Autor Tema: Yeti 1.2tsi potrosnja goriva +(2xTEST ~6000km by hocukupimyetija)  (Pročitano 27215 puta)

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže hocukupimyetijaZapočeo temu

Odg: Yeti 1.2tsi potrosnja goriva +(2xTEST ~6000km by hocukupimyetija)
« Odgovor #60 poslato: 26. Apr, 2015. 22:28 »
ZAVRSEN VELIKI TEST POTROSNJE

prvo poslednja statistika:

test potrosnje pri konstantnoj brzini od 130km/h je pokazao potrosnju 7.91 litara, do ulaska u Srbiju.

zatim odmah po ulasku u Srbiju ponovo punim do vrha na Mol-ovoj pumpi. Pridje mi covek i silno se potrudi da me ubedi da sipam pojacano gorivo, sa aditivima, od kojih motor cvrkuce, cveta, preciscava se, i manje trosi, a za razliku od samo 200 dinara na pun rezervoar. Ja ga poslusam, sipam do vrha bezolovni 95 oktana sa aditivima i pojacivacima, i pri istoj brzini od 130kmh dodjem do Beograda. Video sam po kazaljki da trosi vise, i ne budem lenj i odmah po ulasku u Beograd ponovo napunim do vrha iako sam presao samo 200-tinak km, i potrosnja porasla na 8.9 litara.

Dakle, pri istoj brzini potrosio je litar vise 'pojacanog, aditivnog' na 100km, nego obicne 95ice koju sam sipao na Shell pumpi Austriji ili Nemackoj, ne secam se vise.

Ako se secate mog prvog javljanja, kada sam krenuo iz Beograda, zabelezio sam vecu potrosnju na benzinu koji sam natocio kod nas pri polasku. I sada ponovo veca potrosnja na nasem benzinu pri povratku. Cak sam pratio nadmorsku visinu od granice do Beograda, uglavnom je ista ili u blagom opadanju, sto ce reci da auto ne ide uzbrdo do Beograda  :B=)

Ili je problem u tome sto se na nasim pumpama i dalje toci manje kvalitetan benzin, sta god pricali o poboljsanju od dolaska Rusa, ili se auto vise muci na nasem autoputu koji je vidno losiji, neravniji, truckaviji, iskrpljeniji, itd. Mozda neko ima bolju pretpostavku/objasnjenje.

Suma sumarum, veliki test na cca 3.500 predjenih km na auto putu izgleda ovako:

I rezervoar, NIS, 95 oktana / brzina 120kmh = 8.5l (kroz Srbiju 10l, do Slovenije palo na 8.5l)
II rezervoar, Petrol, Slovenija, 95 oktana / brzina 120kmh = 7.2l
III rezervoar, Shell, Nemacka, 95 oktana / brzina 140kmh + grad + magistralno, dakle mesovito = 7.5l
IV rezervoar, Shell, Luxembourg / 98 oktana / brzina 140kmh = 8.5l
V rezervoar, Shell, Nemacka / 95 oktana / brzina 130kmh = 7.9l
VI rezervoar, Mol, Srbija / 95 oktana sa aditivima za manju potrosnju / brzina 130kmh = 8.9l

• Vozi: Skoda Yeti 1.2tsi Experience

Van mreže joca 58

pravi test,svaka cast.Ocigledna je razlika u kvalitetu goriva.Ipak smo mi Srbija i sve nam je dobro.U zdravlju i veselju da se vozis :bravo:
  • Vozi: yeti 2011 1,2 DSG expiriens

Van mreže nikolaj

Pravi veliki test. Pri prosečnoj brzini od ~130km/h, na ovih 6 deonica, prosečna potrošnja je 8,0 lit. Za kutijasti oblik naših vozila dobar rezultat. :bravo:
  • Vozi: Škoda Yeti 1.2 TSI Active, 2011.

« Odgovor #63 poslato: 26. Apr, 2015. 23:33 »
Pravi veliki test. Pri prosečnoj brzini od ~130km/h, na ovih 6 deonica, prosečna potrošnja je 8,0 lit. Za kutijasti oblik naših vozila dobar rezultat. :bravo:

izadje toliko prostim izvlacenjem srednje vrednosti izmedju ovih rezultata.

ali to je teorija. prakticno, moze da se kaze i da moj Yeti 1.2 na nasem obicnom benzinu 95 oktana bez aditiva, na nasim auto putevima trosi 9-10l pri maloj brzini od 120kmh, sto je prilicno lose. tih 8.0 izadje u uslovima nemackog auto puta i nemackog benzina. a to nisu nasi uslovi.

