Autor Tema: Octavia 1.6mpi 2004 Moje iskustvo  (Pročitano 13783 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže MarkosixZapočeo temu

• Ambition
  • Ugled: 3
Octavia 1.6mpi 2004 Moje iskustvo
« poslato: 30. Apr, 2018. 17:41 »
Pozdrav svima na forumu.Oktaviju vozim od februara prosle godine pa bih hteo da podelim svoje utiske.Kupio sam je zato sto mi se svidela i za predjenih 210 000 je bila solidno ocuvana.Platio sam je 3300 eura i bio sam spreman na dodatna ulaganja.Odmah sam uradio mali i veliki servis.Posle predjenih nekih 500 km nisam vise mogao da slusam lupanje pa sam sredio trapove.Auto je malo previse trom za moj ukus ali zeleo sam porodicni auto za mirnu voznju.Samo mislim da bi menjac trebao da ima jos jednu brzinu jer vec na 4000 obrtaja motor postaje preglasan.Onda sam primetio nenormalnu potrosnju ulja.Pocinje da trza u voznji.Pravac servis zamena bobine i kablova.Neko vreme je sve bilo ok a onda opet trzanje.Prekaricio sam motor i od tada ne trosi ni kap ulja.Neko vreme sam uzivao u voznji jer auto je stvarno udoban i lak za voznju.Onda pocinje da se pali lampica pritiska ulja.Zamena pumpe za ulje i davaca ulja.Sve ok nekih 100km a onda opet lampica pritiska ulja.Niko ne zna u cemu je problem a auto preko 3500 obrtaja pali lampicu za pritisak ulja.Sad imam auto koji me kostao skoro 5000 eura a ne mogu ni da ga vozim ni da ga prodam jer nisam u tom fazonu uvaljivanja kao sto vecina ljudi kod nas  izgleda da jeste.Sada mi svi kazu taj motor 1.6 mpi ne valja a kad sam kupovao kola svi su mi rekli ma odlican motor prelazi milion.
  • Vozi: Skoda Octavia a5 1.6 MPI

Na mreži mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • Ugled: 72
  • AS Petrović
Odg: Octavia 1.6mpi 2004 Moje iskustvo
« Odgovor #1 poslato: 01. Maj, 2018. 08:20 »
Taj motor I jeste odlican, prelaze mnogo km. Ja konkretno odrzavam par taxi seat altea sa tim motorom I sve su sa preko 500.000 km na satu, ni jedna nema potrosnju od preko litar do litar ipo ulja na 10.000 km. Vrlo verovatno da imas problem sa lezajevima radilice, pumpa za ulje retko do nikad strada, prosto receno zazor na lezajevima drzi pritisak. Najbolje je utvrditi koliki je zazor na lezajevima, ukoliko prelazi dozvoljenu granicu, premeriti radilicu, moze da se desi da ces samo novim lezajevima resiti problem. Nadji majstora koji hoce da se pozabavi problemom, a ja cu da ti posaljem mere za lezajeve I radilicu.

Edit: palo mi je na pamet, posto vec karter mora da se skida, neka ti majstor proveri oprugu I kuglu u samoj pumpi za ulje, ne verujem da je to problem, ali nije na odmet pogledati
  • Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

• Ambition
« Odgovor #2 poslato: 01. Maj, 2018. 12:15 »
Hvala na savetu.Sve na autu sam radio u ovlascenom servisu za focvagenova vozila.Skrenucu im paznju samo ne znam koliko jos finansijski mogu da izdrzim.U cetvrtak idem u servis pa cu videti.Hvala jos jednom.

• Ambition
« Odgovor #3 poslato: 11. Maj, 2018. 22:55 »
Konacno sam posle 8 dana uzeo auto iz servisa ali ne obavljenog posla.Oni tvrde da je mehanicki sve u redu i da je problem najverovatnije u satu.Poseticu jos jednog cenjenijeg majstora ovde u Cacku pa ako i on ne resi problem dacu auto na oglas uz napomenu kakav problem ima.Uglavnom nikome ne bih savetovao da uzme oktaviju sa ovim motorom.

Na mreži Karlheinz

• Administrator
  • Ugled: 103
« Odgovor #4 poslato: 12. Maj, 2018. 00:25 »
Neko vreme je sve bilo ok a onda opet trzanje
Znači i dalje trza?
auto preko 3500 obrtaja pali lampicu za pritisak ulja.
Kako se ponaša auto u vožnji kada se upali lampica?
ne mogu ni da ga vozim
Šta kažu tom servisu, može li da se vozi tako?
  • Vozi: Yeti

• Ambition
« Odgovor #5 poslato: 12. Maj, 2018. 16:37 »
Trzanje je prestalo kada je motor prekaricen i to vise nije problem.Lampica za pritisak ulja se pali uvek kada je auto pod nekim naporom kao sto je brza voznja ili voznja uz brdo.U pocetku je to bilo preko 3500 obrtaja a danas vec od 2500.Kada se lampica upali ne mogu da primetim neku promenu u voznji i u radu motora mada iskreno odmah stanem.Posle 2-3 minuta upalim i vozim normalno dok se to opet ne dogodi.U servisu kazu da iako oni misle da je u pitanju neka greska u satu ne bi trebao da vozim jer nece da preuzmu odgovornost ako nesto podje naopako.

