Autor Tema: Regeneracija DPF filtera  (Pročitano 144539 puta)

1 Član i 29 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Filip1986

• Ambition
  • Ugled: 2
Odg: Regeneracija DPF filtera
« Odgovor #135 poslato: 22. Apr, 2021. 08:38 »
Ja sam siguran da pocinje hladan regeneracijiu posto pratim kilometrazu od poslednje regeneracije.
A kako mi je garaziran auto jako brzo spusti obrtaje sa 1000 na 800 pri hladnom starutu zimi.
  • Vozi: Skoda Superb 2.0 TDI Ambition DSG

Van mreže observer

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #136 poslato: 22. Apr, 2021. 09:53 »
1. iskljuciti mogucnost da se ovo desava zbog grejanja kabine (Petarp naveo razlog)
2. "produvavanjem" necete nista postici, samo ce se jos pre napuniti filter.

Regeneracije pre dizel afere su bile na oko 500 km (moj slucaj) a kod novijih (kao sto je ovaj) su remapom softvera regeneracije postale cesce. Izgleda da postoji razlog zasto ga je prethodni vlasnik prodao i to nema veze sa neispravnoscu vec su novi dizeli, izgleda, sve gori i gori. I meni su dosadile regeneracije (zamisliite, na 500 pa sam popizdeo, a sad vidim da ima i gore). Tacno da gurnes auto sa litice. Mogu zamisliti kako se osecas.
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

Van mreže bog_daaan

• RallyeSport
  • Ugled: 0
« Odgovor #137 poslato: 23. Apr, 2021. 04:08 »
1. iskljuciti mogucnost da se ovo desava zbog grejanja kabine (Petarp naveo razlog)
2. "produvavanjem" necete nista postici, samo ce se jos pre napuniti filter.

Regeneracije pre dizel afere su bile na oko 500 km (moj slucaj) a kod novijih (kao sto je ovaj) su remapom softvera regeneracije postale cesce. Izgleda da postoji razlog zasto ga je prethodni vlasnik prodao i to nema veze sa neispravnoscu vec su novi dizeli, izgleda, sve gori i gori. I meni su dosadile regeneracije (zamisliite, na 500 pa sam popizdeo, a sad vidim da ima i gore). Tacno da gurnes auto sa litice. Mogu zamisliti kako se osecas.
Nije sigurno do grejanja jer mi se to desi posle 30km po gradu kada je motor uveliko zagrejan, meni nije jasno kako moze da se desava na 150-200km regeneracija, pre ove Octavie sam vozio dobru staru 1.9tdi Octaviu koja nije imala dpf i slatko sam se navozao sa njom, nije mi jasno takodje kako nekome pali na 400, nekome na 300, nekome na 500km, a nekome kao meni na 150-200km? Voleo bih da se neko na forumu javi ko ima Octaviu nekog mog datuma sa istim motorom da vidimo da li je stvarno softver tako podesen ili je nesto drugo u pitanju..
  • Vozi: Škoda Octavia Mk3 facelift, 2.0TDI 150hp DSG

Na mreži AcoSk

• Laurin&Klement
  • Ugled: 38
« Odgovor #138 poslato: 23. Apr, 2021. 11:54 »
Imas iznad sve su ti ljudi objasnili.
Inace, regeneracija se pali po potrebi, a ne prema kilometrazi. Sve zavisi od rezima voznje, grad ili otvoren put....
I nema tu nikakvog podešavanja intervala regeneracije, vec se ona pali kada se dostigne odredjena kolicina pepela u dpf-u.

p.s. Nemoj citirati post iznad svog. Postaje nepregledno...

Van mreže observer

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
« Odgovor #139 poslato: 23. Apr, 2021. 13:23 »
Okacicu ovu sliku, koja pokazuje princip aktiviranja regeneracije (mozda sam je skinuo upravo sa ovog foruma, ne secam se vise :) )
(Vrednosti se verovatno razlikuju u zavisnosti od modela, gledajte princip, ne apsolutne vrednosti u gramima)
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

Van mreže davidbgd

• Ambition
« Odgovor #140 poslato: 27. Maj, 2021. 14:26 »
ekipo, citam ovo oko DPF pa da priupitam

kod mene se niti pali niti svetle lampice 'dize' ;) niti dimi .. pa me zbunjuje ova prica cela.

2.0 125KW DSG6 2015
posto mi DSGovci ''nemamo'' ler, kako kod nas uociti aktivaciju(skok na 1000 obrtaja)?
  • Vozi: superB 2015

Na mreži AcoSk

• Laurin&Klement
« Odgovor #141 poslato: 27. Maj, 2021. 18:51 »
Kako mislis mi dsg-ovci nemamo ler?
Lampice ni ne treba da svetle, kad zasvetle onda je problem

Van mreže vojkan85

• Laurin&Klement
  • Ugled: -7
« Odgovor #142 poslato: 27. Maj, 2021. 18:56 »
Misli na to da verovatno stalno drzi u D mode-u ali opet se oseti i vidi na obrtajima kada stoji na semaforu.
  • Vozi: Škoda Kodiaq L&K 2.0TDI 4x4

Na mreži AcoSk

• Laurin&Klement
« Odgovor #143 poslato: 27. Maj, 2021. 19:08 »
Bas to, nema veze sto je dsg i sto drzi u D, opet digne obrtaje

Van mreže bog_daaan

• RallyeSport
« Odgovor #144 poslato: 28. Maj, 2021. 13:28 »
ekipo, citam ovo oko DPF pa da priupitam

kod mene se niti pali niti svetle lampice 'dize' ;) niti dimi .. pa me zbunjuje ova prica cela.