6. rezervoar je potrosen samo manjim delom. pravu prosecnu potrosnju mogu izvuci sabiranjem 5 celih rezervoara + ono sto je potroseno iz 6. pa podeljeno sa tacnim brojem predjenih kilometara. zna li neko koliki je Yetijev rezervoar, 50l, 55l?

Na Mol pumpi mi je stalo 50,2l, a bilo je unutra oko 2, 3l...

Van mreže nikolaj

Nivo goriva u rezervoaru iznosi približno 60litara, od čega je 10,5 litara rezerva. Ovako piše u uputstvu.

Na mreži Karlheinz

• Administrator
  • L&K ugled: 104
« Odgovor #65 poslato: 27. Apr, 2015. 00:32 »
I rezervoar, NIS, 95 oktana / brzina 120kmh = 8.5l (kroz Srbiju 10l, do Slovenije palo na 8.5l)
II rezervoar, Petrol, Slovenija, 95 oktana / brzina 120kmh = 7.2l
III rezervoar, Shell, Nemacka, 95 oktana / brzina 140kmh + grad + magistralno, dakle mesovito = 7.5l
IV rezervoar, Shell, Luxembourg / 98 oktana / brzina 140kmh = 8.5l
V rezervoar, Shell, Nemacka / 95 oktana / brzina 130kmh = 7.9l
VI rezervoar, Mol, Srbija / 95 oktana sa aditivima za manju potrosnju / brzina 130kmh = 8.9l
Odličan test, imaš li tačne količine goriva koje si sipao na ovih 6 deonica + ovo zadnje u BG?
izadje toliko prostim izvlacenjem srednje vrednosti izmedju ovih rezultata.
Što je samo približno tačno, može nekada da bude čak i neprecizno.
pravu prosecnu potrosnju mogu izvuci sabiranjem 5 celih rezervoara + ono sto je potroseno iz 6. pa podeljeno sa tacnim brojem predjenih kilometara.
Ne 5 celih rezervoara, već saberi svih 7 količina goriva koje si sipao (nis+slo+de+lux+de+mol+nis), počev od prvog tankanja u BG pa do zadnjeg - opet u BG.
Onda tu količinu podeli sa (pređena_kilometraža_od_prve_do_zadnje_pumpe/100). Npr: 280L/(3500km/100)=8 L/100km
  • Vozi: Yeti

« Odgovor #66 poslato: 27. Apr, 2015. 01:19 »
citam i na Briskodi, kazu da i njima pise 60l, ali da to nije ispravno, i uglavnom se slazu da je kapacitet 55l.

meni je jutros BC pisao da mogu da predjem jos 30km, i onda je stalo 50l benzina pri dolivanju.

ako uzmemo da je tank 55l, to znaci mojih 6 rezervoara je 330l, ali od 6. rezervoara je potroseno 19.25l, to znaci da sam ukupno potrosio 310.25l

Na predjenih tacno 3.400km, rezultat iznosi 9.1 l

E sad, ni ovaj rezultat ne mozemo uzeti kao konacan, jer izgleda niko na kugli zemaljskoj ne zna koliki je tacno rezervoar Yetija.

Tako da, imamo tri moguce racunice.

Prva, teorijska, koja racuna srednju vrednost, i koja kaze 8.0l
Druga, koja polazi od pretpostavke da je tank 55l, po kojoj je potrosnja 9.1l
Treca, BC, resetovan na pocetku putovanja, i koji kaze 8.0l prosek svih 3.400km. Ovde, iz mojih prethodnih racunica, BC laze za 0.5l u odnosu na stvarnu, i tako dolazimo do 8.5 l za prosecnu brzinu od 130kmh. 

Posto je treca racunica srednja vrednost izmedju prve i druge, uzmimo ovo kao relevantan rezultat. Ali ako tome dodamo lose gorivo u Srbiji, rezultat je i gori od ovoga.

Karlheinze, nazalost, nemam tacne kolicine sipanih goriva, jer mi nedostaju racuni sa par pumpi (kroz secanje, dolivanje je uvek bilo 43-48l, osim jednog od 50l). Vaznije mi je bilo da posle svakog dolivanja izracunam potrosnju. Mogu da napravim racunicu prvo dolivanje (12l) + 5 punih rezervoara (55*5=275l) + 19.25l poslednjeg dolivanja = 9.0l

Ako ovo uzmemo kao 4 racunicu, onda bi mogli reci da Yeti 1.2 na brzinama od 130kmh trosi vise 9 nego 8l na 100km  ;)

Van mreže nikolaj

Pošto je ovo očigledno nemoguće skroz precizno izmeriti, reci nam da li je pri ovim brzinama i kolika otprilike bila potrošnja ulja? ( ako si uopšte pre puta merio )
Jes da je tema o potrošnji goriva, ali je i ovo bitna informacija, s'obzirom da 1.2 TSI hoće da posrče ulja, naročito na dužim relacijama.

