Autor Tema: Povećan broj obrtaja na leru u poslednjih mesec dana  (Pročitano 81696 puta)

nebra25, MAKS, darkman, dzudzubajac i 49 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže lolo

Odg: Povećan broj obrtaja na leru u poslednjih mesec dana
« Odgovor #90 poslato: 17. Dec, 2019. 19:32 »
u zimskom periodu, kada radi grejanje sedista ili neko brzo grejanje,postoji povecana potrosnja el energije,i ler je cesto povisen na 1000 obrtaja da bi podmirio tu potrosnju struje
  • Vozi: Octavia 1.6 TDI DPF Kb5 Elegance Green tec DSG

Van mreže AcoSk

« Odgovor #91 poslato: 18. Dec, 2019. 01:07 »
Tesko da ce dizel zbog bilo kog elek. potrosaca da podigne obrtaje na 1000rpm.

I meni ovo lici na regeneraciju.

Van mreže Filip BG

« Odgovor #92 poslato: 18. Dec, 2019. 08:35 »
Dobro jutro,
kod nas (2.0 tdi) se, kada je auto još uvek relativno hladan, a pusti se grejanje, obrtaji u leru dižu na, recimo 950. Čim se ugasi grejanje, ili kad se auto ugreje, obrtaji u leru se vrate na 750-800.
Pretpostavljam da na taj način kompjuter, koji shvata da korisnik želi da ugreje kabinu, pomaže da se to desi što pre. Pretpostavljam, ne tvrdim.
  • Vozi: Superb mk3 1.5 TSI

Na mreži observer

« Odgovor #93 poslato: 18. Dec, 2019. 11:16 »
To je tacno, kod mene digne na 1000 kad je upaljeno grejanje (a motor jos hladan) ali to ne bi smelo da izazove pad snage - sto je kolega napisao da je takodje jedan od simptoma problema.
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

Van mreže AcoSk

« Odgovor #94 poslato: 18. Dec, 2019. 15:22 »
To je druga stvar. Kada se upali grejanje, podigne obrtaje da bi se pre ugrejao motor.

Van mreže Svirac31

« Odgovor #95 poslato: 09. Jan, 2021. 16:51 »
RJEŠENJE ZA SVE KOJE MUČI PROBLEM SA OBRTAJIMA
DANAS SAM TESTIRAO NIJE NIKAKV KVAR, U ZIMSKIM PERIODIMA KADA JE AUTO HLADAN I UPALITE KLIMU, POSTOJI GRIJAČ KABINE KOJI VUČE ENERGIJU, KADA ISKLJUCITE KLIMU OBRTAJI CE BITI U NORMALI, I KADA JE AUTO DOSTIGAO RADNU TEMPERATURU I SA GRIJANJEM I BEZ OBRTAJI CE BITI NORMALNI

Van mreže AcoSk

« Odgovor #96 poslato: 09. Jan, 2021. 18:11 »
Svirac, a da procitas post pre tvog a...

Van mreže Buca Skoda Mladenovac

« Odgovor #97 poslato: 09. Jan, 2021. 19:26 »
Ajd sto ne cita , cemu ova velika slova aman ?
  • Vozi: Octavia vRS mk1

Van mreže pribojnalimu

« Odgovor #98 poslato: 10. Feb, 2021. 13:34 »
Prepoznaje i temperaturu i obrtaje i koriguje rad motora u odnosu na uslove.

Zašto te pitam za taster, možda nisam dobro objasnio, naša dizelka pritiskanjem i puštanjem kvačila dodaje i oduzima gas, sama, tako da sama pravi klackalicu kad se polazi iz mesta, tako da se mnogo lakše preparkirava auto i manevriše. Desna noga može biti na kočnici, leva na kvačilu, za gasom nema potrebe (sam ga dodaje).

Tastera ima možda i više ili ima više kolena, jer kad stisneš do kraja ler gas je normalan, tek kad počneš da puštaš papučicu i približavaš se spajanju kvačila, ler gas se podiže i bez gasa se vrlo spretno polazi iz mesta.

Palo mi je napamet da ti je taj taster zaprljan ili se pokvario, te računar u autu nije svestan da li je kvačilo pritisnuto ili otpušteno. Ukoliko i 1.6 TDI ima taj taster, a sasvim moguće je da ga ima, možda je u njemu problem?
Nidzo, da li je u redu to podizanje gasa prilikom polaska? Kod očevog passat 7 se dešava ista stvar, pri polasku, ukoliko ne dirate gas, obrtaji se sami podigu do cca 1000 i auto krene bez ikakvih osecaja.