2.0 125KW DSG6 2015
posto mi DSGovci ''nemamo'' ler, kako kod nas uociti aktivaciju(skok na 1000 obrtaja)?
Mi DSGovci imamo ler, kada stanes na semafor i kada nema regeneracije auto ti radi ispod 1000 obrtaja, a kada se uključi regeneracija DPFa onda su obrtaji na 1000 dok se ne završi regeneracija. Takođe u trenutku regeneracije i u P da ubaciš menjač primetićeš da se motor vrti na 1000 obrtaja.
  • Vozi: Škoda Octavia Mk3 facelift, 2.0TDI 150hp DSG

Van mreže Filip1986

• Ambition
  • Ugled: 2
« Odgovor #145 poslato: 28. Maj, 2021. 13:49 »
Na sve ovo bih jos dodao samo podatak da start/stop sistem nije aktivan za vreme regeneracije, tj automobil se nece ugasiti na semaforu dok ne zavrsi proces. 
  • Vozi: Skoda Superb 2.0 TDI Ambition DSG

Van mreže davidbgd

• Ambition
« Odgovor #146 poslato: 28. Maj, 2021. 14:42 »
sve skontah sto rekoste.. ali nista od toga ja nisam uhvatio.. ovaj se stalno paligasi na semaforu ;0) ali nesto ne videh tih 1000 ni u P ni u D ...  :bravo:
moracu da ispratim malo vise ovo , zaintigirali ste me bravo2

inace pogledao sam u njegovom navodilu za uporabouuu i pise da se vozi u S , u 4toj, 1800-2500rpm jedno 15tak min kada izbaci lampicu... verovatno isto vazi i ako ne izbaci nego ''pocne'' da radi regeneraciju (1000rpm...) - da bi to ispostovao to mu dodje do ikea-e i nazad ;0)
« Poslednja izmena: 28. Maj, 2021. 14:51 davidbgd »
  • Vozi: superB 2015

Van mreže vojkan85

• Laurin&Klement
  • Ugled: -7
« Odgovor #147 poslato: 28. Maj, 2021. 16:54 »
Za početak ugasi start-stop ako se pali i gasi pa isprati. Najgore je prekidati regeneraciju.
  • Vozi: Škoda Kodiaq L&K 2.0TDI 4x4

Na mreži dixon

• Laurin&Klement
  • Ugled: 7
« Odgovor #148 poslato: 18. Jun, 2021. 19:48 »
Ево причало се о DPF, кад је узет ауто oil ash volume је било н 198ml, иако VCDS показује да се DPF мења тј. да је пун на 175ml, силни зналци по форумима су ме убеђивали да је све ок докле год сам ради регенерације и док не упали лампицу на табли. Елем ја сам пратио вредности, он је сам радио регенерације на сваких ~500км, никад лампица, никад ништа. И недавно бацим поглед (како то и бива, не можеш стићи свој ауто да погледаш поред муштерија јбг), кад оно избаци 219ml, ајде рекох нема везе, ради регенерације и даље итд. Нисам механичар па нисам ни улазио у материју око овога кад показује у милилитрима а не у грамима. Међутим, ауто пре 20-ак дана поче опасно да губи снагу, не баца у safe mode, али нема снаге у претицању и нешто почне да шишти кад тачно на обртајима кад заврти турбо. Скидана сва црева, све прегледано, скидана усисна-чишћена, EGR и клапна гаса очишћени такође. И мало тад истражих по нету, дођем до закључка да је DPF пун к'о шибица. Скинемо DPF, отворимо га, кад оно баам има шта и да се види... Од силне гарежи, пукао је по хоризонтали и враћао контра притисак. Скинут је и турбо, однешен на преглед, људи га отворили, расклопили све делиће, очистили, кажу одличан је нема грам луфта, пераја добра, геометрија добра, све одлично. Ауто склопљен, DPF и EGR угашени мапом мотора и ауто је ишао осетно лепше. На крају је и измапиран, па сад заиста доста лепше иде у односу на раније .

Суштина је да ови стручњаци што чисте DPF ни рекли да је ово добро и наводно би га очистили, а након тог акања оним млазовима воде, распао би се у вожњи у неком тренутку. Јер они не могу да виде цео филтер, само завуку камерице са обе стране издувне гране око DPF и то је то.

Чисто да знате да се не може знати какав је филтер, док се не отвори, а уме и те како да прави проблеме без да крене да пали лампицу. Ако се не скине DPF на време резултат је спржен турбо, што даље може довести до пуцања кућишта турба или до тога да крене да вуче уље па чак и да доведе мотор у озбиљан проблем. Кад први пут упали лампицу, скидајте смеће и решавајте како вам је воља, ја сам се одлучио за тотално избацивање, неко ће узети нов оригинал, неко заменски.

[SPOILER=DPF фотке]

[/SPOILER]

Van mreže vlado985

• Laurin&Klement
  • Ugled: 4
« Odgovor #149 poslato: 18. Jun, 2021. 19:58 »
Moze li neko od admina da rijesi ovu situaciju sa slikama, da ih nekako skalira i smanji kad se forum otvra preko pc browsera, jer ovako ogromno postavljene slike ostanu rasirene i mnogo je nepregledno.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.6 tdi,66kw,CAYC