Na mreži Karlheinz

• Administrator
  • L&K ugled: 104
« Odgovor #68 poslato: 27. Apr, 2015. 10:41 »
Treca, BC, resetovan na pocetku putovanja, i koji kaze 8.0l prosek svih 3.400km.
Ako nemaš ukupnu nasutu tačnu količinu goriva onda bi ovo bilo najtačnije moguće, BC, koji kaže 8L/100km.

Seti se približnih km po etapama, npr. prva je je bila 118 od prve do druge pumpe, onda bi mogli tačno da izračunamo prosek. pod uslovom da si računao na pumpama prosek ručno, tj. sipane L / pređene km do te pumpe ?
  • Vozi: Yeti

« Odgovor #69 poslato: 27. Apr, 2015. 12:24 »
Pošto je ovo očigledno nemoguće skroz precizno izmeriti, reci nam da li je pri ovim brzinama i kolika otprilike bila potrošnja ulja? ( ako si uopšte pre puta merio )
Jes da je tema o potrošnji goriva, ali je i ovo bitna informacija, s'obzirom da 1.2 TSI hoće da posrče ulja, naročito na dužim relacijama.

naravno da sam pratio ulje. pre polaska, proverio sam nivo ulja, i bio je do vrha, mozda je nedostajao 1mm. dan pre puta su mi zamenili lanac, ali ja sam svejedno proverio. u luxemburgu sam proverio nivo ulja, to je posle nekih 1800km recimo, i nivo je bio tacno na pola izmedju minimuma i maximuma. medjutim, kad sam stigao u beograd, posle 3400km sam ponovo proverio ulje, i bilo je vise ulja, na 2/3 izmedju min i max. pri tom, u luxemburgu je auto stajao ugasen u garazi dva dana u trenutku merenja u ulja, a u beogradu na parkingu nekih 45 min.

u svakom slucaju, posto sam citao ovde na forumu da yeti hoce da posrce ulja dosta, zakljucio sam da je situacija dobra, bilo da je nivo na polovini, ili na 2/3 sipke.

« Odgovor #70 poslato: 27. Apr, 2015. 12:45 »
Ako nemaš ukupnu nasutu tačnu količinu goriva onda bi ovo bilo najtačnije moguće, BC, koji kaže 8L/100km.

Seti se približnih km po etapama, npr. prva je je bila 118 od prve do druge pumpe, onda bi mogli tačno da izračunamo prosek. pod uslovom da si računao na pumpama prosek ručno, tj. sipane L / pređene km do te pumpe ?

pa sve vreme sam tako racunao, nakon svakog dolivanja benzina sam rucno racunao prosek deljenjem sipanih L x 100 pa podeljeno sa predjenim km. sve te etape sam i naveo, imas gore.

ispada da je najekonomicnija etapa II, gde je potrosnja bila 7.2L pri brzini od 120kmh, na slovenackom benzinu. ali znate sta, yeti u 6. brzini na 120kmh izgleda kao da puzi po putu, mnogo je dosadno. tera coveka da vozi brze, ali onda nema vise ekonomicne voznje. ako bi se vozio 100kmh, mozda bi mogao i da izvuce svih 800km na auto putu na jednom rezervoaru (ako bi se rizikovalo bas do zadnje kapi), ali zaspao bi za volanom pri toj brzini. u sustini, to govori u prilog Yetija sa ovim motorom, udobno krstari, tiho, u tom smislu ima odliku jaceg auta vise klase. ipak, za moj standard, 140kmh je minimalna brzina za ugodnu voznju auto putem, i po meni je mana sto Yeti 1.2 nije ekonomican pri ovoj brzini, jer to nije velika brzina. ali opet, nije ni halapljivac.

problem je u tome sto sve vreme pricamo o voznji na evropskom gorivu, a ako pogledamo potrosnju na nasem gorivu, ovaj Yeti je tezak alkoholicar i pri malih 120kmh. i moj problem je i dalje sto drugi na ovom forumu prijavljuju znatno manje potrosnje i sto niko ne komentarise ono sto su mi u dva servisa rekli - da je normalna potrosnja upravo ovo sto ja navodim, a da ne treba verovati ovima sto navode da im auto trosi 5 i nesto litara... a ja opet mislim sto bi ljudi lagali, nema nikakve logike...

