Autor Tema: Temperatura ulja u motoru  (Pročitano 42593 puta)

0 članova i 15 gostiju pregledaju ovu temu.

Na mreži zare

• Laurin&Klement
  • Ugled: 18
Odg: Temperatura ulja u motoru
« Odgovor #45 poslato: 03. Apr, 2016. 16:49 »
Koliki je bio nivo ulja po sipci pre i posle zamene?

Van mreže ИгоР

• Laurin&Klement
  • Ugled: 6
Temperatura ulja u motoru
« Odgovor #46 poslato: 03. Apr, 2016. 16:55 »
Не постоји ни теоретска могућност да ново и израђено уље (нпр. 15к км) дају исту температуру мотора, уз дужно поштовање свима.
Да је горе наведено истина, уље се никада не би ни мијењало.

Van mreže mirkuk38Započeo temu

• Laurin&Klement
  • Ugled: 38
« Odgovor #47 poslato: 03. Apr, 2016. 17:02 »
Izvukao sam 4L ulja, a vratio oko 4.8L (min - max).

Van mreže Peja

• Laurin&Klement
  • Ugled: 41
« Odgovor #48 poslato: 03. Apr, 2016. 18:25 »
Не постоји ни теоретска могућност да ново и израђено уље (нпр. 15к км) дају исту температуру мотора, уз дужно поштовање свима.
... pod pretpostavkom da je staro i novo ulje istog tipa i proizvođača.
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD

• Laurin&Klement
« Odgovor #49 poslato: 03. Apr, 2016. 19:05 »
Ulje može da se tera 50.000km. E sada, da li je već posle samo 15k toliko izrađeno da diže temp ???? Nešto nisam siguran.

VW 507 standard je prilično striktan. Verujem da se ulja različitih proizvođača slično ponašaju.  G. Stalker bi mogao da nas prosvetli ovde.

U četvrtak idem na duži put.. cca 2.000km, pa ću detaljno uporediti radnu temp. ulja na autoputu. Ako se dobro sećam, ranije je išla 110 do 115C pri 130km/h. Napisao sam u temi kada sam se vozio sa Batketom ka Kragujevcu.

Ovo što sam do sada poredio nije u lab. uslovima naravno, ali u gradskoj vožnji (autoput + bulevari) ide do 100C, kao i pre zamene.

Van mreže ИгоР

• Laurin&Klement
« Odgovor #50 poslato: 03. Apr, 2016. 21:03 »

Ulje može da se tera 50.000km. E sada, da li je već posle samo 15k toliko izrađeno da diže temp ???? Nešto nisam siguran.
Кочега, нисам рекао да уље диже толико температуру (а троретски и може), већ сам рекао да нема теоретске шансе да су исте темп новог и израђеног уља, јер се коси са науком и логиком.

Уље можда и може 50к км, али то је почетак краја тог мотора. Ту се створе такве гумено/катранисане наслаге на глави, хидроподизачима, уљним каналима и бреги, да је немогуће проћи без посљедица по мотор...а тек опрати то.

Van mreže lipovaccc

• Laurin&Klement
  • Ugled: 68
« Odgovor #51 poslato: 03. Apr, 2016. 21:36 »
Evo mirkuk samo  za tebe sada baš blejim u Pastu B8 2.0TdI 150KS   :B=)  i razgovaram sa ovim likom sto vozi pasata danas je išao Bg subotica i nazad  pod ukljucenom klimom 140 vozio  skoro stalno i temperatura ulja je bila 114 stepeni  a temperatura vazduha iznosila je 23 stepena ...
Od zamene ulja prošao je  9k km  . Od zamene ulja temperatura je skocila za 2-3 stepena  tako on kaze ...
Evo ako ti ovaj podatak nešto znači ...
  • Vozi: Škoda Fabia 1,2 htp 2005god

• Laurin&Klement
« Odgovor #52 poslato: 06. Jun, 2016. 02:08 »
Recimo da je identično i kod mene... Na autoputu oko 115C, na magistrali 95C.
Zamena ulja nije donela nikakvu promeni što se tiče temp ulja.

Van mreže robocoprs

• RallyeSport
  • Ugled: -8
  • Ако хоћеш победити, не смеш изгубити!
« Odgovor #53 poslato: 06. Jun, 2016. 02:53 »
Šta uopšte sipaju u fabrici? Castrol EDGE 5W-30 ?

