  sto je miris spreja veoma jak i tako ne osjetis smrad iz ventilacije,ako vec hoces da prskas asepsolom prskaj kroz srednji otvor ventilacije ali prije toga skini plastike od ventilacije onaj usmjerivac,ali moras imat cjevcicu da dodjes do isparivaca i direktno na njega naprskati asepsol,mada moj savjet je pjena .Pozz

Na mreži Lignjoslav

« Odgovor #32 poslato: 02. Avg, 2016. 17:25 »
Jel ovo Fabia 1? Koju penu si koristio?
  • Vozi: Rapid Spaceback 1.0 tsi 2019- , Fabia htp mk1 2014-2019

Van mreže jaskoas

« Odgovor #33 poslato: 02. Avg, 2016. 17:58 »
Jeste Fabia 1,koristio sam nekakvu italijansku najeftinija sto je bila i vjeruj odradila je posao, bilo koju da kupis neces se pokajati ako bas sumnjas u ove nepoznate marke preporucujem ti pjenu Wurth proizvodjac malo je skuplja isto odlicna. Pozz

Van mreže ИгоР

Vonj iz klime
« Odgovor #34 poslato: 02. Avg, 2016. 18:54 »
Избор је на вама, али ја се не бих играо са пјеном, јер та вода зна отићи и гдје не треба, нарочито ако пјену сипате одозго кроз вентилационе отворе. Сигурније је на дренажу увести пјену, јер она највише и смрди. Код мене има мало мириса (осјећа се на влагу), а испаривач је чист. Знам да јесте јер му могу прићи, видјети га и очистити, зато сматрам да дренажа највише ствара смрад из климе, односно вода која остане од конденза.

Van mreže ugi85

« Odgovor #35 poslato: 02. Avg, 2016. 19:48 »
Kao sto vidim neki se boje da kada se pjena pretvori u tekucinu moze otici na elektroniku ,ne nece otici jer se sa isparivaca direktno cijedi u posudu u koju se skuplja kondenz i izace kroz cjevcicu za kondenzat ispod auta.

Nazalost, upravo ovo se desavalo ljudima, a meni se desilo da je na vozacevoj strani voda prosla do male kasete u koju se slila. Doduse nisam se zabrinuo jer sam znao da nije napravila stetu posto znam odakle se slila.
Inace, ovo sto si napisao za odvod vode putem kondenza je apsolutno tacno ali napominjem da voda, koja zavrsi na osiguracima ili nekim drugim delovima, potice od pene koja se provuce izmedju losih spojeva npr. creva i usmerivaca.
Na slici koju si postavio se vidi koliko je zapravo crevo uvuceno. Bez njih je lako odrediti dokle gurati penu ali sa njima na mestu pena lako moze proci izmedju, a samim tim i voda. Dobra ti je ideja sa skidanjem usmerivaca :-)

@ИгоР, u pravu si za drenazu. Na uputstvu jedne pene sam procitao da se sadrzaj boce sipa kroz odvod za drenazu sto bar meni nije zgodno. Kolega @jaskoas je dobro rekao da bez obzira kuda pena prolazi, voda koja ostaje iza nje izlazi kroz otvor za kondenz koji se takodje na taj nacin cisti.

• Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

Van mreže ИгоР

« Odgovor #36 poslato: 02. Avg, 2016. 19:59 »
Приче да се на испаривачу хвата све и свашта код клима уређаја су, у највише случајева, дјечије бајке и отимање новца. Наравно, све зависи од аута до аута, односно до конструкције система. Нпр. код мене вентилатор туче право у испаривач (на неких 15 цм) и нема шансе да се на њему било шта задржи, и испаривач је прва компонента која се суши када ради само вентилација.
Ал зато што дренажа смрдиииии....

Van mreže jaskoas

« Odgovor #37 poslato: 02. Avg, 2016. 20:37 »
Ja samo mogu reci da je najbitnije pjenu nanijeti na isparivac ostale otvore mozete zanemariti ko se boji problema sa elektrikom i oper ce rezultati biti vidljivi, isparivac je u 90% slucajeva glavni krivac i posuda za kondenz a ona se isto cisti kada pjena prirodnin putem sidje sa isparivaca u posudu. Ako se uradi po principu koji sam napisao da se skinu resetke i vidi se fino gdje nanosis pjenu nema sanse da dodje do elektrike. Uvijek postoji bolji nacin ali ko zeli uštedjeti a pri tome da se rijesi problema to je  to. Pozz