Van mreže nikolaj

da ne treba verovati ovima sto navode da im auto trosi 5 i nesto litara... a ja opet mislim sto bi ljudi lagali, nema nikakve logike...
Zaista nema logike da kolege Zix, joca 58 i ja govorimo neistinu kada i slikom pokazujemo da nam automobili na magistralnom putu troše 5-6lit/100km, doduše po BC. Dovoljno smo u ozbiljnim godinama da smo prerasli preterivanja sa potrošnjom. :) Ako pogledamo postove za našu potrošnju na autoputu od 130-140km/h ona je 7,5-8lit/100km po BC (+ ~0,5lit ), što mu dođe otprilike kao i tvoja merena potrošnja. U lokalu i na magistralnom putu izgleda da ti ipak imaš malo težu nogu na gasu od nas. :)
Što se tiče ulja, malo je čudno da jedno merenje pokaže 1/2, a prvo naredno 2/3 nivoa na šrafiranom delu, pod uslovom naravno da je auto bio na ravnom u oba slučaja. wac1 Proveri da li ulje mnogo miriše na benzin (mora da se oseća malo) i kakav je viskozitet pod prstima ( da nije previše posno ).

Van mreže zix

Pri kontroli nivoa ulja mi se desilo (doduše prošle godine) da očitam različite nivoe količine ulja (uvek na hladnom motoru) i pri tome kada je bio viši nivo, onda se osećao miris benzina. Tih dana je auto vožen po gradu. Nakon vožnje na otvorenom sve se vratilo u normalu, normalan nivo i normalan miris ulja. Da li se nekom slično dešavalo?
U proteklih godinu dana prešao sam 9000 km, nivo ulja se smanjio za 1/4 šrafiranog polja.
  • Vozi: Škoda Yeti 1.2 TSI 2012.

« Odgovor #73 poslato: 27. Apr, 2015. 14:24 »
Zaista nema logike da kolege Zix, joca 58 i ja govorimo neistinu kada i slikom pokazujemo da nam automobili na magistralnom putu troše 5-6lit/100km, doduše po BC. Dovoljno smo u ozbiljnim godinama da smo prerasli preterivanja sa potrošnjom. :) Ako pogledamo postove za našu potrošnju na autoputu od 130-140km/h ona je 7,5-8lit/100km po BC (+ ~0,5lit ), što mu dođe otprilike kao i tvoja merena potrošnja. U lokalu i na magistralnom putu izgleda da ti ipak imaš malo težu nogu na gasu od nas. :)

ma naravno, ja samo primecujem razlicite informacije i nisu mi jasne, i ne mislim da neko krivotvori svoju potrosnju.
sa magistralni put jos uvek nemam merenje, cekam polazak za crnu goru. za grad - ako bi mi noga bila neznija od ove, trebala bi joj stikla :)

Što se tiče ulja, malo je čudno da jedno merenje pokaže 1/2, a prvo naredno 2/3 nivoa na šrafiranom delu, pod uslovom naravno da je auto bio na ravnom u oba slučaja. wac1 Proveri da li ulje mnogo miriše na benzin (mora da se oseća malo) i kakav je viskozitet pod prstima ( da nije previše posno ).

u luxemburgu u garazi je pod bio savrseno ravan. na parkingu u beogradu sigurno nije savrsen, moglo bi se govoriti o blagom nagibu, ali ne znam da li tolicka kolicina nagiba moze uticati na nivo ulja. nema druge nego da u beogradu nadjem neki bas ravni pod, pa opet pogledam sipku.

Van mreže nikolaj

Nakon vožnje na otvorenom sve se vratilo u normalu, normalan nivo i normalan miris ulja. Da li se nekom slično dešavalo?
Jeste, dešavalo se. Tako bi trebalo da bude, zato me i čudi da se kod kolege hocukupimyetija nakon duge pređene deonice nivo ulja povećao u odnosu na prethodno merenje.
Ovo sad spada u temu o potrošnji ulja, ali itekako ima veze sa gorivom. Naime usled česte gradske vožnje, dolazi izgleda do koncentracije benzinskih isparenja u karter, što se dužom relacijom vožnje reguliše u smislu sagorevanja istog. Ovo je moj laički zaključak, ako ima neko stručniji da ovo potvrdi ili objasni, bilo bi korisno. Hvala.

u luxemburgu u garazi je pod bio savrseno ravan. na parkingu u beogradu sigurno nije savrsen, moglo bi se govoriti o blagom nagibu, ali ne znam da li tolicka kolicina nagiba moze uticati na nivo ulja. nema druge nego da u beogradu nadjem neki bas ravni pod, pa opet pogledam sipku.
I na malom nagibu hoće da pokaže pogrešno, tako da ne bi bilo loše da izmeriš ponovo na ravnom.