Autor Tema: Da li dublju šaru montirati napred ili nazad?  (Pročitano 4898 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže mirkuk38Započeo temu

• Laurin&Klement
  • Ugled: 38
Da li dublju šaru montirati napred ili nazad?
« Odgovor #15 poslato: 15. Sep, 2016. 16:59 »
Svaki klip koji sam odgledao na ovu temu, odnosio se na okretanje u krivini po kiši... Narvno, vožnja na granici.

Na mreži zare

• Laurin&Klement
  • Ugled: 18
« Odgovor #16 poslato: 15. Sep, 2016. 18:22 »
Sve to sto je prikazano na tim klipovima nema sanse da se dogodi u normalnoj voznji. Verovatno ni sa skoro ili potpuno celavim gumama. A kada ganjas auto do krajnjih granica proklizace i zbog guma razlicitog proizvodjaca na razlicitim osovinama a da ne pricamo o losim gumama na jednoj osovini.

Na mreži nelle

• Style
  • Ugled: 5
« Odgovor #17 poslato: 15. Sep, 2016. 19:48 »
Ok, ok. Miroslav neće na rally, ali to ne znači da treba da otalja promenu guma.

Moj doprinos: okretao sam gume po filozofiji prethodno navedenoj od strane kolege pajapop. Pošto i tako rotirane sastave 4 sezone, ne mogu se žaliti na trajanje. Odgovara mi da ih promenim nakon tog vremena - imam više poverenja u nove. S druge strane, nisam zapazio da mi se od sezone do sezone auto različito ponaša. Naročito da primetim razliku između pod i preupravljanja. Znam kako da ih izazovem i kroz vreme jednako uspevam da hvatam tu granicu na približno istoj brzini na nekoj tamo test ruti... Mislim da je ta konstantnost vrlo bitna. Kao i provera s vremena na vreme. Takođe, na taj način, gume su podjednako stare, pa je teško da dođe do odstupanja u ponašanju vozila. Prevashodno zbog zamene na meni odgovarajući vremenski period nisam razmišljao o ekonomičnijoj varijanti.

Ova druga ideja ima svoju logiku. Opasnost od podupravljanja na našim vozilima je daleko izražajnija, pa to da nova guma ide napred umanjuje mogućnost podupravljanja. Ali, tom logikom vođeni, čemu disk kočnice na zadnjoj osovini (iako slabije od prednjih)!? Kad se lagano vozi, teško će iko umoriti zadnje kočnice. A one se ipak stavljaju (i vole  :)). To što je podupravljanje i nezaustavljanje na vreme češće od preupravljanja ne znači da je opasnije. Sve je opasno kada je neplanirano!

Verujem da vozilo, ako je ikako moguće (finansije na prvom mestu, ovde svi imaju ljubav i pažnju), treba držati u što boljem stanju. Tako da se razlika između gume za zamenu i nove ne oseti previše u performansama. Čim krene jasno da se oseća, tu gumu treba rashodovati. I takva se prodaje polovna, ima cenu, pa što je ne unovčiti dok je još moguće, a rizik minimizirati... Na kraju, čim postoji sumnja, postaviti sebi pitanje kol'ko je novca utučeno u auto, gorivo, troškove i šta je cena gume spram toga - jedini kontakt s podlogom!

Jbt. zvučim k'o pr za gume  :)
  • Vozi: O3 fl 1.2 tsi

Na mreži Markkoni

• Laurin&Klement
  • Ugled: 34
« Odgovor #18 poslato: 15. Sep, 2016. 19:50 »
Moje iskustvo da je gumu najbolje skinuti kada dodje na 5-5.5mm sare, i tada prodati. Nazalost kupaca za takve gume ima dosta, i to po finoj ceni.