U fabrici, u nove motore, sipaju posebnu vrstu ulja predviđenu za period razrade motora, i ono se menja na prvom servisu predviđenim uljem (npr. Castrol 5W-30). No, prvi interval zamene fabričkog ulja je kraći od kasnije predviđenog. Ni uz veliki trud i pomoć insajdera, nisam uspeo da saznam koje ulje sipaju u fabrici, ali mi je potvrđeno da je "namensko" i da se sipa samo prvi put u samoj fabrici. Ostalo je stvar zbora i dogovora, tj. diskusije.

• Laurin&Klement
« Odgovor #54 poslato: 06. Jun, 2016. 20:23 »
@robocoprs
Druže, imaš li negde navode, o tom skraćenom prvom servisu? Znam da je ranije (moj ćale kada je kupovao kola) prvi servis bio skraćen... ali to odavno nigde nisam pročitao, pogotovo nigde za naše Škode?

Thanx

Van mreže robocoprs

• RallyeSport
  • Ugled: -8
  • Ако хоћеш победити, не смеш изгубити!
« Odgovor #55 poslato: 06. Jun, 2016. 20:32 »
Pogledaću svoju servisnu knjižicu, pa ću moći preciznije da ti kažem. Ali da razjasnimo-akcenat je na različitoj vrsti ulja koje se sipa u fabrici za prvo punjenje motora, i kasnijih servisnih zamena.

• Laurin&Klement
« Odgovor #56 poslato: 25. Jul, 2016. 01:40 »
Danas išli u Niš, po najvećem suncu, zvezda upekla, asfalt isijava.. Tempomat 130km/h, klima radi non stop.

Temp antifriza koja je UVEK zakucana i zimi i leti na sredinu skale (90°C), sada je otišla dva do tri podeoka u desno... uglavnom od 95°C do 105°C. Eventualno na deonicama spusta, padne na 90°C, ali tu se zadrži samo na kratko. Najviša vrednost koju sam zapazio bila je oko 106°C ili 107°C. WTF ?!

Paralelno pratim i temp. ulja koja se vretla oko 125°C... par stepeni niže pri spustu, par stepeni više pri usponu. U jednom trenutku vidim 130°C. Nije mi bilo dobro  :B=). Pomislim, ovo neće izaći na dobro.. neću stići do Niša. Ima da da mi prokuva kao Zastava, podići ću haubu i gledati kako motor isparava na sve strane :P

Jedva dočekah naplatnu rampu i pustim gas jedno 1.500m ranije da kočim motorom i rasteretim motor.. temp. krenu da padaju, a ja odahnem.

U povratku, noć, temp vazduha oko 25°C. Tempo identičan... 130km/h tempomat, klima na 23°C non stop.
Voda zakucana na 90°C ... ni da mrdne. Ulje uglavnom na 105°C... samo se prilikom jednog uspona popela na 109°-110°C i ponovo se vratila na 105°C. I tako do Beograda. Bravo za Superbicu.

Pretpostavljam da ovih pedesetak ili više stepeni koliko isijava asfalt ipak napreže sistem hlađenja i podiže radnu temp. motora.

wac1

Na mreži Markkoni

• Laurin&Klement
  • Ugled: 34
« Odgovor #57 poslato: 25. Jul, 2016. 07:36 »
Nije da te mracim, ali nenormalno je da temperatura ulja bude 130C pri 130 kmh. Tu vrednost bi trebala da dostigne pri maksimalnom opterecenju. Nije isti auto, ali ja sam juce vozio Fabiju sa klimom, na spoljnih 35C (oko 15h), nas troje u kolima, 120 kmh, temp ulja 102C. Na 140 kmh je bila na oko 110C. Do sada sam preko 120C video jediino kada je bila 15ak min na punom gasu. Slicne temperature su mi bile na Leonu FR 2.0 TDI 150 KS, motor CKF.

Na mreži Markkoni

• Laurin&Klement
  • Ugled: 34
« Odgovor #58 poslato: 25. Jul, 2016. 09:13 »
Istekao mi je edit. Interesuje me jesi li na autobahnu vozio auto npr 10ak min pod punim opterecenjem, tj generalno sa jakim tempom. Zanima me sta se tada desava sa temp. ulja, kada se vozi recimo konstantno izmedju 180 i 200 kmh i vise?

Van mreže ИгоР

• Laurin&Klement
« Odgovor #59 poslato: 25. Jul, 2016. 09:13 »
Колега, ајде ти лијепо замјени термостат и термо давач (или шта све већ има на том мотору од регулације расхладног система), па да видимо хоћеш ли се стресирати као задњи пут...  :-\