Van mreže vojkan85

« Odgovor #99 poslato: 10. Feb, 2021. 13:51 »
U zimskom periodu je logično da je podignut broj obrtaja kada se pali motor koji je hladan.
  • Vozi: Škoda Superb 3 Combi L&K 2.0TDI

Van mreže nidza

« Odgovor #100 poslato: 10. Feb, 2021. 14:53 »
Nidzo, da li je u redu to podizanje gasa prilikom polaska? Kod očevog passat 7 se dešava ista stvar, pri polasku, ukoliko ne dirate gas, obrtaji se sami podigu do cca 1000 i auto krene bez ikakvih osecaja.

Tako je, imali smo 2 dizelke O3 i sad imamo O4 1.5 TSI, sve se isto ponašaju: same prave "klackalicu", ne treba da se dodaje gas. Pretpostavljam da je u tom sistemu i problem tzv. "kengura" sa prvim verzijama 1.5 TSI motora, gde se ljudi svađaju sa njim, umesto da skontaju šta se dešava - drugim rečima, voze kao moja gospođa, slabo ikakav fidbek od vozila shvataju.

Čemu to služi - kada se uparkiravaš, isparkiravaš ili manevrišeš u malom prostoru, leva noga je na kvačilu, desna na kočnici, jer gas nije potreban. Čim kreneš da puštaš kvačilo on sam dodaje koliko je potrebno da se ne ugasi i manevrišeš sa mogućnošću da trenutno ukočiš.

RS to - nema, ali ja i nju vozim na isti način, samo mora nežnije malo da se pušta kvačilo.

Ili, kraće rečeno - potpuno normalno ponašanje, tačno digne na oko 1000rpm čim krene da se pušta kvačilo. Računar sam dodaje gas, jer ima senzore na svim papučicama.
  • Vozi: Škoda Octavia RS230 2017, Škoda Octavia 1.5 TSI Style 2021

Na mreži hakkler

« Odgovor #101 poslato: 10. Feb, 2021. 15:56 »
Tesko da ce dizel zbog bilo kog elek. potrosaca da podigne obrtaje na 1000rpm.

I meni ovo lici na regeneraciju.
Hoće ..kad imaš neispravnu minus klemu koja ide do alternatora...

https://youtu.be/eYEt4wE9XJg

Van mreže Daško120l

« Odgovor #102 poslato: 23. Mar, 2021. 14:19 »
Pozdrav za sve članove,

Nov sam na forumu, stara je tema, a imam problem kao što su pisali davno na ovu temu Dragi91 i SNebo. Naime vozim octaviju 1,6 TDI CR 81 kW, i imam problem sa povišenim obrtajima. Dešava mi se da se obrtaji iz normalnih 750 rpm podignu na 1000 rpm. kako sam pročitao, njima ( Dragi 91 i SNebo) su iz fabrike odgovorili da je to normalno. Kod nekih prijatelja kojei voze isti automobil se to ne dešava. Zamijenio sam akumulator, AGM ne originalni (on košta cca 300 eur) uradio u ovlaštenom kalibraciju, isprva su mi rekli da je to do toga, a i dalje isti problem. Čim ugasim auto obrtaji se vrate na 750 u normalu. Slledeće paljenje opet 1000 rpm Potrošači su svi isključeni, start stop također, Struja punjenja sa akumulatora je 13,9-14,1 V. Motor se zagrije na 90 stepeni i obrtaji ostaju isti čak i kada vozim i 100 km. Regeneraciju poznajem i pratim tako da nije to to. Ako Dragi91 i SNebo mogu da se jave sa odgovorom.
Molim forumaše za savjet, jer me ovi obrtaji izluđuju, takođe povišena je i potrošnja goriva.

Hvala unaprijed.
  • Vozi: Skoda octavia A7 1,6 TDI 81 kw

Van mreže djordje.92tdi19

« Odgovor #103 poslato: 24. Mar, 2021. 20:59 »
Sličan problem se Skodi mog buraza dešavao prošle godine (u pitanju je 1 generacija A4 1.9 tdi). U početku radi na optimalnih 750-800 rpm da bi ničim izazvana podigla na 1100,1200 rpm. U ovom slučaju je bio senzor temperature rashladne tečnosti koji je za ovaj model bio 10ak €. Vjerujem da i u tvom slučaju nije ništa ozbiljnije. Pozdrav.
  • Vozi: Skoda Octavia 1.9 tdi 81 kw 2003

Van mreže Daško120l

« Odgovor #104 poslato: 25. Mar, 2021. 07:33 »
Hvala Djordje,

trenutno sam uovlaštenom skodinom servisu, već tri dana, ne znaju da riješe problem. Svakako ću im prenijeti iskustvo pa neka i to provjere. generalno sam razočaran u servise, nedovoljno obučeni, edukovani. Sva iskustva ostalih članova su dobrodošla. :)

Pozdrav, hvala još jednom.
  • Vozi: Skoda octavia A7 1,6 TDI 81 kw