Tapatalk Post

Van mreže Peja

• Laurin&Klement
  • Ugled: 41
« Odgovor #19 poslato: 15. Sep, 2016. 20:06 »
Za nas bi najlakse bilo kada bi Miroslav kupio 4 nova pneumatika  wac1
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD

Van mreže voyager

• Laurin&Klement
  • Ugled: 10
« Odgovor #20 poslato: 15. Sep, 2016. 20:31 »
Ja tako praktikujem. Kupim sve četiri i rotiram ih prema potrebi.
  • Vozi: Octavia A7 vRS 2.0TDI 6M

Van mreže batke

• Laurin&Klement
  • Ugled: 23
« Odgovor #21 poslato: 15. Sep, 2016. 20:37 »
To radi većina nas
  • Vozi: O3 2.0 tdi elegance+svašta nešto; MY2015; Revochip; Eibach prokit & RS 18"

Van mreže mirkuk38Započeo temu

• Laurin&Klement
  • Ugled: 38
« Odgovor #22 poslato: 15. Sep, 2016. 21:34 »
Izgleda da razlika u gripu može da se oseti samo u kritičnim situacijama... jeste da je najbolje neutralno ponašanje, ali još je pametnije sebe ne dovoditi u kritične situacije. Jeste da čovek ponekad ne može da bira, ali znam po sebi, koliko defanzivna,  smirena i opreza vožnja uliva osećaj se komotno može prevaliti milion milja bez incidenta :).

Miroslav trenutno vozi ganz nove napred, a pozadi stare šest meseci. Tek na proleće 2018. imam da se zanimam ponovo letnjim gumama... eventualno ;)

Van mreže batke

• Laurin&Klement
« Odgovor #23 poslato: 15. Sep, 2016. 22:03 »
Ja sam pre 5 minuta pocepao zadnju desnu. Sutra idu dve nove. S onzirom na to da je auto prešao tek 30kkm idem na fabručku varijantu Pireli Cinturato 225/45/17.
  • Vozi: O3 2.0 tdi elegance+svašta nešto; MY2015; Revochip; Eibach prokit & RS 18"

Van mreže voyager

• Laurin&Klement
« Odgovor #24 poslato: 15. Sep, 2016. 22:07 »
Bezveze... Ja sam prošle zime iscepao bok gume u Ugrinovačkoj na rupi obrađenoj za krpljenje onom mašinom što seče asfalt.

Van mreže klisko

• Laurin&Klement
  • Ugled: 30
« Odgovor #25 poslato: 15. Sep, 2016. 22:31 »
Kad pominjete to cepanje, iz istog razloga mi ostala  guma 2014 godište, korišćena jednu sezonu. Imam nekorišćenu rezervu 2010 godište. Da li da zamenim rezervu ovom iz 2014-te? Šta je bolje, nekorišćena, stara 6-7 godina ili malo korišćena, mlađa četiri godine?
  • Vozi: Octavia A5FL 1.9TDI 2010 i Octavia A7FL 1.6TDI 2019

Van mreže voyager

• Laurin&Klement
« Odgovor #26 poslato: 15. Sep, 2016. 22:33 »
Po meni ova mlađa.

Van mreže batke

• Laurin&Klement
« Odgovor #27 poslato: 15. Sep, 2016. 22:47 »
I po meni. Starijoj je već prošao vek trajanja, guma je izgubila svoja svojstva...

Van mreže jovan.ilic.89

• Laurin&Klement
  • Ugled: 51
« Odgovor #28 poslato: 15. Sep, 2016. 22:50 »
Michelin daje preporuku na svom sajtu da bolje gume idu na pogonske tockove a losije na nepogonske, dakle u vecini slucajeva, kod vozila sa prednjim pogonom bi trebale bolje gume ici napred.
Можеш ли молим те да даш неки линк? :)

Van mreže Peja

• Laurin&Klement
  • Ugled: 41
« Odgovor #29 poslato: 15. Sep, 2016. 23:12 »
Kumho objašnjava zašto je bezbednije dva nova pneumatika staviti pozadi.
http://kumhotyre.co.uk/kumho-news/should-you-fit-new-tyres-to-the-front-or-rear/
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD