0 članova i 18 gostiju pregledaju ovu temu.
Zare,pošto vidim da deliš epitete i pošto se komentar odnosi na moj post o zameni kablova, da odgovorim:Nakon paljenja chek engine lampice i neravnomernog rada motora oterao sam auto u pomenuti servis, rekao o čemu se radi i otišao na posao. Auto je stavljen na dijagnostiku, konstatovan je kvar na kablovima, majstor me pozvao, rekao o čemu se radi, kupio nove kablove, zamenio ih i to naplatio koliko je naplatio.Da li je to po tebi mnogo, zavisi od više parametara. Možda sam ja za to vreme zaradio toliko, da mi 2000din. nije velika cifra.U svakom slučaju ne vidim zašto tebe toliko boli moj novčanik, da bi bilo koga nazivao budalom. PSTaj isti majstor mi pre toga nekoliko sitnih intervencija pa i čišćenje klapne gasa nije naplatio ništa.
Ako ti nije jasno ili ne znaš kako - nemoj da pišeš.
Da u garanciji su trazili 25.000 dinara a ako nije oko 13.000 (nesto ispod). Naravno da ima O3 1.6 van garancije zbog kilometraze.
PS. Poslato je pitanje (email) u AČ u vezi ovoga što mlax kaže pa ćemo videti šta će da napišu, ako odgovore.
Nekako je uvrezeno misljenje "u narodu" da ovlasceni servis sluzi za otimanje para. Meni kao nekome ko 'leba jede od servisa to vrlo smeta.Normalno je da ovlasceni servis ima najsvezije informacije o vozilima i odrzavanju , i o najispravnijim nacinima popravke.To je cesto u sukobu sa ocekivanjem stranke da popravka ne kosta puno.To svi ocekujemo, pa i serviseri kada su u nekoj drugoj situaciji stranka.To nazalost cesto nije moguce.Takodje se zaboravlja cinjenica da ovlasceni servis mora da radi po standardima brenda koji zastupa, i da daje garanciju na ugradjene delove i rad. To kod Mileta pod jabukom nema, al' je jeftinije, a mozda i popravi. Ovlasceni servis vodi racuna i o tome da nacin popravke; osim sto je prema Repair manual-u proizvodjaca mora da bude i bez stetnih posledica po vozilo. Sad druga strana price:Cesto je tacno da postoje jeftinija resenja problema nego zamena kompletnog dela. Ovlasceni servis (uglavnom) koristi originalne delove i glavni izvor informacija sta je dobavljivo je katalog delova.Ako u katalogu nema delova za turbinu, nego samo cela turbina-tako se i menja.U mnogim slucajevima postoje jeftinija resenja, u 99% slucajeva ovlasceni za to zna; ALI takva popravka nije po Repair manual-u i ne moze se na nju dati garancija.Kompromisno resenje je ukoliko postoji dobra volja obe strane, uraditi popravku na zahtev stranke, iako nije po proceduri, ALI nema garancije.Naravno se podrazumeva da pomenuta popravka koja delimicno odstupa od procedure mora biti tehnicki ispravna i bez stetnih posledica po vozilo.Ovo je nesto sto servisere u BGu verovatno ne zanima; imaju previse posla. Po manjim mestima se to radi, boris se za svaku stranku.Naravno uz obaveznu strucnu procenu servisa da li je alternativna popravka izvodljiva.Bonus-primer:Toyotin 1CD 2.0D4D motor (negde od 2000 do poc.2007) ima naviku da sa vecim brojem km gubi snagu u voznji na oko 3000 o/min. Nema gresaka , samo ne vuce.Resenje proizvodjaca je zamena SCV ventila na pumpi goriva, cirka 45000 RSD E sad, u jedno 85% posto slucajeva problem se resava ultrazvucnim ciscenjen navedenin SCV ventila, jedno 10x jeftinije.Sigurno je da vlasnik 10-15 godina starog automobila nece ili ne moze platiti 400€ za popravku.Win-win resenje - ultrazvucno ciscenje SCVa; stranci problem resen, a servis ipak nesto zaradio. Nema negativnih posledica po vozilo, nista nije modifikovano, izmenjeno u suprostnosti sa proizvodjacem...Malo dobre volje cesto resava problem.Nazalost u Srbiji cesto nema dobre volje...
Npr. litar ulja neretko kosta duplo vise nego to isto ulje u legalnoj prodavnici kod legalnog uvoznika sa sve fiskalnim racunom. Gde je tu logika?