• Ambition
« Odgovor #6 poslato: 12. Maj, 2018. 16:44 »
Zaboravih da napisem da mi je jedan maistor koji me je odbio kada sam mu rekao za problem rekao da se vec sretao sa tim problemom kod tog motora i da je to po njemu ne popravljivo jer je problem u odlivku bloka motora i da zbog toga negde gubi pritisak.Kaze necu da ti uzimam pare.U utorak idem kod nekog elektronicara.

Van mreže slobodanalex

• Laurin&Klement
  • Ugled: 38
« Odgovor #7 poslato: 12. Maj, 2018. 17:35 »
Bolje poseti nekog "krstenog" mehanicara, neka izvadi prekidac pritiska ulja i stavi manometar (mali broj servisa ima ih ima) i testira stvaran pritisak ulja. Time iskljucuje gresku na elektronici. A mislim da je problem ipak mehanicke prirode.
  • Vozi: ŠKODA SUPERB COMBI 2.0 TDI STYLE 2017 Lava Blue

• Ambition
« Odgovor #8 poslato: 12. Maj, 2018. 17:51 »
Merili su pritisak i nisam zapamtio tacne cifre ali kazu da je pritisak malo manji od propisanog ali ne bi trebalo da pali lampu.To je ovlasceni servis za folcvagenova vozila "Auto servis Luco".Moguce je da nece da se zamaraju trazenjem problema.Ako i elektronicar ne nadje problem onda je sigurno do mehanike.

Van mreže -nebojsa-

• Laurin&Klement
  • Ugled: 63
« Odgovor #9 poslato: 12. Maj, 2018. 18:39 »
Luco nije ovlasceni. Jeste specijalizovani ali nije ovlasceni. Pozovi Autocacak, ne ujedaju. Probaj da zakazes pregled.
  • Vozi: Škoda Octavia 3 Combi 1,2 TSI 6B 2013. Toyota Corolla Sol 1,5 2024.

Na mreži mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • AS Petrović
« Odgovor #10 poslato: 12. Maj, 2018. 21:29 »
ja bih isao ovim redosledom
1. proveriti ulje koje je sipano, da li je adekvatno (mada koje god da sipas ne bi smelo da bude problema sve dok je kvalitet okej)
2. proveriti da ulje nije razredjeno benzinom (curenje neke dizne, izostanak varnice pa doslo do slivanja benzina u karter)
3. izmeriti pritisak ulja, ako je ok, problem je negde u davacu ili elektronici
4. ako nije ok, skinuti karter, prekontrolisati pumpu za ulje, sito i sam ventil u pumpi
5. ukoliko je i to okej, prekontrolisati zazor na lezecim i aksijalnim lezajevima radilice

posto rece da si menjao karike, treba pogledati da li su leteci lezajevi stegnuti po propisu i da nisu kojim slucajem okrenuti naopako, u tom slucaju motor radi lepo, ne lupa, ali i ne drzi dobar pritisak ulja

ni jedan problem nije neresiv samo ocigledno manjka znanja majstorima gde si bio

• Ambition
« Odgovor #11 poslato: 12. Maj, 2018. 22:11 »
Hvala svima na tome sto su se ukljucili u resavanje ovog problema.Svaki savet je dobronameran i na mestu.Nekih predloga sam se i sam setio a nekih nisam.Generalno problem je u tome sto kada se razbolim i kada mi se pokvare kola moram sam da postavljam dijagnozu.Doktora i mehanicara zabole ona stvar da naprezu mozak.To me mnogo nervira.Sve ove predloge ja iznesem mehanicaru i on kaze proverio sam ali ja nemam nacin da proverim da li je to istina.Ostaje da mu verujem jer na kraju moram nekome da verujem.Ulje je kastrol 10-40.Ovo za benzin u ulju se nisam setio.Pritisak meren kazu da je malo nizi od normale.Davac i pumpa stavljeni novi.Lezajevi i radilica provereni.E sve ovo sto sam napisao je tako ako me nisu slagali.Luca poznajem i verujem mu ali lagala su mene i braca i rodjaci tako da mogu da garantujem samo za svoju rec.Znam da u Autocacku ne ujedaju ali iskreno deru.Tamo sam radio mali servis.Ne bezim ni od njih jer sam resio da ovo sredim da bih mogao mirne duse da prodam auto.Necu da me bilo ko (opravdano) kune.

Van mreže vojkan85

• Laurin&Klement
  • Ugled: -7
« Odgovor #12 poslato: 12. Maj, 2018. 22:30 »
A da ti to ipak lepo prodas ako ce te popravke kostati jos novca i da pazaris nesto drugo. Majstora danas naci da valja je umetnost, pa cak i ovlascenog servisera.
  • Vozi: Škoda Kodiaq L&K 2.0TDI 4x4

• Ambition
« Odgovor #13 poslato: 12. Maj, 2018. 23:05 »
Da li jos uloziti pa prodati po normalnoj ceni ili ne ulagati pa prodati neispravno ispod svake cene pitanje je sad.

Na mreži mihajloalasp

• AS Petrović since 2014
  • Laurin&Klement
  • AS Petrović
« Odgovor #14 poslato: 13. Maj, 2018. 00:45 »
Popraviti i voziti i dalje normalno, jer je to najisplativije. Taj motor je konstrukcijski star skoro 30 godina, sramota je za bilo koga ko sebe naziva majstorom da ga ne resi.